Ooppera

Oopperailta: Patarouva New Yorkin Metropolitanista

 • 4 h 0 min
 • ei kuunneltavissa

Pjotr Tshaikovski: Patarouva, kolminäytöksinen ooppera

Libretto: Modest Tshaikovski, Aleksandr Pushkinin samannimisen tarinan pohjalta
Musiikinjohto: Vasili Petrenko
Metropolitan-oopperan kuoro ja orkesteri

Rooleissa:
Lisa - Lise Davidsen, sopraano
Polina - Elena Maximova, mezzosopraano
Kreivitär - Larissa Dladkova, mezzosopraano
Herman - Yusif Eyvazov, tenori
Ruhtinas Jeletski - Igor Golovatenko, baritoni
Kreivi Tomski - Alexey Markov, baritoni
Prilepa (Chloë) - Mané Galoyan, sopraano
Masha - Leah Hawkins, sopraano
Kotiopettajatar - Jill Grove, mezzosopraano
Tshekalinski - Paul Groves, tenori
Tshaplitski - Arseny Yakolev, tenori
Seremoniamestari - Eduardo Valdes, tenori
Surin - Raymond Aceto, basso
Narumov - Mikhail Svetlov, basso

- Suora lähetys New Yorkin Metropolitan-oopperasta. Oopperan väliajalla Risto Nordell keskustelee illan teoksesta ja sen esityksestä Erja Wimerin ja Liisamaija Hautsalon kanssa.

Patarouvan tapahtumat:

I näytös, 1.kohtaus
Patarouvan tapahtumat sijoittuvat 1700-luvun lopun Pietariin. Varhainen kevätpäivä on kirkkaan aurinkoinen. Kesäpuisto on täyttynyt kävelijöistä ja leikkivistä lapsista. Kaksi sotilasta, Tšekalinski ja Surin, valittelevat huonoa pelionneaan. Kreivi Tomskin seurassa saapuva Herman kertoo ihastuneensa tuntemattomaan neitoon. He kohtaavat ruhtinas Jeletskin. Tämä kertoo kihlautuneensa Lisan kanssa, joka on kuuluisan uhkapelurin ja "Moskovan Venuksena" tunnetun vanhan kreivittären lapsenlapsi. Kun Lisa ja kreivitär tulevat puistoon, Herman ymmärtää Jeletskin kihlatun olevan juuri tuo hänenkin unelmiensa kohde. Naisten poistuttua Tomski kertoo Lisan isoäidin tarinan:
Joku ranskalainen aatelismies oli aikoinaan hullaantunut kreivittäreen niin, että oli luvannut yhdestä yöstä kaunottaren kanssa paljastaa kolmen takuuvarmasti aina voittavan pelikortin salaisuuden. Myöhemmin kreivitär uskoi salaisuuden aviomiehelleen, sekä rakastajalleen. Aave varoitti kuitenkin kreivitärtä ilmaisemasta asiaa enää kolmannelle, tai tämä koituisi naisen kuolemaksi. Tomski toteaa, että noiden mysteeristen korttien avulla Herman saattaisi rikastua Lisan kosijan arvoiseksi. Nousee myrsky, muut kiirehtivät pois puistosta, mutta Herman toistelee Tomskin sanoja "palavatunteinen mies voi pakottaa kreivittären paljastamaan salaisuutensa".

1. näytös 2. kohtaus
Pietarin kesäpuistosta näyttämökuva vaihtuu Lisan makuuhuoneeseen. Lisa ja Polina viihdyttävät ystäviään duetolla. Jäätyään yksin, Lisa laulaa rakkaudestaa - ei sulhastaan Jeletskiä, vaan tuntematonta, palavakatseista nuorukaista kohtaan. Yllättäen sama nuorukainen, Herman ilmestyy tytön parvekkeelle ja pyytää lupaa puhutella tätä. Kun kreivitär pistäytyy Lisan huoneessa, Herman piiloutuu. Vanhuksen poistuttua mies vaatii Lisaa päättämään kohtalostaan. "Tuhoat minut", neito toteaa - mutta myöntää sitten rakastavansa Hermania. Kohtaus päättyy intohimoiseen syleilyyn

2. näytös 1. kohtaus
Lyhyen alkusoiton jälkeen toinen näytös avautuu tanssiaisiin. Ruhtinas Jeletski laulaa rakkaudestaan Lisaan - tietäen kuitenkin, ettei morsian pysty vastaamaan hänen tunteisiinsa. Lisa on sopinut tapaavansa Hermanin myöhemmin. Pari sotilasta kiusoittelee Hermania kysymällä kumman tämä ottaa mieluummin: Lisan vai kreivittären rahat.

Vieraat istuutuvat seuraamaan Tšaikovskin kunnianosoitusta Mozartille: pastoraalibalettia "Uskollinen paimentyttö". Kun esitys päättyy, Lisa sujauttaa makuuhuoneensa avaimen Hermanin käteen. Patarouva-oopperan toisen näytöksen ensimmäinen kohtaus päättyy keisarinna Katariina Suuren juhlavaan saapumiseen

2. näytös 2. kohtaus
Näytöksen toinen kohtaus tapahtuu vanhan kreivittären makuuhuoneessa, jonne Herman on joutunut piiloutumaan kuullessaan kreivittären ja Lisan palaavan tanssiaisista. Kreivitär valittaa seurapiirien nykytilaa ja muistelee menneitä, parempia aikoja. Hän lähettää pois palvelijansa ja valmistautuu nukkumaan suuressa lepotuolissaan. Silloin Herman astuu esiin ja vaatii saada tietää kolmen kortin salaisuuden. Herman taivuttelee kreivitärtä vedoten onnensa riippuvan tuosta tiedosta. Eihän kertominen mitään maksa? Mutta kreivitär vaikenee. Lopulta Herman uhkaa aseella. Kreivitär pelästyy - ja kuolee. Lisa saapuu ja hänelle valkenee kauhistuttava totuus: korttien salaisuus on Hermanille rakkautta arvokkaampi.

III näytös 1. ja 2. kohtaus
Kolmannen näytöksen alkusoitto kuvaa Hermanin mielipuolisuuden yltymistä. Herman lukee kasarmilla Lisan kirjettä. Lisa haluaa heidän tapaavan keskiyöllä Talvikanavan laidalla. Hermania piinaavat kreivittären kuoleman aiheuttamat näyt ja äkkiä lattian läpi nousee vanhan naisen haamu. Kreivittären ääni käskee Hermania pelastamaan Lisan menemällä tämän kanssa naimisiin. Ja sitten: "Muista: kolme, seitsemän ja ässä!" - Kreivitär on paljastanut salaisuutensa.

Näytöksen toinen kohtaus tapahtuu Nevan partaalla eikä sillä ole yhtymäkohtia Puškinin kertomukseen. Korostaakseen Hermanin pakkomielteen tuhoisuutta, Tšaikovski halusi Lisan menettävän henkensä. Hermania odottavan Lisan tuska purkautuu vaikuttavaksi aariaksi: "Miten nääntynyt olenkaan suruun; kuin kivi se aamuin, illoin murskaa sydämeni." Herman saapuu ja pyytää Lisaa mukaansa pelaamaan kreivittären ilmoittamia numeroita. Lisa rukoilee Hermania luopumaan ajatuksesta, mutta ahneus on vienyt miehen järjen. Hän työntää Lisan luotaan ja kiirehtii yöhön. Lisa tietää menettäneensä kaiken. ja hän hukuttautuu kanavan jääkylmään veteen.

III näytös 3. kohtaus
Tšekalinskin pelihuoneissa ruhtinas Jeletski kertoo ystävilleen Lisan purkaneen heidän kihlauksensa. - Rakkaudessa epäonnea, pelissä onnea, arvelee Jeletski ja istuutuu pöydän ääreen. Herman saapuu - kalpeana ja ahdistuneena. Nuorukainen lyö suuren summan vetoa, että pakasta nostettava kortti on kolmonen. Näin käy, ja kaksinkertaistaen panoksensa Herman arvaa seuraavaksi numeroksi seitsemän. Oikein jälleen. Viimeiseksi hän arvaa ässän. Jeletski kääntää kortin, mutta se onkin : Patarouva. Herman on menettänyt kaiken ja vanhan kreivittären kostonhimoinen, vaikeneva haamu ilmestyy nuorukaisen eteen. Järkensä menettänyt Herman ampuu itsensä.

Lähetykset

 • la 14.12.2019 19.55 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Antonín Dvorákin Alfred on säveltäjän ensimmäinen ooppera. Se on ainoa Dvorákin ooppera, jossa on saksankielinen libretto. Sankaritarinan tapahtumat sijoittuvat keskiajan Englantiin.

  Tämän esityksen päärooleissa ovat:

  Kuningas Alfred - baritoni Felix Rumpf
  Alvina, hänen kihlattunsa - sopraano Petra Froese
  Harald - tanskalainen prinssi - tenori Ferdinand von Bothmer
  Gothron - niinikään tanskalainen prinssi - baritoni Jörg Sabrowski
  Sieward, palvelija - basso Peter Mikulásh
  Dorset, kuninkaan ystävä - tenori Tillman Unger
  Rowena - Alvinan ystävätär - sopraano Jarmila Baxová

  Brnon filharmonista kuoroa ja Prahan radion sinfoniaorkesteria johtaa Heiko Mathias Förster.
  Tallenne on Prahasta vuodelta 2014.

  Yle Radio 1:n ja Yle Klassisen perjantaiooppera 17.1.2020.

 • Vincenzo Bellinin ooppera on tarina voimakastahtoisesta naisesta, druidien ylipapittaressta Normasta. Tapahtumapaikka on Gallia noin vuonna 50 eaa.

  Norma – druidien ylipapitar, sopraano Maria Callas
  Pollione – roomalaisten prokonsuli eli käskynhaltija Galliassa, tenori Franco Corelli
  Adalgisa – temppelin nuori papitar, mezzosopraano Christa Ludwig
  Oroveso – druidien johtaja ja Norman isä, basso Nicola Zaccaria
  Flavio – Pollionen ystävä, tenori Piero de Palma
  Clotilde – Norman uskottu, mezzosopraano Edda Vincenzi.

  Milanon La Scala –oopperan kuoroa ja orkesteria johtaa tullio Serafin.

  Perjantaiooppera Yle Radio 1:ssä ja Yle Klassisessa

 • Giuseppe Verdi: Macbeth, nelinäytöksinen ooppera

  Libretto: Francesco Maria Piave ja Andrea Maffel.
  Musiikinjohto: Marco Armiliato
  Metropolitan-oopperan kuoro ja orkesteri

  Rooleissa:
  Lady Macberh - Anna Netrebko, sopraano
  Macduff - Matthew Polenzani, tenori
  Macbeth - Zeljko Lucic, baritoni
  Banquo - Ildar Abdrazakov, basso
  Malcolm - Giuseppe Fillanoti, tenori
  Lady Macbethin kamarineito - Sarah Cambidge, mezzosopraano
  Murhaaja - Richard Bernstein, basso
  Lääkäri - Harold Wilson, basso
  Macbethin palvelija - Bradley Garvin, basso
  Sanansaattaja - Christopher Job, bassobaritoni

  - Äänitetty 25.9. New Yorkin Metropolitan-oopperassa. Oopperan kuluessa toimittaja Risto Nordell, Auli Särkiö ja Rilla Kyykkä keskustelevat illan oopperasta ja sen esityksestä.

  Oopperan tapahtumat:

  Oopperan tapahtumat:

  I Näytös
  1. kohtaus
  Taistelusta voittoisana palaava Macbeth ja hänen ystävänsä Banquo törmäävät kolmeen noitanaiseen. Nämä ennustavat Macbethin saavan haltuunsa ensin Cawdorin kreivikunnan ja myöhemmin tulevan kuninkaaksi. Banquolle ei luvata kuninkuutta, mutta hänestä ennustetaan kuningassuvun kantaisää.
  Kuningas Duncanin sanansaattaja saapuu ilmoit¬tamaan Macbethille myönnetystä Cawdorin Taanin arvonimestä. Macbeth ja Banco miettivät ennustusten tarkoitusta ( Due vaticini compiuti or sono (Kaksi ennustusta on jo toteutunut).
  2. kohtaus
  Lady Macbeth on saanut mieheltään kirjeen ( Nel dì della vittoria (Tämän voiton) ) ja ymmärtää, että Macbethin olisi murhattava DANCAN tullakseen kuninkaaksi Vain siten noitien kolmas ennustus toteutuisi.
  Lady toivoo, ettei hänen miehensä olisi asian esteenä Vieni t'affretta (Kiiruhda tänne). Palvelija ilmoittaa kuningas Duncanin tulevasta vierailusta. Lady Macbethin hetki on koittanut ja miehensä saavuttua Lady ehdottaa murhaa. Macbeth suostuu vastahakoisesti. Kuningas Duncan saapuu ja johdatetaan makuuhuoneeseen.
  Keskiyöllä Macbeth on yksin omatunnon tuskissaan ja kuvittelee tikarin leijuvan ilmassa. Murhattuaan kuninkaan Macbeth katuu Ladylle tekoaan Fatal mia donna! (Kohtalokas vaimoni). Macbethin kädet ovat yltä päältä veressä ja hän hädin tuskin pystyy mutisemaan ”amen” kuullessaan viereisestä huoneesta palvelijoitten rukouksen.
  Lady Macbeth ottaa verisen tikarin ja vie sen Duncanin huoneeseen nukutetun vartijan käteen.
  Banco ja Macduff ovat tulleet tapaamaan kuningasta. He löytävät Duncanin murhattuna ja he syyttävät henkivartijoita murhasta

  II Näytös
  1. kohtaus
  Macbeth ja Lady keskustelevat vallan varmistamisesta. He päätyvät tapattamaan Bancon ja hänen poikansa Fleanzion. Jäätyään yksin Lady Macbeth on täynnä kunnianhimoa. La luce langue' (Valo häipyy).
  2. kohtaus
  Salamurhaajat odottavat ja Banco on huomannut omituisia enteitä ja kommentoi niitä pojalleen Come dal ciel precipita (Kuinka pimeys laskeutuu). Salamurhaajat iskevät. Banco kuolee mutta Fleanzio onnistuu pakenemaan.
  3. kohtaus
  Linnassa Macbeth ja Lady vastaanottavat vieraita. Lady Macbeth laulaa juomalaulun, brindisin, Si colmi il calice (Täyttäkää kupit). Macbeth saa tiedon Bancon kuolemasta ja Fleanzion paosta. Seurueelle Macbeth pahoittelee suureen ääneen Bancon poisjääntiä juhlista.
  Äkkiä Macbeth näkee kuolleen Bancon istuvan omalla paikallaan. Lady rauhoittaa miestään ja laulaa toisen säkeistön brindisistä. Macbeth näkee aaveeb kuitenkin uudelleen ja on romahduksen partaalla.
  Vieraat poistuvat vakuuttuneina Macbethin syyllisyydestä ja Macbeth jää yksin synkkien ajatustensa kanssa.

  III Näytös
  1. kohtaus
  Macbeth tulee sisään noitien luolaan kuuntelemaan kohtalonsa. Hänelle näytetään kolme näkyä ja kerrotaan kolme varoitusta. 1) Macbethin tulee varoa Macduffia, 2) Macbethia ei voita kukaan naisesta syntynyt ja 3) Macbeth kukistuu vasta kun Birnamin metsä marssii häntä kohti.
  Näkyjen jälkeen Macbeth tiedustelee tuleeko Bancon suku hallitsemaan. Hänelle näytetään kahdeksan kuningasta peräjälkeen ja viimeisenä ilmestyy Banco peili kädessään.
  Lady Macbeth saapuu etsimään miestään. Macbethin kertomuksen jälkeen pariskunta päättää selvittää välinsä Macduffin ja Fleanzion kanssa Ora di morte e di vendetta (Koston ja kuoleman hetki)

  IV näytös
  1. kohtaus
  Skotlantilaiset pakolaiset Englannin puolella rajaa surevat kohtaloaan Patria oppressa (Sorrettu isänmaa). Macduff suree oman perheensä kuolemaa. O figli, o figli miei! (Lapseni, lapseni!). Malcolmilla on apunaan englantilaisia sotilaita ja hän käskee heidän naamioitua puiden oksilla ennen kuin he lähtevät rajan yli vapauttamaan Skotlantia.
  2. kohtaus
  Syyllisyys painaa Ladya ja hän kävelee unissaan linnassa Una macchia è qui tuttora (Täälläkin on läiskä). Kamaripalvelija ja tohtori katselevat vierestä kauhistuneina.
  3. kohtaus
  Malcolm marssii Macbethia vastaan. Macbeth luottaa noitien ennustukseen vaikkakaan kunnioitusta ja rakkautta hän ei ole koskaan saanut. Pietà, ris¬petto, amore (Armoa, kunnioitusta, rakkautta). Macbethille kerrotaan Ladyn kuolleen ja Birnamin metsän marssivan häntä vastaan.
  4. kohtaus
  Macbeth luottaa edeölleen noitien ennustukseen eikä usko kuolevansa. Kaksintaistelussa Macduff sanoo olevansa leikattu irti äi¬tinsä kohdusta ja hän iskee Macbethin kuoliaaksi. Malcolmista tulee uusi hallitsija. Ooppera päättyy Malcolmin, Macduffin ja kuoron laulamaan kiitokseen.

 • Richard Wagner: Reininkulta
  Nibelungin sormus -tetralogian esinäytös

  Uuden produktion ensi-ilta Suomen kansallisoopperassa 30.8.2019
  Musiikinjohto Esa-Pekka Salonen
  Ohjaus Anna Kelo

  Suomen kansallisoopperan orkesteri.

  Rooleissa:
  Ylijumala Wotan - Tommi Hakala, baritoni
  Wotanin vaimo Fricka - Lilli Paasikivi, mezzosopraano
  Tulen henki Loge - Tuomas Katajala, tenori
  Nuoruuden jumalatar Freia - Reetta Haavisto, sopraano
  Ukkosen jumala Donner - Tuomas Pursio, bassobaritoni
  Rakkauden ja kauneuden jumala Froh - Markus Nykänen, tenori
  Kääpiö Alberich - Jukka Rasilainen, bassobaritoni
  Kääpiö Mime - Dan Karlström, tenori
  Jättiläinen Fasolt - Koit Soasepp, basso
  Jättiläinen Fafner - Jyrki Korhonen, basso
  Viisauden ja tiedon jumalatar Erda - Sari Nordqvist, mezzosopraano
  Reinintyttäret:
  Woglinde - Marjukka Tepponen, sopraano
  Wellgunde - Mari Palo, sopraano
  Flosshilde - Jeni Packalen, mezzosopraano

  Äänitetty Suomen kansallisoopperassa 7.9.2019

  Tapahtumat ennen Reininkullan alkua
  Ylijumala Wotan on luovuttanut toisen silmänsä tiedonlähteeseen saadakseen viisautta.
  Hän veistää maailmansaarnesta lainkeihään. Wotan tekee jättiläisten, Fasoltin ja Fafnerin, kanssa sopimuksen, jonka mukaan nämä rakentavat hänelle puolustuslinnoituksen, Valhallan. Palkaksi ylijumala Wotan lupaa heille nuoruuden jumalattaren Freian.

  Reininkulta
  1. kohtaus. Tapahtumapaikka Reinvirran pohjalla.
  Maailman synty. Turmeltumaton luonto, kuin alkumeri. Reinintyttäret vartioivat puhdasta Reininkultaa. Alberich-kääpiö ilmestyy ja haluaa tytöiltä rakkautta. Nämä nauravat kääpiölle. Auringonsäde osuu Reininkultaan ja Alberich ihmettelee näkemäänsä. Reinintyttäret paljastavat kultaan liittyvän salaisuuden: Isä-Rein on antanut tyttärilleen tehtävän vartioida kultaa, ettei kukaan väärämielinen ryöstäisi sitä. Väärämielinen on se, joka kiroaa rakkauden vaihtaakseen sen omaisuuteen ja valtaan.
  Se, joka takoo kullasta sormuksen, saa omakseen koko maailman herruuden. Koska Alberich ei saa rakkautta, hän kiroaa sen ja ryöstää kullan. Reinintyttäret jäävät valittamaan menetettyä kultaa.

  2. kohtaus. Tapahtumapaikka korkealla vuoristossa.
  Valhalla on juuri valmistunut. Wotanin puoliso Fricka vaatii miestään tilille linnoituksen rakentamisesta ja ennen kaikkea sisarensa Freian lupaamisesta palkkioksi jättiläisille. Tulen henki Logen avulla Wotan lupaa korjata asian. Fasolt ja Fafner tulevat hakemaan palkkaansa. Froh yrittää suojella Freiaa ja Donner uhittelee jättiläisille heiluttamalla moukariaan. Paikalle saapuu Loge ja ehdottaa, että jattiläiset saisivat Freian sijaan Reininkullan palkakseen rakennustyöstä.

  Logen ehdotuksesta Wotan päättää ryöstää kullan Alberichilta. Jättiläiset suostuvat palkkion vaihtoon, mutta ottavat kuitenkin Freian pantiksi mukaansa. Elleivät he saa iltaan mennessä kultaa, Freia on jäävä ikiajoiksi jättiläisille. Heti jättiläisten ja Freian poistuttua jumalten vanheneminen alkaa. Wotan lähtee Logen opastamana alas Nibelheimiin kullan ryöstöretkelle.

  3. kohtaus. Nibelheim, maan alla.
  Alberichin veli, seppä Mime on saanut valmiiksi sormuksen ja Tarnhelm-kypärän ja aikoo pitää kypärän. Alberich riistää sen itselleen ja taikoo sen avulla itsensä näkymättömäksi. Sormus ja taikakypärä tekevät Alberichista voittamattoman diktaattorin, jota kaikki pelkäävät ja joka pystyy pakottamaan kaikki Nibelungit omiksi orjikseen.

  Loge ja Wotan ilmestyvät Nibelheimiin. Vetoamalla Alberichin omahyväisyyteen he saavat tämän ansaan ja vangituksi. Alberich viedään ylös jumalten vuorelle.

  4. kohtaus. Korkealla vuoristossa.
  Loge ja Wotan pakottavat Alberichin luovuttamaan jumalille kaiken omistamansa kullan. Wotan on päättänyt pitää Alberichilta ryöväämänsä sormuksen itsellään. Alberich kiroaa sormuksen, joka tästedes tuo kantajalleen pelkkää onnettomuutta ja kuolemaa. Alberich katoaa paikalta.

  Fasolt ja Fafner palaavat Freia mukanaan noutamaan Reininkultaa. Fasoltin vaatimuksesta kulta on pinottava Freian ympärille siten, että jumalattaresta ei näy mitään. Loge joutuu luovuttamaan jättiläiselle myös Tarnhelmin, mutta Wotan ei luovuta sormusta. Silloin maa aukeaa ja jumalten omatunto Erda herää ja nousee varoittamaan sormuksesta ja jumalia odottavasta lopusta. Wotan alkaa pelätä ja hän heittää sormuksen jättiläisille. Saatuaan sormuksen nämä riitaantuvat sen omistuksesta ja Fafner tappaa veljensä Fasoltin.

  Ukkosenjumala Donner kokoaa ilmamassoja ja iskee moukarillaan salaman. Froh osoittaa paikan, johon ilmestyy sateenkaarisilta. Upouusi, rikoksella maksettu Valhalla kylpee ilta-auringossa. Wotan tervehtii linnoitustaan. Orkesterista kuuluu Notung-miekan aihe, ja Wotan saa uuden idean rikoksensa korjaamiseksi (Suuri ajatus). Hän johdattaa puolisonsa Frickan sateenkaarisiltaa pitkin kohti Valhallaa ja muut jumalat seuraavat esimerkkiä.

  Tulen henki Loge ei seuraa joukko, sillä hän tietää jumalien kiiruhtavan omaa loppuaan kohti. Yhtäkkiä kuuluu Reinintyttärien valitus, joka kaikuu jumalten korviin asti, mutta he vain nauravat ja jatkavat matkaansa kohti Valhallaa.
  (Juoniselostuksen lähde Pekka Asikainen).

  Illan toimittaa Outi Paananen.

  Katso ooppera Yle Areenassa:
  https://areena.yle.fi/1-50250423

 • Korrepetiittori ja Wagner-tuntija Pekka Asikainen suorittaa obduktion eli ruumiinavauksen Reininkullalle, Wagnerin Nibelungin sormus tetralogian esinäytökselle. Operaatiossa avustaa Outi Paananen.

 • 3-näytöstä ja epilogi. Libretto: W.H. Auden ja Chester Kallman William Hogarthin samannimisen kuparipiirrossarjan vuodelta 1735 mukaan. Suomen kansallisoopperan kuoro ja orkesteri. Musiikinjohto Eivind Gullberg Jensen. Tom Rakewell - Steve Davislim, tenori. Anne - Hanna Rantala, sopraano. Nick Shadow - Jaakko Kortekangas, baritoni. Baba Turkkilainen - Päivi Nisula, mezzosopraano. Trulove - Koit Soasepp, basso. Sellem - Mika Pohjonen, tenori. Mother Goose - Merle Silmato, altto. Mielisairaalan vartija - Juha Eskelinen, baritoni. - Kansallisoopperassa 9.4. äänitetyn esityksen toimittaa Risto Nordell. Outi Paananen sekä säveltäjät Kimmo Hakola ja Olli Kortekangas keskustelevat illan teoksesta ja sen esityksestä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä