Aktuellt 17

Den långa vägen mot Brexit blev just lite kortare

 • 29 min
 • 10 kk 22 pv

Det har varit en händelserik politisk arbetsvecka - både inrikes och utrikes.

På hemmafronten har den nya regeringen och frågorna kring flyktinglägret Al-Hol dominerat - vi sammanfattar var vi står i nuläget.

I Storbritannien har man gått till val och röstat fram Boris Johnsson och det konservativa partiet till makten i ett val som inte handlade om Brexit, men ändå handlade om Brexit.

Vad valet innebär för resten av Europa och EU, det har varit ett av de stora samtalsämnena i Bryssel där man även diskuterade budget och EU:s stora klimatsatsningar.

Och klimatutmaningar har det även avhandlats i Madrid - men det har varit en sammankomst präglad av förseningar och frågan är hur mycket diskussionerna faktiskt har lett till.

Lähetykset

 • pe 13.12.2019 17.00 • Yle Vega

Jaksot

 • Om bara några månader måste regeringen komma med en trovärdig plan för hur sysselsättningen kan höjas med 30 000. Arbetsminister Tuula Haatainen försökte idag lugna ner kritikerna och övertyga alla om att tidtabell håller. Men regeringens står inför en stor utmaning.

  Också den stora vårdreformen står och väntar, och även här börjar det bli bråttom - igen. Enligt ansvariga ministern Krista Kiuru ska lagarna ges till riksdagen inom det här året.

  Hur ser Rysslands stormaktspolitiska ambitioner riktigt ut i år? Frågan blev extra intressant efter president Putins besked om att regeringen byts ut. Fortsätter Ryssland höja sin profil i Mellanöstern, eller vad kan vi vänta oss?

  I Teheran har ayatolla Khamenei lett fredagsbönen för första gången på åtta år, i ett försök att lugna ner det inflammerade politiska läget i Iran. Vad vill folket av regimen och vågar de säga vad de vill?

 • Aktuellt 17 följer med avtalsrörelsen: det strejkvarslande fackförbundet Pro träffar arbetsgivarparten Teknologiindustrin på riksförlikningsmannens byrå. Också i den här tvisten handlar det bl a om de 24 extra arbetstimmarna per år.
  EU utreder möjligheten till en minimilön för alla EU-medborgare. Det här väcker oro framför allt i Norden.
  Vi spinner också vidare på Vladimir Putins planer på att ändra den ryska grundlagen och att byta premiärminister - och hör kommentarer av Rysslandsexperter.
  Dessutom handlar det om kampen för välfärdsstaten i Frankrike: fransmännen rasar inte bara mot den planerade pensionsreformen utan också mot andra nedskärningar i välfärden.

 • Rysslands president Vladimir Putin har upplöst regeringen och premiärministern Dimitry Medvdev skyfflas åt sidan, bara timmar efter Putins årliga tal till nationen.

  Också i USA rör det sig i politiken - demokraternas presidentkandidater har argumenterat för sin plats som Donald Trumps utmanare, den amerikanska senaten väntas ta emot åtalspunkterna i riksrättsprocessen mot Trump, och ett temporärt eldupphör i handleskriget mellan Kina och USA ska undertecknas.

  I Sverige har man diskuterat hur man ska gå vidare med bekämpningen av den grova gängkriminaliteten, inte minst med tanke på det senaste bombdådet på Östermalm i centrala Stockholm.

  Och här på hemmaplan har vi på Svenska Yle kollat upp vilka kommuner som får mest och minst av skattekakan - och tittat närmare på hur en av dem förvaltar slantarna.

 • Grundlagsutskottet har behandlat frågan om utrikesminister Haavistos agerande var olagligt, när barn från syriska lägret al-Hol tilläts komma till Finland. Initiativet kommer från tio riksdagsledamöter från oppositionen, Sannfinländarna, Samlingspartiet och Kristdemokraterna.

  Det är vanligt med lönefusk inom transportbranschen. Chaufförer får inte den lön de har rätt till enligt kollektivavtalet, eftersom många företag låter bli att betala till exempel övertidsersättningar och natt-tillägg. Både företagarna själva och facket säger att lönefusket beror på grå ekonomi inom branschen och hård konkurrens från utländska transportbolag.

  Imorgon, på onsdag, ska USA och Kina underteckna det första kapitlet av ett större handelsavtal mellan länderna. Lämpligt inför undertecknandet har Trumps USA bestämt att de inte längre klassificerar Kina som en “valutamanipulatör". Tills idag har USA anklagat Kina för att medvetet försvaga sin valuta för att få handelsfördelar. Det här ses ännu inte som ett slut på handelskriget, utan snarare som en vapenvila.

  Idag uppmanades också den delen av befolkningen i sydvästra Australien som inte är känslig för rök att inte uppehålla sig utomhus. Det kan komma att räcka veckor innan läget normaliseras. De som protesterar mot regeringens klimatpolitik påminns om att kol är ett av Australiens viktigaste exportprodukter.

 • En svår vår väntar på arbetsmarknaden med nya strejkhot. Inte minst bland vårdarna och lärarna som kräver högre löner. Trycket är stort, men kommunernas ekonomi dålig. Arbetsmarknadsforskare Mika Helander förutspår att regeringen tvingas ingriper. Men kan den undvika att upprepa höstens misstag?
  Timo Soini bröt idag sin långa tystnad då hans nya bok om populismens frammarsch publicerades. Är den gamla Soini nu tillbaka? Och är siktet inställt på presidentposten, eller vill han bara spinna medierna i sann populistisk anda?

  Hur ser svenskarna på hotet från öst och hur mycket är de redo att rusta upp sitt försvar? Det här är den stora frågan under säkerhetskonferensen Folk och Försvar som inleddes i Sälen i dag. Men det är också en stor politisk fråga i år, då Sverige ska rusta upp sitt försvar.

  Presidentvalet i Taiwan gick inte som Kina hade hoppats på. Den öppet kritiska presidenten Tsai Ing-wen sitter kvar. Vad betyder det här för Taiwans framtid - går man nu i Hongkongs fotspår?

 • Aktuellt 17 handlar i dag en hel del om flygplan, bl a får vi senaste nytt om den ukrainska plan-kraschen i Teheran i onsdags. I dag har vi till exempel fått veta att det fanns hela 17 svenska medborgare ombord.
  EU:s utrikesministrar har samlats till krismöte för att diskutera det spända läget i Mellanöstern.
  Vi har också följt med statsminister Sanna Marins besök i Estland i dag.
  Här hemma har flygvapnet börjat testa den första av de fem jaktplansmodeller som tävlar om att efterträda Hornetarna. Det här handlar om mer än en plantyp, det handlar om ett hurudant försvar vi vill ha, säger en expert.

 • Aktuellt 17 handlar i dag om slutspurten för brexit: det brittiska parlamentets underhus väntas nu godkänna det lagpaket som verkställer brexit.
  Finland håller kvar de finländska soldaterna i Irak tills vidare, trots missilattacken från Iran. Aktuellt 17 frågar hur sanktioner fungerar som maktmedel, när USA försöker få Iran på knä med hjälp av sanktioner.
  Det handlar också om språk och hälsa, till exempel att finlandssvenskar sjukskriver sig till mer sällan än finskspråkiga, enligt ny forskning.
  Och om klimat kontra konsumtion - å ena sidan får vi höra att vi ska konsumera mera för att hålla ekonomin i gång, å andra sidan sägs det att det här inte är hållbart med tanke på klimatet.

 • Vedergällningen mot USA kom snabbt och konventionellt när Iran i natt avlossade missiler mot amerikanska mål i Irak, och frågan om vad som händer nu är öppen - även för de finländska fredsbevarna i regionen.

  Dessutom ställer utvecklingen EU och ledarskapet inför nya prövningar - hur borde man agera, vilka problem är att vänta om läget eskalerar ytterligare, och det där kärnkraftsavtalet man verkar alltmer ensam om att försvara - finns det ens längre?

  I Sverige överskuggas den finländska statsministern Sanna Marins första officiella utlandsbesök till grannlandet av det kraschade ukrainska flygplanet i Iran som krävt bland annat flera svenskars liv.

  Men Sanna Marin är som ännu en skandinavisk statsminister trots detta föremål för stor fascination och lite avund bland svenskarna, som nu känner dammet samlas allt tydligare på sin jämställdhetsgloria.

  Och här i Finland dalar intresset för serviceyrken samtidigt som servicefacket PAM nu inleder förhandlingarna för att förbättra villkoren för arbetarna i branschen.

 • I två år har de flesta arbetstagare jobbat 24 timmar extra i året - utan extra lön. Under veckoslutet fick exportindustrin ett avtal som betyder att de som hör till industrifacket nu får både en löneförhöjning och blir av med de här extratimmarna som var en del av konkurrenskraftsavtalet. Nu är den stora frågan om det betyder att alla andra också slipper gratisjobbet. Enligt arbetstagarna borde det vara så - men enligt arbetsgivarna inte alls.

  Den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani skulle ha begravts i sin hemstad Kerman i dag. Men panik utbröt i processionen och åtminstone 40 personer har omkommit och över 200 har skadats.
  Generalen dödades i en amerikansk drönarattack i fredags i Irak. Ordkriget om hämnd har trappats upp under helgen och nu väntar hela regionen på helspänn vad den här utlovade hämnden kan handla om.

  Den nya EU-kommissionen planerar stora förändringar i EU-ländernas gemensamma flyktingpolitik.
  EU:s nya kommissionär för migrations- och inre säkerhetspolitik Ylva Johansson menar att den nuvarande politiken inte återspeglar europeiska värderingar. "Riv upp samarbetsavtalet med Libyen", kräver för sin del räddningsorganisationen Sea-Watch. För att lyckas måste EU börja fatta beslut om hur säkra vägar in i Europa ska se ut - istället för att stänga gränserna.

 • Aktuellt 17 handlar bl a om den svåra arbetsmarknadstvisten inom teknologiindustrin. Både Industrifacket och Teknologiindustrin sade nej till riksförlikningsmannens andra medlingsbud.
  Vi frågar också om en särlösning för den nyländska social- och hälsovården går att förena med grundlagen.
  Och så handlar det om hur man ska kunna avradikalisera fanatiska personer. En tidigare jihadist-kvinna i Sverige lyfter fram utbildning, arbete och nya vänner och bekanta
  Fyra borgmästare i de mest EU-kritiska länderna sätter ner foten mot populism och utmanar ytterhögern, och talar i stället för demokrati, tolerans och respekt för rättsstaten
  Vi rapporterar också från Påskön mitt ute i Stilla havet: det varmare klimatet påverkar redan nu Påsköns kulturarv.

 • Två barn från det syriska Al-hol-lägret har tagits emot av finländska myndigheter - bekräftar utrikesministeriet.

  Utirkesminister Pekka Haavisto själv kommenterar ändå inte - samtidigt som grundlagsutskottet nu ska utreda om han har handlat mot lagen i al-hol-frågan

  Spänningen stiger vid riksförlikningsmannens byrå - blir det ett avgörande avtal mellan arbetsgivarna och arbetstagarna inom tekonologi-industrin? Det avtalet påverkar allas våra löner

  och i Moskva har president Vladimir Putin överraskat publiken på sin presskonferens genom att säga att Ryssland ska jobba för att bekämpa klimatförädnringen

  i övrigt är den årliga pressträffen ett välregisserat skådespel som Putins stab sätter upp för att ge sken av att vara ett demokratiskt land

 • Efter veckor av intensiv debatt kring al-Hol frågan, kunde utrikesminister Haavisto och regeringen idag andas ut. Men är frågan nu helt avhandlad?

  Regeringen kan nu fortsätta sitt arbete, men någon lätt uppgift blir det inte. Det ser fortsatt dystert ut för Finlands ekonomi förutspår Finansministeriet. Frågan är hur regeringen ska kunna nå sina sysselsättningsmål och hur man ska kunna finansiera välfärdssamhället?

  I USA når den politiska hösten sin kulmen. Representanthuset ska nu rösta om riksrättsåtal mot president Donald Trump - en exceptionellt hård åtgärd, men vad leder den till?

  Finlands EU-ordförandeskap lider mot sitt slut, och mycket har hunnit hända under det gångna halvåret. Vad lyckades och vad misslyckades Finland med - vi summerar.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä