Romano mirits

Rakennusalalla ei sorreta ketään

 • 14 min
 • toistaiseksi

Timi Långström ja Mika Lindgren ovat kainuulaisia rakennusalan ammattilaisia. Romano miritsin haastattelussa he kertovat työuristaan - mikä innosti alalle ja mikä on kiinnostavinta työssä. He toteavat, että rakennusalalla ei katsota ihmisen taustaa, vaan työn jäljellä on suurin merkitys. Toimittaja Jaakko Laakso tapasi Långströmin ja Lindgrenin Kajaanissa.

Lähetykset

 • ti 19.11.2019 18.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Koronapandemia on vaikuttanut romaniyhteisöön voimakkaasti. Monet romanitaustaiset muusikot ja viihdetaiteilijat kärvistelevät äkillisen työttömyyden kurimuksessa. Romaniyhdistykset ja niiden kattojärjestö Suomen Romanifoorumi ovat joutuneet siirtämään vuosikokouksiaan. Terveydenhuoltoalan ihmiset työskentelevät kuormittavissa olosuhteissa. Kaikkein heikoimmassa asemassa ovat päihdeongelmaiset ja asunnottomat. Romano miritsin jaksossa kuullaan näkökulmia romanikentän arkeen koronapandemian pysäyttämässä Suomessa. Armas Lindbergia, Miska Nymania, Marco Lundbergia ja Mertsi Ärlingiä haastattelee toimittaja Jaakko Laakso.

 • Eija Grönfors on Pihtiputaalta kotoisin oleva hoitotyön ammattilainen. Eija on asunut viimeiset vuosikymmenensä Pirkanmaalla ja tehnyt päätyönsä lisäksi pitkän uran käräjäoikeuden lautamiehenä. Hän on lautamiehen tehtävässään nähnyt yhteiskuntamme ikäviä muutoksia, mutta toisaalta oppinut myös paljon. Eija Grönfors sai herastuomarin arvonimen, joka myönnetään pitkästä ja ansiokkaasta toiminnasta luottamustehtävässä. Tämän kertaisen Romano miritsin on toimittanut Miriam Schwartz.

 • Peruskoulun seitsemättä luokkaa käyvä Brandon Baltzar keksi keinon koulumotivaation löytämiseksi ja sai suostuteltua vanhempansakin mukaan tähän projektiin. Seuraavassa Romano Miritsissä reipas Brandon kertoo oman kokemuksensa siitä, kuinka ilo koulunkäyntiin löytyi. Ohjelman on toimittanut Maria Friman.

 • Harri Grönstrand on koulutukseltaan teologian kandidaatti ja työskentelee Jämsän helluntaiseurakunnan pastorina. Hän on myös tubettaja, eli julkaisee sosiaalisessa mediassa videoita. Millainen on hyvä Youtube-video ja mitä työvaiheita videon tekeminen vaatii? Romano miritsin on toimittanut Jaakko Laakso.

 • 28-vuotias Janita Schwartz asuu Kajaanissa ja hän valmistui kokiksi vuodenvaihteessa. Suomalainen romaninainen on innostunut ruoanvalmistuksesta jo nuorena, ja hänelle ammattiin valmistuminen ei ollut vain uravaihtoehto. Janitalle kokkaaminen on intohimo, jota hän pääsee tekemään nyt työkseen. Työpaikka avautui Skotlannista harjoittelujakson seurauksena, ja Janita lähteekin toteuttamaan unelmatyötään ulkomaille. Tämän kertaisessa Romano miritsissa kuulemme Janitan ajatuksia ja tulevaisuudensuunnitelmia. Ohjelman on toimittanut Miriam Schwartz.

 • Romano miritsissä puhutaan tänään kahden kulttuurin liitoista. Fanny Ärling on asuttanut kahta kulttuuria saman katon alla jo 46 vuoden ajan Juhani armaansa kanssa. Fanny kertoo elämän olleen tasaisen hyvää, vaikka hän onkin joutunut muistuttamaan puolisoaan romanien puhtauskäsityksistä useamman kerran. Ohjelman on toimittanut Maria Friman.

 • Janette Grönfors työskentelee SPR:n rasisminvastaisten ja yhdenvertaisuusasioiden asiantuntijana. Hänen työnsä eräs näkyvä etappi on vuosittain maaliskuussa viikolla 12 toteutettavan rasisminvastaisen kampanjan suunnittelu ja koordinointi. Romano miritsin jaksossa kuulemme, millainen tämän vuoden 2020 rasisminvastainen kampanja on ja miten halukkaat voivat siihen osallistua. Janette Grönfors kertoo myös kuulumisia Slovenian Zagrebissa viime lokakuussa järjestetystä Against Hate -kampanjan loppuseminaarista, johon hän osallistui yhdessä Romano mission Tuula Åkerlundin kanssa. Ohjelman on toimittanut Jaakko Laakso

 • Loppuunpalaminen ja uupumus ovat kokonaisuutena monimutkaisia ilmiöitä, mutta valitettavan yleisiä. Joskus näistä asioista on vaikea puhua. Tämän kertaisessa Romano miritsissa käsitellään aihetta Jasmin Palmin tarinan kautta. Jasmin on kolmen lapsen äiti ja hän työskentelee ohjaajana Helsingin kaupungin nuorisopalveluissa. Vaikeiden elämäntilanteiden seurauksena Jasmin paloi loppuun ja koki uupumuksen. Hän huomasi väsymisen merkit ajoissa ja haki apua. Toimittajana on Miriam Schwartz.

 • Romano Miritsin ”Kiertolaiseks’ olen syntynyt” -jakso parin viikon takaa saa tänään jatkoa. Ohjelman ensimmäisessä osassa puhuttiin 1900-luvun mediasta Suomessa sekä silloisen Mustalaislähetyksen julkaiseman Kiertolainen -lehden jättämästä arvokkaasta romanikielisestä aineistosta. Ohjelman toisessa osassa Romano Mission toiminnanjohtaja Tuula Åkerlund kertoo mietteitään median merkityksestä ja vastuusta vähemmistöasioissa sekä Kiertolainen -lehden taipaleesta tähän päivään. Tuula Åkerlundin kanssa keskustelee toimittaja Maria Friman.

 • Joulun 2019 alla valmistui romanien työllisyyttä ja yrittäjyyttä koskeva tutkimus. Tutkimus päivitti vuonna 2008 tehdyssä tutkimuksessa saatuja tietoja. Nyt valmistuneessa tutkimuksessa työmarkkinoita tarkasteltiin aiempaa laajemmin ja erityisesti työssä olevien ja yrittäjinä toimivien romanien näkökulmasta. Miten asiat ovat reilussa kymmenessä vuodessa muuttuneet romanien työllisyydessä ja mitä uusia tietoja tutkimus antoi? Asian äärelle helsinkiläiseen kahvilaan istuivat tutkija Laura Jauhola, erityisasiantuntija Mertsi Ärling ja toimittaja Jaakko Laakso.

 • Katjusa Hörman on koulutukseltaan fysioterapeutti ja hänellä on pitkä kokemus urheilu- ja kamppailulajien valmentamisessa. Katjusa on ensimmäinen kansainvälisissä kilpailuissa menestynyt suomalainen nainen, jolla on musta vyö sekä Brasilialaisessa jiu-jitsussa että Judossa. Viime vuodet nainen on kiertänyt maailmaa ja asunut sekä työskennellyt Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien pääkaupungissa, Abu Dhabissa. Terveellisten elämäntapojen edistäminen ja liikkuvuuden lisääminen on Katjusalle elämäntehtävä. Hänelle urheilu ja erityisesti kamppailulajit merkitsevät kokonaisvaltaista elämäntapaa, jossa yhdistyvät sekä henkinen että fyysinen hyvinvointi. Ohjelman on toimittanut Miriam Schwartz.

 • Valtamedian uutisointi romaneista oli ajoittain vilkasta 1900-luvun Suomessa. Puhuttiin ”romanikysymyksestä”. Romaniasia oli paljon esillä ja sitä käsiteltiin myös useilla valtiopäivillä. Valtamedian rinnalla ilmestyi silloisen Mustalaislähetyksen julkaisu, Kiertolainen, joka poikkesi kaikin tavoin muusta mediasta ja tarjosi toisenlaista romanikuvaa. Kiertolaisen vanhat arkistoidut julkaisut ovat saaneet nykyään uutta arvostusta. Sen sivuille kätkeytyy jo liki kuolemaan päässeen romanikielen sanallinen aarreaitta. Kiertolaisesta kertoo Romano Mission toiminnanjohtaja Tuula Åkerlund. Ohjelman on toimittanut Maria Friman

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä