Kosmopoliitin kotiinpaluu

Leena Kela etsii vastuullista tapaa olla kansainvälinen

 • 51 min
 • toistaiseksi

Performanssitaiteilija Leena Kela kertoo tarinat Kanadassa ja Kamerunissa kokemistaan teoksista, jotka muuttivat hänen ajatteluaan. Hän kertoo myös, miten lentomatkailua itsestäänselvyytenä pitänyt nuori taiteilija havahtui. Nyt hänellä on uudenlaiset määritelmät sille, miten olla kansainvälinen. Kela seuraa taiteilijoiden heimon mielenliikkeitä aitiopaikalta, sillä hän on Koneen säätiön Saaren kartanon residenssin toiminnajohtaja ja New Performance Turku -festivaalin taiteellinen johtaja. Toimittajana Minna Joenniemi.

Lähetykset

 • ma 30.12.2019 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Onko pakolainen maailmankansalainen? Jussi-palkittu elokuvasäveltäjä Sanna Salmenkallio ja Suomeen tullut pakolainen, irakilaisen muusikkosuvun jäsen Ali Saad muodostavat duon, jonka musiikki ylittää rajoja. Heillä on tarinoita kerrottavana niin vierailusta Kairossa megatähti Shakiran käyttämässä studiossa kuin kuolevalle ihmiselle esiintymisestä Kuopiossa. Toimittajana Minna Joenniemi.

 • Ruotsinsuomalainen toimittaja Johanna Koljonen on kuvitteellisten maailmojen kosmopoliitti. Hän kertoo, mitä kulttuurista ja yhteiskunnasta oppii pelaamalla liveroolipelejä Hamletin linnassa Tanskassa ja Harry Potterin velhokoulussa Puolassa. Pelaamisen ansioista hänelle oli kehittynyt taitoja, joiden avulla hän käynnisti Ruotsissa ilmiön, jossa kymmenet tuhannet ihmiset avautuivat somessa ja mediassa seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvistä kokemuksistaan. Toimittajana Minna Joenniemi.

 • Akrobaatti Laura Tikka lähti Tampereelta Sorin sirkuksesta 15-vuotiaana Saksaan opiskelemaan. Hän on työskennellyt eri puolilla maailmaa ja palannut nyt Suomeen tarinoita taskussaan. On tavallista, että sirkuslainen osaa puhua kahdeksaa kieltä, mutta millaista arki muutoin on kansainvälisissä sirkuksissa? Miten sirkustaiteilijan elämään ovat vaikuttaneet mm. Berliinin muurin murtuminen, 2010-luvun alun talouskriisi, eläinaktivistit, sirkussukujen hajoaminen, uskonnot ja valtionsirkusten avautuminen. Toimittajana Minna Joenniemi.

 • Performanssitaiteilija Leena Kela kertoo tarinat Kanadassa ja Kamerunissa kokemistaan teoksista, jotka muuttivat hänen ajatteluaan. Hän kertoo myös, miten lentomatkailua itsestäänselvyytenä pitänyt nuori taiteilija havahtui. Nyt hänellä on uudenlaiset määritelmät sille, miten olla kansainvälinen. Kela seuraa taiteilijoiden heimon mielenliikkeitä aitiopaikalta, sillä hän on Koneen säätiön Saaren kartanon residenssin toiminnajohtaja ja New Performance Turku -festivaalin taiteellinen johtaja. Toimittajana Minna Joenniemi.

 • Hannamari Shakya kuuluu valokuvaajien ja dokumentaristien kansainväliseen heimoon. Hän kertoo tarinoita pelosta, häpeästä ja haltioitumisesta - ymmärryksen hetkistä Mosambikissa, USA:ssa, ja Etiopiassa, sekä kaipuusta Nepaliin, jossa on hänen monikulttuurisen perheensä toinen koti. Valokuvien kautta Hannamari Shakya on käsitellyt tyttärensä monikulttuurisuutta ja suhdettaan omiin vanhempiinsa. Toimittajana Minna Joenniemi.

 • Saamelainen runoilija Inger-Mari Aikio kiertää Etelä-Amerikkaa nauttien runoista, rakastajista ja yleisön lämpimästä vastaanotosta. Hän kertoo myös maagisesta yhteydestä alkuperäiskansojen jäsenten välillä, ja siitä mitä on oppinut saamelais-mauritiuslaisen lapsen äitinä. Entä millainen oli tämän kosmopoliitin kotiinpaluu Pohjois-Lapin Pulmankijärvelle 47 vuoden jälkeen? Toimittajana Minna Joenniemi.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä