Saamen tyttäret

Muusikko Hildá Länsman jatkaa aiemmin kiellettyä joikuperinnettä

 • 15 min
 • toistaiseksi

Hildá Länsmanin isomummon ei kuultu koskaan joikaavan, sillä hän kasvoi siinä uskossa, että joiku on syntiä. Käsitys on joillakin seuduin elänyt miltei nykypäivään saakka mutta perinne ei ole katkennut. Artisti Hilda Länsman vaalii ja uudistaa joikua ja kiertää esiintymässä ympäri maailmaa esimerkiksi Vilda- ja Solju-kookonpanoissa. Toimittajana Päivi Leino.

Lähetykset

 • la 16.11.2019 12.15 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Ihmisten, joille raha kopsahtaa palkkapäivänä tilille, on vaikea ymmärtää luonnon ja säiden mukana eläviä saamelaisia, sanoo Saamelaiskäräjien väistyvä puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio. Lisäksi saamelaisten kotiseutualueella on valtavat mineraalivarat, joista käydään paraikaa kovaa vääntöä. Nämä ovat keskeisiä uhkia saamelaiskulttuurille ja -elämäntavalle, jonka kaikkein tärkein voimavara on luonto ja ympäristö ja niiden hyvinvointi, Tiina Sanila-Aikio tähdentää, "ja me joudumme sopeutumaan jatkuvasti." Toimittajana Päivi Leino.

 • Anni Guttorm näki vasta aikuisena ensimmäisen sarvilakin, perinteisen saamelaisnaisen päähineen, kun sellainen palautui Lappiin Tampereen museokeskus Vapriikista. Pohjoisesta sarvilakki oli jo kokonaan kadonnut, koska menneiden vuosisatojen papit ovat paheksuneet sen muistuttavan pirunsarvea. Museoamanuenssina Saamelaismuseo Siidassa työskentelevä Anni Guttorm iloitsee saamelaisesineiden repatriaatiosta eli palauttamisesta takaisin pohjoiseen, koska siten saadaan palautettua myös niihin liittyvää tietoa ja taitoa. Toimittajana Päivi Leino. Otteet Kouluradiosta vuodelta 1957.

 • Saamelaisilla on suhteettoman korkea itsemurhakuolleisuus. Selitys ei löydy alkoholinkäytöstä sillä tutkimukset osoittavat sen olevan samaa suuruusluokkaa valtaväestölläkin. Syyt ovat moninaisemmat ja liittyvät terveyspalvelujen saatavuuteen ja tulevaisuuden uhkiin, toteaa Utsjoen kunnan vastaava lääkäri Heidi Eriksen. Toimittajana Päivi Leino.

 • Lastenkulttuuria ja sen muoti-ilmiöitä - pelejä, elokuvia, kirjoja - pitää olla saatavilla saameksi, uutta sukupolvea Helsingissä kasvattava Saana Guttorm painottaa. Muuten suomi jyrää oman kielen. Uusien ilmiöiden myötä uusia sanoja kielessä kuin kielessä tarvitaan kaiken aikaa. Saana Guttorm on pohjoissaamenkielinen varhaiskasvatuksen opettaja päiväkotiryhmässä nimeltä Luopmánat - eli Hillat. Toimittajana Päivi Leino.

 • Hildá Länsmanin isomummon ei kuultu koskaan joikaavan, sillä hän kasvoi siinä uskossa, että joiku on syntiä. Käsitys on joillakin seuduin elänyt miltei nykypäivään saakka mutta perinne ei ole katkennut. Artisti Hilda Länsman vaalii ja uudistaa joikua ja kiertää esiintymässä ympäri maailmaa esimerkiksi Vilda- ja Solju-kookonpanoissa. Toimittajana Päivi Leino.

 • Miksi saamenpuku väärässä paikassa sytyttää somesodan? Tätä ja muita tulenarkoja tilanteita saamelaisten ja valtaväestön välillä purkaa viestinnän ammattilainen Erja Morottaja. Toimittajana Päivi Leino.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä