Yle Åboland

Morgonparlamentet: "De konstnärliga yrkena är utsatta, man vet inte var gränsen ska dras"

 • 20 min
 • toistaiseksi

Nina Kivinen och John Lassus diskuterar kvacksalverier, alternativa metoder och skådespelare som jobbar gratis i samband med utbildning. Redaktör: Lina Frisk.

Lähetykset

 • pe 22.11.2019 11.10 • Yle Areena

Klipit

 • John Lassus och Ina Laakso snackar kring aktuella nyheter. Bland annat torget i Pargas, hundavel och återvinning av kläder är dagens ämnen. I studion Lina Frisk.

 • De härliga kärringarna i Kärringmossen blandar fysisk teater, clowneri och skådespelarkonst. Pjäsens stil är inspirerad av bouffon-tekniken – en genre inom clowneri där groteska karaktärer ocensurerat tar itu med alla livsområden och orättvisor. På scen ser vi mångkonstnären Cris af Enehielm och Finlands första clownmagister Janna Haavisto. Föreställningen regisseras av Grus Grus Teaters kärnmedlem Sofia Molin.
  De intervjuades av Andrea Wiklund.

 • På mötet diskuterades bland annat aktuella jordbruksfrågor och klimatet. Här intervjuas jordbrukare Mickel Nyström och Andreas Johansson av reporter Pontus Nyqvist.

 • Janne Wennström och Charlotta Rosenberg resonerar kring nyårslöften, matsvinn, flygskam, vitsvanshjortar och det varma vädret. I studion Jesper Alm.

 • I Åbo kallas man till rådgivningskontroll då man är 1 år, 2, 3, 4, 5, 6 och då man fyller 75 år. Under år 2020 kommer alla 75-åringar i Åbo för första gången att kallas till rådgivning. Åboborna Anita Jansson och Tryggve Forssell är två av dem som fyller 75 i år. I inslaget hörs också Jaana Koskenniemi, Laura Viikari och Tarja Eronen från geriatriska polikliniken vid Åbo stadssjukhus. Redaktör är Linus Hoffman.

 • Man har sagt att Hitis-Rosala totalt invaderats av vitsvanshjort de senaste åren. Jägarna tror att de skärmts iväg från fasta Kimitoön på grund av vargarna. Jaktchef Sune Fromholz berättar hur det påverkat orten. Redaktör: Amanda Vikman.

 • Nytt för i vår är att det går att bjuda hem handledaren i datastöd för att lära sig mer om sin smarttelefon, pekplatta eller dator. Enda kravet är att minst två behöver hjälp - hjälpen är gratis. Yle Åboland träffade handledare Luisa Blumenthal i Åbo då hon hjälpte pensionären Eva Holmberg med en krånglig räkning (ses på bilden). Dessutom berättar Arbis rektor i Åbo, Sixten Westerby, och Kombis rektor i Pargas, Cecilia Hindersson, om hur arbetarinstituten samarbetar. Redaktör: Marie Söderman.

 • Kvinnor 3 är en kort turnépjäs där man får en inblick i tre olika liv i olika åldrar. Pjäsen är skriven av Jessica Edén och är regisserad av Tove Appelgren. Svenska Yles recensent Camilla Lindberg besökte studion och berättar om pjäsen. Redaktör Andy Ödman.

 • Beatles tributbandet She's leaving home har haft en livlig höst med spelningar bland annat i Liverpool och i Brasilien. I januari bär det iväg till St. Petersburg och efter det blir det ännu spelningar i Finland.
  Riddo Ridberg och Anton Elmvik från bandet besökte Yle Åbolands studio och berättade om deras upplevelser utomlands.
  I studion Andy Ödman.

 • Emma Kantola, Alina Finnberg, Alissa Klåvus och Linnea Lapintie berättar om gåvorna de gjort till en tomte och om fönstret som de dekorerat på sitt dagis, tillsammans med barnträdgårdslärare Minna Holmström på daghemmet Lyckobo i Åbo. Reporter: Marie Söderman.

 • Efter höstens stora strejker och Arkeas strejk inom Åbo stad vill inte Åbo riskera att det bryter ut fler arbetstvister inom staden. Därför upphäver man nu vårens beslut om att dotterbolaget Kuntec får byta kollektivavtal våren 2020. Redaktör: Jasmine Nedergård

 • Det nya och mycket omtalade psykiatriska sjukhuset i Åbo kommer inte att bli så stort och fint som det var tänkt.
  Sjukhuset har bantats ner till ungefär hälften av det som ursprungligen planerades. Orsaken är bland annat att pengarna från sjukvårdsdistriktets medlemskommuner inte räcker till.
  Eeva Siivonen som är verksamhetsledare för Föreningen för mental hälsa i Åbo, Itu ry, är väldigt besviken.
  Redaktör: Marie Söderman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä