Radio Suomen Päivä

Haluaisitko tietää perimäsi aiheuttaman sairastumisriskin?

 • 27 min
 • 13 pv

Sairastumisriski perimän mukaan. Yli  kolme tuhatta suomalaista saa tällä viikolla tietää perinnöllisen riskinsä sairastua merkittävimpiin kansantauteihin. He ovat osallistuneet THL:n tutkimukseen siitä, miten geenitiedolla ehkäistään sairauksia ja miten ihmiset omaksuvat saamaansa tietoa ja hyödyntävät sitä elintavoissaan. Haastattelussa tutkimusprofessori Markus Perola Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. 

Studiossa Linda Vettanen ja Markus Turunen.

Lähetykset

 • ke 20.11.2019 10.33 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Sinistä itsenäisyysjuhlaan: morsinko ja indigobisnes, Päivi Seeskorven haastateltavana nivalalainen yrittäjä Pasi Ainasoja.

  Linnan juhlat 2019, haastateltavina juhlatoimittajat Paula Jokimies ja Anna Keränen.

  Juontajina Linda Vettanen ja Juha Blomberg, tuottajana Tarja Oinonen.

 • Ulkosuomalaiset ja itsenäisyyspäivän juhlintaa Riiassa ja Tukholmassa. Toimittajana Riian Karjala-baarissa on Markus Kuokkanen. Tukholman ruotsinsuomalaisen koulun yhdeksäsluokkalaisia Santeri Oksasta, Alma Huovilaa ja Melody Koivuharjua sekä heidän opettajaansa Heidi Pomellia haastattelee Anni Rii'aho.
  Juontajina Linda Vettanen ja Juha Blomberg. Tuottajana Tarja Oinonen.

 • Puhelinkontakti: miten vietät itsenäisyyspäivää?
  Juontajina Linda Vettanen ja Juha Blomberg. Tuottajana Tarja Oinonen.

 • Vapaaehtoistyön päivä. Urheiluseuratoiminta on suurin vapaaehtoistyön muoto, ja siitä noin puolella miljoonalla aikuisella on ihan henkilökohtaisia kokemuksia. Marja Ala-Kokon haastateltavina ovat Pekka Nikulainen, Lisää liikettä -yksikön johtaja, Suomen Olympiakomitea ja nuorisopäällikkö Riikka Nordström, Helsingin uimarit.
  Juontajina Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

 • Ylen kysely: perussuomalaisten kannatus ennätyslukemissa. Eduskunnassa Keskusta selvittää SDP:lle tekemisiään ja ryhmät kokoontuvat hallituksen muodostamisen tiimoilta. Ylen politiikan toimittaja Kristiina Tolkki analysoi. Juontajina Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

 • Turun kuudesluokkalaisten itsenäisyysjuhlat. Turun alakoulujen vanhimmat oppilaat juhlivat Turun linnassa. Missä tunnelmissa? Haastattelussa Nicholas Sandell ja Vilma Tuominen Turun Puolalan koulusta. Toimittaja Johanna Manu. Toimittaja Johanna Manu.

  Pohjoisessa todella huono ajokeli. Tilanteesta kertoo liikennepäivystäjä Riitta Orre Oulun tieliikennekeskuksesta.

  Alkuperäinen Mielensäpahoittaja Areenaan. "Kyllä minä niin mieleni pahoitin...", lukee Antti Litja jälleen Tuomas Kyrön tekstiä. 

  Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

 • Helsingin neljäsluokkalaisten itsenäisyysjuhlat. Mitä alakoululaiset miettivät itsenäisyydestä ja juhlimisesta? Haastattelussa neljäsluokkalaiset Kiia Puputti, Alexandra Rehnman, Uuno Juva, Fidel Nordin, Erik Miesmaa ja Arni Ohtamaa Helsingin Ranskalaisesta koulusta. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

  Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

 • Yhä useammat koulut teettävät videoita toiminnastaan. Lappeenrantalainen filmintekijä Hiski Hämäläinen on tehnyt kouluille tänä syksynä jo useamman esittelyvideon. Koulut haluavat nyt kertoa, mitä uuden opetussuunnitelman mukainen koulu on. Esimerkiksi Taipalsaaren Vehkataipaleen kyläkoulun oppilaat ovat joka perjantai koko koulupäivän metsässä. Haastattelussa koululaiset Iina Korpelainen, Sanni Niinimäki ja Taika Kaijansinkko, apulaisrehtori Marjo-Riitta Toivari sekä koulujen esittelyvideoiden tekijä Hiski Hämäläinen. Toimittaja Kalle Schönberg.

  Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

 • Mitkä mahtavat olla hallituspuolueiden suhteet nyt? Miten uusi hallitus syntyy? Haastattelussa valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo.

  Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

 • Mistä hallituskriisi johtui, miten nyt edetään? Keskustelemassa SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohta Kristiina Salonen, Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen sekä eduskuntaryhmiensä puheenjohtajat Kai Mykkänen Kokoomuksesta ja Ville Tavio Perussuomalaisista. Toimittaja Hannele Muilu.

  Kansalaisen näkökulma hallistuskriisiin. Lapin Ivalosta kommentoidaan hallituskriisin kuvioita. Toimittaja Jarmo Siivikko.

  Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

 • Hallituskriisi - miten tilanteeseen on ajauduttu ja miten tästä eteenpäin? Eduskunnassa pääministeri Antti Rinteen (sd) eroa ja hallituksen hajoamista kommentoivat Mikko Kärnä (kesk) ja Anders Adlercreutz (r.). Mira Stenström haastattelee.

  Lisäksi SDP:n entinen kansanedustaja, europarlamentaarikko ja puoluesihteeri Ulpu Iivari arvioi, miten puolue jatkaa tästä eteenpäin.

  Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

 • Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin harmittelee, että hallitusyhteistyö epäonnistui.

  Antti Rinteen tiedotustilaisuus. Hallituskriisi - miten tilanteeseen on ajauduttu ja miten tästä eteenpäin?

  Yleisen valtio-opin professori Hanna Wass Helsingin yliopistosta kommentoi eroa tuoreeltaan.

  Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

Klipit

 • Antti Rinteen hallitus jätti eronpyynnön presidentti Sauli Niinistölle.

 • Justimus-sketsiryhmän tuore sarja "Duo" tuli reilu viikko sitten Areenaan. Ensimmäisen viikon aikana se keräsi yli 2 miljoonaa katselukertaa. Tämä on enemmän kuin yhdelläkään kotimaisella nuorten sarjalla tähän mennessä julkaisuviikolla Yle Areenassa.

  Justimusfilmsin Juho Nummela ja Sami Harmaala pohtivat Linda Vettasen ja Juha Blombergin haastattelussa suosionsa salaisuutta. He avaavat myös sitä, kuinka sketsit syntyvät.

  Kuva: Mira Stenström / Yle

 • Pääministeri Antti Rinteen tiedotustilaisuus 29.11.2019.

 • Talvisodan evakuoinnit alkoivat suhteellisen myöhään ja spontaanisti. Osa kaupungeista maaseudulle turvaan lähteneistä ihmisistä palasi koteihinsa juuri ennen sotaa, koska sodan syttymiseen ei uskottu. Sotien evakuointeja tutkinut yliopistonlehtori, dosentti Tuomas Tepora Helsingin yliopistosta kertoo, että evakoiden ja muun väestön suhteissa oli ongelmia, joita nykytermeillä voi kutsua rasismiksi. Ryssittelyn kohteeksi joutuivat varsinkin ortodoksiuskoinen karjalankielinen rajalta siirretty väestö. Toimittajana Kaija Kellman. Kuva: Siirtoväkeä Savonlinnan faneeritehtaalla, SA-kuva

 • Suomalainen jalkapallo on nousussa. Suomi voitti perjantaina 15.11.2019 jalkapallon EM-kisojen karsintaottelun Liechtesteinia vastaan. Voitto tarkoittaa sitä, että Suomi pääsee ensi kesänä ensimmäistä kertaa mukaan jalkapallon EM-lopputurnaukseen.

  Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa avaa Linda Vettasen ja Marko Miettisen haastattelussa sitä, missä kaikessa maajoukkuemenestys on näkynyt jo nyt jalkapallorintamalla. Marjamaa kertoo seuranneensa Huuhkajien lentoa innostuksen ja liikutuksen siivittämänä.

  Kuva: Matti Raivio / AOP

 • Hassisen Kone on täällä taas!

  Suomirockin legenda Hassisen Kone tekee paluun esiintymislavoille ensi kesänä. Mediassa on puhuttu Karjalan urhoiden olevan täällä taas, bändi perustettiin 40 vuotta sitten ja on aika juhlia, nostalgiaa säästämättä.

  Kun biisit ovat 40 vuotta vanhoja, muuttuu soittoniekan sielunmaisema ja maailma soittajan ympärillä. Bändin jäsenet ovat musisoineet myös muissa yhtyeissä ja projekteissa. Miten helppoa on hypätä muiden musiikkiprojektien jälkeen takaisin nuoruuden tunnelmiin? Äänessä yhtyeen kitaristi Reijo Heiskanen ja basisti Jussi Kinnunen.

  Toimittajina Marko Miettinen ja Heidi Laaksonen.

  Kuva: Johanna Östman / Yle

 • Ilmastonmuutos herättää ihmisissä tunteita hämmennyksestä ja syyllisyydestä suruun ja vihaan. Kun esimerkiksi metsäpaloista kerrotaan, uhan tunne voimistuu, torjutaanko silloin koko asia? Tänään julkaistaan ensimmäiseksi ympäristötunteiden käsikirjaksi nimetty Mieli maassa? -teos. Kirjan kirjoittaja Helsingin yliopiston ympäristöteologian dosentti Panu Pihkala sanoi Radio Suomen Päivä -ohjelmassa, että tolkuton ahdistus ei auta mitään. Häneen mukaansa kannattaa etsiä luotettavaa keskusteluseuraa, ettei jäisi ahdistuksensa kanssa yksin. Toimittajina ovat Aki Laine ja Marko Miettinen. Kuva: Joedson Alves / EPA

 • Millaista on miesten välinen ystävyys? Sitä pohtivat Miesten viikon merkeissä taiteilija Erno Enkenberg ja Antti Alén Miesakit ry:stä. Miesten mukaan ryhmässä on totuttu kaveeraamaan, mutta kahdenkeskisyys on se, mikä on oikeassa ystävyydessä olennaista.

  Enkenbergin näyttely "Bromance - miesten välisestä ystävyydestä" kuvaa läheisiä ihmissuhteita arkisissa tilanteissa. Mutta missä menee läheisyydessä raja? Voisiko Enkenberg esimerkiksi harjata hyvän miespuolisen ystävän tukkaa?

  Toimittajina Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Päivitetty susikannan hoitosuunnitelma tähtää muun muassa vahinkojen ennaltaehkäisyyn ja suden parempaan sietämiseen. Hoitosuunnitelmassa pyritään myös selkiyttämään sitä, milloin ja kuka puuttuu susien aiheuttamiin häiriötilanteisiin. Suunnitelmaan on laadittu tätä varteen nelikohtainen lista vakavuusasteeltaan erilaisista suden kohtaamistilanteista.

  Millaisia muita toimenpiteitä hoitosuunnitelmassa on susikannan suojelun tarpeisiin ja susiin liittyviä mahdollisia konfliktitilanteita varten? Niistä kertoo Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Sami Niemi.
  Silja Raunio haastattelee. 

  Kuva: Tuomo Björksten / Yle

 • "Suurin muutos 25-vuotisella urallani on #metoo", sanoo vasta Tukholman kaupunginteatterin johtoon nimitetty Maria Sid. Näyttelijä-ohjaaja on toinen suomalainen yhden Ruotsin merkittävimmän teatterilaitoksen johdossa. Samassa pestissä toimi vuosina 1969-1980 Vivica Bandler.

  Maria Sid nimitettiin tehtävään lokakuussa toimien tehtävässä vuoden 2020 loppuun asti. Miltä teatterin tulevaisuus näyttää 25 vuotta uraa niin Suomessa kuin Ruotsissakin tehneen Sidin silmin?

  Toimittajana Anni Riit'aho. Kuva: Press bild kulturhusetstadsteatern / Teemu Kuusimurto

 • Pimeys ja kylmyys rassaa, väsyttää ja makea maistuu. . Miten väki pohjoisessa pärjää? Erikoistoimittaja
  Kaisa Aikio kertoo ensin lämpömittarin lukemat Inarista. Aki Laine ja Marko Miettinen jututtavat.
  Kuva: Anja Akujärvi.

 • Köyriä vai uunia, on kysytty aikoinaan kekrinä. Halloweeniä saatetaan karsastaa sen kaupallisuuden takia. Sadonkorjuujuhlallamme kekrillä ja halloweenillä on kuitenkin paljon yhteistä.

  Toimittaja Mira Stenströmin haastateltavana on arkistotutkija Juha Nirkko Suomalaisen kirjallisuuden seurasta ja hän sanoo, että kekri ja halloween ovat sukua toisilleen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä