Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen

“Kiroilu on feministinen teko”

 • 57 min
 • toistaiseksi

Tänään jätämme jäähyväiset 2010-luvulle. Vieraamme, kirjoittaja Maryan Abdulkarim summaa, miten feminismin neljäs aalto on muuttanut maailmaa. Entä jos asettaisimme 2020-luvun tavoitteeksi sukupuolittuneen väkivallan poistamisen?

Puhumme myös kiroilun iloista. Voimasanoista saa voimaa, mutta sadattelu on toisille sallitumpaa kuin toisille.

Pohdimme, olisiko aika lopettaa asioista mieltä oleminen ja vaihteeksi vain kuunnella. Feministiltä taas haetaan vastausta siihen, mitä niin usein kysytään Googlelta: voiko nainen olla hauska?

Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus

Lähetykset

 • ke 18.12.2019 14.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Paula Risikko oli peruspalveluministerinä, kun sikainfluenssa saapui vuonna 2008 Suomeen. Millaista oli johtaa viruksen torjuntaa myrskyn silmässä? Entä mitä tuon ajan opeista voimme hyödyntää nykytilanteessa?

  Puhumme myös siitä, mitä koronavirus tarkoittaa naisten ja heikommassa olevien ihmisoikeuksien kannalta. Kuka altistuu taudille eniten, kenen varaan viruksentorjunta kaatuu, ja miten karanteeni vaikuttaa naisten turvallisuuteen?

  Kysymme myös, voiko koronaviruksen kohdalla olla liian neuroottinen vai onko liioittelu vain järkevää. Iso feministi vastaa kysymykseen siitä, miksi sooloseksi lohduttaa kriisiaikoina.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Millaista vahinkoa mieheyden ahtaat mallit aiheuttavat? Millaista roolia häpeä näyttelee pojan kasvussa mieheksi? Vieraamme, kirjailijat Juhani Brander ja Jani Nieminen kertovat myös, onko #metoo tehnyt tilaa useammille tavoille olla mies.
  Puhumme myös siitä, miksi sanapari nainen ratissa tarkoittaa heikkohermoista liikenteessä töpeksijää. Miksi voimaantuminen auton ratissa voi tuoda tilaa ja määräysvaltaa myös naisen muuhun elämään?
  Iso feministi vastaa kysymykseen siitä, miten päästä eroon toisten ulkonäön jatkuvasta arvioimisesta.
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Naisasiatoimistossa pohditaan, miksi on niin vaikea tunnistaa ja tunnustaa, että toimii itsekin joskus patriarkaatin kätyrinä? Miksi selitämme yhä vallan väärinkäyttöä “ajan hengellä” ja “maan tavalla”?

  Vieraamme, Hämeenlinnan turvakodin johtaja Maria Svetloff kertoo, miten lähisuhdeväkivallan uhreja autetaan turvakodissa. Onko uhrin kynnys hakea apua laskenut?

  Iso feministi vastaa kysymykseen siitä, miksi historian hämäristä ja ö-mapeista löydetään jatkuvasti uusia, unohdettuja naistaiteilijoita. Entä mitä tapamme puhua koronaviruksesta kertoo meistä itsestämme? Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Vieraamme, iskelmälaulaja Anna Hanski kertoo, miksi musiikkialalla ei vieläkään keskustella seksuaalisesta häirinnästä ja sukupuolittuneesta vallankäytöstä. Miksi naiset eivät uskalla kertoa kokemastaan epätasa-arvosta? Entä saako nainen vanheta pop- ja iskelmämaailmassa?

  Vällyjen välissä on hiljaista, ja siitähän syyllistetään naista. Mitä se nainen sitten haluaa? Vastaus voi olla joko kutumusiikkia ja kynttilöitä tai viktoriaanisen ajan vampyyripornoa.
  Toivomme myös naistenpäivän kunniaksi kaikilta tasa-arvokeskusteluun osallistuvilta vähän historian tajua. Iso feministi puolestaan vastaa kysymykseen, miksi nuorten naisten kimakka remellys ärsyttää.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Eetti ry:n vastuullisuusasiantuntija Maija Lumme kertoo, onko vastuullinen kuluttaminen mahdollista. Mitä voimme tehdä, ettei ostamamme suklaa, vaate tai kännykkä aiheuta tragediaa toisella puolella maailmaa.

  Keskustelemme myös siitä, onko kotiin vetäytyminen ja miehelle omistautuminen houkuttelevaa monimutkaisessa maailmassa. Jotkut pitävät kotirouvuutta naisen etuoikeutena ja turvapaikkana, mutta tradwife-trendissä on myös vaarallisia kaikuja.

  Puhumme myös siitä, olisiko aika puuttua syrjäytymiseen muullakin tavalla kuin tekemällä stereotypisiä olettamuksia pojista ja miehistä. Iso feministi taas vastaa kuohuttavaan kysymykseen siitä, miksi Holby City -tv-sarja aina siirtyy hiihdon alta huonompaan esitysaikaan.
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Miksi keskiluokka on normi, jonka kautta katsomme maailmaa? Vieraamme, keskiluokasta köyhyyteen pudonnut Auli Viitala kertoo, missä kaikessa tuo normi näkyy. Entä miltä tuntuvat huipputuloisten kommentit työnvieroksujista ja yhteiskunnan varoilla lomailijoista?

  Puhumme siitä, miksi naisen on niin vaikea ilmaista vihaa. Opimme jo lapsina, että tytön viha on luonnotonta ja tuhoavaa, poikien kiukku taas kuuluu asiaan. Miksi vihan tunteiden rakentavaa ilmaisua kannattaisi kuitenkin opetella?

  Mietimme myös, miksi meillä päästetään niin usein ääneen asiantuntijoita, joiden agendalla on lähinnä naisten syyllistäminen. Vai ovatko viherkasvit pian naisille aviomiehiä tärkeämpiä?
  Isolta feministiltä taas tiedustellaan, miksi äitipuolen osa herättää niin ristiriitaisia tunteita. Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Vegeaktivisti ja tietokirjailija Suvi Auvinen kertoo, miksi lihan syöminen on normaalia, mutta kasvissyönti ideologinen valinta. MIksi emme juurikaan pohdi, onko meillä oikeutta riistää eläinten henkeä oman nautintomme tähden? Onko intersektionaalisessa feminismissä unohdettu toislajisten siskojen kärsimys?

  Mietimme myös ikäsyrjintää työelämässä. Miksi Suomessa korostuu naisten ikäperusteinen työsyrjintä? Onko nainen aina joko liian nuori, liian hedelmällinen tai liian vanha?

  Pohdimme myös, millaista tarinaa haluamme kertoa edesmenneistä suurmiehistä. Minkä viestin annamme, jos pyyhkäisemme muisteloiden alta aina uhrien kokemukset?
  Iso feministi taas vastaa kysymykseen, miksi virheen tehnyt nainen jää usein yksin. Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Aivotutkija Katri Saarikivi kertoo, miksi on niin nautinnollista osoitella toisten virheitä somessa.
  Miksi woke-kulttuuri johtaa harvoin ongelman korjaantumiseen? Mikä olisi parempi tapa nostaa esiin epäkohtia ja syrjintää?

  Pohdimme myös sitä, miksi rakastamme luoda vastakkainasettelua miesten ja naisten välille parisuhteessa: nainen eli hallitus kieltää mieheltä kaiken hauskanpidon. Olisiko aika päivittää kuluneet vitsit vastaamaan todellisuutta?

  Puhumme myös siitä, miten naisen kehon kommentoinnilla lypsetään rahaa ja mediahuomiota.
  Iso feministi puolestaan kertoo, voiko feministi muuttuu krooniseksi valittajaksi. Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Ikävät ja aggressiiviset tunteet omaa lasta kohtaan aiheuttavat äideissä syyllisyyttä ja häpeää. Maria-akatemian ehkäisevän väkivaltatyön vastaava Hanna Kommeri kertoo, mistä väkivaltaiset impulsiot voivat johtua ja milloin on syytä hakea apua.

  Mietimme muutenkin vallankäyttöä perheessä ja sitä, miksi feminismi on työtä rakastavamman perhe-elämän eteen.

  Iso paha feministi vastaa kysymykseen, miksi naiset niin usein rientävät tukemaan virheen tehnyttä miestä – muiden naisten kustannuksella. Kysymme myös, mikä erottaa hyvän päivän huonosta. Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Näytelmäkirjailija ja ohjaaja Virpi Haatainen kertoo, miten #metoo on muuttanut teatterimaailmaa. Vieläkö naisnäyttelijän tärkeimmät ominaisuudet ovat sääret, tissit ja perse? Entä miksi laitosteattereiden ulkopuolella tehdään paljon kiinnostavia tarinoita naisista?

  Naisasiatoimistossa pohditaan seksuaalista ja sukupuoleen perustuvaa häirintää. Miten jo nuorena alkava häirintä vaikuttaa käsitykseen itsestämme?

  Mietimme myös sitä, miksi asioista luopumista ei kannata ajatella uhrauksina vaan tekoina, jotka rikastuttavat elämää. Iso feministi taas vastaa kysymykseen, miksi biseksuaaleja naisia pidetään uskottomina ja häilyväisinä heitukoina. Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Monimuotoisuutta edistävän Inklusiiv-yhdistyksen perustaja Katja Toropainen kertoo, tuoko 2020-luku naiset ja muut liike-elämän ytimeen. Miksi suomalaisessa työelämässä ei vieläkään tunnisteta seksismiä ja rasismia? Entä miksi yritys menestyy paremmin, jos se palkkaa erilaisia ihmisiä?

  Mietimme, miksi siisti ja virtaviivainen koti merkitsee korkeampaa moraalia, oikeanlaista naiseutta sekä parempaa vanhemmuutta. Pohdimme myös arkista vallankäyttöä: miksi asiakaspalvelijan takana ei aina nähdä ihmistä?

  Iso feministi vastaa tällä kertaa kysymykseen, onko pienillä feministeillä velvollisuus tehdä ei-feministien ja muiden vähäuskoisten parissa jatkuvaa käännytystyötä.

 • Keskustelemme vieraamme, sotatieteiden tohtori Saara Jantusen kanssa siitä, miten asepalvelusta pitäisi uudistaa. Miksi niin moni nainen keskeyttää armeijan?
  Oliko sukupuolesta Saaralle haittaa armeijassa, tai nykyisin työssä Puolustusvoimilla?

  Teemme seitsemän tosifeministin uudenvuodenlupausta - miten niihin liittyvät miesten tunteet ja keskiluokan normit?
  Puhumme myös laiskuuden auvosta, pyrkimättä parempaan suorituskykyyn.

  Kysy feministiltä, jos Sirillä, Alexalla tai Neiti Ajalla on päänsärkyä -sarjassa vastataan siihen, mitä feminismissä tapahtuu seuraavaksi.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä