Radio Suomen Päivä

Eläkkeen superkarttuma ei pidentänyt työuria

 • 7 min
 • toistaiseksi

Pitenevätkö työurat tuunaamalla eläkeikää ja osa-aikatyötä? Suomalaisten pitäisi jäädä eläkkeelle entistä myöhemmin, jotta rahat riittävät eläkkeiden maksamiseen. Työeläkejärjestelmää uudistettaessa keskeinen tavoite onkin ollut työurien pidentäminen. Tuore tutkimus kertoo, että vuoden 2005 eläkeuudistus aiheutti juuri päinvastaista, niinsanottu superkarttuma 63-67-vuotiaille ei innostanut jatkamaan töissä pidempään.

Palkansaajien tutkimuslaitos ja Työeläkevakuuttajat Tela ovat julkaiseet tutkimuksen siitä, mitkä asiat todellisuudessa vaikuttavat eläköitymispäätökseen. Niinsanottu superkarttuma ei ainakaan vaikuta työurien pitenemiseen. Tutkimuksesta kertoo toinen tutkimuksen tekijöistä, Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuskoordinaattori Ohto Kanninen.

Toimittajina ovat Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Lähetykset

 • to 24.10.2019 10.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Festivaalit, kiertueet ja konsertit kuluttavat luontoa pahimmillaan hyvinkin rajusti. Jättimäiset lavarakenteet ja suuret valotaulut tulee viedä paikan päälle isoille rekoilla. Ja työntekijät ja festivaaliekävijätkin pitäisi päästä perille... Paljon on liikkuvia osia ja päästöjä syntyy. Ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen soittaessa hälytyskelloja on myös festivaalien otettava vastuu joukkoilostelun vaikutuksista. Mutta miten niin musikki- kuin elokuva-alallakin huomioidaan ympäristöarvot?
  Atte Uusinoka tapaa Elina Levulan ja Anne Puolanteen. Levula on kehittänyt tapahtumatuotantoihin erikoistuneen Co2-laskurin ja Puolanne on sen ekosetti-oppaan toinen kirjoittaja.

  Abit on potkittu pois lukioista ja koulun vanhimmat tanssivat viimeistään tänään arvonsa mukaisesti. Heini Holopainen tapasi Kaustisella kaksi vanhojen tansseihin valmistautuvaa nuorta, Iida Hietamäen ja Helmiina Kemppaisen.

  Studiossa Olli Haapakangas ja Mira Stenström.

 • Miten lapsiperheessä pidetään yllä arjen romantiikkaa? Haastattelussa lifestyle-bloggaaja Essi Vehkala.

  Onko lasten ja nuorten kiroilu arkipäiväistynyt?

  Studiossa Olli Haapakangas ja Mira Stenström. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

 • Maailmassa on paljon hätää ja kärsimystä. Moni haluaisi auttaa, tehdä jotain. Mutta mitä yksittäinen ihminen voi tehdä auttaakseen hädänalaisia? Ja mitä jos auttaakin väärin? Muun muassa näitä pohditaan Kansallisteatterin tuoreessa kantaesityksessä.

  Ilmasilta - muotokuvia avuttomista auttajista - näytelmän käsikirjoittaja, näytelmäkirjailija Paula Salminen pohti Heidi Laaksosen kanssa näytelmän teemoja ja niiden aiheuttamia tuntoja.

  Studiossa Mira Stenström ja Olli Haapasalo.

 • Sosiaaliturvaa uudistetaan. edessä on iso urakka; uudistus koskee kaikkia muita etuuksia paitsi eläkkeitä. Tavoitteena on tehdä sosiaaliturvasta ihmisen kannalta selkeämpi ja toimivampi. Samalla sen pitäisi olla oikeudenmukainen ja esimerkiksi kannustaa työhön ja oppimiseen.

  Haastattelussa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen ja sosiaaliturvakomitean puheenjohtaja, tutkimusprofessori Pasi Moisio Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksesta. Toimittajana Silja Raunio.

  Studiossa Olli Haapakangas ja Mira Stenström.

 • Millaisessa säässä etelän hiihtolomalaiset lähtevät loman viettoon? Missä kulkee lumiraja ja miten Atlantin ylle saapuva myrsky vaikuttaa? Ylen päämeteorologi Seija Paasonen kertoo.

  Koronavirustartunnan saaneiden määrä on kasvussa, tauti näyttää rajoittuvan enimmäkseen Kiinaan. Minkälaisen köhän maailman talous on viruksesta saamassa? Nordean pääekonomisti ja Kiinan tuntija Tuuli Koivu. Toimittajana Tom Kankkonen.

  Studiossa Olli Haapakangas ja Mira Stenström.

 • Lukion abiturientit viettävät lukioajan päättymisen juhlaa eli penkinpainajaisia nykyisin eri seutujen lukioissa eri aikaan. Kuulemme tunnelmaa Sipoosta, jossa toimittaja Sara Salmen haastattelussa ovat abit Reetta, Saga, Edith ja Senni sekä yhdestä Suomen pienimmästä lukiosta Lapin Savukoskelta. Siellä toimittaja Mia Sivula haastattelee rehtori Minerva Rannilaa sekä abeja Asla Materoa, Janna Ratavaaraa ja Pinja Karjalaista.

  Mihin kaiken tämän lumen kanssa joudutaan? Suomen lumisin paikka on Kittilän Pokka. Siellä jo baarinpitäjä Kari Kokkomäki huolehtii, että kevään koittaessa paikka voi olla varsin vetinen. Toimittaja  Jarmo Siivikko.

  Studiossa Aki Laine ja Olli Haapakangas.

 • Mediassa on pari päivää puhuttu Suomen sanomalehtien keskittymisestä yhä harvemmille ja suuremmille omistajille. Radioalalla sama keskittyminen on ollut menossa jo kauemmin. Haastattelussa Ylen radiopäällikkö Marja Keskitalo.

  Studiossa Aki Laine ja Olli Haapakangas.

 • Koronan vaarallisuus? Koronavirus on surmannut satoja ihmisiä Kiinassa, mutta kuinka vaarallinen tauti se on vaikkapa tavanomaisempaan influenssaan verrattuna. Haastattelussa infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä. Toimittaja Juha Mäntykenttä.

  Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan koronavirus on Kiinan lisäksi hyvin vakava uhka myös muulle maailmalle. Kokemuksiaan koronavirukseen varautumisesta ja sen torjumisen käytännön seurauksista kertovat Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley ja tartuntautiasiantuntija Pasi Penttinen Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksesta.  Toimittaja Päivi Neitiniemi.

  THL koronaviruksesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on juuri päivittänyt olennaisimmat tiedot koronaviruksesta. Hiihtoloman kynnyksellä ja pääsiäisen lähestyessä THL.n asiantuntijoilta kysyttiin muun muassa matkustamisen turvallisuudesta ja matkailijoiden varautumisesta. Vastaamassa oli muun muassa ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä. Toimittaja Mira Stenström.

  Studiossa Aki Laine ja Olli Haapakangas.

 • Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan lapset kokevat entistä enemmän väkivaltaa maailman kriisialueilla. Myös pakolaisleireille selvinneet lapset ovat kovilla. Haastattelussa Kreikan Lesboksen saaren pakolaisleirillä hiljan käynyt toimittaja Ayla Albayrak ja vaikuttamistyön asiantuntija Tapio Laakso Pelastakaa lapsista. Toimittaja Hanna Juuti. 

  Studiossa Aki Laine ja Olli Haapakangas.

 • Viinantuonti Virosta kasvussa. Tuoreen selvityksen mukaan alkoholin tuonti Virosta kasvoi viime vuonna 26 prosenttia. Kyseessä on suomalaisen juomateollisuuden etuja ajavan Panimoliiton tilaama tutkimus. Haastattelussa alkoholitutkija Thomas Karlsson Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo, että THL:n selvityksissä on saatu saman suuntaisia lukuja.

  Putinin tulevaisuus yleisvenäläisen äänestyksen käsissä? Duuman pitäisi päättää, mitä kansalta kysytään muun muassa eläkkeistä ja presidentti Vladimir Putinin tulevaisuuteen vaikuttavista säädöksistä. Päätösehdotusten muotoilu, duuman käsittelyn sekä niin sanotun yleisvenäläisen äänestyksen ajankohta ovat vielä hämärän peitossa. Kommenttinsa kertovat pietarilainen Svetlana Galaktionova ja Nezavisimaja gazeta -lehden omistaja Konstantin Remtsjukov. Toimittaja Kerstin Kronvall.

  Studiossa Aki Laine ja Olli Haapakangas.

 • Ristijärvellä Kainuussa riittää lunta. Hiihtokelejä pitelee kuitenkin vain pohjoisessa Suomessa. Kun muualla perutaan hiihtokisoja, Ristijärvellä viimeistellään järjestelyjä huhtikuun alun SM-hiihtoja ja Suomen cupia varten. Jarmo Nuotio tapasi sikäläisellä hiihtostadionilla kilpailujohtaja Arto Tolosen ja Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmen.

  Puulla lämmittäminen kuuluu suomalaiseen arkeen. Suomessa on parisen miljoonaa tulisijaa ja pientaloista reilusti yli kolmannes saa lämpönsä puusta. Klapien poltto saa kuitenkin moitteita saastuttamisesta. Miten puu palaisi puhtaammin? Uusia keinoja etsivät myös asiaan perehtyneet keksijät, kuten sastamalainen Auvo Toivo. Mauri Tikkamäki kävi polttamassa pesällisen pilkkeitä.

  Studiossa Aki Laine ja Sanna Pirkkalainen.

 • Suomen tunnetuimpien nelosten elämä idyllisen julkisivun takana on yllättänyt suomalaiset. Edellispäivänä julkaistiin Helena Jouppilan ja toimittaja Sanna Walleniuksen kirja, jossa valotetaan nelosten elämää kulissien takana.

  Isokyröläiset Jouppilan neloset olivat ilmiö 50-luvulla. Sisaruksista tehtiin lehtijuttuja, kuvattiin mainoksiin, he kiersivät messuilla ja näyttelyissä. Kirja on nyt paljastunut kaikille vuosikymmeniä vaietun puolen heidän lapsuudestaan. Nelikon äiti pahoinpiteli lapsiaan henkisesti ja fyysisesti vuosia.

  Helena Jouppila kertoo Pauliina Jaakkolan haastattelussa nelosten lapsuudesta ja puhuu raskaimmasta muistostaan.

Klipit

 • Metallibändin Stam1nan keulakuvalta, Antti "Hyrde" Hyyryseltä on ilmestynyt tänään esikoisromaani "Viimeinen Atlantis". Tasan kymmenen vuotta sitten ilmestyi yhtyeen samanniminen albumi ja teematkin ovat samat: ylikulutus, ilmastonmuutos ja pakolaisuus. Kiitelty levy sai aikanaan myös ympäristöpalkinnon.

  Mitä Hyyrynen ajattelee muovista, merestä ja ihmisen osuudesta ilmastonmuutokseen? Millaiseen kristallipalloon hän on katsonut dystopiaa kirjoittaessaan? Moni hänen lähitulevaisuuteen sijoittamansa asia osuu häkellyttävästi kohdalleen jo nyt. Esimerkiksi Australia on kirjassa muuttunut asuinkelvottomaksi kuumuuden ja kuivuuden takia, maailmalla riehuu pandemia.

  Heidi Laaksonen tapasi muusikko-kirjailijan, jonka romaanissa ihmiskunnan tulevaisuus on tyly, vaikka mies itse uskoo, että ympäristöa voidaan vielä suojella lainsäädännön ja sääntelyn avulla.

 • Stalinin vainoissa ennen toista maailmansotaa kuoli ja katosi satoja tuhansia ihmisiä - myös suuri määrä Neuvostoliitossa asuneita suomalaisia. Monen heistä elämä päättyi Sandarmohin metsän teloituksissa. Venäjällä ehti jo olla aika, jolloin viranomaisetkin halusivat pitää esillä vainoissa kuolleiden kohtaloa. Viime vuosina pääsy tiedon lähteille Venäjällä on vaikeutunut. Katariina Lahtosen haastateltavina ovat Stalinin vainoja ja vainojen kohteiksi joutuneiden perheiden kohtaloita tutkiva tohtori Aimo Ruusunen ja tietokirjailija Jukka Rislakki, joka on tutkinut neuvostoliiton-suomalaisten kohtaloita jo 1990-luvulta.

 • Vuokratontit yleistyvät asuntomarkkinoilla. Asuntoon pääsee halvemmalla kiinni, mutta asuminen voi tulla vuokratontilla sietämättömän kalliiksi, jos tontin omistaja haluaa tehdä tontilla rahaa. Suomessakin omistusasuntojen tontit ovat yhä useammin rahastojen omistuksessa. Mitä asunnon ostajan pitäisi huomioida, siitä Marja Ala-Kokon kanssa keskustelemassa Suomen Asukasliiton puheenjohtaja Hans Duncker ja asuntorahoitukseen erikoistuneen Hypo-pankin rahastojohtaja Juho Pajari, joka arvioi ensin kuinka yleistä on, että asuntotontin omistaa rahasto:

 • Yli puolet Suomen kerrostaloista on rakennettu 1960-80-luvuilla. Tampereen yliopistolla on 90-luvun alkupuolelta lähtien tutkittu betonirakenteiden vaurioitumista ja alttiutta säänvaihteluille. Yliopiston Rakenteiden korjaamisen ja elinkaaritekniikan tutkimusryhmän projektipäällikkö DI Toni Pakkala on juuri tehnyt väitöskirjan ilmastonmuutoksen vaikutuksista betonirakennuksiin. Pakkala on nyt Marja Ala-Kokon haastattelussa ja kertoo ensin, miksi valitsi juuri tämän aiheen:

 • Harvalla herkulla on niin pitkä historia kuin oluella. Pullon sihahduksesta haaveillaan, mutta juomaa on myös vastustettu. Oluen historiassa valtiolla ja kirkollakin on ollut sormensa pelissä.

  Hotelli- ja ravintolamuseon Oispa kaljaa -näyttelyssä oluen historiaa ja merkityksiä esittelee museolehtori Hanna Larjavaara.

  Toimittaja on Marija Skara.

  Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

 • Ahkera pitää olla, mutta samalla pitäisi osata ottaa rennosti. Mistä sen tietää onko sopivalla tavalla laiska vai lusmuilija?
  Voisiko laiskottelusta olla jotain hyötyä ja mitä laiskuus itse asiassa on? Onko monen mielestä ärsyttävä sosiaalipummi itseasiassa laiska lainkaan?

  Laiskottelun jaloon taitoon opastavat psykologit Vesa Nevalainen ja Satu Kaski tuoreessa kirjassaan "Miksi kannattaa (välillä) olla tekemättä mitään?"

  Nevalainen kertoo aluksi, ettei esimerkiksi itse saanut illalla aikaiseksi mitään, kaikki aika meni laiskotellessa.

  Linda Vettanen ja Marko Miettinen haastattelevat.

  Kuva: AOP

 • Itäisessä Afrikassa kymmenettuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa äärimmäisten sääolosuhteiden vuoksi. Tupuna Mäntysaari Pelastakaa Lapset ry:stä kertoo, millaisten vaikeuksien kanssa ihmiset joutuvat Itä-Afrikassa joutuvat elämään.
  Lisäksi SYKE:n Biodiversiteettikeskuksen johtaja Petri Alroth kertoo tarkemmin heinäsirkkainvaasiosta.
  Marko Miettinen ja Linda Vettanen haastattelevat.

  Kuva: Daniel Irungu / EPA

 • Euroopan unionin perusoikeusviraston reilu vuosi sitten julkaisemassa kyselytutkimuksessa yhdeksän kymmenestä juutalaisesta koki antisemitismin lisääntyneen kotimaassaan viiden vuoden aikana. Puolet vastaajista pelkäsi joutumista sanallisen häirinnän kohteeksi ja 40 prosenttia jopa fyysistä hyökkäystä.

  Yhdysvalloissa tehtiin äskettäinen verinen isku synagokaan ja muutoinkin juutalaiset ovat Yhdysvalloissakin joutuneet erilaisten iskujen kohteeksi.

  Miksi juutalaisvastaisuus nostaa päätään ja miten se vaikuttaa? Haastattelussa Uppsalan yliopiston vieraileva tutkija Paavo Ahonen. Haastattelijoina Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

 • Digitaalisen pelaamisen yleistyminen on tuonut vanhemmille uusia kasvatuksellisia vaatimuksia. Pelihaitoista ja pelikasvatuksesta väitöstutkimuksen tehnyt tutkija Mikko Meriläinen neuvoo luopumaan jaottelusta videopelien ja oikean maailman välillä. Tutkimuksen perusteella esimerkiksi paljon pelaavat eivät automaattisesti pärjää huonommin koulussa tai ole vähemmän sosiaalisia kuin vähemmän pelaavat. Minkälaisia haittoja nuorten pelaamiseen liittyy ja miten se tulisi ottaa kasvatuksessa huomioon? Haastateltavana tutkija Mikko Meriläinen. Toimittajana Atte Uusinoka.

 • Sähköautojen määrä kasvaa. Etenkin hybridien, eli kahden voimalähteen autojen, ostaminen kiinnostaa autoilevaa kansaa. Sähköautojen lataus- ja käyttötavat tunnetaan silti vielä huonosti.

  Nyt muun muassa autokauppojen ja korjaamojen edusjärjestö Autoalan keskusliitto on selvittänyt kyselytutkimuksella, miten sähköautoilla ajetaan ja kuinka niitä ladataan. Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa ja Autotuojat ja -teollisuus - yhdistyksen toimitusjohtaja Tero Kallio avaavat Silja Raunion haastattelussa ladattavien autojen käyttötapoja.

  Tutkimuksen mukaan ladattavien hybridiautojen ajokilometreistä yli puolet tehdään sähköllä. Tero Kallio kommentoi aluksi, kuinka suurena osuutta voidaan pitää.

  Kuva: Esko Jämsä / AOP

 • Hoitoalan järjestö Tehy kertoo, että isot terveysjätit polkevat hoitajien palkkoja, eivätkä noudata sovittua palkkausjärjestelmää. Yksityinen terveydenhoito keskittyy isoille terveysjäteille, ja niille myös kunnat ovat ulkoistaneet terveydenhuoltoaan. Yksityistä hoitoalaa edustava Hyvinvointiala HALI kiistää palkkojen polkemisen.
  Radio Suomen päivä -ohjelmassa haastateltavina Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri ja Hyvinvointiala HALI:n työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri. Toimittajana Marja Ala-Kokko

 • Mihin ja miten suomalaiset haluavat matkustaa tänä vuonna? Ilmastokysymyksistä puhutaan yhä enemmän, mutta lentämisen määrä kasvaa edelleen eikä lentopäästöjen kompensoiminen ole kovin suosittua. Toisaalta moni aikoo viettää lomansa kotimaassa; esimerkiksi Visit Turun teettämän kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista aikoo matkustaa tänä vuonna kaupunkilomalle kotimaassa.

  Matkamessujen matkailututkimuksen mukaan suomalaiset miettivät vastuullisuutta matkapäätöksiä tehdessään aiempaa enemmän, mutta realisoituvatko mietteet teoiksi? Toimittaja Silja Raunio haastattelee tutkimuksen toteuttaneen tutkimuslaitos Kantarin tutkimuspäällikkö Anne Lahtista.

  Kuva: Sebastian Nogier / EPA

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä