Radio Suomi Hämeenlinna

Lapset toivovat maukasta kouluruokaa

 • 4 min
 • toistaiseksi

Suomalainen kouluruokajärjestelmä on hieno juttu. Lapsi ja nuori saa varmasti ainakin yhden lämpimän aterian päivän aikana. Ainutlaatuisuutensa takia sitä on aina vähän hankala kritisoida: kaikkialla tälläistä järjestelmä ei ole. Kouluruoka maksetaan verovaroista eli ilmaista se ei ole.
Jos lapset eivät pidä kouluruoasta, sitä menee roskiin ja lasten vatsa on tyhjä. Kokevatko lapset, että heiltä kysytään oikeasti, mitä ruokaa he haluaisivat? Hämeenlinnalaislapset ovat nyt keränneet vajaa parisataa nimeä adressiin paremman kouluruoan puolesta.
Kati Turtola kävi Hämeenlinnan yhteiskoullla tapaamassa viidennen luokan Sofia Kynsilehtoa, Ilta Kiemunkia ja Jaakko Jokista.Tällä kertaa ruokana oli lohilasagnea.

Lähetykset

 • pe 11.10.2019 10.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Naivistit Iittalassa -naivistitaiteen näyttely laajentaa toimintaansa kohti Suomen naivismikeskusta. Toiminta on ympärivuotista ja uutuuksia ovat muun muassa työhyvinvointipäivät naivistisen taiteen maailmassa. Tiina Kokko tapasi Naivistit iittalassa -säätiön asiamiehen Ulla Heinosen ja työnohjaaja, työyhteisövalmentaja Ulla Sara-ahon. Aluksi Ulla Heinonen kertoo, mikä on naivismikeskuksen idea.

 • Ulla Hukka paiski parikymmentä vuotta töitä ison yrityksen konttorissa. Sitten hän irtisanoi itsensä ja toteutti unelmansa. Nyt hän hoitaa ihmisiä eläintensä kanssa pikkutilallaan Lopen Läyliäisissä. Johanna Talasterä kävi tutustumassa Ullaan ja hänen eläimiinsä Lopella.

 • Hämeenlinnalainen Britt Langrev on intohimoinen askartelija ja Facebookissa toimivan Ihanat Ilahduttajat -ryhmän perustaja. Tänä vuonna hän juhlii itsenäisyyspäivää Linnassa presidenttiparin vieraana. Tiina Kokko tapasi Langrevin juhlan kynnyksellä.

 • Kanta-Hämeen keskussairaalassa sairaala- ja välinehuollossa työskentelee yhteensä noin 150 henkilöä, siihen vielä sijaiset päälle. Ilman sairaala- ja välinehuoltoa mikään sairaala ei tule toimeen. Tiina Kokko kävi tutustumassa sairaala- ja välinehuoltajien työhön keskussairaalassa Hämeenlinnassa palvelupäällikkö Jaana Heleniuksen ja palveluesimies Tomi Järvisen kanssa. Matkan varrella vaihdetaan kuulumisia myös välinehuoltaja Elena Siipolan ja sairaalahuoltaja Liisa Hirvosen kanssa. Liisan tapaamme aivan lopuksi äidinmaitokeskuksessa. Mutta nyt lähdetään matkaan Jaana Heleniuksen kanssa.

 • Sairaalan petien lakanoiden on kestettävä kulutusta ja mm. ihmisen painoa, kun sillä siirretään potilasta sängystä toiseen. Forssalainen Foxa oy suunnitttelee mm. sairaaloihin tarkoitettuja kankaita. Kati Turtola käy Foxan laboratoriossa, jossa testataan tekstiilejä. Mukana ovat myös laatupäällikkö Jaana Moberg ja tuotepäällikkö Marjaana Naatula.

 • Vaatteet tekevät ammattilaisen. Enää ei paiskita kaupunkien puisto-osastoillakan hommia farkuissa ja vanhassa flanellipaidassa. Eri alojen ammattilaisilla on ihan omanlaisensa työvaatteet. Autonkuljettajilla omansa ja mm. rakennusväellä omansa. Työvaatefirmat mainostavat ahkerasti ja työvaatteita myyviä kauppoja on paljon.

  Forssalainen Foxa oy valmistaa ja suunnittelee kankaita, joista työvaatteita valmistetaan. Kati Turtola tapasi Foxan toimitusjohtaja Jukka Sipilän ja laatupäällikö Marjaana Naatulan.

 • Hämeenlinnalaisessa Perjantaiparlamentissa (2.11.) keskusteltiin taiteesta ja sivistyneen ihmisen ihanteesta. Miten taide voi puolustaa sivistystä ja olla poliittisesti merkittävä voima tässä ajassa? Mikään ei ole kivempaa kuin asioiden opiskelu, sanoo vieras teatteriohjaaja, Finlandia-palkittu kirjailija Juha Hurme. Keskustelua vetää Johannes Ojansuu.

 • Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry julkisti selvityksen, jossa käy ilmi, että kymmenet jääkiekko- ja jalkapallomaajoukkueiden pelaajat ovat kokeneet häirintää vuosien aikana. Tulokset ovat järkyttäviä, mutta ainakin toistaiseksi lajiliitot eivät ole suuria ulostuloja asioista tehneet.

  2016 Urheilulehti kertoi jääkiekkoilijoita tirkistelleestä henkilöstä. Uutisen jälkeen jääkiekkoliitto lupasi asiasta selvityksen, mutta käytännössä asia lakaistiin maton alle.
  Miksi urheilumaailma on niin kyvytön keskustelemaan lajin kipupisteistä?

  Aiheesta keskustelemassa Samuel Savolainen Hämeen Sanomista sekä jääkiekko-asiantuntija Petteri Sihvonen. Toimittajana Heidi Kononen.

 • Kaupunkien puistopuita on ryhdytty seuraamaan viime vuosina entistä tarkemmin. Alan ammattilaisten koulutus ja laitteisto ovat kehittyneet voimakkaasti.

  Rakentaminen muuttaa voimakkaasti kaupunkikuvaa ja siten myös vaikuttaa siihen, mitkä puut voivat jäädä ja mitkä on kaaadettava. Jos joku puu on havaittu ns. ongelmapuuksi, sen vointia seurataan muita puita tarkemmin.

  Arboristit Antti Virkki ja Tiina Hopeakoski ovat Hämeenlinnan vanhalla hautausmaalla tutkimassa vanhoja puita.

  Kati Turtola oli mukana, kun syynissä oli vanha vaahtera.

 • Hämeenlinnassa Hämeen ammattikorkeakoulun kampuksen naapurissa Visamäessä on päivittäistavarakauppa. Miten opiskelijat näkyvät kaupan arjessa? Tiina Kokko tapasi K-Market Visamäen kauppiaan Kimmo Itäahon. Ensin äänessä on kuitenkin Harri Oksanen.

 • Tammelalainen hyvinvointialan yrittäjä Joni Hernberg sanoo, että maailma olisi parempi paikka, jos ihmiset entistä useammin istuisivat nuotiolla. Kaikessa rauhassa, eivätkä kenties edes puhuisi mitään.

  Kupillinen nokipannukahvia nautittuna nuotion äärellä saattaa tehdä hyvää vaikkapa työssään uupuneelle. Näin ainakin on kokenut Joni Hernberg, jonka Kati Turtola tapasi nuotion äärellä.

 • Syksyn ensimmäisen Perjantaiparlamentin (14.9) vieraaksi saapui yksi suomalaisen filosofian kansainvälisesti tunnetuimpia nimiä, uskonnonfilosofian professori Sami Pihlström. Hänen uusin kirjansa on ”Ota elämä vakavasti. Negatiivisen ajattelun opas”, varoittaa meitä positiivisen ajattelun vaaroista ja siitä, miten onnellisuuden tavoittelu usein estää meitä elämästä moraalisesti vastuullisella tavalla. Keskustelua johtaa Johannes Ojansuu

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • 28-vuotias Mari sai neljä vuotta sitten tietää, että hänellä on kaksi isää. On se isä, joka on elänyt mukana ja kasvattanut – sitten on biologinen isä. Mari sai alkunsa luovutetuilla sukusoluilla, tässä tapauksessa lahjasiittiöillä. Sosiaalipsykologian opiskelija Anni Sepponen on haastatellut graduunsa viittä naista, jotka ovat löytäneet tiensä maailmaan Marin tavoin lahjasiittiöiden avulla. Monelle tieto alkuperästään on järkytys. Mari esiintyy jutussa vain etunimellään, koska kaikki lähisukulaisetkaan eivät hänen taustaansa tiedä. Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Mikä etätöiden tekemisessä kotona on hyvää? Entä mikä huonoa?
  Laatujohtaja Jani Jaatinen asuu Rengon Lietsan kylässä, ikiaikaisen Härkätien varrella ja tekee töitä Stora Enson tietohallinnossa. Jaatinen on päivät palavereissa ja kokousten muut osallistujat ovat eri puolilta maailmaa. Jaatinen osallistuu palavereihin oman kotinsa olohuoneesta. Kun ei tarvitse ajaa autolla autollaan Helsingin konttorille, luontoakin säästyy, sanoo Jaatinen Kati Turtolalle.

 • Tuoreimman työolobarometrin mukaan etätyö on viime vuosina yleistynyt. Säännöllisesti etätyötä tekee runsas viidennes palkansaajista ja satunnaisesti 14 prosenttia. Erilaiset konttorityöt ovat niitä töitä, joita tehdään eniten etänä.

  Hämeen ammattikorkeakoulun liiketalouden lehtori Anu Viherä tekee etätöitä kotonaan toisinaan. Kati Turtola käy tapaamassa Anua ruokapäydän äärellä etätyöpäivän aamuna.

 • Hämeenlinnalainen Toni Järvinen ei pärjännyt koulussa. Peruskoulun päättötodistuksen keskiarvolla pääsi nipin napin läpi. Muutama vuosi sitten mies kävin Mensan testeissä. Tulos kertoi, että hän kuuluukin Suomen terävimpään prosenttiin. Järvisen kanssa keskustelevat Heidi Kononen ja Lauri Rautavuori.

 • Tervakosken K-Market kauppias Ville Kestilä kertoo, että miten hän näkee tulevaisuuden ruokakaupan. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Hämeenlinnalaisella Merja Riitta Ryynäsellä on monta rautaa tulessa. Eläkkeellä olevalle erikoissairaanhoitajalle auttaminen on muodostunut elämäntehtäväksi. Kummius kehitysmaan lapsille Suomen World Visioinin kautta, tukihenkilönä vanhuksille ja Koivikkokodin asukeille, senioriklovnina vanhusten piristämiseksi sekä seniorisirkusharrastus pitää Merja Riitan päivät touhukkaina. Pian edessä on matka Kambodzaan tapaamaan viimeisintä kummityttöä. Merja Riitta Ryynänen kertoo seuraavassa haastattelussa enemmän siitä, mitä kaikkea aktiivisen eläkeläisen päiviin kuuluu. Harri Oksanen haastattelee.

 • Myllymäen koulu Hämeenlinnassa on lakkautusuhan alla jo viidettä kertaa tällä vuosikymmenellä. Puolitoistavuotta sitten kouluverkkoa tarkistettiin, ja tuolloin Myllymäen koulu päätettiin säilyttää. Nyt kun Hämeenlinnan talous on pahasti pakkasella, tuo tehty päätös ei paina enää mitään. Kaupungin johto on ehdottanut Myllymäen koulun lakkautusta yhtenä talouden säästötoimenpiteenä. Koulun vanhempainyhdistys, koulun henkilökunta ja oppilaat ovat tyrmistyneitä tästä käänteestä, sillä moni on valinnut Hämeenlinnan kotikaupungikseen juuri koulun ja muiden palveluiden läheisyyden vuoksi. Harri Oksanen kävi Myllymäen koululla tapaamassa rehtori Outi Kärkeä, vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Pauliina Kauppista ja Iina Varista, jonka perhe valitsi Hämeenlinnan kolmisen vuotta sitten uudeksi kotikaupungiksi juuri alueen koulun ja palvelujen vuoksi.

 • Hämeenlinnan autokoulu Capin ajo-opettaja Mika Kasanko järjesti Akselille ajotunnin, joka oli ns. inssin omainen. Testasimme toimittaja Akseli Aholan tämän hetkistä ajotaitoa, kun ajokortin hankinnasta on kulunut 20 vuotta.

 • Hämeenlinnassa Janakkalan seurakunnan sururyhmä kokoontuu keväisin ja syksyisin. Diakoniapappi Tarmo Halttunen peräänkuuluttaa, että kenenkään ei tarvitse jäädä yksin. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Ville Viholainen eli Koti-iskä88 teki isyydestään julkista. Ensin Instagram, sitten blogi ja nyt kirja. Viholainen kuvaa vanhemmuuden raskaitakin puolia huumorilla ja tarjoaa seuraajilleen vertaistukea. Koti-iskän arkea seuraa yli 10 000 kiinnostunutta. Lauri Rautavuori ja Heidi Kononen haastattelevat.

 • Hämeenlinnalainen Juuso Väisänen toi Hollannin Leidenissä pidetyistä kilpa-aerobicin MM-kisoista hopeisen mitalin. Hopea oli Juusolle jo kuudes. Lisäksi palkintokaapissa on neljä MM-pronssia. EM-kisoissa kultaa on tullut neljästi, hopeaa kahdesti ja pronssia kolmasti. Ja kaikki tämä ilman omaa valmentajaa! Juuso Väisänen piipahti Yle Hämeenlinnan aamulähetyksessä kertomassa siitä mikä motivoi 37-vuotiasta perheenisää urheilemaan huipputasolla oman työn ohessa.

 • Suomessa noin 500 ihmistä odottaa itselleen uutta munuaista. Myös riihimäkeläinen Arto Heikkinen oli tällä listalla vielä vuonna 2017. Miehen munuaiset pettivät hoitovirheen seurauksena, ja edessä olivat pitkät ja tiheään tehtävät dialyysihoidot. Apu löytyikin läheltä, kun Jaana Korhonen ei enää halunnut nähdä miehensä kärsivän. Nyt Arto on terve, kiitos vaimonsa. Lauri Rautavuori tapasi Arton ja Jaanan.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä