Radio Y - Aino-Mari Tuuri

Punaisen pastillin lapset

 • 57 min
 • toistaiseksi

Alussa meillä oli ekaluokka. Sitten oli välitunteja, luokkakuvia ja valinnaisaineita. Myös hammashoitoa ja sen pelkoa. Hampaat punaisena väritabletista, kuten muusikko Paula Vesala laulaa. Peruskoulu oli perusteiltaan sama koko y-sukupolvelle, mutta kokemukset ovat erilaisia. Mitä siitä muistetaan ja millainen kokemus se oikein oli?
Ääneen pääsevät peruskoulumuistoja käsitellyt taiteilija Salla Vapaavuori ja eräs y-sukupolvelle tuttu ääni. Kaikki sarjassa haastatellut ovat syntyneet 1980–1995.

Lähetykset

 • ti 15.10.2019 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Millainen tarinankerronta on kasvattanut y-sukupolvea? Entä millaista tarinaa meistä kerrotaan ja mitä me itse itsestämme kerromme?

  Sukupolven narratiiveista puhutaan Radio Y:n kymmenennessä jaksossa, jossa ääneen pääsevät käsikirjoittaja Anna Brotkin sekä ohjaaja-käsikirjoittaja Oskari Sipola.

  Sarjan on tuottanut Ylelle Intervisio Oy.

 • Ohjelman Radio Y – Aino-Mari Tuuri yhdeksännessä jaksossa puhutaan siitä konkreettisesta ja henkisestä perinnöstä, jota y-sukupolvi on saanut ja jota se osaltaan on viemässä eteenpäin. Miten meitä sukupolvena on kasvatettu?

  Ääneen pääsevät 1984 syntynyt Juhani Mykkänen, yksi ravintolaruokaa välittävän teknologiayhtiö Woltin perustajista, sekä 1994 syntynyt kestävän rahoituksen asiantuntija Annemari Kirppu.

  Sarjan on tuottanut Ylelle Intervisio Oy.

 • Y-sukupolvi saa lapsia paljon vähemmän kuin aikaisemmat sukupolvet. Mitä siitä pitäisi ajatella, kun monen taustalla on kumppanittomuutta, mielenterveysongelmia ja epävarmuutta? Iloakin kuitenkin löytyy, varsinkin y-sukupolven isiltä.

  Radio Y:n kahdeksannessa jaksossa syntyvyydestä ja vanhemmuudesta puhuvat kansanedustaja Annika Saarikko sekä toimittaja Heini Maksimainen.

  Ylelle tuottanut Intervisio Oy.

 • Uskonnollisuudesta ja hengellisyydestä kohti henkisyyttä, mindfulnessia ja jopa astrologiaa. Y-sukupolvi hakee onnellisuutta yksilöllisin tavoin, jotka saattavat sitten olla aivan kuten muillakin. Mitä me oikein etsimme?

  Radio Y:n seitsemännessä jaksossa maailmankatsomuksesta puhuvat uskontotieteen väitöstutkija Essi Mäkelä sekä hyvinvointi- ja media-alan yrittäjä Mari Rasimus.

  Ylelle tuottanut Intervisio Oy.

 • Maailmantuska ja ympäristöahdistus ovat polttoainetta myös Y-sukupolvelle. Moni uskoo omiin valintoihin ja vaikutukseen maailman parantamiseksi. Vai olisimmeko tuskailun sijaan kuitenkin sukupolvi T niin kuin toiminta?

  Ohjelman kuudennessa jaksossa maailmantuskasta ja -parantamisesta puhuvat vastuullisen vaatesuunnittelun asiantuntija Anniina Nurmi sekä keksijä, säveltäjä ja futuristi Perttu Pölönen.

  Ylelle tuottanut Intervisio Oy.

 • Kuluttamisen valtava kasvu on muokannut Y-sukupolvea – ja Y-sukupolvi omaa kulutustaan. Se on työkalu myös itsen rakentamiseen ja vuorovaikutukseen maailman kanssa. Lamakin osui kohdallemme, mutta vaikuttiko se kuluttamiseemme?

  Ohjelman viidennessä jaksossa kuluttamisesta, arjesta ja luksuksesta puhuvat kuluttajaekonomian yliopistonlehtori Eliisa Kylkilahti sekä tutkijatohtori Essi Pöyry.

 • Minä olen tällainen, mutta mitä minulla tekee? Y-sukupolvi on kasvanut moninaisten roolien ja mallien mahdollisuuksiin, mutta samalla valinnanvapaus on tuonut valinnanvaikeutta. Y-sukupolven naiset ovat verkostoituneet uusin tavoin.

  Ohjelman neljännessä jaksossa identiteeteistä, rooleista ja yhteistyöstä puhuvat viestintäpäällikkö Milla Halme, Ruokolahden kunnanjohtaja Tuomo Sallinen sekä tutkija Rasmus Mannerström.

 • Analoginen, jopa tylsä lapsuus. Digitalisoituva nuoruus kapulakännyköineen ja alkeellisine peleineen. Mobiili aikuisuus ja kaiken syövät notifikaatiot. Onko digielämänkaaren kouluttamasta Y-sukupolvesta tulkeiksi sukupolvien tai toisistaan eriytyneiden ryhmien välille?

  Ohjelman toisessa jaksossa tätä Aino-Mari Tuurin kanssa pohtivat aivotutkija Katri Saarikivi sekä tutkijatohtori Susanna Kultalahti.

 • Sukupolvikahvista Erasmukseen ja pakolaisista Euroopan unioniin. Kansainvälisyys on Y-sukupolven ytimessä. Millaisia kansainvälisyyskokemuksia sillä on Suomessa, Suomesta ja Suomeen?

  Ääneen pääsevät Ranskaan muuttanut toimittaja-kirjoittaja Pihla Hintikka sekä Suomeen muuttanut yrittäjä Safir Ismail. Kaikki sarjassa ääneen pääsevät ovat syntyneet 1980–1995.

 • Alussa meillä oli ekaluokka. Sitten oli välitunteja, luokkakuvia ja valinnaisaineita. Myös hammashoitoa ja sen pelkoa. Hampaat punaisena väritabletista, kuten muusikko Paula Vesala laulaa. Peruskoulu oli perusteiltaan sama koko y-sukupolvelle, mutta kokemukset ovat erilaisia. Mitä siitä muistetaan ja millainen kokemus se oikein oli?
  Ääneen pääsevät peruskoulumuistoja käsitellyt taiteilija Salla Vapaavuori ja eräs y-sukupolvelle tuttu ääni. Kaikki sarjassa haastatellut ovat syntyneet 1980–1995.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä