Kulturklipp

Inför Nordiska rådets prisceremoni

 • 30 min
 • toistaiseksi

Vilka av de filmer som är nominerade till Nordiska rådets filmpris är mest spännande och varför? Vilka böcker tror vi tar hem prisen i kategorierna litteraturpriset samt barn- och ungdomslitteraturpriset? Svenska Yles filmkritiker Silja Sahlgren-Fodstad och Svenska Yles litteraturredaktör Marit Lindqvist samtalar med Jukka Isojoki, programvärd för Vega Kväll 28.10.2019.

Lähetykset

 • ma 28.10.2019 18.20 • Yle Areena

Jaksot

 • Hur kom det sig att en skräckfilm gjord på en minimal budget blev ett populärkulturellt fenomen? Och fick folk att fundera på vad det var de hade sett? Filmkritikerna Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad avslöjar om de blev rädda då de såg filmen.

 • Det var inte många som trodde på Speed för 25 år sedan. Intrigen lät för enkel. Regissören var ny och huvudrollsinnehavarna ganska okända. Men filmen blev en enorm succé. Filmkritikerna Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad avslöjar vilket förhållande de själva har till filmen.

 • Varför väckte Thelma & Louise så starka och motstridiga reaktioner år 1991? Filmkritikerna Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad diskuterar varför de båda gillar filmen.

 • Manuset till Dirty Dancing fick ett nej 43 gånger innan ett filmbolag till sist sade ja. Filmkritikerna Silja Sahlgren - Fodstad och Johanna Grönqvist diskuterar hur det kom sig att ingen trodde på Dirty Dancing och vilket förhållande de själva har till filmen.

 • Kan bebisar få ut något av att gå på konstmuseum? Javisst resonerar Bildmuseet i Umeå där man för sjätte året har guidade visningar för bebisar mellan 4 och 15 månader, med en medföljande vuxen, förstås. Elin Willows besökte museet och träffade konstpedagogen Maria Sundström som leder visningarna. De började på själva utställningen, där ett av verken lyckligtvis hade en knapp att trycka på, något som går hem hos den tänkta publiken.

 • Musikern Jerry Lindqvist spelar inte renodlad country, men en stor del av inspirationen kommer från genren och han lyssnar också mycket på country. Men det var inte självklart att han skulle börja göra det, trots att hans pappa är en stor countryentusiast.
  Redaktör Elin Willows

 • Marit Lindqvist presenterar kandidaterna till Finlandiapriset, bland dem Lars Sunds "Där musiken började". Vi får också höra Lars Sund kommentera nomineringen. Programvärd för Vega Kväll är Jukka Isojoki.

 • Vilka verk är nominerade till Finlandia barn- och ungdomslitteraturpriset i år? Anna Dönsberg och Marit Lindqvist presenterar kandidaterna och vi får också höra intervjuer med de nominerade Sanna Sofia Vuori, Linda Bondestam samt Maija och Anssi Hurme. Programvärd för Vega Dag är Peter Fahlund.

 • Mikaela Nykvist från Solf utanför Vasa ger i dagarna ut sin andra bok, Förändrad och bränd. Det är en fortsättning på första boken, Rök i fjärran, som kom för ett år sedan. Den följde två kvinnors öden efter branden i Vasa 1852, den nya boken tar vid ungefär där den gamla slutar. Precis som den första boken ger hon ut den själv, på eget förlag. Men hur tar man ett sånt beslut, Mikaela Nykvist berättar hur det började.
  Redaktör Elin Willows.

 • Nordiska rådets fem priser delades ut i Oslo tisdag kväll och litteraturpriset tillföll den isländska författaren Auður Ava Ólafsdóttir för romanen "Ör" (Ärr på svenska), barn- och ungdomslitteraturpriset tilldelades den föräiske författaren Bárður Oskarsson för bilderboken "Træið" och filmpriset gick till den isländske filmregissören Benedikt Erlingsson för filmen "Kona fer í stríð" (Woman at War). Marit Lindqvist och Silja Sahlgren-Fodstad kommenterar valen i Vega Dag 31.10. Programvärd är Hannah Norrena.

 • Fotografen Kristoffer Albrecht kom ut med sin senaste fotobok, Domestica, tidigare i år.
  I boken och utställningen finns bilder från 30 år tillbaka i tiden, och nya, hans säger själv att han samlar på bilder.
  Det har han bland annat gjort på de många resor han åkt på, men inte till den här boken, som handlar om hemmablindhet, nu har han fotat hemma, i sin närhet.
  Redaktör Elin Willows

 • Att bildkonsten bara är teckning är en föråldrad syn på ämnet som många vuxna har.
  Men bildkonsten har en viktig plats både i skolan och i samhället, för konstpedagog Johanna Kull är bildkonst ett självklart ämne.
  Redaktör Elin Willows

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Klimatförändring, mångfald och sexuell identitet står i fokus på en en ny utställning på konstmuseet Amos Rex. Speciellt med den här grupputställningen är att de åttio konstnärerna som ställer ut alla är unga, nämligen i åldrarna 15 till 23. De ställer ut egna verk där de utforskar vad konst betyder för deras generation.

 • Ralf Andtbackas diktverk Potsdamer Platz belönas med Runebergpriset 2020. Enligt prismotiveringen lyckas Andtbacka med verket förnya ”inte bara det poetiska språket och den poetiska formen, utan också uppfattningen om fåtöljresor”.
  Tomas Jansson möter Ralf Andtbacka i en prisintervju.
  Foto: Outi Paappanen.

 • Dokumentären Orkesterin edessä eller Framför orkestern följer under tre år dirigentutbildningen vid Sibelius-Akademin. Regissören Anna-Karin Grönroos ser utbildningen som en kronjuvel i det finländska skolsystemet. Redaktör Johanna Grönqvist

 • Satir är en humorgenre som retar eller roar, beroende på mottagarens perspektiv. Satir beskrivs ofta som något ironiskt och hånfullt som framförs på ett elegant sätt. Som genre tar satiren avstamp inom litteraturen i antikens Rom, men idag kan man främst hitta den på internet där den sekundsnabbt sprids i ”memes”. Kulturredaktör Kia Svaetichin träffade komikern Anders Helenius och skådespelaren Sonja Ahlfors för att prata om hur det är att jobba med stair i dag.

 • Tidigare i höst fick Nordens största teaterkomplex Stockholms stadsteater en finlandssvensk teaterchef, för första gången på 50 år. Tomas Jansson har träffat Maria Sid, som bland annat säger att det egentligen ju inte är något roligt jobb att vara teaterchef. Men varför vill hon ändå vara det?

 • Elokuva

  Filmen om den finlandssvenska bildkonstnären Helene Schjerfbeck har fått sin premiär, och var veckoslutets mest sedda film i Finlands biosalonger med över 30.000 åskådare.
  Tomas Jansson träffade filmens huvudrollsinnehavare Laura Birn för att prata om filmen och hennes internationella karriär – varvat med ett utdrag ur en sju år gammal intervju då Birn faktiskt på svenska berättade om dagarna då hon tog sina första internationella filmsteg.
  Men allra först får Helene-filmens regissör Antti Jokinen beskriva Laura Birn.

 • 2020 fyller Mumin 75 år, men denna Tove Janssons finlandssvenska framgångshistoria fick faktiskt en väldigt tillbakadragen start då 1945. Bland annat fick den första Muminboken inte ens heta någonting med Mumin, utan döptes slutligen till "Småtrollen och den stora översvämningen".
  Det och mycket annat får vi höra mera om nu när Tomas Jansson träffar barnbokforskaren Mia Österlund.
  Men allra först får vi höra Tove Jansson själv läsa några inledande rader ur den allra första Muminboken.

 • Ulla Donner är en finlandssvensk illustratör och författare av serieromaner. Hennes senaste bok Skiten kom ut på hösten 2019 och är en fullträff då det gäller att kommentera dagens klimat och den tid vi lever i just nu. Serieromanen levererar underfundig samhällskritik sida efter sida.

 • 26-åriga Kristian Lever har knappt stannat upp på ett decennium. Den unga dansaren och koreografen har precis flyttat tillbaka till hemstaden Helsingfors efter att han utbildat sig till dansare, grundat ett danskompani och börjat ordna gratis verkstäder i rörelse för bland annat fångar, äldre personer och för skolelever. Redaktör: Hanna Nordenswan

 • Hur förhåller sig museerna till hyllade och älskade nationalikoner som gett utlopp för besvärande politiska åsikter eller som agerat på ett icke-önskvärt sätt - som att ha haft samröre med nazister eller varit språkrör för en auktoritär regim? Vad väljer man att berätta om och vad sopar man under mattan?

  Marit Lindqvist har träffat Stefan Bohman, chef på Strindbergsmuseet i Stockholm, som nyligen har gett ut boken ”Skelett i garderoben – svåra museer” där han tar fasta på hur ett antal museer världen över förhåller sig till olika besvärliga frågor.

 • Mannerheimmuseet i Helsingfors grundades rätt fört efter att Carl Gustaf Mannerheim dog i januari 1951.
  Hur ser man på museets roll och uppdrag i dag jämfört med för sextio år sedan, hur förhåller man sig till exempel till ämnen och frågor kring den politiska eller den privata Mannerheim som kan vara besvärliga eller besvärande.
  Marit Lindqvist har träffat museichefen Kristrina Ranki och amanuensen Toni Piipponen.

 • Tv-serien Watchmen utgår från Alan Moores serietidningsepos från 1980-talet. Den kultförklarade serieromanen utspelar sig under kalla kriget och i en verklighet där maskerade människor tar lagen i egna händer. Teman är moralisk gränslöshet och mänsklighetens framtid. Damon Lindelofs HBO-version lägger fokus på rasismen i USA. Temat är tydligt och nytt, ett annat än kalla kriget i serietidningen. Men man tar fortfarande fasta på de stora teman från boken - vem bevakar dem med makt? Vad är moraliskt rätt? Är någon helt ond eller god? Samtidigt är nu poliserna de maskerade “hjältarna”, vilket lägger en tvist på rasism-aspekten.

  Kulturredaktionens Lasse Garoff och Hanna Nordenswan diskuterar Watchmen med Peter Fahllund.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä