Urheiluperjantai

Taklauksesta pysyvän päävamman saanut Tommi Kovanen: Juniorikiekossa tapahtuu jatkuvasti päävammoja, joita ei oteta vakavasti

 • 45 min
 • toistaiseksi

Urheiluperjantain vieraana kävi taklauksesta saatuun päävämmaan uransa päättänyt entinen kiekkoilija Tommi Kovanen. Tämäkin kiekkokausi alkoi usealla tuomiolla päähän kohdistuneista taklauksista. Edelleen siis kiekkoilijat pelaavat terveyden kustannuksella. Tommi Kovasella oli kerrottavana myös julmia tarinoita nuorisokiekon parista.
Toimittajana Juha Valvio.

Lähetykset

 • pe 1.11.2019 16.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Darts on monelle tuttu laji illanvietoista, mutta millaista darts on, kun puhutaan urheilusta?
  Vieraana dartsin Suomen ykkösheittäjiin kuuluva Marko Kantele.

  Urheiluperjantaissa puhutaan myös koripallosta, viikonloppuna pelataan Helsingissä Suomen cupin loppuottelut sekä miehissä että naisissa. Cup-huumaa avaamassa Yle urheilun Antti-Jussi Sipilä.

  Mukana myös katsaus alkavaan rallikauteen ja muihin viikonlopun urheilutapahtumiin.

  Isäntänä Jussi Putkonen.

 • Millainen polku vie 15-vuotiaana ammattilumilautailijaksi lähteneestä manageriksi ja kansainvälisen järjestön johtoon?
  Vieraana maailman lumilautailujärjestö WSF:n presidentti ja mm. Enni Rukajärven ja Matti Suur-Hamarin manageri Satu Järvelä.

  Luvassa myös parhaat pohdinnat torstai-illan Urheilugaalasta ja valinnoista Aki Linnanahteen kanssa sekä Liigan polttavimmat aiheet illan Jääkiekkokierroksen vetäjän Simo Leinosen avustuksella.

  Isäntänä Juha Valvio.

 • Jääkiekon parissa on viime aikoina herätty selvittämään lajiin ongelmia.
  Mitä valmentaja saa tehdä tai sanoa? Kuinka suuri on valmentajan valta pelaajiin? Kuinka raskaita asioita uran loppumisen aikaan käydään läpi?
  Vieraana jääkiekosta vaatebisnekseen siirtynyt entinen NHL-kiekkoilija Ville Leino, joka pelasi uransa aikana viime aikoina kohuissa olleiden Mike Babcockin sekä Peter Lavioletten alaisuudessa.

  Otetaan katsaus myös viikonlopun talviurheiluun ja varsinkin ampumahiihdon alkukauteen. Miten Mäkäräisen ja kumppaneiden kausi kulkee kohti MM-kisoja?
  Isäntänä Juha Valvio.

 • Vuoden ensimmäisen urheiluperjantain vieraaksi saapuu Jokereiden toimitusjohtaja Eveliina Mikkola. Maailman toiseksi tasokkain jääkiekkosarja KHL sai kesäkuussa historiansa ensimmäisen naispuolisen seurajohtajan, kun hänet nimitettiin Jukka Kohosen tilalle. Millaista on olla naisjohtajana hyvinkin miehisessä ympäristössä ja miten Jokereissa koetaan KHL:n venäläinen työkulttuuri? Lisäksi suunnataan kiikarit Euroopan muihin urheilutapahtumiin, eli mäkiviikolle sekä Tour de Skille.
  Juontajana Juha Valvio

 • Katsaus menneeseen vuoteen. Mitkä olivat vuoden 2019 puhuttavimmat aiheet suomalaisessa urheilussa?
  Toimittajana Juha Valvio.

 • Naisten kiekkohuuman mentyä ohi ovat vuorossa nuoret ja miehet. Juha Valvio ruotii maajoukkueiden kevättä Sami Laineen kanssa.

Klipit

 • Urheiluperjantain vieraana kävi taklauksesta saatuun päävämmaan uransa päättänyt entinen kiekkoilija Tommi Kovanen. Tämäkin kiekkokausi alkoi usealla tuomiolla päähän kohdistuneista taklauksista. Edelleen siis kiekkoilijat pelaavat terveyden kustannuksella. Tommi Kovasella oli kerrottavana myös julmia tarinoita nuorisokiekon parista.
  Toimittajana Juha Valvio.

 • Urheiluperjantaissa Juha Valvion vieraana kävi entinen jalkapalloilija Antti Pohja, joka on seurannut jalkapallomaajoukkueen otteita hyvillä mielin. Hänen mielestä Huuhkajien mukaan on tullut sopivasti itseluottamusta ja röyhkeyttä, jolla tulosta on tullut.

 • Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaankin ääneen tulee lisää lämpöä, kun hän puhuu Huuhkajien kaikkien aikojen karsinnoista ja torstai-iltaisesta Kreikka-voitosta.

  Suuri osa maajoukkueen torstai-illan avauskokoonpanosta on aloittanut peliuransa kotimaisessa Veikkausliigassa.

  Marjamaa oli Yle Puheen Urheiluperjantaissa Juha Valvion vieraana.

  Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

 • Kun "Mörkö" löi sisään pariin otteeseen toukokuussa jääkiekon MM-kisoissa, alkoi huuma mikä on kesän jälkeen juuri ja juuri laskenut. Vai onko?

  Urheiluperjantai kysyy asiaa suoraan sylttytehtaalta kun alkavan KHL-kauden kynnyksellä elämän suurimpiin kysymyksiin vastaa Marko Anttila.

  Toimittajana Juha Valvio.

 • Matti Nykänen kuoli 5. helmikuuta 2019 vain 55-vuotiaana. Moninkertainen mäkihypyn olympiavoittaja ja maailmanmestari ei rinteessä löytänyt parempaansa. Värikkään elämän elänyttä mäkikotkaa muisteltiin Urheiluperjantain lähetyksessä sekä Salpausselällä. Mäkihyppääjäsankariamme muistelivat muun muassa Ari-Pekka Nikkola sekä Tommi Nikunen.

  Juha Valvio ja Jouko Vuolle haastattelevat.

 • Amerikkalaisen jalkapallon NFL:n loppuottelusta ja suomalaisen jenkkifutiksen näkymistä puhuivat Urheiluperjantaissa maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Heikkinen ja Vaahteraliigan sarjapäällikkö, liiton hallituksen puheenjohtaja Roope Noronen.

  Jussi Putkonen ja Jaakko Parkkinen haastattelevat.

 • Toimintakiellosta vapautunut hiihtovalmentaja Kari-Pekka Kyrö ihmettelee, miksi suomalaiset ovat huonoja vapaalla hiihtotavalla verraten perinteiseen hiihtotapaan. Kyrö perää kovia liikkeitä valmennukseen ja kilpailukalenteriin, jotta kansainvälinen taso saataisiin kiinni. Hiihdon MM-kisoista Seefeldistä konkari odottelee kolmea mitalia.

  Jussi Eskola ja Jussi Putkonen haastattelevat.

 • Mahdottomana pidetty unelma Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen arvoturnauspaikasta on muuttunut realistiseksi päävalmentaja Markku Kanervan johdossa. Kanervan saavuttama menestys on kuitenkin vuosien työn tulosta. Hän on tehnyt pitkän uran Palloliitossa ja A-maajoukkueen kakkosvalmentajana.

  Markku Kanerva oli Urheiluperjantaissa Jere Pehkosen ja Jarmo Lehtisen vieraana.

 • Petteri Nykyn paluu Suomen salibandymaajoukkueen peräsimeen tuotti toivotun tuloksen, kun Suomi voitti toisen peräkkäisen maailmanmestaruutensa Prahassa vuoden 2018 joulukuussa.

  Petteri Nykky valmensi Suomen salibandyn maailmanmestariksi jo kolmannen kerran. Vaikka tuoreimmasta tittelistä oli kulunut vain minuutteja, siirsi hän katseensa jo kohti tulevaisuutta, sillä Suomi isännöi MM-kisoja kahden vuoden kuluttua Helsingissä.

  Nykky oli Urheiluperjantaissa Jere Pehkosen ja Jarmo Lehtisen vieraana. Välissä kuullaan myös salibandylegenda Mikael Järven haastattelu sekä kuullaan Salibandyliiton toiminnanjohtaja Kari Lampisen kommentit maailmanmestaruudesta ja itse lajin tulevaisuudesta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä