Aktuellt 17

Poststrejken är över, men turbulensen fortsätter

 • 25 min
 • 11 kk 22 pv

Poststrejken är avslutad. Och det verkar som att arbetartagarsidan drog det lite längre strået.

Men det är inte över. Nya strejker hotar inom den tunga industribranschen, och nu hotar Skogsindustri att hämnas med en lockout. Mera konflikter är alltså att vänta.

Den politiska turbulensen kring posten ser inte heller ut att lägga sig. Tre oppositionspartier lämnar nu in en interpellation om regeringens ägarpolitik.

EU har nu valt en ny kommission, efter en svår och utdragen urvalsprocess. Den blev inte helt jämställd, men har en klart annan framtoning än den förra. Nu ska man satsa mer än någonsin på socialrättvisa och ambitiösa klimatmål.

Lähetykset

 • ke 27.11.2019 17.00 • Yle Vega

Jaksot

 • Ännu en turbulent dag i finländsk politik - SDP vill ha avgående statsministern Antti Rinne som regeringssonderare. Alla andra är inte helt nöjda - o alldeles strax ska vi få veta om det är Rinne som blir regeringssonderare.

  Och spänningen är inte slut där - på söndag kväll bestämmer socialdemokraterna vem de vill se som nästa statsminister. Marin eller Lindtman - det är frågan.

  - och det valet kan påverka också väljarstödet - i Yles färska partmätning faller valvinnaren SDP till fjärde plats medan Sannfinländarna vinner ännu mer mark.

  Varför? frågar vi oss i dagens sändning

  Och det kokar inom poliitken också i Storbritannien - där drar det ihop sig till parlamentsval och ordet på allas läppar är förstås - - - - - - BREXIT!

 • Rinne har avgått och regeringen har avgått, men den politiska krisen fortsätter. Socialdemokraterna kan fortfarande inte förlåta Centerns rävspel mot Rinne, och det talas om hämnd. Kan partierna lita på varandra och kan de regera tillsammans?

  Vad handlar SDP:s och Centerns konflikt egentligen om? Handlar det om dålig personkemi eller om ideologiska klyftor?

  Just nu lutar det mot att Sanna Marin blir Finlands följande statsminister, men en maktkamp pågår inom SDP som måste förnya sig.

  Nato firar som bäst sitt 70-årsjubileum under toppmötet i London. Men någon feststämning råder inte. Interna gräl pågår inför öppen ridå, och frågan är hur trovärdig försvarsalliansen är idag.

  I Chile är de massiva demonstrationerna inne i något av en svacka, men det är långt ifrån över. Vi får en rapport från huvudstaden.

 • Det har varit en dramatisk dag inom politiken: statsminister Antti Rinne lämnade in regeringens avskedsansökan. På presidentens begäran fortsätter regeringen nu som en expeditionsministär.
  Det lutar mot att regeringen fortsätter med samma fem partier - men med en ny statsminister från socialdemokraterna. Både kommunikationsminister Sanna Marin och riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman har anmält intresse.
  Aktuellt 17 handlar också om nya Pisa-resultat som visar att Finland håller sig kvar i Pisa-toppen, men klyftan mellan vad olika elever kan syns allt tydligare.
  Det handlar också om det brittiska parlamentsvalet nästa vecka

 • Dagens politiska fråga handlar om förtroendet för den socialdemokratiske statsministern Antti Rinne. Efter ett långt möte med centerns riksdagsgrupp meddelade partiordförande Katri Kulmuni att centern är nöjd med regeringsunderlaget, men har inte förtroende på ett personplan, och att partistyrelsen möts omedelbart.
  Aktuellt 17 serverar också en mellanrapport från kollektivavtalsförhandlingarna, och uppgifter om att utrikesminister Pekka Haavisto skulle ha försökt pressa en tjänsteman vid Utrikesministeriet att fatta beslut om att ta hem barn till IS-krigare från Syrien
  FN:s klimat-toppmöte i Madrid har inletts och samlar delegater från närmare 200 länder

 • I dag blev klart att den socialdemokratiska ministern för statens ägarstyrning Sirpa Paatero avgår, på grund av oklarheterna kring de postanställdas arbetsvillkor - och vem som har vetat vad och när.
  Statsminister Antti Rinne vidhåller att han själv inte har gjort något fel, men säger att tjänstemännen kanske har informerat dåligt och att ägarstyrningsministern inte har varit tillräckligt tydlig.
  Aktuellt 17 handlar också om den allt råare brottsligheten i Sverige: politikerna kan inte kan säga att de inte har sett den här utvecklingen komma, anser en grävande journalist i Sverige.
  Vi träffar också flyktingar från Venezuela som har tagit sig till Europa.

 • Aktuellt 17 minns den förra riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta från SDP som nu har avlidit av den magcancer som hon drabbades av för tredje gången i början av det här året. Inom SDP var Feldt-Ranta en svensk röst med inflytande, och vi hör kommentarer av hennes kolleger i riksdagen.
  Vi resonerar också kring varför läget på arbetsmarknaden är så krångligt just nu.
  Utrikes handlar det om Nato: häromveckan kallade Frankrikes president Emmanuel Macron Nato för en hjärndöd allians. I dag fick han Natochefen Jens Stoltenberg på besök.

 • Poststrejken är avslutad. Och det verkar som att arbetartagarsidan drog det lite längre strået.

  Men det är inte över. Nya strejker hotar inom den tunga industribranschen, och nu hotar Skogsindustri att hämnas med en lockout. Mera konflikter är alltså att vänta.

  Den politiska turbulensen kring posten ser inte heller ut att lägga sig. Tre oppositionspartier lämnar nu in en interpellation om regeringens ägarpolitik.

  EU har nu valt en ny kommission, efter en svår och utdragen urvalsprocess. Den blev inte helt jämställd, men har en klart annan framtoning än den förra. Nu ska man satsa mer än någonsin på socialrättvisa och ambitiösa klimatmål.

 • Ingen lösning ännu i sikte i den svåra poststrejken. Intensiva förhandlingar pågår bakom stängda dörra, och trycket på att nå en kompromiss är enormt. Ministern för ägarstyrning, Sirpa Paatero, har fått fortsätta förklara sig i riksdagen idag.

  De våldsamma protesterna i Iran har eskalerat efter chockhöjda bränslepriser, och hotar att eskalera ytterligare. Inget verkar kunna lugna ner de missnöjda demonstranterna, inte ens regimens järnhand. För det handlar om mycket mer än bara bränslepriser, det handlar om folks framtid, konsaterar Iran-experten Rouzbeh Parsi.

  Skatteförvaltningen bryter mot grundlagen då den fattar automatiserade beskattningsbeslut. Det här slår biträdande justitieombudsmannen fast i ett färskt beslut. Tillsvidare får det här systemet ändå fortsätta, säger Maija Sakslin.

  De nya försöken att få till stånd en vårdreform verkar gå framåt. Ett nytt förslag ska läggas fram före jul. För kommunerna skulle det här vara en välkommen julklapp. Just nu lever de i ett byråkratiskt limbo, och många har helt tappat tron på vårdreformen.

 • Trycket på att nå en lösning i poststrejken växer efter dagens sympatistrejker, och en ännu större strejkvåg hotar. Vädjande blickar riktas nu mot staten.

  Men regeringen Rinne sitter i en rävsax: Hur förbättra Finlands konkurrenskraft och samtidigt visa solidaritet med arbetarna som riskerar hamna i kläm?

  Finlands asylpolitik har redan länge kritiserats, men nu i höst har kritiken mot asylprocesserna blivit allt mera högljudd efter två tragiska fall - ett som slutade med mord och ett som slutade med självmord. Regeringen lovar nu förändringar i Finlands asylpolitik, men är det mer än bara snack?

  Vi beger oss också på Kristdemokratisk kryssning. Det lilla oppositionspartiet KD försöker kryssa fram i skuggan av Sannfinländarna som dominerar den konservativa debatten.

 • Postfacket (PAU) och arbetsgivarnas intresseorganisation (Palta) har bett om hjälp i de svåra strejkförhandlingarna. Utredarna som ska försöka komma på en lösning är arbetsmarknadsexperten Jukka Ahtela, förre FFC-ordföranden Lauri Ihalainen, tidigare arbetsmarknadsdirektören Lasse Laatunen från Finlands Näringsliv EK, och före detta ordföranden för servicefacket PAM, Ann Selin.
  De har suttit hela dagen på riksförlikningsmannens kontor.

  Samtidigt vittnar postarbetare om villkor som har förämrats inom flera områden under en längre tid - både bland paketsorterarna som har flyttats till det billigare kollektivavtalet, och bland postutdelarna.

  I Tyskland samlas Kristdemokraterna till partikongress. Partiets motgångar på senare tid har väckt frågan om partiordföranden Annegret Kramp-Karrenbauer har vad som krävs för att bli Tysklands nästa förbundskansler?

  i Ukraina försöker president Volodymyr Zelenskyj få i gång en fredsprocess, men många ukrainare misstänker att han blir överlistad av Rysslands president Vladimir Putin. Och går med på villkor som är illa för Ukraina.

 • I dag handlar Aktuellt 17 om våra arbetsvillkor.
  I anslutning till poststrejken hör vi vilka följder kollektivavtals-shopping har fått för tidningsutdelarna: Lönen är hälften mindre än för några år sedan och numera är nio av tio tidningsutdelare invandrare.
  Det handlar också om hur hårt arbetslivet var för de finska invandrarna i Sverige i slutet av 1960-talet, och vad det har kostat många sverigefinländare i form av förlorad hälsa och kortare livslängd
  Vi tar också upp Finlands mest omfattande miljöbrottsprocess någonsin, den om gruvbolaget Talvivaaras verksamhet. I dag sattes punkt för domstolsbehandlingen i och med att Högsta domstolen upprätthöll hovrättens bedömning och fällde Talvivaaras förra ledning för miljöförstöring.
  Dessutom en mellanrapport från riksrättsutredningen i USA.

 • Det låsta läget i poststrejken fortsätter. Gårdagens medlingsbud fick kalla handen och någon ny kompromiss är inte i siktet. Goda råd är nu dyra, för strejken kostar. Så borde staten gå in som domare och blåsa av spelet, eller hålla sig borta?

  Höstens skuggbudgetsäsong har nått zenit. Så finns det något för regeringen att lära sig av oppositionens ekonomiska politik? Eller kommer de bara med orealistisk populism?

  Det samma kan man fråga sig om estniska inrikesministern Mart Helmes omstridda Nato-uttalande. Helme säger att Estland inte litar på Nato och har en egen plan B. Resten förnekar det här, så vad ska man riktigt tro?

  I Storbritannien samlar partierna nu krafter efter höstens brexitbatalj, och gör sig redo för nyval. Trots at en massa andra problem har hopat sig, är brexit fortfarande den stora valfrågan

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä