Yle Åboland

Röda korsets beredskapsövning i Pargas - Droppen 2019

  • 6 min
  • 7 kk 4 pv

Jeanette Laaksonen och Stig Hågensen intervjuas.

Lähetykset

  • pe 8.11.2019 14.45 • Yle Areena

Klipit

  • Kenneth Nygrén som är modersmålslärare vid S:t Olofsskolan i Åbo, och Lotta Dammert som är biträdande rektor och modersmålslärare vid Sarlinska skolan i Pargas, säger att arbetsbördan för lärarna har ökat på grund av distansundervisningen. Deras största utmaning som lärare är att försöka nå de elever som är skoltrötta och omotiverade.
    I inslaget berättar också Gabriella Byman, klasslärare och vice rektor för Dalsbruks skola, Lotta Dammert, biträdande rektor och modersmålslärare vid Sarlinska skolan och Kenneth Nygrén, modersmålslärare S;t Olofsskolan om sina erfarenheter. Reporter: Pontus Nyqvist.

  • Många undrar hur det går för familjer vars barn nu sköter skolan på distans.
    Jenny Sid är för tillfället vårdledig med familjens yngsta barn, de övriga fyra barnen är mellan sju och sexton år gamla. Hon är förvånad över hur smidigt och bra distansundervisningen har fungerat i deras fall. Redaktör: Pontus Nyqvist.

  • Mer än en tredjedel av de fågelarter som häckar i Finland är hotade. En av de största orsakerna är det moderna skogsbruket som leder till enformiga skogar med för lite variation för insekter, mossor och annat liv. Talltitan, som är klassificerad som starkt hotad, och tofsmesen, som är klassificerad som sårbar, har tidigare hört till de mest talrika fåglarna i våra skogar. Redfaktör: Amanda Vikman.

  • Halva livet blir på andra sidan gränsen, men den hårda linjen känns ändå rätt säger Mikko Pihlström. Redaktör: Amanda Vikman.

  • I veckans Närbild frågar man sig hur barnkulturen mår idag. I Åboland besöker Närbild Åbolands teaterskola som verkar både i Pargas och Åbo. Skolan har idag omkring 90 elever och firar som bäst sitt tioårsjubileum som skall utmynna i en storsatsning på pjäsen Marsipanpojken. Vi träffar bland annat eleverna Oliver Helenius och Soraya Kraufvelin från skolan samt Mecki Ruokolahti och Linda Åkerlund som håller i många av trådarna för teaterskolan. Redaktör: Maud Stolpe.

  • Pargas stad förbereder samarbetsförhandlingar. Det betyder att det kan bli aktuellt med permitteringar, omplaceringar och avbruten lönutdelning. Pargas stads huvudförtoendeman och ordförande för fackförbundet JHL 510, Mikaela Luoma, tycker att permitteringar i nuläget inte bör vara den främsta åtgärden.
    Enligt Luoma innebär samarbetsförhandlingarna inte att ett beslut om permitteringar fattats. Nu gäller det först och främst att utreda vilka möjligheter det finns för ersättande arbete eller distansarbete. Redaktör: Isabel Nordberg.

  • Köpman Axel Eriksson och provisor Vuokko Mustonen i Dalsbruk säger att verksamheten på små orter är extra känslig eftersom personalstyrkan är så liten. Redaktör: Amanda Vikman.

  • Izabel Forsström från café Hallonblad i Pargas har varit tvungen till att bli kreativ och fundera på nya lösningar för att klara coronaepidemin. Hon har satsat på take away och hemleveranser och medger att endel kunder försvunnit, men att också nya har hittat dem. Redaktör: Peter Petrelius.

  • Just nu är det många som kommit på tanken att handla mat på nätet istället för att själva gå till butiken. Både Turun Osuuskauppa och K-butikerna svarar på efterfrågan med att utöka hemleveransservicen och avhämtningstjänsterna. Redaktör: Lotta Sundström.

  • I Åbo har alla som jobbat med vård inom staden fått välja nya uppgifter, i de fall då det finns större behov inom någon annan avdelning.
    Det betyder exempelvis att skolkuratorer, psykiatriska vårdare inom skolväsendet och barnrådgivningens personal står i beredskap att hjälpa till med coronapatienter då de börjar dyka upp. Redaktör: Linus Hoffman.

  • Efter att gränserna stängts i flera länder i Europa kan det bli svårare att smuggla in droger i landet. Efterfrågan har inte minskat och apotek, vårdhem och andra platser med medicinlager kan bli utsatta för stölder. I Nakkila i Satakunta hade ett apotek besök av tre tjuvar som ville ha läkemedel som påverkar det centrala nervsystemet, berättar kriminalkommissarie Marko Peltonen i Björneborg. Redaktör: Lotta Sundström.

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä