Radio Suomi Kotka

Iittiin suunnitellaan 70-metristä riippusiltaa, joka ylittäisi Kymijoen - "Tarvitaan uutta puhtia ja virikkeitä"

 • 11 min
 • toistaiseksi

Iitti on ollut puheenaiheena Kymiring-moottoriurheilukeskuksen suurten tavoitteiden myötä, mutta paikkakunnalle halutaan vetovoimaa myös muulla tavoin. Iitin Mankalaan suunnitellaan uudeksi matkailunähtävyydeksi Kymijoen ylittävää 70-metristä riippusiltaa ja 3—4 kilometrin pituista luontopolkua. Silta tulisi olemaan siis pitempi kuin esimerkiksi Repoveden kansallispuiston uusi 55 metriä pitkä silta.

Miksi Iittiin tarvitaan juuri nyt riippusilta luontopolkuineen, paljonko se tulisi maksamaan ja millaisella aikataululla se toteutuisi? Jesse Mäntysalon haastattelussa puheenjohtaja Markku Yli-Kaitala ja sihteeri Annukka Linninen Iitin Matkailu ry:stä.

Lähetykset

 • ti 26.11.2019 12.47 • Yle Areena

Jaksot

 • Kamalat äidit® -toiminta on murrosikäisten lasten äideille tarkoitettua vertaistoimintaa. Eri puolella Suomea on perustettu vertaisryhmiä, joissa käsitellään muun muassa vanhemmuuteen liittyviä teemoja ja jaetaan murrosikään liittyvää tietoa. Ryhmät ovat suljettuja, luottamuksellisia ja maksuttomia ja ryhmät kokoontuvat yhdessä 10 kertaa. Haminassa käynnistyi oma ryhmänsä tammikuun lopulla. Marjut Lauronen on yksi ryhmän vetäjistä. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

 • Parisuhdeongelmiin haetaan nykyisin ahkerasti apua. Esimerkiksi Etelä-Kymenlaakson seurakuntien perheneuvontaan joutuu tällä hetkellä jonottamaan noin puolitoista kuukautta.
  Perheneuvonnan kysyntä on kasvanut vuosittain. Viime vuonna neuvontaa sai ennätysmäärä eli 365 ihmistä. Perheasiain neuvottelukeskukseen tullaan toki pohtimaan myös muita kuin parisuhdekriisejä.

  Kotka-Kymin seurakunnan perheneuvoja Johanna Tanska kertoo Jesse Mäntysalon haastattelussa, millaiset asiat tyypillisesti aiheuttavat kitkaa ihmissuhteissa. Lisäksi hän avaa perheneuvojan roolia ja keinoja ulkopuolisena auttajana sekä antaa jokapäiväisiä vinkkejä siihen, miten pitää parisuhteessa liekkiä yllä.

 • Positiivisen palautteen vallankumous -Facebook-ryhmä valittiin vuoden 2019 positiivisimmaksi kotkalaiseksi ilmiöksi. Kotkan Nuorkauppakamari järjesti kilpailun yhteistyössä Positiivareiden kanssa.

  Facebook-ryhmän perustaja ja ylläpitäjä Emmi Kirvesniemi vieraili Kymenlaakson aamulähetyksessä. Jesse Mäntysalon haastattelussa Kirvesniemi kertoo muun muassa, miten ryhmän ylläpitäminen on vaikuttanut hänen elämäänsä, ja onko olemassa aiheita, jotka aiheuttavat kuohuntaa jopa positiivisuusryhmässä.

 • Pitäisikö Kotkan kaupungin muistaa vuoden urheilijaksi valittua jalkapalloilija Teemu Pukkia nimeällä liikuntahalli hänen mukaansa? Tätä kysymystä Kotkassa on pohtinut muun muassa
  kaupunginvaltuutettu Joona Mielonen (vas). Hänen jättämässään valtuustoaloitteessa esitetään, että Kotkan kaupungin tulee huomioida jalkapalloilija Teemu Pukin viime vuosien menestys. Mielonen haluaisi, että Ruonalan urheiluhalli nimettäisiin uudelleen Teemu Pukin mukaan sekä selvitettäisiin myös muita Pukin mukaan nimettäviä kohteita. Kotkassa on jo entuudestaan Teemu Pukin mukaan nimetty lähiliikuntapaikka.

  Jesse Mäntysalo tapasi Joona Mielosen Teemu Pukki -lähiliikuntapaikassa Kotkan Hirssaaressa. Mielonen perustelee aloitettaan ja kertoo, miten tärkeä henkilö Pukki on imagoarvoltaan Kotkalle.

 • Parin viime vuosikymmenen aikana on tehty tutkimuksia ammattimuusikoiden vaivoista. Tulosten mukaan jopa 56-88 prosenttia muusikoista sanoo kärsivänsä uransa aikana vaivoista, jotka haittaavat soittamista. Soittajien vaivat löytyvät yleensä yläraajoista ja ne ilmenevät pääasiassa tuki- ja liikuntaelinten rasitusvammoina. Syynä ongelmiin on usein väärä soittoasento. Eri soittimetkin kuormittavat soittajaa eri tavoin. Eniten fyysisiä vaivoja on kosketin- ja jousisoittajilla. Soittajien fysiikkaa kuormittaa myös orkestereiden kireä työtahti.

  Kotkalainen Lisa Kallström-Jokipii toimi Kymi Sinfoniettan viulistina, kunnes kahdeksan vuotta sitten joutui lopettamaan uransa muusikkona. Syynä olivat olkapäävaivat, jotka vaativat loputla leikkausta. Edessä oli uudelleenkouluttautuminen.

  Jesse Mäntysalon haastattelussa Lisa Kallström-Jokipii kertoo, mistä terveysongelmat johtuivat ja miten hän selvisi suuresta elämänmuutoksesta.

 • Sanna Reeves toimii australialaisen Huskisson rural fire brigade -ryhmän palopäällikkönä. Ryhmä toimii samalla periaatteella kuin Suomen sopimuspalokunnat. Suomalaista sukujuurta oleva Reeves vieraili perheineen Kotkassa tammikuussa, juuri pahimpien maastopalojen riehuessa Australiassa. Millaisin ajatuksin Sanna lomailee kaukana kotoa? Kuvassa Sanna, Matthew ja Axl Reeves. Toimittajana Kiira Ikävalko.

 • Kotkalainen Aada Honkasalo on ekaluokkalainen. Maija Tuunila kävi tapaamassa häntä joulun välipäivinä ja kysyi vieläkö koulu on yhtä mukavaa kuin alkusyksystä, miten meni joulu, mitä toivelahjoja hän sai ja näkikö hän pukkia.
  Ja mitä Aada odottaa tulevalta vuodelta.

 • Kotkalainen Auli Kettunen tulkitsee tarot-korteista. Hän ei mielellään puhu itsestään ennustajana, koska se aiheuttaa ennakkoluuloja, jopa pelkoa asiakkaissa. Millaisissa asioissa ennustuksiin tukeudutaan? Ja miksi toimittaja sai kuoleman kortin?

 • Kotkassa Karhulan lukiolaiset järjestivät mielenilmauksen lukionsa säilyttämisen puolesta.
  Kymmenet lukiolaiset viettivät koko yön koululla. Näin opiskelijat halusivat osoittaa tukensa lukiolleen.

  Kotkan lukiokoulutusta on ehdotettu keskitettäväksi Kotkansaarelle. Kotkan lyseo ja Karhulan lukio yhdistettäisiin, ja opetus siirrettäisiin Kotkansaarelle vuodesta 2023 alkaen. Lukioselvitys on parhaillaan lausuntokierroksella.

  Jesse Mäntysalo tapasi lukiolaisen Aino Griinarin ja lukion hallituksen vastaavan opettajan Jarno Syrjäläisen.

 • Kotkan seudulla haetaan näyttelemisestä kiinnostuneita lapsia ja nuoria useisiin teatteri- ja elokuvatuotantoihin.

  Kaupunginteatterin ja nuorisoteatterin yhteiseen kaksiosaiseen Lasse-Maijan etsivätoimisto -näytelmään haetaan näyttelijöitä koe-esiintymisillä. Lisäksi näyttelijä-ohjaaja Mari Rantasila etsii nuorta miestä ohjaukseensa ammattiteatterin näytelmään. Nuorisoteatteri hakee myös yleisemmin harrastuksesta kiinnostuneita nuoria mukaan toimintaansa.

  Jesse Mäntysalon haastattelussa Kotkan nuorisoteatterin tuottaja-ohjaaja Pia Lunkka kertoo, miten suosittua teatteriharrastus juuri nyt on lasten ja nuorten keskuudessa. Lisäksi hän avaa, millainen tilanne koe-esiintyminen lapsille ja nuorille on.

 • Lasten vaaralliset leikit huolestuttavat Korialla Kouvolassa.
  Arviolta 10–15-vuotiaita lapsia on nähty leikkimässä junaradalla ja sen läheisyydessä syksyn aikana. Lapset ovat veturinkuljettajien havaintojen mukaan kisailleet siitä, kuka uskaltaa olla raiteilla pisimpään junan lähestyessä.
  Lapset ovat myös harrastaneet alueella parkouria ja pyöräilleet kovaa vauhtia. Syyslomaviikolla pienet pojat olivat temppuilleet radan läheisyydessä pudoten radalle.

  Elimäki-Korian aluetoimikunta on nyt puuttunut asiaan. Jesse Mäntysalo kysyy aluetoimikunnan puheenjohtaja Ilkka Tirkkoselta ja jäsen Pipsa Kontkaselta, miten vaaratilanteita voidaan ehkäistä ja mihin toimenpiteisiin aluetoimikunnan mielestä tulisi ryhtyä?

 • Kouvolalainen Laura Kelkka opiskelee Kotkassa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa nyt toista vuotta rakennusinsinööriksi.
  Alun perin hän kouluttautui kokiksi, mutta päätti sitten opiskella myös jotain aivan muuta.
  Laura Kelkka kertoo Maija Tuunilan haastattelussa siitä, miksi hän päätti opiskella lisää ja millaista opiskelu on. Hänhän työskentelee opiskelun ohessa koulun betonilaboratoriossa, jääkö hänelle yhtään vapaa-aikaa?
  Laura Kelkka tutustuttaa kuuntelijat vielä tarkemmin opiskelijan elämään tekemällä pieniä äänitarinoita. Niitä kuullaan arkiaamuisin Radio Suomen Kymenlaakson aamuissa 2. joulukuuta lähtien.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Pirkka-Pekka Peteliuksen pitkäaikainen haave on ollut veneilysäätietojen lukeminen radiossa. Toive toteutui, kun Pirkka-Pekka vieraili Kymenlaakson Radiossa. Kuuntele kuinka mies selviytyi. Samalla selviää myös mikä olisi Peteliuksen unelmien täyttymys ja miksi unelma ei ole vielä toteutunut.

 • Kymenlaakson Radio sai mieluisan vieraan, kun Pirkka-Pekka Petelius saapui Mari Pekkasen juontopariksi iltapäivälähetykseen. Lähetys täyttyi toivekappaleista, yleisön kysymyksistä ja vapaasta assosiaatiosta. Tarina luikerteli Kymenlaakson murteen ominaispiirteiden pohdinnasta nujakkaan Sami Hyypiän kanssa. Kuuntele iltapäivän parhaat palat!

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieraana on kansanedustaja Ari Torniainen (kesk.) Lappeenrannasta. Haastattelussa hän arvostelee muun muassa hallituksen kaavailemaa kuntauudistusta. Toimittajana on Jaakko Mäntymaa.

 • Kotkan Maretariumissa rantakäärmeiden määrä moninkertaistui kesän lopulla. Käärmepariskunta sai 19 munaa, joista suurin osa on jo kuoriutunut. Rantakäärme on kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen eläin. Esimerkiksi vaaran uhatessa se ruiskauttaa viholliseen kaamean pahanhajuista ainetta. Toinen keino sillä on heittäytyä selälleen ja esittää kuollutta.
  Maija Tuunila kävi ihmettelemässä maretariumin rantakäärmeitä Kotkan Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkosen kanssa.

 • Tämänkertainen parlamenttivieras, kotkalainen kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.), uskoo hovioikeuden jäävän Kouvolaan. Haastattelijana Vesa Grekula.

 • Viidestä tamperelaismiehestä koostuva yhtye 4W - hatunnosto Juha "Watt" Vainiolle soittaa ainoastaan Junnun tuotantoa. Mari Pekkasen jututettavina ovat solisti Kimmo Hoivassilta ja kitaristi Marko Aho.

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieras -ohjelman haastattelussa on perussuomalaisten kotkalainen kansanedustaja Juho Eerola. Hän kertoo ohjelmassa muun muassa värikkäästä julkisuuskuvastaan sekä näkemyksensä kuntaliitoksista. Vesa Grekula haastattelee.

 • Kotkalainen Maiju Lanki on Metsähallituksessa suunnittelijana ja työpäivät kuluvat usein tutkimalla vedenalaista maailmaa sukeltaen. Olli Törönen tapasi Maiju Langin Haminan Nuokoissa.

 • Iittiläset maatalousyrittäjät Pekka Mukula ja Mikko Hietalahti puivat viikonloppuna rypsisatonsa viimeiset erät. Alkukesästä kirpat söivät taimia, seuraavaksi kuoriaiset imivät kukista nesteet pois ja lopuksi kaalikoi söi puolet siemenistä. Sadosta tuli niin kehno , että Mukula ei aio kylvää rypsiä ensi keväänä ja Hietalahtikin pienentää viljelyalaansa. Kirsi Partanen haastatteli.

 • Kouvolan kulttuurilautakunta on ehdottanut museoverkkoselvityksen pohjalta yhdeksän Kouvolassa sijaitsevan museon lakkauttamista. Elimäen kotiseutuyhdistys on anonut kotiseutumuseolleen vuoden jatkoaikaa. Museonhoitaja Paula Heikkilä kertoi museon kiinnostaneen tänä kesänä matkailijoita. Kirsi Partanen haastatteli.

 • Kotkassa pelataan viikonloppuna rockfutiksen SM-mitaleista. Kyseessä on ei-niin-totinen tapahtuma, jossa jaetaan sarjapisteiden lisäksi myös tyylipisteitä. Kentällä kirmaa viikonloppuna useita rokkistaroja ja julkkiksia, muun muassa Kalle Ahola ja Paavo Arhinmäki nähdään kentällä.

  Tapahtuma avataan jo tänään perjantaina, kun vastakkain asettuvat viime vuoden divarisarjan voittaja Moskovan Laturi ja kotkalaisista rock-ihmisistä koottu dream team. Jaakko Mäntymaa tapasi kotkalaiset haastajat.

 • Satakunta koiranäyttelyä kiertänyt Risse ei saa näyttää kehässä liian siistiltä. Rodun ulkomuotokriteereihin kuuluu, että koira tulee olla pörheä. Seuraava koitos Rissellä on edessään Kouvolassa. Kirsi Partanen haastatteli näyttelyyn valmistautuvan koiran omistajaa Sirpa Ylätaloa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä