Vega i dag

Bokvaka med Kia Svaetichin och Ted Forsström med flera

 • 57 min
 • ei kuunneltavissa

Våra största bokälskare samlas för att diskutera det bästa, intressantaste och starkaste läsupplevelserna från årets bokskörd. Vilken är 2010-talets bästa bok, vilken är den samhälleligt viktigaste, vad vill vi läsa för barnen och vilka av årets böcker föredrar vi som ljudbok? Publikens favoriter kommer också presenteras under kvällen. Det här och mycket mer behandlas tillsammans med Kia Svaetichin, Ted Forsström, Anne Hietanen, Marit Lindqvist, Mathias Rosenlund och Ida Fellman.

Lähetykset

 • to 19.12.2019 21.03 • Yle Vega

Klipit

 • De första Suneböckerna kom på 80-talet, men Sune och hela familjen Andersson klarar sig bra på bio också i dag. De senaste två Sunefilmerna har fått stor publik och nu är "Sune - best man" också Guldbaggenominerad i flera kategorier. En del av succén kan tillskrivas Finland, för Elis Gerdt som spelar Sune har nämligen finska rötter.

  Reporter: Marianne Sundholm
  Foto: Frida Lönnroos

 • Jonathan Iilahti blev osynlig på hockeykartan - men gav aldrig upp och tog sig tillbaka till ligan. Redaktör: Sebastian Backman

 • Rökstenen är en av världens mest kända runstenar. Den senaste tolkningen, som forskare nyligen gjort, är att vikingarna kände oro för klimatet och att runstenen består av nio gåtor som handlar om solen och ljusets rytm. Redaktör: Emil Friman

 • Dödsskjutningarna minskade marginellt i Sverige i fjol, men sprängdåden har ökat markant. Svenska Yle har träffat rikspolischef Anders Thornberg som berättar om polisens arbete med att kraftsamla mot kriminaliteten i Operation Rimfrost. Han är hoppfull, men säger att arbetet kommer ta lång tid.

  – Det är fullt i fängelserna i Sverige, det är fullt på häktena. Ändå är det ungefär lika många skjutningar, trots att polisen tar mer vapen och narkotika än vi någonsin har gjort. Vi på polisen måste bli ännu bättre på vårt arbete men framför allt måste man bryta tillväxten. I region Syd i Malmö ser vi 8–14-åringar som springer och hjälper de kriminella med vapen och narkotika och rånar varandra.

  Reporter: Marianne Sundholm
  Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press

 • Att laga mat kan ibland kännas tråkigt och jobbigt. Det kanske inte finns tid eller så är ideérna på maträtter slut. Lotten Lindborg-Suhonen är kock och krögare och hon älskar att laga mat. Här är hennes tips på hur man hittar inspiration för matlagning.
  Redaktör: Sofie Gammals

 • Har du tänkt på hurdana skor som är bäst för dina fötter och hurdana skor som kan vara dåliga i längden? Det vet fysioterapeut Sandra Nybacka.
  Redaktör: Sofie Gammals

 • Varje januari fylls gymmen av nya medlemmar som är ivriga och motiverade att börja det nya året med att komma igång med träning. Men efter några veckor tröttnar många. Fysioterapeut och personlig tränare Bettina Heiskari tipsar om hur vi håller träningsmotivationen uppe under hela året.
  Redaktör: Sofie Gammals

 • Vilka filmer och tv-serier ska du inte missa våren 2020? Svenska Yles filmkritiker Johanna Grönqvist lyfter fram några favoriter. Programledare: Hannah Norrena.

 • Tjugohundratiotalet har varit ett stort årtionde när det gäller tv-serier. Redaktör My Tengström, som är en stolt tv-serietittare, diskuterar med redaktör Emil Friman.

 • I det stora hela har arbetet blivit bättre för löntagarna de senaste åren, säger arbetslivsforskaren Mika Helander, men samtidigt har kraven på flexibilitet gjort arbetslivet osäkert för många arbetstagare. Redaktör: Elin Willows.

 • I en serie inslag tittar vi tillbaka på 2010-talet från olika perspektiv. Hur har inrikespolitiken sett ut under de senaste tio åren? Det reder vi ut. Men kan man förstå inrikespolitiken utan att se på hela världen? Nej, säger redaktör Johan Ekman. Programledare: Joakim Rundt.

 • Brukar du haka på modetrender? Ha du koll på vilka trender som varit stora under 2010-talet? Det har frilansdesignern Sofia Järnefelt som redaktör Sofie Gammals har talat med.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä