Radio Suomen Päivä

Vapaaehtoistyön päivä: Puoli miljoonaa aikuista kuskaa ja leipoo

 • 26 min
 • 23 pv

Vapaaehtoistyön päivä. Urheiluseuratoiminta on suurin vapaaehtoistyön muoto, ja siitä noin puolella miljoonalla aikuisella on ihan henkilökohtaisia kokemuksia. Marja Ala-Kokon haastateltavina ovat Pekka Nikulainen, Lisää liikettä -yksikön johtaja, Suomen Olympiakomitea ja nuorisopäällikkö Riikka Nordström, Helsingin uimarit.
Juontajina Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Lähetykset

 • to 5.12.2019 10.33 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Latvian toiseksi suurin satama Yhdysvaltain pakotelistalle. Miksi? Mitä tästä seuraa Latvialle? Riiasta raportoi toimittaja Markus Kuokkanen.

  Joulukortit punaiseen kuoreen. Tänään ne ehtii vielä lähettää edullisimpaan hintaan. Kortteja voi ihailla, vaikka niitä ei lähettäisikään, pakinoi Juha Blomberg.

  Studiossa Linda Vettanen.

 • Työelämä muuttuu ja digitaalisuus sitä vasta muuttaakin. Miten työn kuormittavuus on muuttunut, entä epävarmuus tai sukupuolten tasa-arvo? Haastattelussa Tilastokeskuksen erikoistutkijat Hanna Sutela ja Anna Pärnänen sekä lastentarhanopettaja Sirkku Paukku. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

  Studiossa Linda Vettanen.

 • Pohjanmaalla kerätty sairaille lapsille yli pari tuhatta pehmolelua. Haastattelussa ylilääkäri Kirsi Nuolivirta Seinäjoen keskussairaalan lasten ja nuorten osastolta sekä  pehmoleluja sairaalaan keränneet kauneusalan yrittäjät Pirjo Syrjälä ja Laura Lähdesmäki. Toimittaja Päivi Rautanen.

  Teollisuuden lakot loppuvat keskiyöllä. Suomen työelämää, -taisteluita ja -neuvotteluja analysoi sosiologian professori Harri Melin Tampereen yliopistosta. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

  Studiossa Linda Vettanen.

 • Miten usein olet lähettänyt sähköpostia väärälle vastaanottajalle? Sähköpostilla on tietoturvariskinsä. Arkaluontoista tietoa saattaa lähteä aivan sattumalta täysin tuntemattomalle ihmiselle. Omasta kokemuksestaan kertoo Tiina Lehtonen ja neuvoja jakaa tietoturvatutkija Laura Kankaala tietoturvayhtiö Detectifystä. Toimittaja Atte Uusinoka. 

  Studiossa Linda Vettanen.

 • Alaikäisen tiedot huoltajan nähtäväksi vihdoinkin Kanta.fi:ssä. Haastattelussa kehittämispäällikkö Outi Lehtokari Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

  Venäjä suljetaan kansainvälisestä urheilusta neljäksi vuodeksi - mutta ei ongelmitta. Ratkaisua kommentoi urheiluoikeiden asiantuntija Olli Rauste. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

  Studiossa Linda Vettanen.

 • Hämeen linna saa pian juhlavalaistuksen. Voittajat valikoitiin kilpailussa. Tiina Kokko lähti kyselemään lisää juhlavalaistuksesta ja niiden ideoista. Haastattelussa ovat intendentti Jouni Marjamäki Kansallismuseosta ja valaistussuunnittelija Panu Koskinen.

  Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

 • Syöpäjärjestöt on selvittänyt 25-35 vuotiaiden naisten alkoholin käyttöä. Alkoholia käytetään nyt useissa tilanteissa, joihin juominen ei ennen kuulunut. Skumppalasi kilisee yhä useammin lastenkutsuilla ja joogassakin voi juoda viiniä.

  Naiset kertovat lipittelystään ahkerasti myös somessa. Syöpäjärjestöjen mukaan sometus antaa alkoholin käytöstä silotellun kuvan - kuohuviinistäkin voi saada syövän.

  Haastattelussa kehittämispäällikkö Virve Laivisto Syöpäjärjestöistä sekä Vapaaksi viinistä -kirjan tekijä Ira Koivu, joka kertoo, miten jokailtaisesta lasillisesta viiniä tuli nopeasti pullo.

  Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

 • Etiopian pääministeri Abiy Ahmed ottaa vastaan Nobelin rauhanpalkinnon Norjan pääkaupungissa Oslossa. Maa on muuttunut valtavasti viime vuosikymmenten aikana. Etiopialainen Zewdu Terefework on nähnyt maansa muutoksen ulkopuolelta. 1980-luvulla hän lähti kotimaastaan, ja vietti sen jälkeen kaksi vuotta vastaanottokeskuksessa Imatralla. Nyt Terefework pyörittää Etiopian ainoaa geenitutkimuslaboratoriota pääkaupungissa Addis Abebassa. Siellä hänet tapasi Liselott Lindström.

  Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

 • Erja Lyytinen on maailman parhaita blueskitaristeja. Kuinka paljon työtä vaatii rikkoa miehisen bluesmaailman lasikatto? Heidi Laaksonen haastattelee vasta Guitar World -lehden blueskitaristi -äänestyksessä sijalle 14. yltänyttä Erjaa.

  Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

 • Hallitus vaihtuu tänään. Miten hallitusohjelmaa päästää kriisin jälkeen toteuttamaan? Valtiovarainministeriksi nouseva Katri Kulmuni kommentoi.

  Eilen alkoi vientialojen liittojen kolmipäiväinen lakko, joihin osallistuu jopa 100 000 työntekijää eri puolilla Suomea. Mitkä ovat lakon todelliset talousvaikutukset ja miten ne tulisi laskea? Entä miksi työnantaja- ja työntekijöiden arviot lakon talousvaikutuksista ovat niin erilaiset? Tilastokeskuksen kansantalouden kehittämispäällikkö Tuomas Rothovius arvioi.

  Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

 • Suomen e-urheilumaajoukkue lähtee MM-kisoihin. Joukkueen ennakkotunnelmista haastattelussa joukkueenjohtaja Matti Parkkila.

  MOT: En haluaisi olla tyttö. Sukupuoli-identiteetin tutkimukseen tulevien määrä on rajussa kasvussa. Tämä koskee etenkin tyttöjä. Miksi, sitä ei tiedetä. Identiteetin muotoutuminen voi olla nuorella kesken ja lopulta sukupuolen korjaaminen ehkä halutaankin perua, vaikka se olisi aloitettu tai peräti tehty. Toimittaja Jessica Stolzmann.

  Laulaja Heinäsirkkana tunnettu Anne Taskinen on kuollut. Radio Suomen Päivän audiopalassa vuodelta 1985 hän kertoo valinnoistaan ensimmäisen levynsä julkaisussa.

  Studiossa Linda Vettanen ja Petri Rinne.

 • Joulukorttien lähettäminen on vähennyt vuosi vuodelta. Lähetätkö kortteja? Miten valitset kortin? Soita ja kerro Radio Suomen Päivän juontajille. Numero lähetykseen on 0203-17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

  Studiossa Linda Vettanen ja Petri Rinne.

Klipit

 • Vanhemmat pääsevät näkemään alaikäisen lapsensa tiedot Omakanta-palvelusta aiempaa laajemmin vuodenvaihteen jälkeen.

  Tähän asti lapsen huoltaja ei ole päässyt tarkastelemaan palvelussa yli 10-vuotiaan lapsensa tietoja, kuten lääkärissä käyntejä, reseptejä ja laboratoriotuloksia. Jatkossa lääkärit arvioivat, onko lapsi tai nuori kypsä hoitamaan itse esimerkiksi seksuaaliterveyteen liittyviä asioitaan, vai onko vanhemman syytä päästä näkemään lapsensa terveystietoja Omakanta-palvelusta. Omasta terveydenhuollosta huoltajat saavat tietoja jatkossakin pyytämällä.

  Kehittämispäällikkö Outi Lehtokari Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo tarkemmin, mikä kaikki muuttuu. Toimittajana on Linda Vettanen.

  Kuva: Laura Tolonen/YLE

 • Guitar World -lehti on valinnut Erja Lyytisen maailman parhaiden nykyajan blueskitaristien joukkoon - miltä Erjasta maistuu tämä menestys ja millaisia haaveita hänellä on? Erja Lyytistä haastattelee Heidi Laaksonen. Mutta musiikkitarinoiden lisäksi muusikolta löytyy myös autoilutarinoita.
  Kuva Hans Lehtinen.

 • Antti Rinteen hallitus jätti eronpyynnön presidentti Sauli Niinistölle.

 • Justimus-sketsiryhmän tuore sarja "Duo" tuli reilu viikko sitten Areenaan. Ensimmäisen viikon aikana se keräsi yli 2 miljoonaa katselukertaa. Tämä on enemmän kuin yhdelläkään kotimaisella nuorten sarjalla tähän mennessä julkaisuviikolla Yle Areenassa.

  Justimusfilmsin Juho Nummela ja Sami Harmaala pohtivat Linda Vettasen ja Juha Blombergin haastattelussa suosionsa salaisuutta. He avaavat myös sitä, kuinka sketsit syntyvät.

  Kuva: Mira Stenström / Yle

 • Pääministeri Antti Rinteen tiedotustilaisuus 29.11.2019.

 • Talvisodan evakuoinnit alkoivat suhteellisen myöhään ja spontaanisti. Osa kaupungeista maaseudulle turvaan lähteneistä ihmisistä palasi koteihinsa juuri ennen sotaa, koska sodan syttymiseen ei uskottu. Sotien evakuointeja tutkinut yliopistonlehtori, dosentti Tuomas Tepora Helsingin yliopistosta kertoo, että evakoiden ja muun väestön suhteissa oli ongelmia, joita nykytermeillä voi kutsua rasismiksi. Ryssittelyn kohteeksi joutuivat varsinkin ortodoksiuskoinen karjalankielinen rajalta siirretty väestö. Toimittajana Kaija Kellman. Kuva: Siirtoväkeä Savonlinnan faneeritehtaalla, SA-kuva

 • Suomalainen jalkapallo on nousussa. Suomi voitti perjantaina 15.11.2019 jalkapallon EM-kisojen karsintaottelun Liechtesteinia vastaan. Voitto tarkoittaa sitä, että Suomi pääsee ensi kesänä ensimmäistä kertaa mukaan jalkapallon EM-lopputurnaukseen.

  Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa avaa Linda Vettasen ja Marko Miettisen haastattelussa sitä, missä kaikessa maajoukkuemenestys on näkynyt jo nyt jalkapallorintamalla. Marjamaa kertoo seuranneensa Huuhkajien lentoa innostuksen ja liikutuksen siivittämänä.

  Kuva: Matti Raivio / AOP

 • Hassisen Kone on täällä taas!

  Suomirockin legenda Hassisen Kone tekee paluun esiintymislavoille ensi kesänä. Mediassa on puhuttu Karjalan urhoiden olevan täällä taas, bändi perustettiin 40 vuotta sitten ja on aika juhlia, nostalgiaa säästämättä.

  Kun biisit ovat 40 vuotta vanhoja, muuttuu soittoniekan sielunmaisema ja maailma soittajan ympärillä. Bändin jäsenet ovat musisoineet myös muissa yhtyeissä ja projekteissa. Miten helppoa on hypätä muiden musiikkiprojektien jälkeen takaisin nuoruuden tunnelmiin? Äänessä yhtyeen kitaristi Reijo Heiskanen ja basisti Jussi Kinnunen.

  Toimittajina Marko Miettinen ja Heidi Laaksonen.

  Kuva: Johanna Östman / Yle

 • Ilmastonmuutos herättää ihmisissä tunteita hämmennyksestä ja syyllisyydestä suruun ja vihaan. Kun esimerkiksi metsäpaloista kerrotaan, uhan tunne voimistuu, torjutaanko silloin koko asia? Tänään julkaistaan ensimmäiseksi ympäristötunteiden käsikirjaksi nimetty Mieli maassa? -teos. Kirjan kirjoittaja Helsingin yliopiston ympäristöteologian dosentti Panu Pihkala sanoi Radio Suomen Päivä -ohjelmassa, että tolkuton ahdistus ei auta mitään. Häneen mukaansa kannattaa etsiä luotettavaa keskusteluseuraa, ettei jäisi ahdistuksensa kanssa yksin. Toimittajina ovat Aki Laine ja Marko Miettinen. Kuva: Joedson Alves / EPA

 • Millaista on miesten välinen ystävyys? Sitä pohtivat Miesten viikon merkeissä taiteilija Erno Enkenberg ja Antti Alén Miesakit ry:stä. Miesten mukaan ryhmässä on totuttu kaveeraamaan, mutta kahdenkeskisyys on se, mikä on oikeassa ystävyydessä olennaista.

  Enkenbergin näyttely "Bromance - miesten välisestä ystävyydestä" kuvaa läheisiä ihmissuhteita arkisissa tilanteissa. Mutta missä menee läheisyydessä raja? Voisiko Enkenberg esimerkiksi harjata hyvän miespuolisen ystävän tukkaa?

  Toimittajina Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Päivitetty susikannan hoitosuunnitelma tähtää muun muassa vahinkojen ennaltaehkäisyyn ja suden parempaan sietämiseen. Hoitosuunnitelmassa pyritään myös selkiyttämään sitä, milloin ja kuka puuttuu susien aiheuttamiin häiriötilanteisiin. Suunnitelmaan on laadittu tätä varteen nelikohtainen lista vakavuusasteeltaan erilaisista suden kohtaamistilanteista.

  Millaisia muita toimenpiteitä hoitosuunnitelmassa on susikannan suojelun tarpeisiin ja susiin liittyviä mahdollisia konfliktitilanteita varten? Niistä kertoo Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Sami Niemi.
  Silja Raunio haastattelee. 

  Kuva: Tuomo Björksten / Yle

 • "Suurin muutos 25-vuotisella urallani on #metoo", sanoo vasta Tukholman kaupunginteatterin johtoon nimitetty Maria Sid. Näyttelijä-ohjaaja on toinen suomalainen yhden Ruotsin merkittävimmän teatterilaitoksen johdossa. Samassa pestissä toimi vuosina 1969-1980 Vivica Bandler.

  Maria Sid nimitettiin tehtävään lokakuussa toimien tehtävässä vuoden 2020 loppuun asti. Miltä teatterin tulevaisuus näyttää 25 vuotta uraa niin Suomessa kuin Ruotsissakin tehneen Sidin silmin?

  Toimittajana Anni Riit'aho. Kuva: Press bild kulturhusetstadsteatern / Teemu Kuusimurto

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä