Östnyland på 20 minuter

14.11.2019: Riktig valprocess eller kuliss? De stora partierna i Borgå anklagas för kohandel i valet av bildningsdirektör

 • 20 min
 • toistaiseksi

I dagens podcast hör vi stadsfullmäktiges ordförande kommentera beskyllningarna om kohandel. Dessutom pratar vi med Haaga-Helias elever som ordnar en stor livsstilsmässa. Vi hör en motionär som väntar på att få testa Borgås konditionstrappor. Vid Borgå sjukhus avbokar en del patienter inte sina operationer i tid, vilket blir dyrt för samhället.

I programmet medverkar Cassandra Ekholm, Susanna Horn, Elin Blomqvist-Valtonen, Tuuli Hirvilammi, Aleksi Lähdesmäki, Mikaela Nylander och Sofia Sjöström-Blom.

Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Mira Bäck är morgonreporter. Fredrika Lindholm och Axel Nurmio är reportrar. Mikael Crawford är producent.

Det här är en uppdaterad version av podcasten. Den tidigare versionen har raderats, eftersom den innehöll felaktig information. Yle Östnyland fick ett felaktigt beslut av Borgå stad gällande konditionstrapporna som ska byggas i Kokon. Det korrekta beslutet innebär att staden endast satsar på konditionstrappor och slopar konsten i anslutning till trapporna.

Lähetykset

 • pe 15.11.2019 10.37 • Yle Areena

Jaksot

 • I dagens podcast hör vi också att det fortfarande finns problem med droger bland Lovisaungdomar. Eleverna har börjat prata mer öppet om droger, vilket kan vara både bra och dåligt.

  I programmet medverkar Erica Nyberg, Ina Westerlund, Nina Böhls-Nybonn, Sabina Holst, Pertti Lohenoja och Otto Andersson.

  Katarina Lind är programvärd, Mira Bäck är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Lone Widestam, Fredrika Lindholm och Hedvig Sandell är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I Lappträsk fick alla unga födda 2004 chansen att sommarjobba för kommunen. I Borgå pratade unga med stadens tjänstemän om frågor som är viktiga för dem. En bok om Nickby sjukhus historia utkommer senare i år. Borgå ska få sin nya stormarknad på västra åstranden. Vi kollar isen inför Borgå Akilles match på bollplanen ikväll.

  Medverkande i podcasten är Emil Bergheim, Martin Björkell, Anni Antas, Ella Silfvast, Susanne Sjöblom, Arvida Hvilstafeldt, Oliver Carlström, Sebastian Blomqvist, Olivia Halttunen, Frida Läckström, Martin Andersson och Timo Heikkilä

  Vi som gör podcasten heter Helena von Alfthan, Mira Bäck, Hedvig Sandell, Fredrika Sundén, Leo Gammals och Stefan Paavola.

 • I dagens podcast handlar det också om det blåsiga och milda vintervädret. Har det varit blåsigare än vanligt i Östnyland i vinter? Vi får svar av Meteorologiska institutet.

  I programmet medverkar Rosita Gustafsson-Nyman, Ronja Roms, Ida Stepanow och Cecilia Wolff.

  Katarina Lind är programvärd, Helena von Alfthan är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Hedvig Sandell och Mira Bäck är reportrar. Mikael Crawford är producent.

 • I dagens podcast hör vi också en nöjd bandyspelare. Det är nu klart att Akilles bandyherrar spelar i semifinal i bandyligan. I Lovisa satsar man på en kurs för att få fram lokala berättelser om inbördeskriget. Dessutom pratar vi om årets turistgärning i Borgå.

  I programmet medverkar Thomas Rosenberg, Sanna Simonen, Erik Engberg och Rasmus Kettunen.

  Katarina Lind är programvärd, Helena von Alfthan är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Leo Gammals, Fredrika Lindholm och Amanda Vikman är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast hör vi mer om föreningen Borgå vinterbadare. Hur går det egentligen till då man tävlar i vinterbad? Och hur kallt är det i vattnet just nu?

  I programmet medverkar Marianne Kanerva, Arja Palmu, Malin Lönnroth och Mikael Grönroos.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast hör vi också Borgå stads nya kulturkoordinator. Under det milda och snöfattiga sportlovet har många barn och unga hittat till kulturaktiviteter inomhus.

  Katarina Lind är programvärd, Helena von Alfthan är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Fredrika Lindholm och Rebecka Svedberg är reportrar. Mikael Crawford är producent.

 • Mikaela Nylander (SFP) berättar om tomheten efter att ha fallit ur riksdagen och glädjen över det nya uppdraget som styrelseordförande för Kulturfonden. Men hon tackade inte genast ja. På tisdagsmorgonen var många Lovisabor ute och tittade hur högt vattnet nått. Slalombackarna har öppet trots det milda vädret.

  Medverkande i podcasten är Immo Toivari, Ralf Lindén, Jennifer Andersson, Niklas Blomander och Esa Pihlajaniemi.

  Vi som gör podcasten heter Helena von Alfthan, Stefan Härus, Rebecka Svedberg och Mira Bäck.

 • Det hettade till när Mia Heijnsbroek-Wirén från Lovisa stadsstyrelse (SFP) och Markku Välimäki från Borgå stadsstyrelse (Saml) diskuterade framtida tågbanor i Östnyland. Frågan är om järnväg ska byggas från Borgå mot Lovisa eller Kouvola. Ungdomslokalen Zentra i Borgå har förnyat sitt utbud av spelmaskiner och byggt ett nytt rum för spel. Ungdomsarbetarna Erica Wallén och Mats Holmström berättar mer.

  Vi som gör podcasten heter Helena von Alfthan, Stefan Härus och Leo Gammals.

 • Vi besöker Forsby hälsogård och talar med Anne Annala och Tessi Herranen som jobbar där. Grundtrygghetsdirektör Carita Schröder berättar varför läkaren inte kunnat komma. Olivia Kortelainen från PSS damer berättar om innebandylagets spelstil. Borgå ljus och Å-fest var publiksuccéer.

  Vi som gör podcasten heter Helena von Alfthan, Hedvig Sandell, Stefan Härus och Fredrika Sundén.

 • Dirigent Camilla Wiksten-Rönnbacka och korist Maria Fagerholm från Cawiar har fått sitta i juryn i ett musiktävlingsprogram. Det blir ljusfestival i Borgå och vi får en tjuvtitt vid domkyrkan. Fredagskaffegästerna Christel Liljeström och Mikael Grönroos tycker alla hjärtans dag är en kommersiell högtid.

  Vi som gör podcasten heter Helena von Alfthan, Stefan Härus och Fredrika Sundén.

 • I dagens podcast funderar vi också på om det milda vintervädret har lett till mer inomhusaktiviteter. Bland annat i Borgå simhall trivs Borgåbor som inte kan skida i vinter.

  I programmet medverkar Guy Enqvist, Joel Karlsson, Miika Forsström, Alli Liljeström, Maija Blomqvist, Patrik Johansson och Eljas Aalto.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Hedvig Sandell är reporter och Bettina Aspfors är producent.

 • Pernå skärgårds vattenandelslag har klarat sig bra och vill nu bli ett verksamhetsområde. Vad det betyder i praktiken får du veta i dagens podcast. Västra åstranden i Borgå ska snart få ny belysning, som är både smart och energisnål.

  I programmet medverkar Kaisa Koivula, Nina Kinnunen, Eva-Maria Back, Juhani Sillanpää, Britt-Lis Sederholm och Maj-Britt Jokela.

  Katarina Lind är programvärd, Helena von Alfthan är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Hedvig Sandell och Mira Bäck är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä