Sodan satuttamat

Perheiden sinnittelyä sodan jälkeen

Sota päättyi Suomessa syksyllä 1944, mutta perheet kärsivät sodan seurauksista vielä pitkään. Yli 90 000 miestä sai sodassa pysyviä vammoja, jotka vaikeuttivat heidän palaamistaan siviilitöihin ja perheen pariin. Monet miehet kärsivät sotatraumoista, jotka aiheuttivat painajaisunia ja yllättäviä raivokohtauksia. Vaimojen ja lasten tehtäväksi jäi sopeutua miesten vaihteleviin mielialoihin.

Ohjelmissa haastateltavana on Suomen akatemian tutkijatohtori Antti Malinen, joka on tutkinut sekä lasten että naisten elämää sodanjälkeisessä Suomessa. Hänen tutkimustensa kohteena ovat erityisesti sodan jälkeen eläneiden ihmisten kokemukset ja tunteet.

Toimittaja Virpi Väisänen.

Jaksot

 • Sodan jälkeen naisilta odotettin paljon sodasta palaavien miesten hoivaajina. Syksyllä -44 lehdissä julkaistiin kirjoituksia, joissa naisille annettiin vinkkejä siitä, miten miehiä tuli kohdella. Miehiltä ei saanut vaatia liikoja eikä heille saanut vastata ärtyisästi.

  Moni nainen sinnitteli pitkään painajaisten kourissa huutavan, sotatraumoista kärsivän ja jopa väkivaltaisen miehen rinnalla.

  Ohjelmassa haastateltavana on Suomen akatemian tutkijatohtori Antti Malinen. Ohjelman toimittaa Virpi Väisänen.

  Ohjelmassa kuullaan otteita kirjeistä, joita avioliitossaan ongelmiin joutuneet naiset lähettivät Vastauksia sielunhoidollisiin kysymyksiin- nimiseen radio-ohjelmaan vuosina 1946-1951.

 • Sota muutti monen lapsen elämän. Paljon koteja oli jäänyt Neuvostoliiton rajan taakse ja tuhoutunut pommituksissa. Uusi elämä piti aloittaa ahtaassa kaupunkiasunnossa tai kylmällä asutustilalla.

  Taisteluista kotiin palanneita isiä vaivasivat sotatraumat, jotka joskus purkautuivat pelottavina raivokohtauksina. Äitien voimat eivät riittäneet lapsista huolehtimiseen, kun heidän harteilleen lankesivat aviomiehen hoivaaminen ja raskas arkinen työtaakka. Lapset jäivät murheidensa kanssa yksin.

  Ohjelmassa haastateltavana on Suomen akatemian tutkijatohtori Antti Malinen. Ohjelman toimittaa Virpi Väisänen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä