Radio Suomi Hämeenlinna

Sururyhmä voi auttaa

 • 8 min
 • toistaiseksi

Hämeenlinnassa Janakkalan seurakunnan sururyhmä kokoontuu keväisin ja syksyisin. Diakoniapappi Tarmo Halttunen peräänkuuluttaa, että kenenkään ei tarvitse jäädä yksin. Toimittajana Akseli Ahola.

Lähetykset

 • ke 23.10.2019 9.20 • Yle Areena

Jaksot

 • Naivistit Iittalassa -naivistitaiteen näyttely laajentaa toimintaansa kohti Suomen naivismikeskusta. Toiminta on ympärivuotista ja uutuuksia ovat muun muassa työhyvinvointipäivät naivistisen taiteen maailmassa. Tiina Kokko tapasi Naivistit iittalassa -säätiön asiamiehen Ulla Heinosen ja työnohjaaja, työyhteisövalmentaja Ulla Sara-ahon. Aluksi Ulla Heinonen kertoo, mikä on naivismikeskuksen idea.

 • Ulla Hukka paiski parikymmentä vuotta töitä ison yrityksen konttorissa. Sitten hän irtisanoi itsensä ja toteutti unelmansa. Nyt hän hoitaa ihmisiä eläintensä kanssa pikkutilallaan Lopen Läyliäisissä. Johanna Talasterä kävi tutustumassa Ullaan ja hänen eläimiinsä Lopella.

 • Hämeenlinnalainen Britt Langrev on intohimoinen askartelija ja Facebookissa toimivan Ihanat Ilahduttajat -ryhmän perustaja. Tänä vuonna hän juhlii itsenäisyyspäivää Linnassa presidenttiparin vieraana. Tiina Kokko tapasi Langrevin juhlan kynnyksellä.

 • Kanta-Hämeen keskussairaalassa sairaala- ja välinehuollossa työskentelee yhteensä noin 150 henkilöä, siihen vielä sijaiset päälle. Ilman sairaala- ja välinehuoltoa mikään sairaala ei tule toimeen. Tiina Kokko kävi tutustumassa sairaala- ja välinehuoltajien työhön keskussairaalassa Hämeenlinnassa palvelupäällikkö Jaana Heleniuksen ja palveluesimies Tomi Järvisen kanssa. Matkan varrella vaihdetaan kuulumisia myös välinehuoltaja Elena Siipolan ja sairaalahuoltaja Liisa Hirvosen kanssa. Liisan tapaamme aivan lopuksi äidinmaitokeskuksessa. Mutta nyt lähdetään matkaan Jaana Heleniuksen kanssa.

 • Sairaalan petien lakanoiden on kestettävä kulutusta ja mm. ihmisen painoa, kun sillä siirretään potilasta sängystä toiseen. Forssalainen Foxa oy suunnitttelee mm. sairaaloihin tarkoitettuja kankaita. Kati Turtola käy Foxan laboratoriossa, jossa testataan tekstiilejä. Mukana ovat myös laatupäällikkö Jaana Moberg ja tuotepäällikkö Marjaana Naatula.

 • Vaatteet tekevät ammattilaisen. Enää ei paiskita kaupunkien puisto-osastoillakan hommia farkuissa ja vanhassa flanellipaidassa. Eri alojen ammattilaisilla on ihan omanlaisensa työvaatteet. Autonkuljettajilla omansa ja mm. rakennusväellä omansa. Työvaatefirmat mainostavat ahkerasti ja työvaatteita myyviä kauppoja on paljon.

  Forssalainen Foxa oy valmistaa ja suunnittelee kankaita, joista työvaatteita valmistetaan. Kati Turtola tapasi Foxan toimitusjohtaja Jukka Sipilän ja laatupäällikö Marjaana Naatulan.

 • Hämeenlinnalaisessa Perjantaiparlamentissa (2.11.) keskusteltiin taiteesta ja sivistyneen ihmisen ihanteesta. Miten taide voi puolustaa sivistystä ja olla poliittisesti merkittävä voima tässä ajassa? Mikään ei ole kivempaa kuin asioiden opiskelu, sanoo vieras teatteriohjaaja, Finlandia-palkittu kirjailija Juha Hurme. Keskustelua vetää Johannes Ojansuu.

 • Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry julkisti selvityksen, jossa käy ilmi, että kymmenet jääkiekko- ja jalkapallomaajoukkueiden pelaajat ovat kokeneet häirintää vuosien aikana. Tulokset ovat järkyttäviä, mutta ainakin toistaiseksi lajiliitot eivät ole suuria ulostuloja asioista tehneet.

  2016 Urheilulehti kertoi jääkiekkoilijoita tirkistelleestä henkilöstä. Uutisen jälkeen jääkiekkoliitto lupasi asiasta selvityksen, mutta käytännössä asia lakaistiin maton alle.
  Miksi urheilumaailma on niin kyvytön keskustelemaan lajin kipupisteistä?

  Aiheesta keskustelemassa Samuel Savolainen Hämeen Sanomista sekä jääkiekko-asiantuntija Petteri Sihvonen. Toimittajana Heidi Kononen.

 • Kaupunkien puistopuita on ryhdytty seuraamaan viime vuosina entistä tarkemmin. Alan ammattilaisten koulutus ja laitteisto ovat kehittyneet voimakkaasti.

  Rakentaminen muuttaa voimakkaasti kaupunkikuvaa ja siten myös vaikuttaa siihen, mitkä puut voivat jäädä ja mitkä on kaaadettava. Jos joku puu on havaittu ns. ongelmapuuksi, sen vointia seurataan muita puita tarkemmin.

  Arboristit Antti Virkki ja Tiina Hopeakoski ovat Hämeenlinnan vanhalla hautausmaalla tutkimassa vanhoja puita.

  Kati Turtola oli mukana, kun syynissä oli vanha vaahtera.

 • Hämeenlinnassa Hämeen ammattikorkeakoulun kampuksen naapurissa Visamäessä on päivittäistavarakauppa. Miten opiskelijat näkyvät kaupan arjessa? Tiina Kokko tapasi K-Market Visamäen kauppiaan Kimmo Itäahon. Ensin äänessä on kuitenkin Harri Oksanen.

 • Tammelalainen hyvinvointialan yrittäjä Joni Hernberg sanoo, että maailma olisi parempi paikka, jos ihmiset entistä useammin istuisivat nuotiolla. Kaikessa rauhassa, eivätkä kenties edes puhuisi mitään.

  Kupillinen nokipannukahvia nautittuna nuotion äärellä saattaa tehdä hyvää vaikkapa työssään uupuneelle. Näin ainakin on kokenut Joni Hernberg, jonka Kati Turtola tapasi nuotion äärellä.

 • Syksyn ensimmäisen Perjantaiparlamentin (14.9) vieraaksi saapui yksi suomalaisen filosofian kansainvälisesti tunnetuimpia nimiä, uskonnonfilosofian professori Sami Pihlström. Hänen uusin kirjansa on ”Ota elämä vakavasti. Negatiivisen ajattelun opas”, varoittaa meitä positiivisen ajattelun vaaroista ja siitä, miten onnellisuuden tavoittelu usein estää meitä elämästä moraalisesti vastuullisella tavalla. Keskustelua johtaa Johannes Ojansuu

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Janakkalassa Turengin rautatieaseman läheinen liityntäpysäköintipaikka Kauppakujalla sähköistettiin pendelöijien tarpeita ajatellen. Valaistuksen lisäksi pysäköintialue sai 10 autonlämmityspistettä ja 4 sähköautonlatauspistettä. Lämmityspisteen voi vuokrata itselleen vähintään kolmeksi kuukaudeksi, mutta latauspisteitä voi käyttää kuka vain koska vain. Harri Oksanen kävi tapaamassa Janakkalan kiinteistöpäällikkö Esa Heikkistä joka kertoi aamulähetyksessä näistä enemmän.

 • Minkälaisia jouluruokia Hämeenlinnan Kaurialan koulun kotitaloustunneilla voidaan oppilaiden kanssa tehdä? Seuraavaksi seuraamme kasiluokan tuntia. Kotitalousopettaja Hanna Mommo ja toimittaja Akseli Ahola.

 • Naistenvaatebrändi Voglia tähtää kansainvälisille markkinoille. Vaikka tähtäin ulottuu kauas, pääkonttori pysyy Lammilla, Hämeenlinnassa. Perheyritys sai syksyllä uuden toimitusjohtajan, kun Virtasen perheen 28-vuotias tytär Katriina Virtanen otti toimitusjohtajan ohjat käsiinsä. Häntä ennen ne olivat hänen isällään Markulla ja sitä ennen isoisällään Pertti Virtasella. Toimitusjohtajuutta Katriina Virtasella on takana nyt muutama kuukausi. Toimittajana on Tiina Kokko.

 • Viime keväänä ylioppilaaksi kirjoittanut Venla Hatakka Lopelta istuu nuorisoverkoston edustajana Itämeren yhteistyöfoorumin hallituksessa. Sinne hänet valittiin syyskuussa pidetyssä nuorisoverkoston kokouksessa Liettuassa. Välivuotta opinnoista pitävä Venla kävi yhteistyöfoorumin hallituksen kokouksessa Brysselissä ensimmäisen kerran nyt joulukuun alussa. Harri Oksanen kävi aamulähetyksessämme kyselemässä ensikokemukset ja tulevaisuuden suunnitelmat.

 • Imitaattori Joni Lähteen ensimmäinen keikka oli kirkossa. Yleisö antoi aplodit, kun Lähde veti puolet saarnasta pappia matkien. Tätä nykyä mies kanavoi kauttaan poliitikkoja, muusikoita ja muita julkisuuden henkilöitä. Mitä mietteitä on pääministeri Antti Rinteellä myrskyävästä Posti-kohusta? Toimittajina Lauri Rautavuori ja Heidi Kononen.

 • Riihimäkeläinen Leena Pihanurmi on rahapeliongelmien kokemusasiantuntija. Hänen jo aikuinen poikansa on kamppaillut peliriippuvuuden kanssa lapsuudesta asti. Pihanurmi oli laatimassa kansalaisaloitetta, jolla haluttiin kieltää rahapeliautomaatit kaupoista, huoltoasemilta, kioskeilta ja ravintoloista. Aloite ei mennyt läpi, mutta Veikkaus on luvannut vähentää pelikoneita arkisista ympäristöistä 8 000:lla. Mitä tästä ajattelee peliriippuvaisen äiti? Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • 18-vuotiasTurengista kotoisin oleva hiihtosuunnistaja Heta Virtanen edustaa Ounasvaaran Hiihtoseuraa ja kuuluu myös nuorten maajoukkueeseen. MIten lajiksi valikoitu hiitosuunnistus ja mitä sen harrastaminen vaatii? Toimittajana Akseli Ahola.

 • Riihimäen nuorisoteatteri on nimestään huolimatta Suomen suurin teatteritaiteen perusopetusta antava oppilaitos. Oppilaita on tällähetkellä noin 600. Tähän mennessä rahoitus on tullut monesta purosta, avustuksista, jäsenmaksuista ja lipputuloista. Viime viikko oli kuitenkin käännekohta nuorisoteatterille, sillä se pääsi taiteen perusopetuksen valtionosuuden piiriin. Mitä se tarkoittaa ja mahdollistaa, Harri Oksanen kävi tapaamassa rehtori Sanna Saarelaa.

 • Tapio Ventoon Heinolasta iski lapinhulluus-niminen tauti jo 1970-luvulla, kun hän teki ensimmäisiä eräreissujaan. Nälkä kasvoi syödessä, ja ensimmäinen huippu maailmalla valloitettiin vuonna 1997, kun hän oli mukana kapuamassa Kilimanjarolle. Kyky huiputtaa vuoria vaatii kestävyyskuntoa, malttia ja hyvää itsetuntemusta.

  Pian 74 vuotta täyttävä Tapio Vento aikoo vieläkin tehdä kansainvälisiä reissuja. Reissukokemukset ovat olleet ikkuna maailmaan, jossa ihminen on aina vain läpikulkeva vieras. Toimittajana Heidi Kononen.

 • Hämeenlinnan Fitstationin ryhmäliikuntaohjaaja Reija Siltanen kertoo kuinka hän pysyy positiivisena kesät talvet. Lisäksi puhutaan myös kaksi ja puoli sanaa onnellisuudesta. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Hämeenlinnalaisen pelikulttuurin sydämenä sykkii Bunkkeri-pelitila Poltinahon seurakuntakeskuksella. Yle Hämeenlinnan tet-harjoittelija Jukka Nurminen tapasi League of Legends -peliä pelaavan joukkueen Bunkkeri Guardiansin ja pelitoiminnasta vastaavan nuorisotyönohjaajan.

 • Miltä Hämeenlinnan keskustan kehittäminen näyttää sitä sivusta seuraavien silmin. Aamulähetyksessämme istahdettiin kahvilan pöytään ja puhuttiin asiat halki Hämeenlinnan kehittämisestä. Aamun parlamentissa olivat Juhani Aaltonen, Jukka O. Mattila ja Pentti Viljakainen. Harri Oksanen haastattelee.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä