Radio Suomi Mikkeli

Saga Kiukas kertoo pääsykoejaksostaan Hive Helsinki -koodauskoulussa - "Toivoisin, että tällaisia kouluja olisi enemmän."

 • 11 min
 • 28 pv

Mikkeliläinen Saga Kiukas osallistui pitkään hakujaksoon uudentyyppisessä Hive Helsinki -koodauskoulussa. Hän pääsi mukaan ensimmäiseen vaiheeseen 77 opiskelijan ryhmässä, mutta sai viime viikolla kuulla, että on karsiutunut opiskelupaikasta. Mitä jäi käteen lähes kuukauden mittaisesta, 12-tuntisia päiviä sisältäneestä piscine-pääsykoejaksosta?

Hive Helsinki -koulun periaatteena on raaka sanoma kaikille: "Sinä epäonnistut". Teatterialalla aikaisemmin työskennellyt Kiukas suhtautuu hyvin myönteisesti epäonnistumiseen. Myöskään tulevaisuuden näkymät eivät ole huonot. Toimittajana Juuso Kääriäinen.

Lähetykset

 • ke 25.9.2019 12.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Savonlinnan seudulla on paljon kasvavia ja elinvoimaisia yrityksiä, joissa on pulaa osaavista työntekijöistä. Työvoimapulan taltuttamiseksi Savonlinnan kaupunki, ammattiopisto SAMIedu, alueen yritykset ja Savonlinnan Vuokratalot Oy ovat pistäneet pystyyn rekrytointikampanjan. Tavoitteena on kouluttaa osaajia räätälöidysti suoraan avoinna oleviin työpaikkoihin. Kati Rantala tapasi kampanjan pilottiyrityksen, sähkönjakelujärjestelmien valmistaja Norelcon toimitusjohtajan Ari Hämäläisen rekrytointikampanjan esittelytilaisuudessa 30. lokakuuta. Norelcon ja SAMIedun yhdessä järjestämän räätälöidyn koulutuksen jälkeen Norelco tarjoaa vakituisen työpaikan Savonlinnassa.

 • Ijäksen perheessä juhlitaan kolmea tuoretta lähihoitajaa. Äiti Ritva ja tyttäret Janita (vas.) ja Linda ovat valmistuneet lyhyen ajan sisällä samaan ammattiin ja viettävät yhteisiä valmistujaisjuhlia. Kati Rantala tapasi lähihoitajakolmikon. Janita sanoo kaikkien suulla lähihoitajan työn olevan koko kolmikolle kutsumusammatti.

 • Jokainen, jolla on joskus rahahuolia ollut, tietää mille ne tuntuvat. Vaikka sanotaan ettei raha tee onnelliseksi, niin ei se kituttaaminenkaan herkkua ole. Jos tili on miinuksella ja kulutusluottoja on karhuttavana yli 60-tuhannen euron edestä, kyllä siinä helposti yöunet menevät. Tarja Nyyssönen tapasi Varkauden seurakunnan talous- ja velkaneuvojan Niina Konun ja kysyi, millaisessa elämäntilanteessa ihmiset velkaneuvojan pakeille tulevat.

 • Suomessa on virallisen määritelmän mukaan köyhä, jos yksinelävällä henkilöllö käteen jää alle 1100 euroa kuussa. Tilastojen mukaan liki joka viides suomalainen elää köyhyysrajan alapuolella. Kuinka selvitä arjen haasteista, kun välillä täytyy laskimen kanssa ruokaostokset tehdä?

  28-vuotias Hanna on työtön yksinhuoltaja. Hanna ja 7-vuotiaan poikansa joutuvat laskemaan eurot tarkkaan, sillä kuukauden tulot jäävät selvästi alle köyhyysrajan. Hannan sisko puolestaan asuu yksin ja käy etälukiota. Näin naiset kuvailevat arkeaan sekä sitä, millaisista puroista kuukauden tulot koostuvat. Toimittajana on Tarja Nyyssönen.

 • Perinteisesti koiria on koulutettu houkuttelemalla, kohteiden hyödyntämisellä ja esimerkiksi sillä, että koiran on annettu itse oivaltaa toivottu käytös. Kaiken tämän lisäksi on viime vuosina ryhdytty käyttämään hyväksi koiran luontaista kykyä matkimiseen. Do as I do -menetelmässä ihminen näyttää koiralle, mitä sen odotetaan tekevän. Tarja Nyyssönen selvitti, kuinka ihminen voi koiralle opettaa asioita matkimalla. Haastattelussa eläintenkouluttaja Sanna Kankainen.

 • Savonlinnassa Touhulan päiväkodin pihassa kävi kuhina, kun tiehöylää, aura-autoa ja hiekoitusautoa esiteltiin lapsille. Nätkin koulun ekaluokkalainen Lenni Kähkönen (kuvassa oikealla) oli aura-auton ohjaamossa kuin vanha tekijä autonkuljettaja Auvo Väisäsen valvovan silmän alla. Lapset saattavat käyttäytyä arvaamattomasti liikenteessä kohdatessaan esimerkiksi aura-auton. Lastentarhanopettaja Marjaana Valjakka on nähnyt aitiopaikalta lasten ehtymättömän kiinnostuksen koneisiin. Kati Rantala vieraili Touhulan päiväkodissa.
  Kuvassa Lennin kanssa aura-autoa ihmettelemässä Nätkin koulun ekaluokkalaiset Veera Turunen ja Hilma Thil sekä Touhulan päiväkodista Aapo Nummikari.

 • Mikkelin sairaalan päivystyksessä ruuhkamittari on punaisella ja vuoroaan saa odottaa tuntien ajan. Pyysimme Facebookin Puskaradio Mikkeli -ryhmässä ihmisiä kertomaan meille, mitä he haluaisivat kysyä päivystyksen johtoportaalta. Riina Kasurinen kokosi kysymykset ja hankki niihin vastaukset.

 • Rallilupaus Kalle Rovanperän kartturi Jonne Halttunen on 32-vuotias eli lähes tuplasti sen ikäinen kuin Rovanperä. Kuski ja kartturi ovat rallin takia niin paljon yhdessä, että tyttöystäviäänkin miehet näkevät harvemmin kuin toisiaan. Riina Kasurinen kävi tapaamassa kartturi Jonne Halttusta, kun parivaljakko oli valmistautumassa Mikkelin SM-ralliin.

 • Neljäkymmentä vuotta sitten saimaannorpan suojelutavoitteeksi asetettiin 400 norppaa vuoteen 2025 mennessä. Viime vuoden laskennassa tulos oli jo 380 norppaa ja jos tänä keväänä syntyy 90 poikasta, tavoite ylittyy heittämällä. Norppia tavataan taas alueilla, joilla niitä ei ole pitkään aikaan nähty. Tästä on omakohtaista kokemusta myös Saimaannorpan suojelutyöryhmän puheenjohtaja Pekka Häkkisellä. Petri Vironen haastattelee.

 • Suomessa synnytyksen käynnistämiseen käytetään Cytotec-nimistä lääkettä, joka on alunperin tarkoitettu vatsahaavan hoitoon. Synnyttäjät ovat huolissaan lääkkeen turvallisuudesta, mutta lääkärit pitävät valmistetta tärkeänä osana synnytysten hoitoa. Elina Partio selvittää, mistä on kyse.

 • Heti sisällissodan ensimmäisenä päivänä, 27.1.1918, kokoontui sata punakaartilaista Mikkelin Naisvuorella sijaitsevalle työväentalolle. Valkoiset puolestaan linnoittautuivat lyseolle vain parin sadan metrin päähän. Molemmilla oli aseita käytössään. Petri Vironen ja sisällissodan tapahtumiin Savossa perehtynyt Mikko Laiho tutkivat tapahtumapaikkoja Naisvuorelta käsin.

 • Tänä talvena jäätilanne on ollut huono kautta maan. Pieksämäellä Hiekanpään puistoluisteluradalla luistelijan ei kuitenkaan tarvitse pelätä railoja tai heikkoja jäitä. Toimittaja Tarja Nyyssönen tutustui rataan yhdessä Ari Haikaraisen kanssa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Auto saatta olla ihmisen toiseksi tai kolmanneksi arvokkain hankinta, asunnon tai kesämökin jälkeen. Auto on pyhä peltilehmä, sanotaan. Monia erilaisia tarinoita kuulee siitä, että auton arvo on liian pieni, kun vahingonkorvausta esitetään. Menopelin tunnearvo on ihan eri juttu, kuin käypä arvo. Jouni Kirvesmies tapasi vahinkotarkastaja Teuvo Särkän tänään aamulla.... Muuten, tiedätkö mitä tarkoittaa RUTTUTUKKU? Ei hätää, ei tiennyt Jounikaan ennen tätä päivää....

 • Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri haluaa turvata Savonlinnan keskussairaalan palvelut yhdistymällä osaksi Kuopion yliopistollista sairaalaa. Torstaina 20.2. Savonlinnan keskussairaalan pihalla oli mielenilmaus jossa, alueen ihmiset ilmaisevat tahtonsa, että Savonlinnassa turvataan kattavat sairaalapalvelut vain yhteistyössä Pohjois-Savon kanssa. Jouni Kirvesmies kävi paikalla....

 • Rento kuoro aloitti Mikkelin Kalevankankaan koulun musiikkiluokassa helmikuun alussa. Kuoron jäsen Terhi Venäläinen (kuvassa oik.) sai idean laulajien ehdoilla kulkevan kuoron perustamiseen huomatessaan, ettei sellaista löydy Mikkelin seudulta. Kuoro täyttyi hetkessä innokkaista laulajista ja nyt 35-henkinen kuoro harjoittelee kerran viikossa kevään esiintymisiä varten. Kuoron ohjaaja Elisa de Boer kertoo olevansa asiakaspalvelutehtävässä harjoitellessaan kuoron kanssa laulajien toivomia kappaleita. Elisa de Boeria ja Terhi Venäläistä haastattelee Juuso Kääriäinen.

 • Mikkelin lukion abiturientti Roosa Laiho lähti lukulomalle muiden lukiolaisten tavoin penkkareita viettämällä. Hän oli pukeutunut sanomalehdeksi, johon hän teki myös verkkosivut. Asuvalinta kertoo tulevaisuudesta, sillä kevään ylioppilaskirjoitusten ohella hän tavoittelee journalismin opiskelupaikkaa Tampereen yliopistosta. Tänä keväänä entistä useampi lukiolainen saa korkeakoulupaikan ylioppilastodistuksella, eli ylioppilaskirjoituksissa on perinteistä enemmän pelissä. Millaista keskustelua uusi järjestely on lukiolla herättänyt ja miten Laiho valmistautuu kevään koitokseen? Toimittajana Juuso Kääriäinen.

 • Tyypin 2 diabetes kasvaa Etelä-Savossa, kuten muuallakin Suomessa. Hommia riittää, sanoo elintapaohjauksen kehittämispäällikkö Teemu Ripatti.Sairaus maksaa yhteiskunnalle valtavasti, joten sekin on hyvä kannustin tehdä asian eteen työtä, jatkaa Ripatti. Elintapaohjaukseen perehtyy myös toimittajamme Jouni Kirvesmies.

 • Mäntyharjulainen Polaria Oy on perustettu 1970 ja se tunnettiin aiemmin Vakiometalli Oy -nimellä. Polaria kuuluu tytäryhtiönä Veisto Group -konserniin. Yritys valmistaa ohutlevyteräksestä kylpyhuonekalusteita. Viime vuosi oli yrityksen historian paras. Liikevaihto kasvoi lähes 20 prosentilla ja oli noin 9,5 miljoonaa euroa. Polaria on yksi Mäntyharjun suurimmista työllistäjistä. Polarian toimitusjohtaja Timo Karhulaa haastattelee Sari Ursin.

 • Mikkelin Päämajatalossa kaikuu työn ääni. Rakennusta remontoidaan parhaillaan Sodan ja rauhan keskus Muistin käyttöön. Muutostyöt valmistuvat syksyllä ja niiden jälkeen alkaa näyttelyiden rakentaminen. Näyttelypinta-alaa on noin 700 neliötä. Päämajatalo on valmistunut 1900-luvun alussa kouluksi ja rakennus toimi puolustusvoimien ylipäällikön Mannerheimin johdossa puolustusvoimien päämajana talvi- ja jatkosodissa. Sodan ja rauhan keskuksen toimitusjohtaja Olli-Pekka Leskinen ja Mikkelin kaupungin kiinteistöjohtaja Jarkko Hyttinen kävivät seuraamassa remontin etenemistä Sari Ursinin kanssa.

 • Mikkelissä Saimaa Stadiumille on avattu boulder-kiipeilyseinä. Boulderoinnissa kiivetään matalia, joitakin metrejä korkeita seiniä ilman varmistusköyttä. Sisäsalilla kiipeilijän alla on paksut patjat turvaamassa putoamista. Seinän rakentaminen on maksanut Saimaa Stadiumin toimitusjohtajan Antti Kalliomaan mukaan joitakin kymmeniä tuhansia euroja. Eri tasoisia reittejä tullaan uusimaan säännöllisesti, jotta seinän kiinnostavuus säilyy. Kiipeilyseura Kiikun Juho Hämäläinen, Emmi Liikanen ja Jussi Ruotsalainen ovat tyytyväisiä uuteen seinään. Sari Ursin haastattelee.

 • Sometohtori Suvi Uskin mukaan Facebookin alkuaikana kilpailtiin siitä, kenellä on siellä eniten kavereita. Nykyäänhän tämä ei kiinnosta ketään. Sosiaalinen media on tuonut mukanaan aivan uusia tapoja ystävystyä ja pitää heihin yhteyttä uusilla tavoilla, kuten pelkkien kuvien välityksellä Snapchatissa. Somessa olevat kaverit ovat meille tärkeitä, mutta miksi sitten liikakäyttö voi aiheuttaa pahaa oloa? Suvi Uskin tapasi Juuso Kääriäinen.

 • Rom-Mikkeli ry edistää romanikulttuuria ja muun muassa romanien yhteiskunnallisia osallistumismahdollisuuksia. Yhdistys on perustettu vuonna 2015 ja se keskittyy paljon nuorten ja nuorten aikuisten opiskelu- ja työmahdollisuuksien edistämiseen. Yhdistyksen puheenjohtaja Janne Blomerusta ja lähihoitajaksi opiskelevaa Natalia Valentinia haastattelee Sari Ursin.

 • Nelivuotinen ura suutarina toi savonlinnalaiselle Timo Lemiselle vastikään ison tunnustuksen kaupunkilaisilta paikallislehti Itä-Savon järjestämässä äänestyksessä seudun parhaasta asiakaspalvelijasta. Paljon ihmisiä päivittäin kohtaava Leminen sai äänestyksessä ylivoimaisesti eniten ääniä. Kati Rantala tapasi suositun suutarin hänen lempipaikassaan Olavinlinnan liepeillä Radio Suomen Keski-Suomen ja Etelä-Savon yhteisessä lauantailähetyksessä.

 • Suomessa on tasan 3 ihmistä, jotka tietävät teestä likimain kaiken. Tai ainakin heillä on siihen virallinen koulutus. Yksi heistä, teesommelier Anna Grotenfelt-Paunonen pitää maamme ainoaa englantilaista teehuonetta Juvalla, keskellä savolaista peltomaisemaa. Tarja Nyyssönen lähti teen päivän kunniaksi maistelemaan teetä, puhumaan teestä ja selvittämään, kuinka englantilainen teehuone 10 vuotta sitten päätettiin perustaa juuri Juvalle.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä