Muutoksen matkaopas

Miten valjastan sisun, itsetuntemuksen ja lempeyden käyttööni kamppailussa hyvän elämän puolesta?

 • 40 min
 • toistaiseksi

Muutokseen tarvitaan sisua, itsetuntemusta ja lempeyttä. Kun ne pakkaa reppuunsa, matka on ihmeitä täynnä.

Meissä kaikissa asuu uskomaton elämänvoima. Miten sitä käytetään?

Muutoksen matkaoppaassa puhutaan tänään unelmien tavoittelemisesta ja saavuttamisesta. Puhumme surusta, pelosta, kivusta - ja lempeydestä, intohimosta, ilosta ja onnesta.

Maria Jyrkäksen vieraana Emilia Lahti, joka työkseen tutkii sisua - elämänvoimaa, joka asuu meissä kaikissa - elementtiä, jonka voimme valjastaa käyttöömme ja jonka avulla voimme taistella hyvän elämän puolesta.

Lähetykset

 • ma 23.12.2019 19.05 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Muutokseen tarvitaan sisua, itsetuntemusta ja lempeyttä. Kun ne pakkaa reppuunsa, matka on ihmeitä täynnä.

  Meissä kaikissa asuu uskomaton elämänvoima. Miten sitä käytetään?

  Muutoksen matkaoppaassa puhutaan tänään unelmien tavoittelemisesta ja saavuttamisesta. Puhumme surusta, pelosta, kivusta - ja lempeydestä, intohimosta, ilosta ja onnesta.

  Maria Jyrkäksen vieraana Emilia Lahti, joka työkseen tutkii sisua - elämänvoimaa, joka asuu meissä kaikissa - elementtiä, jonka voimme valjastaa käyttöömme ja jonka avulla voimme taistella hyvän elämän puolesta.

 • Ihminen on luonnostaan luova. Joskus kiire, aikataulut ja joutenolon katoaminen saavat luovuuden kuitenkin piiloon.

  Kiire ja pelko ovat luovuuden pahimpia vihollisia. Mutta usein juuri sellaisissa elämäntilanteissa, joissa koemme ahdistusta ja pakkoa, kaipaamme toisenlaista elämää.

  Onko mahdollista korjata kurssia, jos arki on muuttunut suorittamiseksi? Olemmeko kutoneet päivistämme niin vahvan seitin, ettemme pysty pääsemään siitä irti, vaikka haluaisimmekin?

  Tiedämme, että jossain siellä taustalla, omassa sisimmässä, piileskelee edelleen se leikkivä lapsi, joka automaattisesti tietää, mistä se tykkää. Miten hänet saisi houkuteltua taas esiin?

  Maria Jyrkäksen vieraana kasvatustieteen professori, filosofi Juha T. Hakala Jyväskylän yliopistosta.

 • Kenkämeri eteisen lattialla, vaatteet ja tavarat, jotka eivät enää mahdu kaappeihin, ja kaikki on aina hukassa. Eihän ketään edes kehtaa kutsua kylään.

  Mistä syistä nurkkamme täyttyvät? Voiko kotiaan järjestämällä saada mielenrauhaa? Mihin kaikkeen energiaa vapautuu, kun sitä ei enää kulu ainaiseen sekasotkun kanssa kamppailuun?

  Maria Jyrkäksen vieraana ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto.

 • Työn imu, kutsumus ja tunne siitä että itsellä on jotain annettavaa ovat usein rahaakin parempaa polttoainetta työpaikalla. Kun taas hyväkään palkka työstä jossa ei viihdy, ei tunnu korvaavan uhrauksia. Silloin on syytä pohtia, miten kauan sellaista jaksaa, ja mitä muita vaihtoehtoja itsellä voisi olla.

  Alan vaihto aikuisiällä houkuttaa ja pelottaa. Mutta jos ei kokeile, ei saa koskaan tietää, mihin kaikkeen pystyy.

  Miten uskaltautua pitkän uran jälkeen kokeilemaan jotain ihan uutta - ammatikseen?
  Maria Jyrkäksen vieraana ratkaisukeskeinen työnohjaaja Jaana Toikkanen.

 • Raha käy tilillä palkkapäivänä ja katoaa sen jälkeen laskuihin, elämiseen ja ties mihin. Loppukuusta on jo kiristettävä kukkaronnyöriä. Kuulostaako tutulta?

  Miten omaan talouteen saa taloudellista puskuria ja voisiko rahaa jäädä jopa sijoittamiseen? Mitä keinoja tavallisella tallaajalla on käytettävissä muuttaakseen omaa talouttaan?

  Maria Jyrkäksen vieraana varallisuusvalmentaja Minna Nikula.

 • Parhaat ihmissuhteet kasvattavat ja kohottavat meitä. Joidenkin kanssa yksinkertaisesti on vain hyvä olla. Mutta sitten on ihmissuhteita, joissa sama draama toistuu kerta toisensa jälkeen. Sellaiset suhteet kaventavat elintilaa ja imevät energiaa. Silti niistä on vaikea sanoutua irti.

  Miten toimia haitallisissa, koukuttavissa ihmissuhteissa? Maria Jyrkäksen vieraana Koukuttavat suhteet -kirjan kirjoittaja, seksuaaliterveyden asiantuntija, logoterapeutti Susanna Ruuhilahti.

 • Muutos on mahdoton jos riippuvuus sanelee elämän marssitahdin. Omaa tahtoa on vaikea noudattaa, jos viina, työ, liikunta, seksi, ruoka tai joku muu riippuvuuden kohde on omaa mieltä vahvempi. Miten riippuvuudesta saa niskalenkin? Maria Jyrkäksen vieraana raitistunut alkoholisti Erja Mäki-Filppula.

 • Äiti on aina äiti ja isä on aina isä. Mutta kuinka paljon äidillä tai isällä saa olla omaa elämää? Miten hyvä vanhemmuus ja uratavoitteet tai muu itsensä toteuttaminen mahtuvat samaan arkeen? Maria Jyrkäksen vieraana Uraäidin selviytymisoppaan kirjoittanut Anni Erkko.

 • Kun mikään ei huvita, eikä mihinkään ole oikein voimiakaan. Uupumus vie värit elämästä. Asiat, joista ennen sai iloa, tuntuvat velvollisuuksilta ja usko omaan osaamiseenkin rapautuu.

  Kun akku loppuu - miten elää uupumuksen kanssa? Maria Jyrkäksen vieraana Uuvuksissa kirjan kirjoittaja, työpsykologi Liisa Uusitalo-Arola.

 • Muutoksen matkaopas vierailee Pelkosenniemellä. Vilma Pellinen ja Janne Uusitalo muuttivat Helsingin kantakaupungista 20 asukkaan Suvantoon Lappiin.

  Palkkatyö vaihtui yrittäjyyteen ja koti perustettiin Suvannon kylän vanhaan kyläkouluun.

  Sama kyläkoulu, jota Jannen isäkin kävi aikoinaan. Samassa kylässä, jossa useampi Jannen esi-isä on syntynyt.

  Työ seurasi muuton mukana, sillä kumpikin voi jatkaa entisiä töitään, mutta työsuhde piti vaihtaa yrittäjyyteen. Työmatka lyheni puoleen minuuttiin, yläkerrasta omiin työhuoneisiin.

  Mikä ratkaisi muuttopäätöksen? Entä mistä rohkeus päätökseen?

  Toimittajana Maria Jyrkäs.

 • Muutos on mahdoton, jos jokin entisessä pitää otteessaan. Voimakkaimmin menneessä voi pitää kiinni trauma, joka voi oireilla vuosikausia tapahtuneen jälkeenkin. Onneksi traumasta voi toipua. Maria Jyrkäksen vieraana on omasta traumastaan parantuva ja aiheesta kirjan kirjoittanut näyttelijä Jenny Rostain.

 • Seksuaalisuus on vahvimpia energioitamme, mutta samalla myös herkimpiä alueita persoonassamme. Miten seksuaalisuus kasvaa ja kehittyy elämänkaaren mukana? Miten seksuaalinen kasvu vaikuttaa hyvinvointiimme? Maria Jyrkäksen vieraana seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä