Kuuluttajan vieras

Verkkotoimituksen uutistoimittaja Jaakko Mannermaa

 • 8 min
 • toistaiseksi

Millaista on toimittaa uutisia verkkoon, mitä työssä täytyy ottaa huomioon? Siitä kertoo toimittaja-tuottaja Jaakko Mannermaa, joka on kuuluttaja Heikki Puskalan jututettavana.

Lähetykset

 • to 26.9.2019 12.50 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Uutisstudion sähäkkää arkea, raportteja kasvukeskuksista ja syrjäseuduilta, äkäisiä poliitikkoja unohtamatta... Kaikkea tätä on mahtunut Salla Paajasen monikymmenvuotiseen uraan Yleisradiossa. Paajanen todisti suomalaisen yhteiskunnan murrosta Ajankohtaisen kakkosen juontajana kahdenkymmenen vuoden ajan. Television alueuutisten ankkuri ehti Tampereen studion lähetysvirrasta poiketa Pasilassa Yle Radio 1:n kuuluttamossa. Millaista on elämä eriytyvien alueiden Suomessa 2020-luvun alkaessa? Siitä herkesi keskustelu Jalmari Laineen kanssa.

 • Toimittaja Olli Haapakangas suosittelee kaikkia kokeilemaan elämänmuutosta; hänen radiourallaankin on jälleen tulossa muutoksia kun Yöradion juontaminen sekä Kansanradion, ”isoisän twitterin” toimittaminen vaihtuu Radio Suomen kanavajuontajan työhön. Olli Haapakangasta jututtaa kuuluttaja Heikki Puskala.

 • Harjoittelu tekee harjaantuneemmaksi! Turun ammattikorkeakoulussa opintojaan viimeistelevä Miikkapekka Heikkilä innostuu radiosta ja äänellisestä läsnäolosta. Journalismikoulutuksesta ja Yle Radio 1:een perehtymisestä saa sopivat eväät esimerkiksi oman tulevan ohjelmasarjan tekoon. Sarja julkaistaan myöhemmin tänä vuonna, Heikkilä vihjaa Tatu Tammisen seurassa.

 • Ei ohjelmaa ilman avaruutta, on toimittaja Jari Mäkiselle itsestäänselvä tosiasia. Ranskassa vaikuttava Jari ehti syyskuussa piipahtamaan Yle Radio 1:n kuuluttamossa ja keskusteli Jari Aulan kanssa uusimmista avaruuteen liittyvistä asioista. Avaruustutkimuksesa tapahtuu koko ajan jotain uutta, eikä kiinnostus avaruuteen voi hiipua.

 • Ylen tämänvuotinen VR- eli virtuaalitodellisuusprojekti "Paratiisi" työllisti uutiskuvaaja Jani Saikkoa poikkeuksellisella tavalla. Vaikkei uutista syntynytkään, komennuksella oli silti sama päätarkoitus kuin esimerkiksi kotimaisen politiikan hektisten tapahtumien kuvaamisessa: jonkun on rynnättävä paikan päälle tallentamaan. Tv-uutisiin tarvitaan monenlaista materiaalia, ja seuraavaa työtehtävää ei useinkaan tiedä etukäteen. Tatu Tamminen haastattelee.

 • Kuuluttaja Tuija Kurvisen vieras suhtautuu digilaitteisiin ja moderniin teknologiaan kielteisesti. Miksi? Ja mitä tekemistä kutomakoneilla on älypuhelinten vastustamisen kanssa?

 • - Uutisten päätehtävä Yleisradiossa on pitää ihmiset kartalla, kiteyttää Jukka Niva, jonka tiimissä pyritään kehittämään tulevina vuosikymmeninä tarvittavia journalismin muotoja. Juttutuokion aluksi kuuluttaja Heikki Puskala kysyi, mikä on Yle News Lab.

 • Ylen pitkäaikainen luontotoimittaja, Luontoillan lintuekspertti ja kirjailija Juha Laaksonen tuntee luonnon moninaisuuden kaikessa komeudessaan. Linnut ovat olleet Juhaa lähellä jo pienestä pitäen, ja luontoinnostuksesta kehkeytyi lopulta myös ammatti. Luontoretkillä on syytä olla mukana myös kiikari ja kamera, koska luonto aina yllättää. Onpa mies kohdannut lähietäisyydeltä karhunkin. Jari Aula tapasi Juha Laaksosen.

 • Yle Radio 1:n kuuluttamon lattialla on pari yksipistekeppejä. Kuuluttaja Tuija Kurvisen vieraaksi on saapunut kaksi omaäänistä nuorta naista. Jenniina Järvi ja Julianna Brandt toimittavat Yle Puheen radiosarjaa Vammaiskultti. Vammaiskultti on kultti kaikille.

 • Yhden miehen valmiusjoukko, Ylen ulkomaantoimittaja Antti Kuronen välittää suomalaisille uutisia kriisialueilta. Mitä pakata matkalaukkuun, millaisia ihmisiä haastatella? Kuuluttaja Tuija Kurvisen vieras kertoo.

 • Tuottaja Riina Malhotra tietää, miten Ylen aamu rakentuu. Kuuluttaja Maaria Holman kanssa hän poimi TV 1:n uudistuneen aamulähetyksen parhaita paloja.

 • – Tuottaja on vähän sellainen jokapaikanhöylä – tuottajan vastuulla on suunnitella ohjelma, kuvailee työtään Ylen aamun Anne Achté. Hän on tehnyt pitkän uran Ylellä, ja haastattelun aluksi Heikki Puskala kysyikin, onko Anne Achté työskennellyt enemmän radiossa vai televisiossa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä