Radio Suomen Päivä

Koulut markkinoivat itseään videoilla

 • 28 min
 • 20 pv

Yhä useammat koulut teettävät videoita toiminnastaan. Lappeenrantalainen filmintekijä Hiski Hämäläinen on tehnyt kouluille tänä syksynä jo useamman esittelyvideon. Koulut haluavat nyt kertoa, mitä uuden opetussuunnitelman mukainen koulu on. Esimerkiksi Taipalsaaren Vehkataipaleen kyläkoulun oppilaat ovat joka perjantai koko koulupäivän metsässä. Haastattelussa koululaiset Iina Korpelainen, Sanni Niinimäki ja Taika Kaijansinkko, apulaisrehtori Marjo-Riitta Toivari sekä koulujen esittelyvideoiden tekijä Hiski Hämäläinen. Toimittaja Kalle Schönberg.

Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Lähetykset

 • ke 4.12.2019 11.02 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Suomen Lucia vuonna 2019 on Sara Ray Pedersören Ähtävältä. Hän kertoo, mitä Luciana, valontuojana olo merkitsee hänelle. Toimittaja Silja Raunio.

  Joulukuusia myydään kohta joka kulmalla. 80-luvulla kuusikauppaa tehnyt Jukka-Pekka Kumpulainen muistelee, että silloin kuusikaupasta tuli hyvä tienesti. Kerran kuitenkin kuusikauppiaalle meinaisi käydä ohraisesti, mutta lopulta radio pelasti tilanteen. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

  Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

 • Pelastusarmeijan joulupadat jälleen kadunkulmissa ja kauppakeskuksissa. Mikä vetää mukaan Pelastusarmeijan toimintaan? Haastattelussa järjestön viestintäpäällikkö everstiluutnantti Eija Kornilow ja kapteeni Hannu Lindholm. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

  Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

 • Iso puu liikkeelle juurineen. Monasti puu saa väistyä rakentamisen tieltä ja asia hoidetaan sahalla. Mutta sille on vaihtoehto. Kymmenmetrinen puu siirtyy erikoiskauhalla varustetulla autolla. Haastattelussa Helsingin kaupungin puuasiantuntija Juha Raisio. Toimittaja Atte Uusinoka.

  Henkariaskartelua joulun hengessä. Käsityötrendejä syntyy aina jouluaikaan, milloin tonttuovia, milloin valotaulut valtaavat seinät. Mutta mitä ovat henkaritähdet? Haastattelussa pesulayrittäjä Katina Nevala. Toimittaja Raila Paavola.

  Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

 • Oi aikoja, oi tapoja. Mitä ajastamme kertoo nykyinen tapa tehdä politiikkaa ja keskustella siitä. Ovatko politiikan pöytätavat muuttuneet? Hoidetaanko yhteisiä asioita vastuullisesti vai haetaanko pikavoittoja omalle poliittiselle liikkeelle? Haastattelussa filosofi Sami Pihlström, joka on Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan uskonnonfilosofian professori. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

  Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

 • Britannia on äänestänyt. Mikä on tulos? Miten vaalitulos vaikuttaa Britannian EU-eron toteutumiseen. Haastattelussa yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta.

  Al-Hol sijaitsee kurdialue Rozavassa. Mikä on Rozava? Haastattelussa juuri Koillis-Syyriasta palannut toimittaja Antti Kuronen. Toimittaja Päivi Neitiniemi. 

  Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

 • Ensi kertaa arvoturnaukseen selviytynyt jalkapallon miesten maajoukkue on aloittanut valmistautumisen ensi kesän EM-kisoihin. Huuhkajat kohtaa maaliskuun lopussa harjoitusottelussa hallitsevan maailmanmestarin Ranskan vieraissa. Päävalmentaja Markku Kanerva kertoo toiveistaan ja odotuksistaan Juha Hietasen haastattelussa.

  Millaisin miettein alakoululaiset odottavat joulua? Kuulemme kontiolahtelaisten lasten aatoksia. Lea Joutsensaari vieraili Varparannan koulussa. Kyläkoulu on somistettu joulukuntoon ja myös oppilailla on jo jouluiset ajatukset mielessä. Haastattelussa Lenni Hyvärinen, Suvi Liukka, Pihla Räty, Joona Kärki, Ella-Lilja Pennanen ja Unna Tuovinen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Sanna Pirkkalainen.

 • Työpaikoilla on paljon tekijöitä, jotka aiheuttavat henkistä kuormitusta. Moni työskentelee hälyn, keskeytysten ja tiedon tulvan keskellä. Aivojen jaksaminen on koetuksella, kun some sytkyttää päivitystä, avokonttorissa raikaa ja vaikkapa kollega keskeyttää koko ajan. Aivojen kuormitusta voi ehkäistä kognitiivisella ergonomialla, jota on tutkittu Työterveyslaitoksella.

  Selvityksen mukaan yhteiset pelisäännöt helpottavat kognitiivista kuormitusta.

  Haastattelussa johtava tutkija Virpi Kalakoski TTL:sta sekä Verohallinnon henkilöstöosastolta Minna Tervonen. Toimittajana Mira Stenström.

  Studiossa Linda Vettanen ja Sanna Pirkkalainen.

 • Venäläisille myönnettyjen turvapaikkojen määrä on kasvanut viime vuodesta moninkertaiseksi. Viime vuonna myönteisiä turvapaikkapäätöksiä Venäjän kansalaisille tehtiin vain 15. Tänä vuonna lokakuun loppuun mennessä myönteisen turvapaikkapäätöksen on saanut lokakuun loppuun mennessä jo 113 venäläistä. Lisäys johtuu sitä, että vuosina 2017 ja 2018 venäläiset jättivät runsaasti turvapaikkahakemuksia. Tänä vuonna venäläisten turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt edellisvuosiin verrattuna. Mistä syistä venäläiset hakevat Suomesta turvapaikkaa?

  Haastateltavina tulosalueen johtaja Otso Paasi Maahanmuuttovirastosta sekä Suomesta turvapaikan saanut Aleksander Khorrshr. Toimittajana on Kaija Kellman.

 • Al-Holin pakolaisleirillä Syyriassa on kymmenkunta suomalaisnaista ja noin 30 lasta. Heistä on kehkeytynyt poliittisesti arka kysymys. Poliittisen väännön taustalla eri tahot ovat varautuneet leiriläisten mahdolliseen palaamiseen Suomeen.

  Vantaan perhepalveluiden johtaja Anna Cantell-Forsbom ja Kirkon ulkomaanavusta erityisasiantuntija Milla Perukangas pohtivat seuraavaksi Al-Holin suomalaisten tilannetta ja asiasta käytyä poliittista keskustelua. Puhelimessa sisäministeriön kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen.

  Toimittajana Marjo Näkki.

 • Britanniassa järjestetään ylimääräiset parlamenttivaalit. Mitä miettivät Skotlannissa parikymmentä vuotta asunut suomalainen Paula Murray ja Napapiirillä vieraileva lontoolaisturisti vaaliasetelmista?

  Studiossa Linda Vettanen ja Sanna Pirkkalainen.

 • Latvian toiseksi suurin satama Yhdysvaltain pakotelistalle. Miksi? Mitä tästä seuraa Latvialle? Riiasta raportoi toimittaja Markus Kuokkanen.

  Joulukortit punaiseen kuoreen. Tänään ne ehtii vielä lähettää edullisimpaan hintaan. Kortteja voi ihailla, vaikka niitä ei lähettäisikään, pakinoi Juha Blomberg.

  Studiossa Linda Vettanen.

 • Työelämä muuttuu ja digitaalisuus sitä vasta muuttaakin. Miten työn kuormittavuus on muuttunut, entä epävarmuus tai sukupuolten tasa-arvo? Haastattelussa Tilastokeskuksen erikoistutkijat Hanna Sutela ja Anna Pärnänen sekä lastentarhanopettaja Sirkku Paukku. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

  Studiossa Linda Vettanen.

Klipit

 • Vanhemmat pääsevät näkemään alaikäisen lapsensa tiedot Omakanta-palvelusta aiempaa laajemmin vuodenvaihteen jälkeen.

  Tähän asti lapsen huoltaja ei ole päässyt tarkastelemaan palvelussa yli 10-vuotiaan lapsensa tietoja, kuten lääkärissä käyntejä, reseptejä ja laboratoriotuloksia. Jatkossa lääkärit arvioivat, onko lapsi tai nuori kypsä hoitamaan itse esimerkiksi seksuaaliterveyteen liittyviä asioitaan, vai onko vanhemman syytä päästä näkemään lapsensa terveystietoja Omakanta-palvelusta. Omasta terveydenhuollosta huoltajat saavat tietoja jatkossakin pyytämällä.

  Kehittämispäällikkö Outi Lehtokari Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo tarkemmin, mikä kaikki muuttuu. Toimittajana on Linda Vettanen.

  Kuva: Laura Tolonen/YLE

 • Guitar World -lehti on valinnut Erja Lyytisen maailman parhaiden nykyajan blueskitaristien joukkoon - miltä Erjasta maistuu tämä menestys ja millaisia haaveita hänellä on? Erja Lyytistä haastattelee Heidi Laaksonen. Mutta musiikkitarinoiden lisäksi muusikolta löytyy myös autoilutarinoita.
  Kuva Hans Lehtinen.

 • Antti Rinteen hallitus jätti eronpyynnön presidentti Sauli Niinistölle.

 • Justimus-sketsiryhmän tuore sarja "Duo" tuli reilu viikko sitten Areenaan. Ensimmäisen viikon aikana se keräsi yli 2 miljoonaa katselukertaa. Tämä on enemmän kuin yhdelläkään kotimaisella nuorten sarjalla tähän mennessä julkaisuviikolla Yle Areenassa.

  Justimusfilmsin Juho Nummela ja Sami Harmaala pohtivat Linda Vettasen ja Juha Blombergin haastattelussa suosionsa salaisuutta. He avaavat myös sitä, kuinka sketsit syntyvät.

  Kuva: Mira Stenström / Yle

 • Pääministeri Antti Rinteen tiedotustilaisuus 29.11.2019.

 • Talvisodan evakuoinnit alkoivat suhteellisen myöhään ja spontaanisti. Osa kaupungeista maaseudulle turvaan lähteneistä ihmisistä palasi koteihinsa juuri ennen sotaa, koska sodan syttymiseen ei uskottu. Sotien evakuointeja tutkinut yliopistonlehtori, dosentti Tuomas Tepora Helsingin yliopistosta kertoo, että evakoiden ja muun väestön suhteissa oli ongelmia, joita nykytermeillä voi kutsua rasismiksi. Ryssittelyn kohteeksi joutuivat varsinkin ortodoksiuskoinen karjalankielinen rajalta siirretty väestö. Toimittajana Kaija Kellman. Kuva: Siirtoväkeä Savonlinnan faneeritehtaalla, SA-kuva

 • Suomalainen jalkapallo on nousussa. Suomi voitti perjantaina 15.11.2019 jalkapallon EM-kisojen karsintaottelun Liechtesteinia vastaan. Voitto tarkoittaa sitä, että Suomi pääsee ensi kesänä ensimmäistä kertaa mukaan jalkapallon EM-lopputurnaukseen.

  Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa avaa Linda Vettasen ja Marko Miettisen haastattelussa sitä, missä kaikessa maajoukkuemenestys on näkynyt jo nyt jalkapallorintamalla. Marjamaa kertoo seuranneensa Huuhkajien lentoa innostuksen ja liikutuksen siivittämänä.

  Kuva: Matti Raivio / AOP

 • Hassisen Kone on täällä taas!

  Suomirockin legenda Hassisen Kone tekee paluun esiintymislavoille ensi kesänä. Mediassa on puhuttu Karjalan urhoiden olevan täällä taas, bändi perustettiin 40 vuotta sitten ja on aika juhlia, nostalgiaa säästämättä.

  Kun biisit ovat 40 vuotta vanhoja, muuttuu soittoniekan sielunmaisema ja maailma soittajan ympärillä. Bändin jäsenet ovat musisoineet myös muissa yhtyeissä ja projekteissa. Miten helppoa on hypätä muiden musiikkiprojektien jälkeen takaisin nuoruuden tunnelmiin? Äänessä yhtyeen kitaristi Reijo Heiskanen ja basisti Jussi Kinnunen.

  Toimittajina Marko Miettinen ja Heidi Laaksonen.

  Kuva: Johanna Östman / Yle

 • Ilmastonmuutos herättää ihmisissä tunteita hämmennyksestä ja syyllisyydestä suruun ja vihaan. Kun esimerkiksi metsäpaloista kerrotaan, uhan tunne voimistuu, torjutaanko silloin koko asia? Tänään julkaistaan ensimmäiseksi ympäristötunteiden käsikirjaksi nimetty Mieli maassa? -teos. Kirjan kirjoittaja Helsingin yliopiston ympäristöteologian dosentti Panu Pihkala sanoi Radio Suomen Päivä -ohjelmassa, että tolkuton ahdistus ei auta mitään. Häneen mukaansa kannattaa etsiä luotettavaa keskusteluseuraa, ettei jäisi ahdistuksensa kanssa yksin. Toimittajina ovat Aki Laine ja Marko Miettinen. Kuva: Joedson Alves / EPA

 • Millaista on miesten välinen ystävyys? Sitä pohtivat Miesten viikon merkeissä taiteilija Erno Enkenberg ja Antti Alén Miesakit ry:stä. Miesten mukaan ryhmässä on totuttu kaveeraamaan, mutta kahdenkeskisyys on se, mikä on oikeassa ystävyydessä olennaista.

  Enkenbergin näyttely "Bromance - miesten välisestä ystävyydestä" kuvaa läheisiä ihmissuhteita arkisissa tilanteissa. Mutta missä menee läheisyydessä raja? Voisiko Enkenberg esimerkiksi harjata hyvän miespuolisen ystävän tukkaa?

  Toimittajina Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Päivitetty susikannan hoitosuunnitelma tähtää muun muassa vahinkojen ennaltaehkäisyyn ja suden parempaan sietämiseen. Hoitosuunnitelmassa pyritään myös selkiyttämään sitä, milloin ja kuka puuttuu susien aiheuttamiin häiriötilanteisiin. Suunnitelmaan on laadittu tätä varteen nelikohtainen lista vakavuusasteeltaan erilaisista suden kohtaamistilanteista.

  Millaisia muita toimenpiteitä hoitosuunnitelmassa on susikannan suojelun tarpeisiin ja susiin liittyviä mahdollisia konfliktitilanteita varten? Niistä kertoo Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Sami Niemi.
  Silja Raunio haastattelee. 

  Kuva: Tuomo Björksten / Yle

 • "Suurin muutos 25-vuotisella urallani on #metoo", sanoo vasta Tukholman kaupunginteatterin johtoon nimitetty Maria Sid. Näyttelijä-ohjaaja on toinen suomalainen yhden Ruotsin merkittävimmän teatterilaitoksen johdossa. Samassa pestissä toimi vuosina 1969-1980 Vivica Bandler.

  Maria Sid nimitettiin tehtävään lokakuussa toimien tehtävässä vuoden 2020 loppuun asti. Miltä teatterin tulevaisuus näyttää 25 vuotta uraa niin Suomessa kuin Ruotsissakin tehneen Sidin silmin?

  Toimittajana Anni Riit'aho. Kuva: Press bild kulturhusetstadsteatern / Teemu Kuusimurto

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä