Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen

“Parisuhdelaki käänsi monen feministilesbon takin”

 • 57 min
 • toistaiseksi

Homo- ja lesbotutkimuksen pioneeri Kati Mustola kertoo, miten 1970-luvun keskustelu homoseksuaalien oikeuksista eroaa keskustelusta, jota käydään nyt transihmisten oikeuksista. Mikä ryhmä jonottaa transihmisten jälkeen ihmisoikeusluukulle?

Puhumme myös ystävyyssuhteiden sukupuolittuneisuudesta. Miksi heteronaisen ja -miehen suhteeseen liitetään aina sutinavaara? Miten me hyödymme sukupuolirajat ylittävistä ystävyyksistä?

Kysy feministiltä, koska se on mukavaa vaihtelua sudokun tekemiselle -osuudessa feministinen salaseuramme vastaa kysymykseen, onko feministillä lupa fetishoida naisen kauneutta.

Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

Lähetykset

 • ke 23.10.2019 14.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Näytelmäkirjailija ja ohjaaja Virpi Haatainen kertoo, miten #metoo on muuttanut teatterimaailmaa. Vieläkö naisnäyttelijän tärkeimmät ominaisuudet ovat sääret, tissit ja perse? Entä miksi laitosteattereiden ulkopuolella tehdään paljon kiinnostavia tarinoita naisista?

  Naisasiatoimistossa pohditaan seksuaalista ja sukupuoleen perustuvaa häirintää. Miten jo nuorena alkava häirintä vaikuttaa käsitykseen itsestämme?

  Mietimme myös sitä, miksi asioista luopumista ei kannata ajatella uhrauksina vaan tekoina, jotka rikastuttavat elämää. Iso feministi taas vastaa kysymykseen, miksi biseksuaaleja naisia pidetään uskottomina ja häilyväisinä heitukoina. Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Monimuotoisuutta edistävän Inklusiiv-yhdistyksen perustaja Katja Toropainen kertoo, tuoko 2020-luku naiset ja muut liike-elämän ytimeen. Miksi suomalaisessa työelämässä ei vieläkään tunnisteta seksismiä ja rasismia? Entä miksi yritys menestyy paremmin, jos se palkkaa erilaisia ihmisiä?

  Mietimme, miksi siisti ja virtaviivainen koti merkitsee korkeampaa moraalia, oikeanlaista naiseutta sekä parempaa vanhemmuutta. Pohdimme myös arkista vallankäyttöä: miksi asiakaspalvelijan takana ei aina nähdä ihmistä?

  Iso feministi vastaa tällä kertaa kysymykseen, onko pienillä feministeillä velvollisuus tehdä ei-feministien ja muiden vähäuskoisten parissa jatkuvaa käännytystyötä.

 • Keskustelemme vieraamme, sotatieteiden tohtori Saara Jantusen kanssa siitä, miten asepalvelusta pitäisi uudistaa. Miksi niin moni nainen keskeyttää armeijan?
  Oliko sukupuolesta Saaralle haittaa armeijassa, tai nykyisin työssä Puolustusvoimilla?

  Teemme seitsemän tosifeministin uudenvuodenlupausta - miten niihin liittyvät miesten tunteet ja keskiluokan normit?
  Puhumme myös laiskuuden auvosta, pyrkimättä parempaan suorituskykyyn.

  Kysy feministiltä, jos Sirillä, Alexalla tai Neiti Ajalla on päänsärkyä -sarjassa vastataan siihen, mitä feminismissä tapahtuu seuraavaksi.

 • Tänään jätämme jäähyväiset 2010-luvulle. Vieraamme, kirjoittaja Maryan Abdulkarim summaa, miten feminismin neljäs aalto on muuttanut maailmaa. Entä jos asettaisimme 2020-luvun tavoitteeksi sukupuolittuneen väkivallan poistamisen?

  Puhumme myös kiroilun iloista. Voimasanoista saa voimaa, mutta sadattelu on toisille sallitumpaa kuin toisille.

  Pohdimme, olisiko aika lopettaa asioista mieltä oleminen ja vaihteeksi vain kuunnella. Feministiltä taas haetaan vastausta siihen, mitä niin usein kysytään Googlelta: voiko nainen olla hauska?

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus

 • Törkeästä ihmiskaupasta epäillyn kulttuurineuvos Veijo Baltzarin yhteisössä tapahtunut vallankäyttö on nyt tapetilla. Vieraamme, kirjailija Maria Peura ajautui joogalahkoon ja kävi vuosia koulutuksestaan valehdelleella valeterapeutilla. Miten tunnistaa kulttimaisten yhteisöjen manipulointi ja vallankäyttö?

  Puhumme myös sanan- ja ilmaisunvapaudesta. Miksi monia harmittaa, ettei sorretuille ihmisryhmille saa enää nauraa?

  Mietimme, odotetaanko naisministereiltä edelleen korkeampaa poliittista moraalia, ja lopuksi Iso Feministi vastaa kysymykseen naisten sooloseksiin liittyvästä häpeästä.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Yksinhuoltajuudesta puhutaan usein pelkästään köyhyys- tai sankaritarinoiden kautta. Sosiologi, yhden vanhemman perheessä elävä Kitti Suoranta haluaisi, että puhuisimme myös sen hyvistä puolista.

  Vain naisen vakavalla naamalla on oma nimensä - resting bitch face. Miksi kaikki huomaavat, jos nainen ei hymyile? Miksi poliitikkonaisenkin täytyy olla lämmin ollakseen tykätty?

  Mietimme myös, miksi Camilla Parker-Bowlesia kohdeltiin vuosikymmeniä brittihovin sylkykuppina. Feministiltä taas tiedustellaan tällä viikolla, kokeeko mies menettävänsä jotain miehuudestaan valitessaan kebabin sijasta vebabin.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Kirjailija Siiri Enoranta on polyamoristi, jonka mielestä yksiavioisen parisuhteen säännöt tuntuvat lähes mielivaltaisilta. Miksi meillä saa olla useita ystäviä mutta vain yksi romanttinen kumppani, jolta täytyy saada kaikki.? Miksi Siiri voi paremmin polyamorisissa suhteissa?

  Syntyvyys laskee, paniikki kasvaa. Keskustelemme, miksi niin monet naiset ovat lakanneet haluamasta lapsia.

  Kysy feministiltä, jotta säästät sähköä -sarjassa kysytään abortista: miksi kuulemme niin vähän tarinoita raskaudenkeskeytyksestä?

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Jyväskylän yliopiston lihavuustutkija Hannele Harjunen tutkii, miltä lihavuus tuntuu. Miksi ihmisen koosta päätellään hänen henkisiä ominaisuuksiaan? Miksi kehopositiivisuusliike on lihavien lahja kaikille ihmisille?

  Puhumme myös siitä, miksi meidän on aika avata silmämme pikamuodin rumalle totuudelle. Mitä on feministinen muoti?

  Rakastetussa Kysy feministiltä, jos et vieläkään usko, että kaikki on patriarkaatin syytä -osuudessa puretaan sitkeää myyttiä Suomesta tasa-arvon mallimaana.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Miestenpäivän erikoislähetyksessä keskustelemme siitä, millaisia miehiä ja mieheyden malleja me kaipaamme maailmaan. Vieraamme, tasa-arvoaktivisti ja ammattisotilas Juho Pylvänäinen kertoo, miksi mies hyötyy muiden ihmisoikeuksien puolustamisesta. Joko stereotyyppinen mieheys alkaa olla murroksessa?

  Puhumme tänään myös miesvihasta. Millaisissa hetkissä feministi tunnistaa sellaista itsessään, entä mihin viha kannattaa kohdistaa ja miten sitä voi purkaa?

  Kysy feministiltä, koska näyttää hölmöltä seistä hiljaa suu auki -suosikkiosuudessa vastataan kysymykseen, miksi työpaikka pysyy patriarkaatin linnakkeena, vaikka se on täyttynyt naisista.

 • Vieraamme Iida Kukkonen on tutkinut ulkonäön merkitystä työelämässä. Miksi vaalimme yhä myyttiä naisista, jotka hyödyntävät kauneuttaan niin työelämässä kuin parisuhteessakin? Kuinka paljon hyvä ulkonäkö on alkanut määrittää ihmisen arvoa yhteiskunnassamme?

  Puhumme myös siitä, miksi imettäminen on feministinen kysymys. Miksi äidin ja vauvan välinen asia on kaikkien muiden ihmisten syynissä?

  Rakastetussa Kysy feministiltä jos numerotiedustelussa ei vastata -sarjassa selvitämme, voiko feministille antaa anteeksi synkän menneisyyden antifeministinä.

 • Keskustelemme kansalaisaktivisti ja järjestötyöntekijä Gelawej Viyanin kanssa kurdien feministisestä ja ekologisesta yhteiskuntamallista Pohjois-Syyriassa. Miten Rojavan malli syntyi, ja onko se Turkin hyökkäyksen myötä vaarantunut?

  Viime viikkoina on käyty taas oikeutta naiset vastaan vihapuhe. Vihapuheesta suurin osa kohdistuu naisiin, mutta otetaanko tätä asiaa vieläkään vakavasti?

  Suositussa Kysy aina ensin feministiltä, ennen kuin lähdet Twitteriin huutelemaan -osuudessa kysymme, miksi miehet usein vastustavat parisuhdeterapiaa.

 • Homo- ja lesbotutkimuksen pioneeri Kati Mustola kertoo, miten 1970-luvun keskustelu homoseksuaalien oikeuksista eroaa keskustelusta, jota käydään nyt transihmisten oikeuksista. Mikä ryhmä jonottaa transihmisten jälkeen ihmisoikeusluukulle?

  Puhumme myös ystävyyssuhteiden sukupuolittuneisuudesta. Miksi heteronaisen ja -miehen suhteeseen liitetään aina sutinavaara? Miten me hyödymme sukupuolirajat ylittävistä ystävyyksistä?

  Kysy feministiltä, koska se on mukavaa vaihtelua sudokun tekemiselle -osuudessa feministinen salaseuramme vastaa kysymykseen, onko feministillä lupa fetishoida naisen kauneutta.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä