Radio Suomi Hämeenlinna

Aamu Nalpakan alpakkatallilla

 • 13 min
 • toistaiseksi

Yle Hämeenlinnan aamulähetys vieraili Janakkalan Viralan kylällä, jossa jo parin vuoden ajan on asustellut alpakoita. Karoliina Ahokkaasta tuli Nalpakan alpakkatallin pitäjä jouduttuaan työttömäksi muutama vuosi sitten. Karoliina pääsi työharjoitteluun alpakkatilalle ja sen seurauksena kiintyi eläimiin niin, että päätti hankkia niitä myös omalle kotitilalleen. Miltä elämä maistuu matkailualaa opiskellessa ja alpakoita hoitaessa? Harri Oksanen kävi Karoliina ja Timo Ahokkaan luona kylässä.

Lähetykset

 • pe 27.9.2019 14.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Naivistit Iittalassa -naivistitaiteen näyttely laajentaa toimintaansa kohti Suomen naivismikeskusta. Toiminta on ympärivuotista ja uutuuksia ovat muun muassa työhyvinvointipäivät naivistisen taiteen maailmassa. Tiina Kokko tapasi Naivistit iittalassa -säätiön asiamiehen Ulla Heinosen ja työnohjaaja, työyhteisövalmentaja Ulla Sara-ahon. Aluksi Ulla Heinonen kertoo, mikä on naivismikeskuksen idea.

 • Ulla Hukka paiski parikymmentä vuotta töitä ison yrityksen konttorissa. Sitten hän irtisanoi itsensä ja toteutti unelmansa. Nyt hän hoitaa ihmisiä eläintensä kanssa pikkutilallaan Lopen Läyliäisissä. Johanna Talasterä kävi tutustumassa Ullaan ja hänen eläimiinsä Lopella.

 • Hämeenlinnalainen Britt Langrev on intohimoinen askartelija ja Facebookissa toimivan Ihanat Ilahduttajat -ryhmän perustaja. Tänä vuonna hän juhlii itsenäisyyspäivää Linnassa presidenttiparin vieraana. Tiina Kokko tapasi Langrevin juhlan kynnyksellä.

 • Kanta-Hämeen keskussairaalassa sairaala- ja välinehuollossa työskentelee yhteensä noin 150 henkilöä, siihen vielä sijaiset päälle. Ilman sairaala- ja välinehuoltoa mikään sairaala ei tule toimeen. Tiina Kokko kävi tutustumassa sairaala- ja välinehuoltajien työhön keskussairaalassa Hämeenlinnassa palvelupäällikkö Jaana Heleniuksen ja palveluesimies Tomi Järvisen kanssa. Matkan varrella vaihdetaan kuulumisia myös välinehuoltaja Elena Siipolan ja sairaalahuoltaja Liisa Hirvosen kanssa. Liisan tapaamme aivan lopuksi äidinmaitokeskuksessa. Mutta nyt lähdetään matkaan Jaana Heleniuksen kanssa.

 • Sairaalan petien lakanoiden on kestettävä kulutusta ja mm. ihmisen painoa, kun sillä siirretään potilasta sängystä toiseen. Forssalainen Foxa oy suunnitttelee mm. sairaaloihin tarkoitettuja kankaita. Kati Turtola käy Foxan laboratoriossa, jossa testataan tekstiilejä. Mukana ovat myös laatupäällikkö Jaana Moberg ja tuotepäällikkö Marjaana Naatula.

 • Vaatteet tekevät ammattilaisen. Enää ei paiskita kaupunkien puisto-osastoillakan hommia farkuissa ja vanhassa flanellipaidassa. Eri alojen ammattilaisilla on ihan omanlaisensa työvaatteet. Autonkuljettajilla omansa ja mm. rakennusväellä omansa. Työvaatefirmat mainostavat ahkerasti ja työvaatteita myyviä kauppoja on paljon.

  Forssalainen Foxa oy valmistaa ja suunnittelee kankaita, joista työvaatteita valmistetaan. Kati Turtola tapasi Foxan toimitusjohtaja Jukka Sipilän ja laatupäällikö Marjaana Naatulan.

 • Hämeenlinnalaisessa Perjantaiparlamentissa (2.11.) keskusteltiin taiteesta ja sivistyneen ihmisen ihanteesta. Miten taide voi puolustaa sivistystä ja olla poliittisesti merkittävä voima tässä ajassa? Mikään ei ole kivempaa kuin asioiden opiskelu, sanoo vieras teatteriohjaaja, Finlandia-palkittu kirjailija Juha Hurme. Keskustelua vetää Johannes Ojansuu.

 • Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry julkisti selvityksen, jossa käy ilmi, että kymmenet jääkiekko- ja jalkapallomaajoukkueiden pelaajat ovat kokeneet häirintää vuosien aikana. Tulokset ovat järkyttäviä, mutta ainakin toistaiseksi lajiliitot eivät ole suuria ulostuloja asioista tehneet.

  2016 Urheilulehti kertoi jääkiekkoilijoita tirkistelleestä henkilöstä. Uutisen jälkeen jääkiekkoliitto lupasi asiasta selvityksen, mutta käytännössä asia lakaistiin maton alle.
  Miksi urheilumaailma on niin kyvytön keskustelemaan lajin kipupisteistä?

  Aiheesta keskustelemassa Samuel Savolainen Hämeen Sanomista sekä jääkiekko-asiantuntija Petteri Sihvonen. Toimittajana Heidi Kononen.

 • Kaupunkien puistopuita on ryhdytty seuraamaan viime vuosina entistä tarkemmin. Alan ammattilaisten koulutus ja laitteisto ovat kehittyneet voimakkaasti.

  Rakentaminen muuttaa voimakkaasti kaupunkikuvaa ja siten myös vaikuttaa siihen, mitkä puut voivat jäädä ja mitkä on kaaadettava. Jos joku puu on havaittu ns. ongelmapuuksi, sen vointia seurataan muita puita tarkemmin.

  Arboristit Antti Virkki ja Tiina Hopeakoski ovat Hämeenlinnan vanhalla hautausmaalla tutkimassa vanhoja puita.

  Kati Turtola oli mukana, kun syynissä oli vanha vaahtera.

 • Hämeenlinnassa Hämeen ammattikorkeakoulun kampuksen naapurissa Visamäessä on päivittäistavarakauppa. Miten opiskelijat näkyvät kaupan arjessa? Tiina Kokko tapasi K-Market Visamäen kauppiaan Kimmo Itäahon. Ensin äänessä on kuitenkin Harri Oksanen.

 • Tammelalainen hyvinvointialan yrittäjä Joni Hernberg sanoo, että maailma olisi parempi paikka, jos ihmiset entistä useammin istuisivat nuotiolla. Kaikessa rauhassa, eivätkä kenties edes puhuisi mitään.

  Kupillinen nokipannukahvia nautittuna nuotion äärellä saattaa tehdä hyvää vaikkapa työssään uupuneelle. Näin ainakin on kokenut Joni Hernberg, jonka Kati Turtola tapasi nuotion äärellä.

 • Syksyn ensimmäisen Perjantaiparlamentin (14.9) vieraaksi saapui yksi suomalaisen filosofian kansainvälisesti tunnetuimpia nimiä, uskonnonfilosofian professori Sami Pihlström. Hänen uusin kirjansa on ”Ota elämä vakavasti. Negatiivisen ajattelun opas”, varoittaa meitä positiivisen ajattelun vaaroista ja siitä, miten onnellisuuden tavoittelu usein estää meitä elämästä moraalisesti vastuullisella tavalla. Keskustelua johtaa Johannes Ojansuu

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Hämeenlinnalaiset Camilla Lehtimäki ja Sonja Mäenpää osallistuivat lokakuussa konferenssiin Kölnissä, jossa julkistettiin lasten ja nuorten julkilausuma. Siinä listataan, millaisia kunnat olisivat, jos lapset ja nuoret saisivat päättää. Tiina Kokko haastattelee.

 • Hämeenlinnassa laajalti tunnettu lastenkulttuuriin keskittynyt ARX-talo on tällä viikolla täyttynyt seiniä myöten lasten ja nuorten purkutaiteesta. Talossa toimineet Aimokoulu ja Lastenkulttuurikeskus sekä Miniteatteri lähtevät väistötiloihin vuoden alussa alkavan remontin alta. Purkutaideviikko on jäähyväiset talolle. Kaikki talon pinnat, seinät ja lattiat sekä huoneet on valjastettu taiteelle. Lauantaina 23.11. klo 10-14 vietetään suurta purkutaideviikon päätöspäivää ja jäähyväisiä ARX-talolle. Sitä ennenkin tapahtuu joka päivä. Harri Oksanen kävi katsomassa miltä purkutaide näyttää.

 • Polkupyörämekaanikoista on tällä hetkellä huutava pula. Pyöräliiton kysely viime keväänä paljasti, että vain 17 prosenttia alan yrityksistä oli saanut rekrytoitua valmiin ammattilaisen. Työvoimapula haittaa alan kasvua. Tähän pulaan vastataan nyt Hämeenlinnassa. Ammattiopisto Tavastia on aloittanut polkupyörämekaanikkojen koulutuskokeilun ja kouluttaa nyt polkupyörämekaanikkoja ainoana Suomessa. Koulutuspilotti toteutetaan yhteistyössä Parolan Pyörähuollon kanssa. Pyörähuollon yrittäjä Antti Munnukalla on ammatillisen opettajan pätevyys ja lähiopetusjaksoja pidetään alkuun hänen yrityksensä tiloissa. Harri Oksanen kävi aamulähetyksessä seuraamassa oppituntia. Aluksi puhutaan tästä koulutuspilotista Ammatiopisto Tavastian opettajan Jussi Kärkkäisen kanssa:

 • Puhelinmyyjä on vuosi toisensa jälkeen vähiten luotettu ammattiryhmä Suomessa. Siksi onkin erikoista, että usein telemarkkinoija on se, joka ei pääse asiakkaastaan eroon eikä toisin päin. Puhelinmyyjät kokevat venyvänsä ajoittain terapeutiksi.

  Onko puhelinmyyjä mainettaan parempi ammatti? Tähän kysymykseen vastaavat Suoramarkkinointi Megassa työskentelevät myyjät Brenda Kitsingin ja Janette Mansikkaharju.

  toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Hämeenlinna on liittynyt suosittujen kaupunkisuunnistustapahtumien järjestäjien joukkoon. Kuusi hämeenlinnalaisseuraa perusti Hämeenlinna Street - O -seurayhtymän, joka järjestää kuusi kaupunkisuunnistustapahtumaa keskiviikkoisin syksyn aikana. Yksi on takana, toinen tänään 13.11 ja seuraavat 20.11, 27.11, 4.12 ja 11.12. Lähtöpaikka on aina Kauppakeskus Goodmanin pohjoispuolen Tulliaukiolta ja matkaan voi lähteä klo 17.30 - 19 välillä.
  Kaupunkisuunnistuksessa tavoitteena on tunnissa löytää ruutukaava-alueen rastit ja kirjata kuhunkin rastiin liittyvään kysymykseen vastaus kartan kääntöpuolelle. Oikeita rastimerkkejä ei kuitenkaan kaupunkisuunnistuksessa reiteille laiteta. Ehkä on parempi että Hämeenlinnan Tarmon suunnistusjaostosta Mika Laitamäki avaa tätä lajia vähän tarkemmin. Harri Oksanen haastattelee.

 • Muutamia viikkoja sitten Hämeenlinnan kaupungin johto toi esille mm. Myllymäen koulun ja Sairion päiväkodin lakkauttamiset osana kaupungin talouden tasapainottamista. Maanantaina 11.11.2019 Hämeenlinnan valtuusto sai kokoukseensa tiedoksi kyseisen tasapainotusohjelman. Kokouksessa siihen esitettiin muutoksia ja myös keskustelua sen pöydälle jättämisestä käytiin. Hallintosääntöön vedoten näitä esityksiä ei otettu käsittelyyn vaan valtuusto sai kyseisen ohjelman niine hyvineen tiedoksi ilman äänestyksiä. Ohjelmassa mainitut ratkaisut talouden tasapainottamiseksi tehdään ohjelmassa mainittujen selvitysten pohjalta myöhemmin. Kävimme seuraavana aamuna, yli 11 tuntiseksi venyneen budjettikokouksen jälkeen, Sairion päiväkodin toisen päiväkodinjohtaja Tiina Henttisen sekä Myllymäen koulun rehtori Outi Kärjen juttusilla. Harri Oksanen haastattelee.

 • Juontoja pitää vain hiukan sitten muokata. Juonto:

  Retkeilyn suosio on jo pitkään ollut kasvussa.Suomen Ladun tänä syksynä taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan 61 Retkeilyn suosio on jo pitkään ollut kasvussa.Suomen Ladun tänä syksynä taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan 61 % suomalaisista harrastaa retkeilyä. Ne, jotka eivät retkeile, sanovat tutkimuksen mukaan syyksi kiireen tai kaipaisivat lisää opastusta ja neuvoja retkeilemiseen.

  Hämeenlinnassa partiolippukunta Jaarlin Pojat käynnistää parhaillaan Cityeräopastoimintaa. Cityeräopas on hallitsee erätaidot. Kati Turtola kävi tekemässä tulta Jaarlin Poikien partiojohtaja Jenna Kankaanpään kanssa.

 • 28-vuotias Mari sai neljä vuotta sitten tietää, että hänellä on kaksi isää. On se isä, joka on elänyt mukana ja kasvattanut – sitten on biologinen isä. Mari sai alkunsa luovutetuilla sukusoluilla, tässä tapauksessa lahjasiittiöillä. Sosiaalipsykologian opiskelija Anni Sepponen on haastatellut graduunsa viittä naista, jotka ovat löytäneet tiensä maailmaan Marin tavoin lahjasiittiöiden avulla. Monelle tieto alkuperästään on järkytys. Mari esiintyy jutussa vain etunimellään, koska kaikki lähisukulaisetkaan eivät hänen taustaansa tiedä. Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Mikä etätöiden tekemisessä kotona on hyvää? Entä mikä huonoa?
  Laatujohtaja Jani Jaatinen asuu Rengon Lietsan kylässä, ikiaikaisen Härkätien varrella ja tekee töitä Stora Enson tietohallinnossa. Jaatinen on päivät palavereissa ja kokousten muut osallistujat ovat eri puolilta maailmaa. Jaatinen osallistuu palavereihin oman kotinsa olohuoneesta. Kun ei tarvitse ajaa autolla autollaan Helsingin konttorille, luontoakin säästyy, sanoo Jaatinen Kati Turtolalle.

 • Tuoreimman työolobarometrin mukaan etätyö on viime vuosina yleistynyt. Säännöllisesti etätyötä tekee runsas viidennes palkansaajista ja satunnaisesti 14 prosenttia. Erilaiset konttorityöt ovat niitä töitä, joita tehdään eniten etänä.

  Hämeen ammattikorkeakoulun liiketalouden lehtori Anu Viherä tekee etätöitä kotonaan toisinaan. Kati Turtola käy tapaamassa Anua ruokapäydän äärellä etätyöpäivän aamuna.

 • Hämeenlinnalainen Toni Järvinen ei pärjännyt koulussa. Peruskoulun päättötodistuksen keskiarvolla pääsi nipin napin läpi. Muutama vuosi sitten mies kävin Mensan testeissä. Tulos kertoi, että hän kuuluukin Suomen terävimpään prosenttiin. Järvisen kanssa keskustelevat Heidi Kononen ja Lauri Rautavuori.

 • Tervakosken K-Market kauppias Ville Kestilä kertoo, että miten hän näkee tulevaisuuden ruokakaupan. Toimittajana Akseli Ahola.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä