Radio Suomi Lahti

Hollolakin haluaa hiilineutraaliksi – energian säästäminen vaatii uusia ideoita

 • 11 min
 • toistaiseksi

Hollolan kunta on liittymässä hiilineutraaleiksi pyrkivien kuntien joukkoon. Ympäristötarkastajan Ulla Lehtisen mukaan päästöjen vähentäminen vaatii jonkin verran kekseliäisyyttä. Kunta sitoutuu vähentämään päästöjä 80 prosenttia vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Päijät-Hämeen liitto toivoo koko maakunnan liittyvän verkostoon. Mukana ovat jo Padasjoki ja Asikkala, myös Kärkölä ja Lahti ovat päättäneet verkostoon hakemisesta.

Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Lähetykset

 • ti 24.9.2019 10.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Ravintoloissa ja keikkapaikoilla järjestetyt yksityistilaisuudet ovat lisääntyneet. Lähes kaikki Möysän musiikkiklubin eli Mössön tammikuun keikat ovat yksityistilaisuuksia, joihin ei myydä lippuja ulkopuolisille. Mössön Antti Puhakka kertoo, että Helsingissä on keikkapaikka, jossa jopa 80 prosenttia on yritysten tai yksityisten järjestämiä tapahtumia. Keikkamyyjälle järjestely sopii hyvin, sillä tilaisuuden riskit jakautuvat useammalle.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen Pasi Widgren haluaa lumitaiteen avulla innostaa ihmisiä retkeilemään luontoon. Tänä talvena hän on piirtänyt suuren metsokuvion hankeen järven jäälle Lapakiston luonnonsuojelualuelle. Tutustuimme lumipiirtelijän työhön, jossa perusvälineet ovat hyvä hahmotuskyky ja kunnon lapio. Petri Niemi haastattelee

 • 93 prosenttia suomalaisista osaa vähintään yhtä vierasta kieltä. Kielitaitoaan ovat eniten lisänneet pelkän perusasteen koulutuksen suorittaneet. Suomalaisten kielitaito on kohentunut, mutta monella nuorella on liian suuret luulot omasta kielitaidostaan. Koulutuskeskus Salpauksen englanninopettaja Craig Donald on huomannut, että viime vuosina poikien rohkeus puhua englantia on kasvanut, mutta tietokonepeleistä opittu englanti ei vielä riitä kunnon kielitaitoon. Tietokonepelaamisessa käytettävä sadan sanan kielitaito ei ole riittävä kielitaito. 1000-2000 sanaa on riittävä vieraan kielen puhumiseen. Sujuvan kielen puhumiseen vaaditaan 5000 sanaa. Koulutuskeskus Salpaus järjestää työelämän englannin kursseja, jotka rohkaisevat puhumaan vierasta kieltä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Raju talvimyrsky on katkonut sähköjä ja vaikeuttanut liikennettä myös Päijät-Hämeessä. Myrsky ei kuitenkaan iskenyt koko voimallaan Lahden seudulle. Petri Niemi haastattelee ja ensimmäisenä juttukaveriksi tulee Aki Leino.

 • Lahtelainen puulaakisarja Kortteliliiga täyttää tänä vuonna 50-vuotta. Alkuun toiminta sisälsi vain jalkapalloa, mutta sittemmin lajikirjo on laajentunut ja toiminta on ympärivuotista. Kortteliliigan uusi puheenjohtaja Ismo Kovanen on nähnyt kortteliliigatoimintaa 1970-luvulta lähtien. Hän ei usko, että tulevaisuudessa lajikirjoon lisättäisiin suosittua e-urheilua kalliiden kustannusten vuoksi. Kortteliliiga on myös kärsinyt tuomaripulasta, kun uusia tuomareita on vaikea saada toimintaan mukaan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden väkiluvun kasvu on pääasiassa maahanmuuttoa. Väestömäärä kasvoi Lahdessa vuonna 2018 vajaalla 450 henkilöllä. Lahti vetää väkeä myös muualta Päijät-Hämeestä, Savosta ja Kaakkois-Suomesta. Lahteen muuttaa yhä väkeä, mutta samaan aikaan Lahdesta muutetaan myös muualle, sanovat suunnittelija Katja Karevaara ja tutkija Pauli Mero Lahden kaupungilta. Lahden sitkeä nuorisotyöttömyys johtuu osin muuttovoitosta.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Päihdeohjelmat ja hoitoonohjausmallit ovat vähentäneet päihdeongelmia työpaikoilla. Wellamon työterveyslääkäri Henni Hyytiä-Ilmosen mukaan työpaikoilla ei olla päihtyneenä enää takavuosien tapaan. Siitä huolimatta työpaikoilla näkyy vapaa-ajalla lisääntynyt alkoholin käyttö. Työterveyslääkäri kehottaa työkavereita nostamaan ongelmat esille, sillä yhdenkin työntekijän päihdeongelma vaikuttaa koko työyhteisöön.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen ravintola- ja kahvilatarjonta on monipuolistunut viime vuosien aikana ja etenkin kahviloita on tullut Lahden keskustaan paljon. Hotelli Kämpin tapahtumapäällikkö, hollolalainen Aki Keskitalo kehuu Lahden piristynyttä ravintolatarjontaa. Keskitalo on myös maakunnalllisen matkailuyhtiön Lahti Region hallituksen jäsen, hänen mielestä päijähämäläisten matkailuyrittäjien kannattaisi tehdä paketteja, jotka sisältävät hyvää ruokaa, paikallisuutta sekä aktiviteetteja ja markkinoida tuotteitaan myös pääkaupunkiseudulle, jossa etenkin aasialaisten turistien määrä on koko ajan kasvussa.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen kilpahiihtäjä Verneri Suhonen harjoittelee satoja tunteja vuodessa. Perinteisen sprintterinä tunnettu 21-vuotias Suhonen tähtää tammikuussa Lahdessa pidettäviin junioreiden MM-kisoihin ja tavoitteena on mitali. Petri Niemi haastattelee Hollolan Urheilijoita edustavaa Suhosta.

 • Olli-Pekka kuulee ääniä, joita ei ole olemassa. Tai ovat ne olemassa, mutta vain lahtelaismiehen päässä. Äänet ovat olleet skitsofreniaa sairastavan Ollin päässä jo toistakymmentä vuotta. Usein ne sättivät ja pahimmillaan käskevät tekemään itsemurhan, mutta äänet voivat olla myös kannustavia duuriääniä. Elämä skitsofrenian kanssa on vienyt miehen syvälle epätoivoon, mutta nyt hänen elämässään on jo valoa.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Kaupat ja marketit varautuvat vuoden vilkkaimpaan viikonloppuun. Kauppojen aukioloaikojen vapautumien on helpottanut ruuhkia. Hämeenmaan toimitusjohtajan Olli Vormiston mukaan takavuosien kaltaisia ruuhkapiikkejä ei enää nähdä, kun marketit voivat olla auki myöhäiseen iltaan ja joulunpyhienkin aikaan. Eniten ruuhkaa on odotettavissa aaton aaton aatona päivällä. Kauppa ja joulu tarjoavat myös monelle kausityötä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Heinolan valtuusto on päättänyt ensi vuoden budjetista. Kesällä valtuusto sopi, että taloutta sopeutetaan vähenevään väkimäärään. Valtuuston kokouksessa äänesteltiin niin, että lopputulema on, että vieläkin ihmetellään mitä päätettiin.
  Kristillisdemokraattien valtuutettu Kauko Kekkonen syyttää Itä-Hämeen mielipidepalstalla valtuuston puheenjohtajaa tarkoitushakuisuudesta äänestyksessä. Äänestyksessä olivat vastakkain Kanervalan lakkauttaminen ensi vuoden syyskuussa tai vuoden loppuun mennessä. Osa valtuutetuista olisi halunnut säilyttää palvelukeskuksen. Heinolan valtuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Niina Varjo kiistää menettelytapavirheen Kanervalan palvelukeskuksen lakkautuspäätöksessä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Politiikassa esiin noussut kärjekäs ilmaisutapa ei sovi kristillisdemokraateille. Kristillisdemokraattien Hämeen piirin puheenjohtaja ja perhepolitiikan asiantuntijana Sonja Falk pitää ongelmana sitä, ettei puolue saa tarpeeksi näkyvyyttä. nyt puolueen sisällä tehdään töitä profiilin kirkastamiseksi. Falk ei ole yllättynyt siitä, että Päijät-Hämeessä tehdään eniten lastensuojeluilmoituksia.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Päijät-Hämeessä yritetään vastata lastensuojelun kasvavaan kysyntään uusilla työtavoilla ja palvelurakennetta muokkaamalla. Viime vuonna 9,4 prosentista 0-17-vuotiaista päijäthämäläisistä oli tehty lastensuojeluilmoitus. Lastensuojelun kiperästä tilanteesta ja tulevista haasteista puhuvat lastensuojelun johtava sosiaalityöntekijä Anne Olenius Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä sekä yhtymän toimialajohtaja Mika Forsberg. Nuorten pahasta olosta tietää myös jalkautuvan nuorisotyön työntekijä Anni Ratilainen Lahden kaupungilta. Petri Niemi haastattelee.

  Päijät-Hämeessä lähes joka kymmenennestä alaikäisestä on tehty lastensuojeluilmoitus viime vuonna. Luku on maan korkein.

  Lastensuojelun kasvaneeseen kysyntään yritetään Päijät-Hämeessä vastata uusilla työtavoilla ja lisäämällä yhteistyötä eri viranomaisten välillä.

 • Lintujen muutto käy vilkkaana. Näkyvimpiin ja luuluvimpiin muutajiin lukeutuvat arktisilla alueilla asuvat valkoposkihanhet, joita Päijät-Hämeessä on nähty kymmeniä tuhansia. Niiden määrä onkin kasvanut tasaisesti. Alkusyksystä on tehty myös todella poikkeuksillisia havaintoja, muun muassa suuri parvi jalohaikaroita. Kävimme linturetkellä Asikkalassa Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Tapani Saimovaaran kanssa.

  Toimittajana Mika Moksu

 • Suurin osa suomalaisista on soittanu nokkahuilua koulussa. Nokkahuilun soittoa opetellaan edelleen, vaikka sen käyttö on vapaaehtoista. Moni vanhempi kiristelee kotona hampaita lasten nokkahuiluharjoituksista. Lotilan koulun musiikiluokkien opettaja Virve Puttonen kertoo, että nokkahuilu on vain pieni osa koulun musiikinopetusta. Puttonen haluaa tarjota oppilaille kokemuksella olla osana ryhmää, joka tuottaa musiikkia. Lahden kaupunginteatterin muusikko Martti Peippo keräilee erilaisia nokkahuiluja, joita hän käyttää soittaessaan barokkimusiikkia.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Nuorten henkinen pahoinvointi yleistyy. Se näkyy muun muassa lastensuojeluilmoitusten määrässä. Niitä joutuvat tekemään esimerkiksi koulujen terveydenhoitajat. Taustalla on kaverisuhteista, koulusta ja perhe-elämästä johtuvia huolia, jotka voivat aiheuttaa stressiä ja masennusta. Lahtelaisen Salpausselän peruskoulun terveydenhoitaja Anita Rotso kaipaisi lisää resursseja nuorten auttamiseen.

  Toimittajana Mika Moksu.

 • Median murros on vaikuttanut myös perinteiseen lehtitoimitukseen. Älypuhelimien tulo mahdollisti paikallisten lehtitalojen sisältöjen levittämisen globaalisti. Vuoden alusta lähtien Etelä-Suomen sanomien päätoimittajana toiminut Markus Pirttijoki uskoo, ettei paperilehden tulevaisuus ole uhattuna, vaikka digitaalinen käyttö lisääntyy. Pirttijoki mullisti Etlarin etusivun päivittäin vaihtuvilla positiivisilla ajatuksilla. Suurin syy oli lehden visuaalisen ilmeen selkeytys. Pirttijoki näkee nykyisen ja aiemman työpaikkansa Kainuun Sanomat samankaltaisena lehtenä, jossa perustehtävä ja toimintalogiikka on samanlaisia, resurssit vaan ovat erilaiset.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Hirvijahti käynnistyy toden teolla lokakuun toisena lauantaina. Hirveä on saanut pyytää jo syyskuun alusta väijymällä, mutta lokakuusta alkaen on sallittua käyttää koiraa ja ajoketjumetsästystä. Etelä-Hämeeseen on tälle kaudelle myönnetty runsaat tuhat seitsemänsataa kaatolupaa, mikä on vajaat 70 lupaa enemmän kuin vuotta aiemmin. Yhdellä luvalla saa ampua joko yhden aikuisen hirven tai kaksi vasaa. Länsi-Orimattilan metsästäjien metsästyksenjohtaja Jouni Syväranta muistuttaa, että tärkein asia metsästyksen suunnittelussa on turvallisuudesta huolehtiminen.

  Toimittajana Mika Moksu

 • Museoviraston tutkijat ovat aloittaneet sisällissodan aikaisen vuoden 1918 joukkohaudan koetutkimukset Vierumäellä. Heinolan kaupunki ja Versowood-yhtiö ovat saaneet luvan joukkohaudassa lepäävien vainajien siirtämiseksi pois tehdasalueelta seurakunnan kirkkomaalle. Sitä ennen Vierumäellä on tarkoitus selvittää, missä hautapaikkoja ja merkkejä vainajista oikein on. Kolmasosa alueesta on nyt tutkittu. Museoviraston tutkija Johanna Seppää haastattelee Petri Niemi.

 • Sosiaalinen media on muuttanut televisionkatselemistapoja, kun 2010-luvulla televisio-ohjelmien kommentointi sosiaalisessa mediassa on lisääntynyt. Marraskuussa aiheesta väittelevä lahtelainen tohtorikoulutettava Elina Salomaa kertoo, että ohjelmien tekijät haluavat katsojilta mielipiteitä ja katsojat taas haluavat kommentoida ohjelmia toisten katsojien kanssa. Salomaa kertoo, että sosiaalisen television viehätys perustuu vuorovaikutukseen kanssakatsojien kanssa. Livetwiittaaminen on erityisen suosittua reaaliaikaisten ohjelmien kohdalla.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden kaupunginvaltuuston uusi puheenjohtaja Hannu Rahkonen haluaa pitää keskustelun valtuustossa asialinjalla. Kokoomuksen Rahkonen muistuttaa, että politiikassa asioista voidaan olla eri mieltä, mutta niistä on voitava keskustella aikuisten tasolla. Rahkosen mukaan valtuustolla on suuri arvovalta ja valtuutettujen on syytä käyttäytyä sen mukaisesti. Pelisääntöjen lisäksi uusi valtuuston puheenjohtaja pitää tärkeänä, että myös valtuustossa sovituista linjauksista pidetään kiinni.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Salakalastus on vähentynyt tuntuvasti viime vuosina Päijänteellä. Suurin syy salakalastuksen vähenemiseen on lisääntynyt valvonta. Hämeen kalatalouskeskuksen tekemien valvontojen määrä on viime vuosina kasvunut 10-20 prosenttia vuosittain, tunneissa se on noin sata valvontatuntia. Hämeen kalatalouskeskuksen kalatalousneuvoja Marko Puranen sanoo, että lisääntynyt valvonta on kasvattanut myös kalastuslupien myyntiä. Eniten ongelmia esiintyy ravustuksessa. Tänä vuonna luvattomia rapumertoja on takavarioitu muutamia kymmeniä.

  Toimittajana on Mika Moksu

 • Kesäsysmäläisenä tunnetun professori Laura Kolben mukaan parinmuodostus tapahtuu entistä enemmän eräänlaisten kuplien sisällä. Sysmästä löytyy Kolben mukaan samanlaisia parisuhteita kuin muuallakin. Sysmä on agraarimaaseutupitäjä, jossa on vahva kirkonkylän oma sivistyneistö ja sieltä löytyy ammatteja, jotka liittyvät kaupunkimaisiin toimintoihin. Euroopan historian professori Laura Kolbe ja psykoterapeutti Katriina Järvinen haastattelivat eri taustoista tuleva pariskuntia kirjaansa Sopivia ja sopimattomia. Kumppanin mukana tulevat aina myös lähiyhteisöt ja sukulaiset, sekä hyvin erilaiset taustat voivat joutua törmäyskurssille. Luokkaerot heijastuvat suomalaisten parisuhteisiin. Aikaisemmin muutto maaseudulta kaupunkiin tarjosi naiselle valtavat parisuhdemarkkinat.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä