Radio Variaatio

Lintukonsertti.

 • 25 min
 • toistaiseksi

Lintukonsertti on äänitaiteilijoiden Juhani Liimatainen ja Juha Valkeapää luoma maisema.
Se koostuu tavallisista ja myyttisistä linnuista, jotka Liimatainen tekee syntetisaattoreilla, Valkeapää äänellään. Molemmat tekijät myös puhuvat hiukan.

Lintukonsertti on radioversio samannimisestä esityksestä.
Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen, Radiogalleria

Lähetykset

 • su 29.12.2019 18.28 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Millaista taide on tulevaisuuden Suomessa, kun seniorikansalaiset muodostavat yhä isomman osan väestöstä? Vanhuuteen liittyy monia mielikuvia, tabuja ja ennakkoluuloja. Sitä voi verrata esimerkiksi sukupuoleen: Molemmat tapahtuvat meille usein toisten tekemänä. Meitä iätetään ja sukupuolitetaan. Ikä ja sukupuoli myös kietoutuvat toisiinsa. On sanottu, että vanhana meistä kaikista tulee naisia. Mutta millaista olisi muunsukupuolinen vanhuus?

  Ohjaus, käsikirjoitus, äänisuunnittelu ja musiikki: Heidi M. Wee ja Kim Modig / Biitsi-duo
  Kuraattori: Suvi Tuuli Kataja
  Tilaaja: Juha-Pekka Hotinen/Radiogalleria

  Ohjelma kuuluu Suvi Tuuli Katajan kuratoimaan kokonaisuuteen Säröääniä.

 • Suomalais-karjalaisessa kansanrunoudessa kaikille pelottaville asioille, kuten ukkoselle, tulelle - ja naisen sukuelimille on oma syntyloitsunsa. Kun tuntee asian alkuperän, voi hallita sitä. Tässä esseessä tekijä palaa mytologiseen syntykotiinsa ja kokoaa sieltä oman syntyloitsunsa räpin avulla.

  Ohjaus ja äänisuunnittelu: Salla Hämäläinen. Dramaturgi: Elli Salo
  Graafinen suunnittelu ja valokuvaus: Elina Penninkangas
  Kuraattori: Suvi-Tuuli Kataja. Tilaaja: Juha-Pekka Hotinen, Radiogalleria

  Ääniroolit
  Kertoja: Anna-Maija Valonen, Ellen Thesleff: Satu Mikkelinen, Nina, Carina Hagström,
  Helsinki Coast Quads, Kallio Rolling Rainbow, Nora Horn aka Mon-Sala, Sari.

  Kiitos
  Katja Kostiainen (Grito Films), Janne Jankeri (Piippu Film Sound),
  Hilla Hämäläinen, Markku Hämäläinen, Petra, Vera ja Imre Bálogh

  Kirjalliset lähteet
  Naisen väki (Apo, 1995), Suomalainen Shamanismi (Siikala, 1994),
  Itämerensuomalaisten mytologia (Siikala 2013), Minä maalaan kuin jumala (Schreck: 2019),
  Yötaivas ryöstää Sammon takaisin, Tähdet ja Avaruus (Ridderstadt, 2008)

  Ohjelma kuuluu Suvi Tuuli Katajan kuratoimaan kokonaisuuteen Säröääniä.

 • Osa ihmisistä ei harrasta seksiä. Alle prosentti ei rakastele koskaan elämänsä aikana. Syitä ovat muun muassa haluttomuus, vakaumus ja tahdosta riippumaton pidättäytyminen.

  Aseksuaalisuus on vielä osittain vieras käsite, joka nähdään heteronormatiivisessa ympäristössä väliaikaisena vaiheena – mitä se ei yleensä ole. Vapaaehtoinen selibaatti pyrkii puolestaan vapauttamaan ihmisen himosta, joka ohjaa käytöstä ja tunteita. Selibaatti saattaa olla myös vastentahtoista aiheuttaen nuorissa miehissä turhautumista ja naisvihaa.

  Minkälaista on elämä ilman seksiä? Mitä seksuaalisuus oikeastaan on? Radiofoninen essee etsii vastauksia kaikenvärisen kohinan joukosta vapaan assosiaation ja musiikillisen improvisaation avulla.

  Käsikirjoitus, ohjaus ja äänisuunnittelu: Tuomas Skopa
  Asiantuntija: Jussi Nissinen
  Musiikki: Sydän, sydän
  Tuottaja: Eerik Purdon / Artlab
  Kuraattori: Suvi Tuuli Kataja
  Tilaaja: Juha-Pekka Hotinen / Radiogalleria

  Ohjelma kuuluu Suvi Tuuli Katajan kuratoimaan kokonaisuuteen Säröääniä.

 • Teknologioiden mekaaniset ja sähköiset äänet täyttävät maailman. Linnunlaulua on vähemmän kuin aiemmin, kassajärjestelmät piipittävät yötä päivää. Talitiaiset lyhentävät laulusäkeitään saadakseen viestinsä perille melun läpi.

  Avian Electronics - Sähköisiä luontokuvia on ääniteos, joka tarkastelee muuttuvaa ympäristöä, luonnon ja luonnollisuuden merkityksiä kiihtyvän teknologisen kehityksen ja ekologisen kriisin ajassa. Teoksen kaikki ”luontoa” jäljittelevä äänimateriaali on synteettistä, sähköisesti tuotettua.

  Ville Aalto on ajankohtainen soolonäyttelyllä “Avian Electronics - Muodonmuutos” äänitaidegalleria Akusmatassa 2.-6.3., nykymusiikkifestivaali Tampere Biennalessa 18.3.-5.4., Kontula Electronicissa 17.-19.4. sekä myöhemmin tänä vuonna ilmestyvällä levyllään.

  Ääni, musiikki ja ohjaus: Ville Aalto. Tekstit: Ronja Louhivuori. Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen/Radiogalleria.

 • Mitä radiolla voi tehdä? Onko kuuntelu taito siinä missä lukeminenkin? 

  Ohjaaja-tuottaja Pertti Salomaan (1933-1991) elämäntyö tapahtui radion rajoja etsien. Hän oli empaattinen toimittaja, pitkän linjan äänityöläinen ja näkemyksellinen radion tekijä.  Kun taiteilija Kim Modig sai tehtäväkseen tulkita uusiksi jonkin Salomaan teoksista, Modig kirjoitti sen sijaan soivan esseen limittäin Salomaan tuotantoon.
  Tämä radioessee on kunnianosoitus ja utelias vastaväite Salomaan esteettiselle ajattelulle ja äänen taiteelle. Teoksessa kuullaan näytteitä Pertti Salomaan töistä sekä Yleisradion arkistosta. Äänisuunnittelijat nostetaan esille ohjaajien takaa. 
  Haastateltava: Sirkka Sario. Käsikirjoitus, ohjaus, äänitys ja äänisuunnittelu: Kim Modig.  
  Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen, Radiogalleria

 • Linnut ovat älykkäitä ja viisaita olentoja, paljon viisaampia kuin luulemmekaan. Radiogallerian Hetki – lintujen neroutta kuuntelee täsmällistä hetkeä, 25 minuuttia urbaania kaupunkiyötä, kun aurinko nousee kesäaamuna kello neljä. Tekijät Leena Häkkinen, Tuomas Norvio ja Tapani Rinne kuljettavat kuulijan tämän dokumentaarisen hetken kautta matkalle lintujen nerokkaaseen maailmaan.

  Samalla ohjelma kysyy mikä on luonnollista, mikä opittua ja mikä on täysin tehtyä? Ohjelmassa soivat lintujen luonnollisen laulun lisäksi soittimilla tehdyt lintuäänet, ihmisen ääni ja urbaanin kaupungin syke. Hetki – lintujen neroutta on kokonaisteos, jossa linnuilla on pääosa, nyt kun ne vielä laulavat.

 • Lintukonsertti on äänitaiteilijoiden Juhani Liimatainen ja Juha Valkeapää luoma maisema.
  Se koostuu tavallisista ja myyttisistä linnuista, jotka Liimatainen tekee syntetisaattoreilla, Valkeapää äänellään. Molemmat tekijät myös puhuvat hiukan.

  Lintukonsertti on radioversio samannimisestä esityksestä.
  Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen, Radiogalleria

 • Kun aurinko ja usva nousevat yhtä aikaa kesäisellä nevalla, suo soi hiljaisuutta. Sitten suopursujen humalluttava tuoksu manaa loitsut esiin ja askelten ääni pitkospuilla antaa rytmin, kun ikiaikainen tanner kannattelee ihmisen lisäksi menneitä, tuhansia vuosia.

  Mihin ihminen tässä akustisessa, soivassa maisemassa kuuluu? Mitä hän kuulee, kun pysähtyy eri vuodenaikoina suota kuuntelemaan? Ja mitä onkaan kuuluminen, kuuleminen ja kuunteleminen?

  Äänitaiteilija Leena Häkkinen ja kanneltaja Timo Väänänen ovat tehneet tämän akustisesti ja musiikillisesti soivan Radiogalleria-teoksen, joka kutsuu kuulijaa rakentamaan oman mielenmaisemansa, joka soi.

 • Radioessee tutkii liikuttumisen olemusta. Pohdinnassa ovat mukana filosofi, kirjailija ja dokumenttielokuvien tuottaja.

  “Viimeksi liikutuin kohdatessani hyvin toimivan terveydenhoitojärjestelmän ystäväni sairastuttua vakavasti. Liikutuksen aiheita löytyy ympäriltämme joka päivä. Niitä voivat olla musiikki, hauras vanhus bussipysäkillä tai elämää ihmettelevä lapsi. Liikuttua, to be moved, vara gripen, bewegt sein, etre touché, mozdít lenni. Monissa kielissä liikuttumisen käsitteeseen liittyy jotain käsin kosketeltavaa; liikettä tai liikkeessä olemista. Liikuttumiseen liittyy usein voimakas myötäelämisen kokemus. Liikuttuminen voi ilmetä myös kyynelinä, kuristavana tunteena kurkussa, kiihtyneenä sydämen sykkeenä.” (Päivi Takala)
  Tekijät: Päivi Takala, Juhani Liimatainen.
  Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen, Radiogalleria

 • Äskettäin Unescon Aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon lisätty indonesialainen perinnelaiva pinisi on yhä edelleen tärkeä tavarankuljetuksessa kautta koko laajan saariston. Entisinä aikoina vapailla vesillä, ennen eurooppalaisten tuloa, tehtiin myös ulkomaanmatkoja.

  Tätä kaunista korkeareunaista ja tyypillisesti kaksimastoista purjelaivatyyppiä sanotaan rakennetun jo 1300-luvulta alkaen etenkin Sulawesin saaren eteläisissä rantakylissä. Laivanrakennukseen liittyy monia uskomuksia, seremonioita sekä historiallisia tarinoita. Pinisi-laivatyypistä on myös muodostunut eksoottinen huvipursi varakkaille länsimaalaisille.

  Käsikirjoitus ja ohjaus: Reijo Lainela. Äänisuunnittelu: Tuomas Skopa, Artlab. Tuottaja: Kimmo Koskinen, Artlab.

 • Miltä lapsuus kuulostaa Helsingissä 2019? Megaradiohommeli seuraa kahden lapsen päivää antautuen heidän äänimaailmoilleen, kertoen heidän tarinoitaan ja kuunnellen heille kotona, koulussa ja harrastuksissa tarjottua opastusta. Mistä lapset puhuvat? Mitä maailmoja he kuuntelevat? Mitkä pyynnöt, neuvot tai käskyt ohjaavat heitä? Mikä on heidän vapautensa äänimaisema?

  Teos pohjaa dokumentaariseen materiaaliin ja tekoprosessiin on osallistunut aikuistaiteilijoiden lisäksi 4–10-vuotiaita lapsia. Kaikki musiikki on lasten säveltämää ja teoksessa käytetyt musiikilliset elementit perustuvat lasten eri tekniikoilla toteuttamiin ääniin.

  Sit ku mä vedän sen vaikeen tason, ni mä aion saada ihan sika paljon kamaa koska se on Demon. Ja se aikoo olla mun eka Demon, ja Demon on vaikein vaikeustaso. Ja must on outoo koska must tän ei pitäis olla Demon mun mielestä, vaan must tän pitäis olla Insane. Koska tää ei oo niin vaikee, mun
  mielestä.

  Ohjaus ja dramaturgia: Nora Rinne ja Pärttyli Rinne. Äänisuunnittelu: Kasperi Laine.
  Esiintyjinä, äänimateriaalin tuottajina ja muusikoina toimivat lapset: Aale Rinne, Aarni Rinne, Hugo Laine ja Väinö Laine. Myös kaikki teoksessa käytetty valmis tekstimateriaali (luetut lauseet ja tarinat), on lasten itsensä kirjoittamaa.
  Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen / Radiogalleria.

 • Esseisti Jaana Seppäsen ja äänisuunnittelija Tuomas Skopan kollaasimainen äänimatka kahteen kaupunkiin – siihen epäilevän sivustakatsojan likaisten ja hämärien nurkkien kaupunkiin, jossa valmistellaan vallankumousta ja aurinkoiseen Moskovaan, jonne pääsee Helsingistä junalla yhdessä yössä.
  Käsikirjoitus, ohjaus ja esiintyjä: Jaana Seppänen. Äänisuunnittelu: Tuomas Skopa.
  Tuotanto: Artlab ja Radiogalleria.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä