Radio Suomi Hämeenlinna

Ville Viholainen kertoo vanhemmuuden rosoisuudesta huumorilla – Koti-iskä88:n isyyttä seuraa yli 10 000

 • 14 min
 • toistaiseksi

Ville Viholainen eli Koti-iskä88 teki isyydestään julkista. Ensin Instagram, sitten blogi ja nyt kirja. Viholainen kuvaa vanhemmuuden raskaitakin puolia huumorilla ja tarjoaa seuraajilleen vertaistukea. Koti-iskän arkea seuraa yli 10 000 kiinnostunutta. Lauri Rautavuori ja Heidi Kononen haastattelevat.

Lähetykset

 • la 19.10.2019 11.40 • Yle Areena

Jaksot

 • Helmikuun alusta hämeenlinnalainen kustannusliike Karisto on osa kustannusosakeyhtiö Otavaa. Kirjoja ja äänikirjoja Karisto julkaisee jatkossakin omalla nimellään. Vaan miksi Karisto myytiin? Tiina Kokko tapasi toimitusjohtaja Mika Kotilaisen, joka toimii toimitusjohtaja-tittelillä tammikuun loppuun asti. Työ Karistolla jatkuu, vaan millä tittelillä, siitä ei ollut vielä tammikuun puolivälissä tietoa.

 • Vuosi sitten Hattulassa taisteltiin Parolan lukion säilyttämiseksi. Nyt lukiolaisia huolettaa se, joutuvatko he käymään lukionsa loppuun Hämeenlinnassa kun Parolan yhteiskoulu siirtyy sisäilmaongelmien takia lukion tiloihin. Parolan lukion väistötiloista ei viime viikolla saatu ratkaisua, vaan asia palautettiin uudelleen valmisteluun.
  Ensimmäistä vuottaan lukiossa opiskeleva Alina Vesala toi opiskelijoiden huolenaiheen esille Hattulan Facebook-ryhmässä. Alina kirjoitti mm. että opiskelijoilta ei ole kysytty mitään ja että stressi ja ahdistus asiasta vaivaa jopa lomallakin. Harri Oksanen kävi Parolassa Alinan juttusilla.

 • Hämeenlinnan Teatterin taiteellisena johtajana aloittanut Kari-Pekka Toivonen kävi Yle Hämeenlinnan aamulähetyksessä Heidi Konosen vieraana kertomassa Oulu -kohusta ja visioistaan Hämeenlinnan Teatterin tulevassa tuotantotalomallissa.

 • Naivistit Iittalassa -naivistitaiteen näyttely laajentaa toimintaansa kohti Suomen naivismikeskusta. Toiminta on ympärivuotista ja uutuuksia ovat muun muassa työhyvinvointipäivät naivistisen taiteen maailmassa. Tiina Kokko tapasi Naivistit iittalassa -säätiön asiamiehen Ulla Heinosen ja työnohjaaja, työyhteisövalmentaja Ulla Sara-ahon. Aluksi Ulla Heinonen kertoo, mikä on naivismikeskuksen idea.

 • Ulla Hukka paiski parikymmentä vuotta töitä ison yrityksen konttorissa. Sitten hän irtisanoi itsensä ja toteutti unelmansa. Nyt hän hoitaa ihmisiä eläintensä kanssa pikkutilallaan Lopen Läyliäisissä. Johanna Talasterä kävi tutustumassa Ullaan ja hänen eläimiinsä Lopella.

 • Hämeenlinnalainen Britt Langrev on intohimoinen askartelija ja Facebookissa toimivan Ihanat Ilahduttajat -ryhmän perustaja. Tänä vuonna hän juhlii itsenäisyyspäivää Linnassa presidenttiparin vieraana. Tiina Kokko tapasi Langrevin juhlan kynnyksellä.

 • Kanta-Hämeen keskussairaalassa sairaala- ja välinehuollossa työskentelee yhteensä noin 150 henkilöä, siihen vielä sijaiset päälle. Ilman sairaala- ja välinehuoltoa mikään sairaala ei tule toimeen. Tiina Kokko kävi tutustumassa sairaala- ja välinehuoltajien työhön keskussairaalassa Hämeenlinnassa palvelupäällikkö Jaana Heleniuksen ja palveluesimies Tomi Järvisen kanssa. Matkan varrella vaihdetaan kuulumisia myös välinehuoltaja Elena Siipolan ja sairaalahuoltaja Liisa Hirvosen kanssa. Liisan tapaamme aivan lopuksi äidinmaitokeskuksessa. Mutta nyt lähdetään matkaan Jaana Heleniuksen kanssa.

 • Sairaalan petien lakanoiden on kestettävä kulutusta ja mm. ihmisen painoa, kun sillä siirretään potilasta sängystä toiseen. Forssalainen Foxa oy suunnitttelee mm. sairaaloihin tarkoitettuja kankaita. Kati Turtola käy Foxan laboratoriossa, jossa testataan tekstiilejä. Mukana ovat myös laatupäällikkö Jaana Moberg ja tuotepäällikkö Marjaana Naatula.

 • Vaatteet tekevät ammattilaisen. Enää ei paiskita kaupunkien puisto-osastoillakan hommia farkuissa ja vanhassa flanellipaidassa. Eri alojen ammattilaisilla on ihan omanlaisensa työvaatteet. Autonkuljettajilla omansa ja mm. rakennusväellä omansa. Työvaatefirmat mainostavat ahkerasti ja työvaatteita myyviä kauppoja on paljon.

  Forssalainen Foxa oy valmistaa ja suunnittelee kankaita, joista työvaatteita valmistetaan. Kati Turtola tapasi Foxan toimitusjohtaja Jukka Sipilän ja laatupäällikö Marjaana Naatulan.

 • Hämeenlinnalaisessa Perjantaiparlamentissa (2.11.) keskusteltiin taiteesta ja sivistyneen ihmisen ihanteesta. Miten taide voi puolustaa sivistystä ja olla poliittisesti merkittävä voima tässä ajassa? Mikään ei ole kivempaa kuin asioiden opiskelu, sanoo vieras teatteriohjaaja, Finlandia-palkittu kirjailija Juha Hurme. Keskustelua vetää Johannes Ojansuu.

 • Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry julkisti selvityksen, jossa käy ilmi, että kymmenet jääkiekko- ja jalkapallomaajoukkueiden pelaajat ovat kokeneet häirintää vuosien aikana. Tulokset ovat järkyttäviä, mutta ainakin toistaiseksi lajiliitot eivät ole suuria ulostuloja asioista tehneet.

  2016 Urheilulehti kertoi jääkiekkoilijoita tirkistelleestä henkilöstä. Uutisen jälkeen jääkiekkoliitto lupasi asiasta selvityksen, mutta käytännössä asia lakaistiin maton alle.
  Miksi urheilumaailma on niin kyvytön keskustelemaan lajin kipupisteistä?

  Aiheesta keskustelemassa Samuel Savolainen Hämeen Sanomista sekä jääkiekko-asiantuntija Petteri Sihvonen. Toimittajana Heidi Kononen.

 • Kaupunkien puistopuita on ryhdytty seuraamaan viime vuosina entistä tarkemmin. Alan ammattilaisten koulutus ja laitteisto ovat kehittyneet voimakkaasti.

  Rakentaminen muuttaa voimakkaasti kaupunkikuvaa ja siten myös vaikuttaa siihen, mitkä puut voivat jäädä ja mitkä on kaaadettava. Jos joku puu on havaittu ns. ongelmapuuksi, sen vointia seurataan muita puita tarkemmin.

  Arboristit Antti Virkki ja Tiina Hopeakoski ovat Hämeenlinnan vanhalla hautausmaalla tutkimassa vanhoja puita.

  Kati Turtola oli mukana, kun syynissä oli vanha vaahtera.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Lahtelainen Sauli Hirvonen, 40, on timanttipolku-buddhalainen. Vaikka mies on harjoittanut meditaatiota jo toistakymmentä vuotta, buddhalaisuuden päämäärä eli valaistuminen on vielä kaukana. Hirvonen kuitenkin kokee, että meditointi auttaa häntä elämään merkityksellistä elämää.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Koulufysioterapeutti on huolissaan. Päänsäryt sekä niska- ja hartiasäryt vaivaavat yhä useampia koululaisia. Nuoret viettävät runsaasti aikaa tietokoneen ja älylaitteiden äärellä, sinisen valon runsas katsominen hankaloittaa unen saantia ja vähentää aikaa liikkumiselta. Riihimäen seudulla on työskennellyt jo viisitoista vuotta koulufysioterapeutti. Sirkka Ruokonen on Suomen ensimmäinen kolufysioterapeutti. Kati Turtola tapaa hänet ja vastaanotolle tuleen kasiluokkalaisen Peppi Solan.

 • Kirkkoon kuuluvien määrä hupenee vuosi vuodelta, nyt heitä on enää alle 70 prosenttia kansasta. Seurakunta on monelle nuorelle aikuiselle etäinen ja vähän erikoinenkin yhteisö. Hämeenlinnalainen Juha-Matti Kuusinen on 32 ja käy seurakunnassa. Hän uskoo, että moni ikäisensä saattaa myös hävetä uskoaan ja seurakuntalaisuuttaan.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Äskettäin julkaistiin tutkimus siitä, miten armeijassa tupakaveruus vaikuttaa uravalintaan. Tutkimus kertoi mm. että armeija nostaa palkkatasoa ja innostaa opintoihin. Aamulähetyksessä kävimme Panssariprikaatin Jääkäritykistörykmentin Panssariviestikomppaniassa puhumassa tupakaveruudesta. Jututettavina olivat alikersantit Lotta Laaksonen, Elias Rautanen ja Juho Ylä-Outinen. Harri Oksanen jututtaa.

 • Riihimäen Nuorisoteatterissa uskotaan, että turvallinen ja hyväksyvä ilmapiiri on kaiken oppimisen pohja. Suomen suurin lasten- ja nuortenteatteri Riihimäellä kouluttaa nuoria teatteriharrastajia positiivisen pedagogiikan avulla. Teatteri on tämän vuoden alusta kuulunut valtionavun piiriin ja se antaa kaikkiaan viidelle ja puolelle sadalle lapselle ja nuorelle teatteritaiteen perusopetusta. Kati Turtola tapaa Kino Sammossa teatterioppilas Jaakko Piiran ja rehtori Sanna Saarelan.

 • Hämeenlinnalainen harrastajateatteri Eräs Teatteri täyttää 20 vuotta. Se on aika hyvin lapsiaan Miniteatteriin kuljettaneiden vanhempien ideasta syntyneelle harrastukselle. Välillä harrastuksesta on saanut maksaakin, mutta muutamat viime vuodet on menneet niin, ettei teatterilaisten lompakolla ole tarvinnut käydä. Mitä kuuluu kaksikymppiselle? Harri Oksanen kävi erästeatterilaisten juttusilla.

 • Uutiset ovat kertoneet, että keskustan K-Supermarket laittaa ovensa säppiin Forssassa kannattamattoman liiketoiminnan johdosta. Päivittäistavarakauppa ry on laskenut, että markettien määrä on maassa laskenut selvästi. Vuonna 1995 myymälöitä oli noin 4600, vuonna 2017 enää reilut 2800. Päivittäistavarakauppa ry:n mielestä pienille lähikaupoille näyttää olevan jatkossa tilausta, kun ihmisten keski-ikä nousee ja kotitaloudet pienenevät. Kävimme aamulähetyksessä pienen Hämeenlinnan keskustan elintarvikeliikkeen kauppiaan luona puhumassa, onko nyt alkamassa paluu kivijalkakauppojen aikaan.

 • Australian useat ja laajat tulipalot ovat aiheuttaneet kuolonuhreja, tuhansien kotien tuhoutumisia, evakuointeja ja suurta kärsimystä. Kuvat tuhoista ja tulipaloista kertovat karua kieltään siitä mitä irtipäässyt tuli saa pahimmillaan aikaan. Sitä vastaan taisteleminen vaikuttaa toivottomalta tehtävältä. Kävimme aamulähetyksessä Kanta-Hämeen pelastuslaitoksella palomestari Markus Majurin juttusilla puhumassa suurista tulipaloista.

 • Pakkanen ei pauku, mutta tarvitseeko varpunen silti jouluaamuna ja iltana ruokaa? Miten talven vaihtelevat säät ovat näkyneet lintujen ruokahalussa?
  Raahaamme siemenpussia lintujen ruokintapaikalle luontoasiantuntija Panu Villasen kanssa.

  [hml 231219 lintujen jouluruokinta Panu Villanen koko juttu, 00:12:56]

 • Artisti Sani istahti alas Hämeenlinnalaiseen kahvilaan joulukonsertin alla ja kertoi kuulumiset. Puhetta riitti mm. Villilän kartanosta, joulukonsertista ja tietenkin joulusta. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Hattulassa on vastattu EU:n uuden saavutettavuusdirektiivin vaatimuksiin verkkopalveluiden saavutettavuudesta. Nyt ne joille tekstin lukeminen tuottaa vaikeuksia voivat kuunnella verkkosivujen sisällön puhuttuna, vain yhdellä napin painalluksella. Muitakin ominaisuuksia tällä ReadSpeaker -palvelulla on, sillä voi jopa ladata puhutun tekstin omalle koneelle. Harri Oksanen lähti käymään Hattulan kunnantalolla.

 • Hämeenlinnan liikuntahallit Oy ja kentänhoitaja Jari Heinosen vastuulla on taas tänäänkin Ritari-areenan jäänajo. Akseli Ahola tapasi Jarin Jäähallilla.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä