Ooppera

Oopperailta: Patarouva New Yorkin Metropolitanista

 • 0 s
 • 29 pv

Oopperan väliajalla Risto Nordell keskustelee illan teoksesta ja sen esityksestä Erja Wimerin ja Liisamaija Hautsalon kanssa.

Patarouvan tapahtumat:

I näytös, 1.kohtaus
Patarouvan tapahtumat sijoittuvat 1700-luvun lopun Pietariin. Varhainen kevätpäivä on kirkkaan aurinkoinen. Kesäpuisto on täyttynyt kävelijöistä ja leikkivistä lapsista. Kaksi sotilasta, Tšekalinski ja Surin, valittelevat huonoa pelionneaan. Kreivi Tomskin seurassa saapuva Herman kertoo ihastuneensa tuntemattomaan neitoon. He kohtaavat ruhtinas Jeletskin. Tämä kertoo kihlautuneensa Lisan kanssa, joka on kuuluisan uhkapelurin ja "Moskovan Venuksena" tunnetun vanhan kreivittären lapsenlapsi. Kun Lisa ja kreivitär tulevat puistoon, Herman ymmärtää Jeletskin kihlatun olevan juuri tuo hänenkin unelmiensa kohde. Naisten poistuttua Tomski kertoo Lisan isoäidin tarinan:
Joku ranskalainen aatelismies oli aikoinaan hullaantunut kreivittäreen niin, että oli luvannut yhdestä yöstä kaunottaren kanssa paljastaa kolmen takuuvarmasti aina voittavan pelikortin salaisuuden. Myöhemmin kreivitär uskoi salaisuuden aviomiehelleen, sekä rakastajalleen. Aave varoitti kuitenkin kreivitärtä ilmaisemasta asiaa enää kolmannelle, tai tämä koituisi naisen kuolemaksi. Tomski toteaa, että noiden mysteeristen korttien avulla Herman saattaisi rikastua Lisan kosijan arvoiseksi. Nousee myrsky, muut kiirehtivät pois puistosta, mutta Herman toistelee Tomskin sanoja "palavatunteinen mies voi pakottaa kreivittären paljastamaan salaisuutensa".

1. näytös 2. kohtaus
Pietarin kesäpuistosta näyttämökuva vaihtuu Lisan makuuhuoneeseen. Lisa ja Polina viihdyttävät ystäviään duetolla. Jäätyään yksin, Lisa laulaa rakkaudestaa - ei sulhastaan Jeletskiä, vaan tuntematonta, palavakatseista nuorukaista kohtaan. Yllättäen sama nuorukainen, Herman ilmestyy tytön parvekkeelle ja pyytää lupaa puhutella tätä. Kun kreivitär pistäytyy Lisan huoneessa, Herman piiloutuu. Vanhuksen poistuttua mies vaatii Lisaa päättämään kohtalostaan. "Tuhoat minut", neito toteaa - mutta myöntää sitten rakastavansa Hermania. Kohtaus päättyy intohimoiseen syleilyyn

2. näytös 1. kohtaus
Lyhyen alkusoiton jälkeen toinen näytös avautuu tanssiaisiin. Ruhtinas Jeletski laulaa rakkaudestaan Lisaan - tietäen kuitenkin, ettei morsian pysty vastaamaan hänen tunteisiinsa. Lisa on sopinut tapaavansa Hermanin myöhemmin. Pari sotilasta kiusoittelee Hermania kysymällä kumman tämä ottaa mieluummin: Lisan vai kreivittären rahat.

Vieraat istuutuvat seuraamaan Tšaikovskin kunnianosoitusta Mozartille: pastoraalibalettia "Uskollinen paimentyttö". Kun esitys päättyy, Lisa sujauttaa makuuhuoneensa avaimen Hermanin käteen. Patarouva-oopperan toisen näytöksen ensimmäinen kohtaus päättyy keisarinna Katariina Suuren juhlavaan saapumiseen

2. näytös 2. kohtaus
Näytöksen toinen kohtaus tapahtuu vanhan kreivittären makuuhuoneessa, jonne Herman on joutunut piiloutumaan kuullessaan kreivittären ja Lisan palaavan tanssiaisista. Kreivitär valittaa seurapiirien nykytilaa ja muistelee menneitä, parempia aikoja. Hän lähettää pois palvelijansa ja valmistautuu nukkumaan suuressa lepotuolissaan. Silloin Herman astuu esiin ja vaatii saada tietää kolmen kortin salaisuuden. Herman taivuttelee kreivitärtä vedoten onnensa riippuvan tuosta tiedosta. Eihän kertominen mitään maksa? Mutta kreivitär vaikenee. Lopulta Herman uhkaa aseella. Kreivitär pelästyy - ja kuolee. Lisa saapuu ja hänelle valkenee kauhistuttava totuus: korttien salaisuus on Hermanille rakkautta arvokkaampi.

III näytös 1. ja 2. kohtaus
Kolmannen näytöksen alkusoitto kuvaa Hermanin mielipuolisuuden yltymistä. Herman lukee kasarmilla Lisan kirjettä. Lisa haluaa heidän tapaavan keskiyöllä Talvikanavan laidalla. Hermania piinaavat kreivittären kuoleman aiheuttamat näyt ja äkkiä lattian läpi nousee vanhan naisen haamu. Kreivittären ääni käskee Hermania pelastamaan Lisan menemällä tämän kanssa naimisiin. Ja sitten: "Muista: kolme, seitsemän ja ässä!" - Kreivitär on paljastanut salaisuutensa.

Näytöksen toinen kohtaus tapahtuu Nevan partaalla eikä sillä ole yhtymäkohtia Puškinin kertomukseen. Korostaakseen Hermanin pakkomielteen tuhoisuutta, Tšaikovski halusi Lisan menettävän henkensä. Hermania odottavan Lisan tuska purkautuu vaikuttavaksi aariaksi: "Miten nääntynyt olenkaan suruun; kuin kivi se aamuin, illoin murskaa sydämeni." Herman saapuu ja pyytää Lisaa mukaansa pelaamaan kreivittären ilmoittamia numeroita. Lisa rukoilee Hermania luopumaan ajatuksesta, mutta ahneus on vienyt miehen järjen. Hän työntää Lisan luotaan ja kiirehtii yöhön. Lisa tietää menettäneensä kaiken. ja hän hukuttautuu kanavan jääkylmään veteen.

III näytös 3. kohtaus
Tšekalinskin pelihuoneissa ruhtinas Jeletski kertoo ystävilleen Lisan purkaneen heidän kihlauksensa. - Rakkaudessa epäonnea, pelissä onnea, arvelee Jeletski ja istuutuu pöydän ääreen. Herman saapuu - kalpeana ja ahdistuneena. Nuorukainen lyö suuren summan vetoa, että pakasta nostettava kortti on kolmonen. Näin käy, ja kaksinkertaistaen panoksensa Herman arvaa seuraavaksi numeroksi seitsemän. Oikein jälleen. Viimeiseksi hän arvaa ässän. Jeletski kääntää kortin, mutta se onkin : Patarouva. Herman on menettänyt kaiken ja vanhan kreivittären kostonhimoinen, vaikeneva haamu ilmestyy nuorukaisen eteen. Järkensä menettänyt Herman ampuu itsensä.

Lähetykset

 • la 14.12.2019 19.55 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Richard Wagner: Reininkulta
  Nibelungin sormus -tetralogian esinäytös

  Uuden produktion ensi-ilta Suomen kansallisoopperassa 30.8.2019
  Musiikinjohto Esa-Pekka Salonen
  Ohjaus Anna Kelo

  Suomen kansallisoopperan orkesteri.

  Rooleissa:
  Ylijumala Wotan - Tommi Hakala, baritoni
  Wotanin vaimo Fricka - Lilli Paasikivi, mezzosopraano
  Tulen henki Loge - Tuomas Katajala, tenori
  Nuoruuden jumalatar Freia - Reetta Haavisto, sopraano
  Ukkosen jumala Donner - Tuomas Pursio, bassobaritoni
  Rakkauden ja kauneuden jumala Froh - Markus Nykänen, tenori
  Kääpiö Alberich - Jukka Rasilainen, bassobaritoni
  Kääpiö Mime - Dan Karlström, tenori
  Jättiläinen Fasolt - Koit Soasepp, basso
  Jättiläinen Fafner - Jyrki Korhonen, basso
  Viisauden ja tiedon jumalatar Erda - Sari Nordqvist, mezzosopraano
  Reinintyttäret:
  Woglinde - Marjukka Tepponen, sopraano
  Wellgunde - Mari Palo, sopraano
  Flosshilde - Jeni Packalen, mezzosopraano

  Äänitetty Suomen kansallisoopperassa 7.9.2019

  Tapahtumat ennen Reininkullan alkua
  Ylijumala Wotan on luovuttanut toisen silmänsä tiedonlähteeseen saadakseen viisautta.
  Hän veistää maailmansaarnesta lainkeihään. Wotan tekee jättiläisten, Fasoltin ja Fafnerin, kanssa sopimuksen, jonka mukaan nämä rakentavat hänelle puolustuslinnoituksen, Valhallan. Palkaksi ylijumala Wotan lupaa heille nuoruuden jumalattaren Freian.

  Reininkulta
  1. kohtaus. Tapahtumapaikka Reinvirran pohjalla.
  Maailman synty. Turmeltumaton luonto, kuin alkumeri. Reinintyttäret vartioivat puhdasta Reininkultaa. Alberich-kääpiö ilmestyy ja haluaa tytöiltä rakkautta. Nämä nauravat kääpiölle. Auringonsäde osuu Reininkultaan ja Alberich ihmettelee näkemäänsä. Reinintyttäret paljastavat kultaan liittyvän salaisuuden: Isä-Rein on antanut tyttärilleen tehtävän vartioida kultaa, ettei kukaan väärämielinen ryöstäisi sitä. Väärämielinen on se, joka kiroaa rakkauden vaihtaakseen sen omaisuuteen ja valtaan.
  Se, joka takoo kullasta sormuksen, saa omakseen koko maailman herruuden. Koska Alberich ei saa rakkautta, hän kiroaa sen ja ryöstää kullan. Reinintyttäret jäävät valittamaan menetettyä kultaa.

  2. kohtaus. Tapahtumapaikka korkealla vuoristossa.
  Valhalla on juuri valmistunut. Wotanin puoliso Fricka vaatii miestään tilille linnoituksen rakentamisesta ja ennen kaikkea sisarensa Freian lupaamisesta palkkioksi jättiläisille. Tulen henki Logen avulla Wotan lupaa korjata asian. Fasolt ja Fafner tulevat hakemaan palkkaansa. Froh yrittää suojella Freiaa ja Donner uhittelee jättiläisille heiluttamalla moukariaan. Paikalle saapuu Loge ja ehdottaa, että jattiläiset saisivat Freian sijaan Reininkullan palkakseen rakennustyöstä.

  Logen ehdotuksesta Wotan päättää ryöstää kullan Alberichilta. Jättiläiset suostuvat palkkion vaihtoon, mutta ottavat kuitenkin Freian pantiksi mukaansa. Elleivät he saa iltaan mennessä kultaa, Freia on jäävä ikiajoiksi jättiläisille. Heti jättiläisten ja Freian poistuttua jumalten vanheneminen alkaa. Wotan lähtee Logen opastamana alas Nibelheimiin kullan ryöstöretkelle.

  3. kohtaus. Nibelheim, maan alla.
  Alberichin veli, seppä Mime on saanut valmiiksi sormuksen ja Tarnhelm-kypärän ja aikoo pitää kypärän. Alberich riistää sen itselleen ja taikoo sen avulla itsensä näkymättömäksi. Sormus ja taikakypärä tekevät Alberichista voittamattoman diktaattorin, jota kaikki pelkäävät ja joka pystyy pakottamaan kaikki Nibelungit omiksi orjikseen.

  Loge ja Wotan ilmestyvät Nibelheimiin. Vetoamalla Alberichin omahyväisyyteen he saavat tämän ansaan ja vangituksi. Alberich viedään ylös jumalten vuorelle.

  4. kohtaus. Korkealla vuoristossa.
  Loge ja Wotan pakottavat Alberichin luovuttamaan jumalille kaiken omistamansa kullan. Wotan on päättänyt pitää Alberichilta ryöväämänsä sormuksen itsellään. Alberich kiroaa sormuksen, joka tästedes tuo kantajalleen pelkkää onnettomuutta ja kuolemaa. Alberich katoaa paikalta.

  Fasolt ja Fafner palaavat Freia mukanaan noutamaan Reininkultaa. Fasoltin vaatimuksesta kulta on pinottava Freian ympärille siten, että jumalattaresta ei näy mitään. Loge joutuu luovuttamaan jättiläiselle myös Tarnhelmin, mutta Wotan ei luovuta sormusta. Silloin maa aukeaa ja jumalten omatunto Erda herää ja nousee varoittamaan sormuksesta ja jumalia odottavasta lopusta. Wotan alkaa pelätä ja hän heittää sormuksen jättiläisille. Saatuaan sormuksen nämä riitaantuvat sen omistuksesta ja Fafner tappaa veljensä Fasoltin.

  Ukkosenjumala Donner kokoaa ilmamassoja ja iskee moukarillaan salaman. Froh osoittaa paikan, johon ilmestyy sateenkaarisilta. Upouusi, rikoksella maksettu Valhalla kylpee ilta-auringossa. Wotan tervehtii linnoitustaan. Orkesterista kuuluu Notung-miekan aihe, ja Wotan saa uuden idean rikoksensa korjaamiseksi (Suuri ajatus). Hän johdattaa puolisonsa Frickan sateenkaarisiltaa pitkin kohti Valhallaa ja muut jumalat seuraavat esimerkkiä.

  Tulen henki Loge ei seuraa joukko, sillä hän tietää jumalien kiiruhtavan omaa loppuaan kohti. Yhtäkkiä kuuluu Reinintyttärien valitus, joka kaikuu jumalten korviin asti, mutta he vain nauravat ja jatkavat matkaansa kohti Valhallaa.
  (Juoniselostuksen lähde Pekka Asikainen).

  Illan toimittaa Outi Paananen.

  Katso ooppera Yle Areenassa:
  https://areena.yle.fi/1-50250423

 • Korrepetiittori ja Wagner-tuntija Pekka Asikainen suorittaa obduktion eli ruumiinavauksen Reininkullalle, Wagnerin Nibelungin sormus tetralogian esinäytökselle. Operaatiossa avustaa Outi Paananen.

 • 3-näytöstä ja epilogi. Libretto: W.H. Auden ja Chester Kallman William Hogarthin samannimisen kuparipiirrossarjan vuodelta 1735 mukaan. Suomen kansallisoopperan kuoro ja orkesteri. Musiikinjohto Eivind Gullberg Jensen. Tom Rakewell - Steve Davislim, tenori. Anne - Hanna Rantala, sopraano. Nick Shadow - Jaakko Kortekangas, baritoni. Baba Turkkilainen - Päivi Nisula, mezzosopraano. Trulove - Koit Soasepp, basso. Sellem - Mika Pohjonen, tenori. Mother Goose - Merle Silmato, altto. Mielisairaalan vartija - Juha Eskelinen, baritoni. - Kansallisoopperassa 9.4. äänitetyn esityksen toimittaa Risto Nordell. Outi Paananen sekä säveltäjät Kimmo Hakola ja Olli Kortekangas keskustelevat illan teoksesta ja sen esityksestä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä