Maailmanpolitiikan arkipäivää

Maailmanpolitiikan arkipäivää.

 • 25 min
 • ei kuunneltavissa

Irakissa meneillään olevaa poliittista murrosta kuvataan suurimmaksi sitten Saddam Husseinin kukistumisen. Nuoret mielenosoittajat vaativat muutosta muun muassa uskontojakoon perustuvaan poliittiseen järjestelmään. Ohjelmassa kerrotaan myös talouden ja politiikan kytköksestä Turkissa. Toimittajina ovat Tom Kankkonen, Ayla Albayrak ja Sari Taussi.

Lähetykset

 • su 8.12.2019 13.30 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Irakissa on meneillään suurin poliittinen kriisi sen jälkeen, kun Saddam Hussein kukistettiin vuonna 2003. Nuoret mielenosoittajat vaativat muutosta muun muassa uskontoon perustuvaan vallanjakoon. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa kerrotaan lisäksi talouden ja politiikan kytköksistä Turkissa. Toimittajina ovat Tom Kankkonen, Ayla Albayrak ja Sari Taussi.

 • Hiv-tartuntojen ja aids-kuolemien torjunnassa on saavutettu merkittäviä edistysaskeleita, mutta YK varoittaa kehityksen hidastuneen. 1. joulukuuta on Maailman aids-päivä, ja Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa vieraillaan Keniassa, jossa uusien tartuntojen määrä on saatu laskuun. Toisaalta kuullaan, miten seksuaalivalistus onnistuu Venäjän konservatiivisessa ilmapiirissä. Ohjelman toimittavat Liselott Lindström, Erkka Mikkonen ja Heikki Heiskanen. Aänitarkkailija on Marko Vierikko.

  Kuva: Sunil Pradhan / AOP

 • Ympäri maailmaa osoitetaan parhaillaan mieltä vallanpitäjiä vastaan. Erityisen kiivaita protesteja on ollut mm. Latinalaisessa Amerikassa - Chilessä ja Boliviassa. Ohjelmassa kysytään mikä käynnisti Chilessä yhteiskunnallista muutosta vaativan kansanliikkeen. Lisäksi pohditaan mitä alkuperäiskansaa edustavan presidentin Evo Moralesin syrjäytyminen merkitsee Bolivialle. Ohjelman toimittavat Auli Leskinen, Erja Tuomaala ja Sari Taussi. Aänitarkkailija on Marko Vierikko.

  Kuva: Auli Leskinen

 • Jätekuljetuksia rahdataan jopa halki valtamerten, usein rikkaista maista köyhempiin. Materiaalien päätyminen jätteeksi merkitsee suunnatonta niukentuvien luonnonvarojen haaskausta. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma käy Kööpenhaminassa ja selvittää, kuinka voisimme yhteiskuntina ajatella jätteitä uudelleen. Ohjelman toimittaa Johanna Kippo.

  Kuva: Jakob Crawfurd

 • Afganistanissa on käyty sotaa neljä vuosikymmentä.
  Nyt maalle haetaan uutta suuntaa presidetinvaaleissa. Samaan aikaan kansainväliset joukot ovat vetäytymässä.
  Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelma kysyy tällä viikolla, minne Afganistan on menossa. Ohjelman toimittavat Erja Tuomaala ja Mika Hentunen. Äänitarkkailija on Jouni-Pekka Uitto.

  kuva Derrick Frilund/ Yle

 • Vaikka Britannian EU-ero on lykkääntynyt, nakertaa se jo kuningaskunnan yhtenäisyyttä. Sekava eroprosessi on lisännyt itsenäisyyden kannatusta Skotlannissa. Vuonna 2016 selkeä enemmistö skotlantilaisista vastusti brexitiä ja halusi jäädä unionin jäseneksi. Skotlannin itsenäisyys saattaisi innoittaa myös Irlannin yhtenäistymistä ajavia tahoja. Ohjelman toimittavat Pasi Myöhänen, Johanna Numminen ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on Laura Koso.
  Kuva: Robert Perry / EPA

 • Turkin hyökkäys Koillis-Syyriaan on kova isku Syyrian kurdien autonomiahaaveille. Kurdit olivat ehtineet rakentaa itsehallintoa hyökkäyksen kohteena olevassa Rojavassa. Nyt sadat tuhannet ihmiset ovat paenneet kodeistaan. Mikä on kurdien asema Turkin ja Venäjän sovittua kurdialueen hallinnasta? Ohjelmassa käydään Syyriassa ja keskustellaan Turkin hyökkäyksen vaikutuksista laajemminkin. Toimittajina ovat Antti Kuronen ja Sari Taussi.

  Kuva: Antti Kuronen / Yle

 • Konservatiivisessa Sveitsissä on nähty tänä kesänä naisten esiinmarssi. Lokakuun parlamenttivaaleissa on ehdolla ennätysmäärä naisia, jotka vaativat muutosta perhe- ja työelämään. Sveitsissä hyväksyttiinkin äskettäin ensimmäistä kertaa miesten oikeus isyyslomaan. Ohjelmassa pohditaan sukupuolten tasa-arvon tilaa laajemminkin Euroopassa. Toimittajina ovat Suvi Turtiainen ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on Laura Koso.

  Kuva: Martial Tezzini / EPA

 • Ukrainassa puhaltavat tuoreet poliittiset tuulet, mutta sota itä-Ukrainassa jatkuu. Koomikosta presidentiksi noussut Volodymyr Zelensky on paitsi luvannut kitkeä korruptiota, edistää rauhaa. Mitkä ovat hänen mahdollisuutensa? Onko Venäjä valmis mihinkään myönnytyksiin? Ohjelman toimittavat Heikki Heiskanen ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on Juha Sarkkinen.

  Kuva: Sergey Dolzhenko / EPA

 • Presidentti Donald Trumpin ajatus ostaa Grönlanti hätkähdytti maailmalla elokuussa. Tarjousta pidettiin vitsinä, mutta pelkästään siitä ei ollut kyse. Suurvallat ovat kasvavasti kiinnostuneita arktisesta alueesta ja muun muassa Grönlannin piilevistä luonnonvaroista. Grönlanti puolestaan pyrkii entistä omavaraisemmaksi. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa käydään Grönlannissa ja pohditaan ostotarjouksen seurauksia. Ohjelman toimittavat Kirsi Heikel ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on Pasi Ilkka.

  Kuva: Juha Kivioja / Yle

 • Israelissa on etsitty politiikan suuntaa jo kaksissa vaaleissa vuoden sisällä. Uusimpia vaaleja on pidetty myös kansanäänestyksenä kovan linjan pääministeristä Benjamin Netanyahusta. Mihin suuntaan Israel on valtiona kehittymässä? Puhuuko kukaan enää rauhasta? Ohjelmassa käydään Israelissa ja keskustellaan maan kehityksestä tutkijatohtori Timo Stewartin kanssa. Toimittajina ovat Sampo Vaarakallio ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on Anders Johansson.
  Kuva: Abir Sultan / EPA

 • Oikeistopopulistinen ja osin äärioikeistolainen AfD -puolue sai suuret vaalivoitot äskettäin itäisessä Saksassa. Mikä ruokkii jopa natsimenneisyyttä ihannoivan puolueen menestystä? Kuinka paljon on kyse yleiseurooppalaisesta maaseudun ja kaupunkien etääntymisestä toisistaan? Ohjelmassa käydään mm. AfD:n vaalivalvojaisissa sekä tavataan saksalaisia maallemuuttajia. Toimittajina ovat Suvi Turtiainen ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on Jouni-Pekka Uitto.

  Kuva: Felipe Trueba / EPA

Klipit

 • Eurooppalaiskaupungit ovat yhä selvemmin jakautuneet kahden kerroksen väkeen. Kolmeatoista eurooppalaista kaupunkia vertailleen tutkimuksen mukaan rikkaat ja köyhät hakeutuvat yhä tiukemmin omille asuinalueilleen.

  Mistä tämä johtuu? Euroopan suurkaupunkien tulevaisuutta ja kehitystä pohtii Johanna Nummisen haastattelussa hollantilainen kaupunkimaantieteen professori Maarten van Ham. Onko Euroopan kaupunkien kahtiajakoa mahdollista pysäyttää?

 • Norjaa ravistellut joukkomurha on kiihdyttänyt keskustelua äärioikeistolaisten ja islaminvastaisten ajatusten leviämisestä. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa vieraillaan surevassa Norjassa sekä pohditaan, mistä Norjan joukkomurhaaja ammensi aineksia islaminvastaiseen ajatteluunsa. Entä onko radikaalin oikeiston muodostama uhka jäänyt varjoon, kun on pelätty ääri-islamistien terrori-iskuja? Yle uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

 • Itämeri kuuluu maailman saastuneimpiin sisämerialueisiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa hahmotellaan, mitä Itämeren suojelemiseksi on jo tehty, ja miten pitkä matka on edessä. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.

 • Suurtyöttömyys ja nuorten näköalattomuus ovat nostattaneet espanjalaisten raivon. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa kerrotaan, miten suuttuneet espanjalaiset haluaisivat muuttaa maatansa. Entä miksi ääri-islamilainen terrorismi pitää Pakistania niin tiukassa otteessa ja miten Egyptin kansannousu on tuntunut nuoren naiskirjailijan elämässä? Yle Uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä