Daniel Olin radio

Maanantaisin klo 19.22, Yle Vega

Samtalsprogrammet där programledaren Daniel Olin varje vecka gästas av en känd och samhälleligt betydande person. Samtalet fokuserar på gästens liv, karriär och personliga erfarenheter. Produktion Svenska Yle 2019.

Jaksot

 • Som vd för energibolaget Fortum och ordförande för Finlands Näringsliv EK är Pekka Lundmark idag en av de mest inflytelserika näringslivstopparna i Finland. Hur ser han på Finlands och Europas energipolitik och vad borde energibolagen göra för att minska på utsläppen och aktivt ta del i kampen mot klimatförändringen? Lundmark har under sin karriär hunnit med närmare ett decennium på Nokia, han har varit vd för Hackman och vd för Konecranes. Hur ser han på ledarskap i en värld som ständigt förändras och hur har han själv kommit så här långt? Vem är han bakom den offentliga rollen och hur har han kombinerat rollen som trebarnsfar med rollen som framgångsrik företagsledare?

 • Anna-Maja Henriksson är idag på toppen av sin karriär som ordförande för Svenska folkpartiet och justitieminister i regeringen Rinne, då programmet bandades 27.11.2019. Men vägen hit har inte varit spikrak.
  Anna-Maja Henriksson växte upp i Jakobstad som yngsta barn i en familj med sju barn. Hur har uppväxten i enkla förhållanden präglat henne och hur förhåller hon sig till sin egen hemort Jakobstad? Varför blev det sedan juridik och vad fick henne att ta klivet in i politiken? Hur ser hon som partiledare på sitt parti Svenska folkpartiet och vad tänker hon om svenskans framtid i Finland?

 • Sören Lillkung var länge känd för den breda publiken främst som operasångare, musikalartist och kördirigent. Som Svenska kulturfondens nuvarande vd är hans bakgrund inom kulturfältet viktig, liksom erfarenheten inom utbildning och administration. Hur kom det sig att den temperamentsfulla sångaren blev en maktfaktor i Svenskfinland?

 • Anders Wiklöf växte upp i en fattig arbetarfamilj på Åland, men idag är han öns rikaste och mäktigaste person. Hur fick framgången sin början och hur har den präglat honom genom åren? Och hur problematiskt är det att ha så stort inflytande och äga så mycket av näringslivet i ett litet samhälle som Åland? Den åländska entreprenören, kommerserådet Anders Wiklöf är gäst i Daniel Olins studio.

 • Journalisten Heidi Avellan är ledarskribent, opinionsbildare och politisk chefredaktör för Sydsvenska Dagbladet i Malmö och för Helsingborgs dagblad. Idag är hon en av Sveriges mest kända politiska journalister. Sydsvenska dagbladet har profilerat sig som oberoende liberal och som ledarskribent där han Heidi Avellan under årens lopp, enligt egen utsago, fått utstå både hot, hat och hån för att hon inte drar sig för att sticka ut hakan i sina skarpa ledare. Men hur hanterar hon påhopp av det här slaget och vad har det här hatet inneburit för henne personligen? Och hur ser hon på sitt arbete som opinionsbildare och ledarskribent idag?

 • Till skillnad från de flesta kvinnor som gör karriär idag hann Elisabeth Rehn ägna sig åt familj och barn i tjugo år innan hon tog klivet in i politiken. När hon som 44-åring, år 1979, lite överraskande blev invald i riksdagen var det med väldigt liten marginal. Som politiker har Elisabeth Rehn aldrig dragit sig för att säga sin åsikt eller sätta ner foten när hon sett det nödvändigt. Som nyinvald riksdagsledamot fick hon utstå både motstånd och kritik, också från det egna partiets ledning. Hur blev den hängivna hemmamamman från Grankulla till slut en internationellt respekterad politiker? Vilka utmaningar ser hon i dagens samhälle och hur ser hon nu som 84-åring tillbaka på sitt innehållsrika liv?

 • Från att ha varit Finlands yngsta professor är Alf Rehn idag en av landets mest kända professionella talare. Utöver sin professur i innovation, design och management vid Syddansk universitet i Odense reser han runt och ger slagkraftiga råd till chefer världen över. Rehns uppväxt präglades av att familjen ständigt flyttade och redan i väldigt unga år drömde han om att bli professor. Men hur blev den blyga och osäkra pojken en världsvan estradör som gillar att sticka ut och vurmar för kreativitet och paradoxer? Och varför kritiserar Alf Rehn dagens innovationstänk? Hur kommer det sig att han inte identifierar sig som finlandssvensk?

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä