Radio Suomen Ilta

Radio Suomen Ilta.

 • 17 min
 • ei kuunneltavissa

Juha Blomberg

Lähetykset

 • ke 30.10.2019 17.13 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Neljä ruusua bändin keulahahmo Ilkka Alanko muistelee bändin huikeaa uraa. Bändi kiertää parhaillaan Suomea ja vastikään julkaistiin single ”Surutulitus”.

  Ilkka Alanko vastaa Neljä ruusua -yhtyeen sanoituksista. Hän kertoo riman olleen nilkoissa, silloin kun aloitti sanoitushomman, mutta nykyään rima on aika paljon korkeammalla kuin parikymmentä vuotta sitten.

  Olga Ketonen tapasi Ilkka Alangon Pasilan uudessa virtuaalisessa musiikkimuseo Famessa.

 • Janita muistetaan Suomessa usein kauniina nuorena laulajattarena, jonka pehmeä ääni valtasi radiokanavat 90-luvulla.
  Juuri julkaistu single  I Once Had This on maistiainen vuonna 2020 julkaistavalta albumilta. Olga Ketonen tapasi Janitan. 

  Kirjailija Antti Heikkinen luki ensimmäisen Kalle Päätalon kirjan jo 8-vuotiaana, katsottuaan ensin salaa videolta Elämän vonkamies -televisiosarjan. Heikkinen on julkaissut kirjan, jossa pohtii Päätalon merkitystä sekä itselleen, että muille lukijoille. Juontajana Olli Haapakangas.

 • Vähättely ja mitätöinti, annetaan töitä, mutta ei aikaa niiden tekemiseen. Ei tervehditä, ei pyydetä syömään, kuiskitaan selän takana. Ei kysytä, ei kuunnella, unohdetaan postituslistalta. Työpaikkakiusaaja on kekseliäs ja me annamme hänen toimia. Paula Jokimiehen ja Markus Turusen vieraana työpaikkakiusaamista tutkiva Susanna Lundell Turun yliopistosta.

 • Hiljaisten palvelijat on kotimainen kauhua, mysteeriä ja draamaa yhdistelevä tv-sarja, joka vetää katsojan mukaansa hautaustoimistoa pyörittävän perheen synkkiin salaisuuksiin. Viisiosaisen sarjan voi katsoa pyhäinpäivän tunnelmissa yhteen menoon TV2:lla perjantaina 1.11. klo 21.50 alkaen.

  Kauhusarjoja ei ole juuri suomalaisessa televisiossa nähty. Onko sarjalla esikuvia? Millaista tunnelmaa sarja tavoittelee? Olga Ketosen vieraana Hiljaisten palvelijat -sarjan ohjaaja Juhana von Bagh.

 • Freelance-musiikkitoimittaja Tomi Nordlund hankki itselleen uuden ammatin. Hän opiskeli äidinkielenopettajaksi.

  Toimelias mies on perustanut ystävänsä kanssa indie-levy-yhtiön "Soit Se Silti". Onpa hänellä myös omaa nimeä kantava bändikin - Tomi Nordlund&Syvä Joki. 

  Tomin kanssa puhutaan musiikista, opettamisesta, äidinkielestä ja musan diggailusta. Juontajina Markus Turunen ja Paula Jokimies.

 • 22-Pistepirkkojen laulaja-kitaristina tunnettu PK Keränen julkaisee vuoden 2020 alussa sooloalbumin. Ensiesityksenä radioaalloilla kuulemme albumista singlen Let Go.

  Jo ennen julkaisua tulevan albumin kappaleet on valittu musiikiksi myös ensi kuussa ensi-iltansa saavaan tv-sarjaan Mellom Oss (Between Us).

  Tästä tanskalais-norjalaisesta suurtuotannosta povataan kansainvälistä menestysdraamaa ja Norjan ja Tanskan television lisäksi sarja nähdään todennäköisesti pian myös Suomessa ja Ruotsissa sekä muualla Euroopassa.

  - Onhan tää nyt aika yees, että musiikkini päätyy tällaiseen isoon tv-sarjaan, vaatimaton mies PK Keränen myöntää juontajan pienen kaivelun jälkeen.

  PK Keränen kertoo lähteneensä oman albumin tekoon, koska halusi selvittää, osaako säveltää kappaleita niin, ettei ympärillä ole orkesteria.

  - Sooloprojektiin lähteminen tuntui jännittävältä, vapauttavalta ja samalla kauhistuttavalta.

  22-Pistepirkko oli neljän vuoden keikkatauolla, joka on nyt takana ja PK "pikkukersa" Hannu Keränen, veljensä Asko ja Esa ”Espe” Haverinen ovat taas myös bändinä tien päällä.

  Juontajana Olga Ketonen.

 • On lohduton ajatus, että maailmankaikkeudessa vain täällä meidän planeetallamme olisi älyllistä elämää, mutta ufot nostattavat huvitusta ja hämmennystä. Ei kai kukaan selväjärkinen sellaista kehtaa puhua. Ovatko ufot uskonnollinen kokemus, vai onko täällä sittenkin muita? Vieraana uskontotieteilijä, filosofian tohtori Jaakko Närvä. Juontajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

 • Vieraana muusikko, näyttelijä Mari Rantasila, joka on viime aikoina miettinyt viisikymppisen elämää ja tehnyt aiheesta lauluja.

  Uusi single Surun ruuhkavuodet käsittelee tätä elämänvaihetta vanhemman kuoleman ja lasten aikuistumisen kautta.

  Rantasila ja muusikko Suvi Isotalo kiertävät yhdessä duona syksyllä 2019 kiertueen ”Miten helvetissä päädyin tähän?”

  Juontajana Maija Salminen.

 • Vieraana vuoden nuori taiteilija 2019 Nastja Säde Rönkkö. Hän käsittelee taiteessaan ihmisyyden perusteita, kuten sosiaalisia suhteita, rakkautta, empatiaa ja läheisyyttä.

  Teoksista voi havaita aikaamme sävyttävien uhkakuvien herättämiä pelon ja voimattomuuden tunteita, mutta myös toivoa ja lohtua.

  Viimeaikaisessa työskentelyssään Rönkkö on pohtinut erityisesti digitaalisen aikakauden suhdetta valtaan, inhimillisyyteen ja ihmiskunnan tulevaisuuteen.

  Juontajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

 • Suomalaisen kirjallisuuden päivän kunniaksi historioitsija Teemu Keskisarja ja Olga Ketonen vierailivat Aleksis Kiven kuolinmökillä.

  Keskisarjan mukaan Aleksis Kivi olisi itse ällistynyt siitä, kuinka iso hahmo yhä on vuonna 2019.
  Keskisarja vertaakin Kiven kohtaloa Jeesukseen ja rock-tähtiin. Hän toivoisi, että Kiven kirjoittamat rakkauskirjeet vielä löytyisivät.

  Kuva: Tero Ylioja/Yle

 • Miia Tervo on elokuvaohjaaja, jonka Aurora-elokuva on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi. Voittaja selviää lokakuun lopulla Tukholmassa.

  Aurora kertoo nuoresta naisesta, jolla on monimutkainen ja näköalaton elämä Pohjois-Suomessa. Viinaa kuluu, kavereiden kanssa heilutaan, töitä tehdään ja ihmisiä kohdataan.
  Aurooraa esittää Mimosa Willamo.

  Miia Tervo kävi Olga Ketosen vieraana. Haastattelun alussa tarkennetaan yhteen elokuvan kohtaukseen. Aurota ystävineen on tulossa taas kerran juovuksissa kapakasta, tytöt pysähtyvät kuntosalin ikkunan eteen. Sisällä kirkkaissa valoissa joukko nuoria jumpaajia twerkkaa ja tytöt lasin takana hytkyttävät samaan tahtiin. Kirkas ja yksinkertainen kohtaus – tuttua Miia Tervolle, pohjoisen kasvatille?

 • Lottovoittajien Suomessa tyhjästä aloittaneet ja omalla työllä sekä näkemyksellä menestyneet yrittäjät saavat liian usein osakseen ainoastaan kateutta ja kaunaa.

  Yrittämisestä, onnistumisesta, maineesta ja vauraudesta puhetta, kun Markus Turusen ja Paula Jokimiehen vieraana on kauppaneuvos Kyösti Kakkonen.

  Kuvassa Markus Turunen ja Kyösti Kakkonen esittävät taivutetuilla käsivarsillaan Karjalan vaakunaa.

Klipit

 • KUUMAA-yhtyeen keulahahmo, muusikko ja näyttelijä Johannes Brotherus on ehtinyt näytellä ja soittaa nuoresta iästään huolimatta useissa eri projekteissa. Miten elokuvien ja sarjojen tähdittäminen ja säveltäminen ovat vaikuttaneet Johanneksen elämään ja millainen on kesällä festarilavoille nouseva Johannes Brotherus?

  Brotheruksen tapaa Adile Sevimli.

 • Matti Mikkola keskustelee Olga Ketosen kanssa hiuksista, isyydestä ja musiikista.

  Mikkolan johtama Saimaa-yhtye ja Pyhimys julkaisevat 10.5.2019 albumin "Olisinpa täällä". Vastikään Mikkola teki yhteistyötä Ellipsin eli Elli Haloon kanssa.

 • Konsta Punkka on elättänyt itsensä luontokuvillaan viiden vuoden ajan. 25-vuotias Punkka on intohimoinen luontoihminen, joka hakee eläinkuviinsa tiettyä tunnelmaa. Hän pitää maagisena hetkeä, jolloin hän katsoo kamernansa linssin läpi oravaa tai kettua suoraan silmiin.

  Punkka on kuviensa ansiosta yksi Suomen suosituimmista ja seuratuimmista Instagram-käyttäjistä.

  Hänet tapasi helsinkiläisessä puistossa itsekin valokuvaukseen aikoinaan hurahtanut luontoihminen Juha Blomberg.

  Kuvalähde: konstapunkka.com

 • Hlei Sutela on näyttelijä, komedienne, stand up -koomikko ja käsikirjoittaja. Ylellä pyörivä uusi komediasarja Melkein totta kertoo teatterin tekemisestä. Sutela on yksi sen käsikirjoittajista ja näyttelijöistä. Sutelan hurmaava hahmo saapastelee töihin joka päivä joogamatto kainalossa.

  Käsikirjoitusvaiheessa harmaita hiuksia tuotti naisroolien yksioikoisuus ja vähyys näytelmissä. Sutelan mukaan se oli "paljastavan, musertavan, kiusallisen kamalaa".

 • Hyvien kirjojen aloituksia muistellaan ja siteerataan, mutta kuka muistaa hyvän kirjan lopetuksen? Onko loppu vähemmän tärkeä kuin mukaansatempaava aloitus. Miksi romaanit usein menettävät voimansa loppua kohti? Mitä kirja voi parhaimmillaan antaa lukijalle?

  Adile Sevimli haastatteli Sinikka Vuolaa ja Tommi Melenderiä, jotka ovat kirjoittaneet Maailmojen loput -nimisen teoksen, jossa ruoditaan kaavamaisia tapoja päättää romaani.

  Kuva: Veikko Somerpuro, Wsoy

 • Vappu Pimiä tuli tunnetuksi chat-juontajana 2000-luvun alussa. Tie on vienyt sittemmin tv-töiden ja radio-ohjelmien pariin. Nykyään urapalettiin kuuluu myös astioiden ja kodintekstiilien suunnittelukin. Tekeillä on myös kirja. Sen motto on: "kiitollisuus johtaa onnellisuuteen ja onnellisuus johtaa menestykseen".

  Vappu Pimiä käväisi Riikka Porttilan vieraana.

 • Reino Nordinin helmikuussa ilmestyneellä albumilla Cara mia kuullaan artistin itsensä mukaan "parempaa Reinoa".
  Nordin on jättänyt päihteet taakseen ja kertoo nyt, millaista on rakastaa elämää, elää hetkessä ja heittää irti egon lieveilmiöistä.

  Adile Sevimli haastatteli Reino Nordinia aikuisen miehen perheeseen liittyvistä ajatuksista

 • Laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa on kuulunut suomalaisen populaarikulttuurin vakionimiin jo 1990-luvulta lähtien. Vilkkumaa juhlistaa 20-vuotista soolouraa kiertueella ja kokoelmalevyllä.

  Olga Ketonen haastattelee Vilkkumaata.

 • Millaisen perinnön Minna Canth meille jätti? Mitä Minna Canth tuumisi ajastamme? Mihin hän ajassamme tarttuisi?
  Olga Ketosen vieraana ohjaaja, kirjailija Juha Hurme.

 • Viime ajat Mariska on keskittynyt oman soolomusiikin tekemiseen, mutta hän sanoittaa kappaleita myös muille artisteille.
  Mariska on kirjoittanut tekstit mm. "Missä muruseni on", "Mestaripiirros" ja "Suloinen myrkynkeittäjä" -kappaleisiin.
  Mariskan tapaa Olga Ketonen.

 • Lauri Tähkä on saavuttanut urallaan sellaisen aseman, josta moni voi vain haaveilla. Helmikuun Iskelmägaalassa hänet nimettiin vuoden miesartistiksi ja kappaleensa ”Mä en pelkää” vuoden iskelmäksi. Ja uutta tuotantoakin pukkaa - peräti kahdella rintamalla. On vastajulkaistu albumi "Meidän tulevat päivät" ja valokuvakirja "Äärille".

  Toimittaja Olli-Pekka Kursi tapasi Lauri Tähkän uuden levyn julkaisupäivänä. Kovin syvällisiä pohtivatkin miehet juttutuokiossa, jossa Tähkä kertoo mm. tärkeästä luontosuhteestaan ja onnellisuudestaan, yleisön parissa, olla ukkosenjohtimena ihmisten tunteille.

 • Alibin päätoimittajana parikymmentä vuotta toiminut Mika Lahtonen kertoo rikoksiin erikoistuneen lehden ja rikollisuuden muutoksesta 70-luvun lopulta tähän päivään. Toimittajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä