Radio Suomi Lahti

Ravitsemusneuvontaa tarvitsee niin fitti kuin fätti

 • 11 min
 • toistaiseksi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi aiemmin, että yli 30-vuotiaista suomalaisista vain neljännes on normaalipainoisia. Ylipaino nostaa monin sairauksien, kuten diabeteksen riskiä. Liiallinen itsensä tai muiden syyllistäminen lihavuudesta ei ole hyödyksi painonpudotuksessa. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän johtavan ravitsemusterapeutin Raisa Valven mukaan parempia tuloksia saadaan katsomalla ensin, mikä ravitsemuksessa on jo hyvin. Sen jälkeen ryhdytään lisäämään syömistapoihin parannuksia vähän kerrassaan. Ryhmissä annettavaa ravitsemusneuvontaa ja vertaistukea voitaisiin Valven mielestä hyödyntää nykyistä enemmän lihavuuden hoidossa.

Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Lähetykset

 • ti 22.10.2019 10.40 • Yle Areena

Jaksot

 • Ravintoloissa ja keikkapaikoilla järjestetyt yksityistilaisuudet ovat lisääntyneet. Lähes kaikki Möysän musiikkiklubin eli Mössön tammikuun keikat ovat yksityistilaisuuksia, joihin ei myydä lippuja ulkopuolisille. Mössön Antti Puhakka kertoo, että Helsingissä on keikkapaikka, jossa jopa 80 prosenttia on yritysten tai yksityisten järjestämiä tapahtumia. Keikkamyyjälle järjestely sopii hyvin, sillä tilaisuuden riskit jakautuvat useammalle.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen Pasi Widgren haluaa lumitaiteen avulla innostaa ihmisiä retkeilemään luontoon. Tänä talvena hän on piirtänyt suuren metsokuvion hankeen järven jäälle Lapakiston luonnonsuojelualuelle. Tutustuimme lumipiirtelijän työhön, jossa perusvälineet ovat hyvä hahmotuskyky ja kunnon lapio. Petri Niemi haastattelee

 • 93 prosenttia suomalaisista osaa vähintään yhtä vierasta kieltä. Kielitaitoaan ovat eniten lisänneet pelkän perusasteen koulutuksen suorittaneet. Suomalaisten kielitaito on kohentunut, mutta monella nuorella on liian suuret luulot omasta kielitaidostaan. Koulutuskeskus Salpauksen englanninopettaja Craig Donald on huomannut, että viime vuosina poikien rohkeus puhua englantia on kasvanut, mutta tietokonepeleistä opittu englanti ei vielä riitä kunnon kielitaitoon. Tietokonepelaamisessa käytettävä sadan sanan kielitaito ei ole riittävä kielitaito. 1000-2000 sanaa on riittävä vieraan kielen puhumiseen. Sujuvan kielen puhumiseen vaaditaan 5000 sanaa. Koulutuskeskus Salpaus järjestää työelämän englannin kursseja, jotka rohkaisevat puhumaan vierasta kieltä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Raju talvimyrsky on katkonut sähköjä ja vaikeuttanut liikennettä myös Päijät-Hämeessä. Myrsky ei kuitenkaan iskenyt koko voimallaan Lahden seudulle. Petri Niemi haastattelee ja ensimmäisenä juttukaveriksi tulee Aki Leino.

 • Lahtelainen puulaakisarja Kortteliliiga täyttää tänä vuonna 50-vuotta. Alkuun toiminta sisälsi vain jalkapalloa, mutta sittemmin lajikirjo on laajentunut ja toiminta on ympärivuotista. Kortteliliigan uusi puheenjohtaja Ismo Kovanen on nähnyt kortteliliigatoimintaa 1970-luvulta lähtien. Hän ei usko, että tulevaisuudessa lajikirjoon lisättäisiin suosittua e-urheilua kalliiden kustannusten vuoksi. Kortteliliiga on myös kärsinyt tuomaripulasta, kun uusia tuomareita on vaikea saada toimintaan mukaan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden väkiluvun kasvu on pääasiassa maahanmuuttoa. Väestömäärä kasvoi Lahdessa vuonna 2018 vajaalla 450 henkilöllä. Lahti vetää väkeä myös muualta Päijät-Hämeestä, Savosta ja Kaakkois-Suomesta. Lahteen muuttaa yhä väkeä, mutta samaan aikaan Lahdesta muutetaan myös muualle, sanovat suunnittelija Katja Karevaara ja tutkija Pauli Mero Lahden kaupungilta. Lahden sitkeä nuorisotyöttömyys johtuu osin muuttovoitosta.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Päihdeohjelmat ja hoitoonohjausmallit ovat vähentäneet päihdeongelmia työpaikoilla. Wellamon työterveyslääkäri Henni Hyytiä-Ilmosen mukaan työpaikoilla ei olla päihtyneenä enää takavuosien tapaan. Siitä huolimatta työpaikoilla näkyy vapaa-ajalla lisääntynyt alkoholin käyttö. Työterveyslääkäri kehottaa työkavereita nostamaan ongelmat esille, sillä yhdenkin työntekijän päihdeongelma vaikuttaa koko työyhteisöön.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen ravintola- ja kahvilatarjonta on monipuolistunut viime vuosien aikana ja etenkin kahviloita on tullut Lahden keskustaan paljon. Hotelli Kämpin tapahtumapäällikkö, hollolalainen Aki Keskitalo kehuu Lahden piristynyttä ravintolatarjontaa. Keskitalo on myös maakunnalllisen matkailuyhtiön Lahti Region hallituksen jäsen, hänen mielestä päijähämäläisten matkailuyrittäjien kannattaisi tehdä paketteja, jotka sisältävät hyvää ruokaa, paikallisuutta sekä aktiviteetteja ja markkinoida tuotteitaan myös pääkaupunkiseudulle, jossa etenkin aasialaisten turistien määrä on koko ajan kasvussa.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen kilpahiihtäjä Verneri Suhonen harjoittelee satoja tunteja vuodessa. Perinteisen sprintterinä tunnettu 21-vuotias Suhonen tähtää tammikuussa Lahdessa pidettäviin junioreiden MM-kisoihin ja tavoitteena on mitali. Petri Niemi haastattelee Hollolan Urheilijoita edustavaa Suhosta.

 • Olli-Pekka kuulee ääniä, joita ei ole olemassa. Tai ovat ne olemassa, mutta vain lahtelaismiehen päässä. Äänet ovat olleet skitsofreniaa sairastavan Ollin päässä jo toistakymmentä vuotta. Usein ne sättivät ja pahimmillaan käskevät tekemään itsemurhan, mutta äänet voivat olla myös kannustavia duuriääniä. Elämä skitsofrenian kanssa on vienyt miehen syvälle epätoivoon, mutta nyt hänen elämässään on jo valoa.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Kaupat ja marketit varautuvat vuoden vilkkaimpaan viikonloppuun. Kauppojen aukioloaikojen vapautumien on helpottanut ruuhkia. Hämeenmaan toimitusjohtajan Olli Vormiston mukaan takavuosien kaltaisia ruuhkapiikkejä ei enää nähdä, kun marketit voivat olla auki myöhäiseen iltaan ja joulunpyhienkin aikaan. Eniten ruuhkaa on odotettavissa aaton aaton aatona päivällä. Kauppa ja joulu tarjoavat myös monelle kausityötä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Heinolan valtuusto on päättänyt ensi vuoden budjetista. Kesällä valtuusto sopi, että taloutta sopeutetaan vähenevään väkimäärään. Valtuuston kokouksessa äänesteltiin niin, että lopputulema on, että vieläkin ihmetellään mitä päätettiin.
  Kristillisdemokraattien valtuutettu Kauko Kekkonen syyttää Itä-Hämeen mielipidepalstalla valtuuston puheenjohtajaa tarkoitushakuisuudesta äänestyksessä. Äänestyksessä olivat vastakkain Kanervalan lakkauttaminen ensi vuoden syyskuussa tai vuoden loppuun mennessä. Osa valtuutetuista olisi halunnut säilyttää palvelukeskuksen. Heinolan valtuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Niina Varjo kiistää menettelytapavirheen Kanervalan palvelukeskuksen lakkautuspäätöksessä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Toiset keräävät postimerkkejä, toiset taidetta. Jotkut ihastuvat vanoihin kitaroihin ja jotkut moottoripyöriin. Turo's Hevi Gee-yhtyeen basisti, lahtelainen Ari Hukkanen hurahti pienoisautoihin ja nimenomaan Jaguareihin. Maaginen automerkki vangitsi mielen niin voimakkaasti, että keräilyharrastusta on kestänyt jo muutaman vuosikymmenen, eikä loppua näy. Mikko Tuomikoski tapasi innokkaan Jaguar-keräilijän.

 • Pelicans ei etsi uutta valmentajaa potkitun Ville Niemisen tilalle. Pelicansin urheilutoimenjohtajan Janne Laukkasen mukaan joukkue jatkaa tällä kaudella jäljelle jääneellä valmennusryhmällä, hänen mielestä potkut eivät tulleet Niemiselle yllätyksenä. Laukkanen kertoo, että tällä hetkellä hänellä on joukkueen vahvistamiseksi kolme tarjousta vetämässä uusista pelaajista. Pelaajamarkkinat vaan ovat tällä hetkellä hiljaiset. Pelicansin taival jääkiekkoliigakaudella on ollut tähän mennessä takkuinen. Aiemmin syksyllä pääomistaja Pasi Nurminen jättäytyi pois joukkueen apuvalmentajan paikalta.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahti-Seura haluaa tuoda laajasti lahtelaisuutta esiin, joka on samalla väline toimia kotikaupunkinsa hyväksi. Lahti-seuran puheenjohtaja Sauli Hirvonen painottaa, että ympäristökaupunki-hypetyksessä pitää muistaa, että Lahti on edelleen teollisuuskaupunki, jonka mahdollisuudet tulee turvata edelleen. Lahti-seuran mielestä yrittäjien asemaa pitää parantaa ja keskusta pitää saada toimivammaksi. Huolta Lahti-seurassa aiheuttaa kaupungin talous ja työttömyys. Vaikka Lahden kaupungin alueella on useampia aktiivisia kotiseutuyhdistyksiä, Sauli Hirvonen näkee, ettei ne ole kilpailemassa samoilla apajilla.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden Kasisali sulkee ovensa ensi viikonlopun jälkeen.

  On aika katsoa taaksepäin, mitä Kasisalilla on tapahtunut neljän vuosikymmenen aikana.

  Kuuntele Kasisali-muistot koko kakkuna tai osina:
  - Miten kaikki sai alkunsa, nuorisonohjaaja Pekka Pusa
  - 1990-luku ja Tehosekoitin, Hannu Kilkki, kohdasta 17:57
  - 2000-luku ja 5th Element, Tommi Rautanen, kohdasta 37:44

  Toimittajana on Marjo Pirilä

 • Parhaillaan kaupan ala valmistautuu joulukauppaan. Lahtelainen kauppakeskus Karisma pyrkii laajentamaan palveluntarjontaansa. Asiakkaat vaativat kauppakeskuksilta nykyään entistä enemmän muutakin kuin myymälöitä ostosten siirtyessä entistä enemmän verkkoon. Kauppakeskus Karisman johtaja Mari Rönkä toivoo saman katon alle vielä julkisia palveluja, jollaisia esimerkiksi Lahden keskustan kauppakeskus Trioon on tulossa. Karismassa avataan pian myös asiakkaiden toiveesta yhteisöllinen työtila, jossa voi pitää kokouksia tai tehdä etätöitä. Näillä näkymin Kauppakeskus Karisman tulos kasvaa tänä vuonna viimevuotisesta.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden Diakonialaitos pyrkii edelleen auttamaan yhteiskunnan turvaverkon ulkopuolelle pudonneita. Kuntien niukat varat ja uudet toimijat ovat pakottaneet diakoniasäätiön laajentamaan toimintaansa sellaiseen suuntaan, jossa ei ole muita toimijoita. Lahden Diakoniasäätiön toimitusjohtajan Tiina Mäkelän mukaan diakoniatyötä on laajennettu ja monipuolistettu palveluihin, jotka eivät ole lakisääteisiä tai kiinnostavia bisnesmielessä. Samanaikaisesti kuntoutuksesta, ravitsemuspalvelusta ja kotihoidosta on luovuttu. Diakoniasäätiön juuret ovat Viipurissa.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Idea lainattavista kausikorteista on levinnyt urheiluseuroilta kulttuurilaitoksiin. Monet urheiluseurat ovat jo antaneet kausikorttejaan kirjastoille lainattavaksi, nyt myös orkesterit ja teatterit seuraavat perässä. Sinfonia Lahti on ensimmäinen orkesteri Suomessa, jonka konserttiin pääsee mukaan kirjastokortilla. Muualla mukaan lähdetään vasta vuodenvaihteen jälkeen. Sinfonia Lahden intendentti Teemu Kirjonen kertoo, että orkesteri haluaa vastata nykyajan ilmiöön. Samalla lisätään tietoisuutta kaupungin erilaisista palveluista, joihin myös orkesteri kuuluu. Kirjastokortilla lainattavilla kausikorteilla halutaan antaa kaikille mahdollisuus tutustua kulttuuri- tai urheilutapahtumiin.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelaista vesienhoitotyötä voi nyt tukea ja antaa lahjaksi verkkokaupassa. Vesijärvisäätiö on avannut verkkokaupan, jossa voi antaa lahjoituksen esimerkiksi Vesijärven niittotöihin tai hoitokalastukseen. Vesijärvi-säätiön viestintäasiantuntija Irma Peltolan mukaan tavoitteena on myydä ennen kaikkea aineettomia tuotteita.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Pankkiasiakkailla on tulevaisuudessa entistä enemmän ja laajempia digitaalisia palveluita käytössään, jotka helpottavat pankkiasiointia. Ihmisten keskittyminen pienistä kunnista isompiin keskuksiin asettaa haasteita myös pienille pankeille. Kärkölän osuuspankin toimitusjohtaja Mikael Hanhilahti kertoo, että isot ja työllistävät yritykset pitävät pienemmissä pankeissa asiakaskuntaa yllä. Lisäksi moni muualle muuttanut on halunnut säilyttää pankkipalvelunsa tutussa paikassa. Kärkölän osuuspankin omistajat näkevät pankilla olevan edelleen edellytykset toimia itsenäisenä pankkina, ympärillä tapahtuvista fuusioista huolimatta.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahti Energia uudistaa kaukolämmön hinnoittelua vastaamaan paremmin tuotannon kulurakennetta. Perusmaksun osuutta nostetaan asteittain ja energiamaksun osuutta taas lasketaan lähivuosien aikana. Suhdetta muutetaan ensimmäisen kerran vuodenvaihteessa. Lahti Energian toimitusjohtaja Eero Seesvaara perustelee hinnoittelumuutosta sillä, että Lahti Energia joutuu käyttämään talviaikana kalliimpia polttoaineita, kun Kymijärven voimalaitos ei yksistään riitä tuottamaan lahtelaisten tarvitsemaa lämpöä. Muutos voi laskea tai nostaa kaukolämmön hintaa asiakkaalle, joskin keskimäärin lämmityskustannukset säilyvät ennallaan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahdessa kokeillaan ensi vuonna biojätteiden erilliskeräystä. Päijät-Hämeen jätehuoltoyhtiö houkuttelee kokeiluun mukaan paria sataa omakotitaloutta. Jätehuoltoyhtiö toimittaa mukaan tuleville asukkaille jäteastian, pussit ja kuljettaa biojätteet pois talon pihalta. Pihojen biojäteastiat tyhjennetään korttelikohtaiseen suurempaan jätesäiliöön. Palvelusta kotitaloudet maksavat jätemaksua, jonka suuruudesta Päijät-Hämeen jätelautakunta päättää ensi keväänä. Osallistuminen biojätteiden erilliskeräykseen on vapaaehtoista, eikä se koske niitä kotitalouksia, jotka jo nyt kompostoivat biojätteensä. EU:n jätedirektiivi velvoittaa biojätteiden erilliskeräykseen tai kompostointiin kiinteistöillä vuoden 2024 alusta alkaen. Kehityspäällikkö Antti Leiskallio Päijät-Hämeen Jätehuollosta sanoo, että kotitalouksille muutos ei ole iso.

  Toimittajana on Mika Moksu.

 • Lahti on saamassa valtiolta kolme miljoonaa euroa Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -hankkeen toteutukseen. Lahden valtuusto päättää ensi maanantaina ympäristöpääkaupunkihankkeen rahoituksesta. Ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajan Milla Bruneau suhtautuu luottavaisesti siihen, että lahtelaispoliitikot kannattavat hankkeen rahoittamista. Jos kaupunki lähtee mukaan, kasassa on kaksi kolmasosaa tavoitebudjetista. Bruneun mukaan myös ympäristökuntien osallistuminen on edelleen mahdollista. Euroopan vihreä pääkaupunki -hankkeen arvioidaan maksavan yhdeksän miljoonaa euroa.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä