Radio Suomi Kajaani

Jokkis-koiran kanssa maanantaikin tuntuu parhaalta koulupäivältä

 • 3 min
 • toistaiseksi

Belgianpaimenkoira Jokkis on koulukoirana Sotkamossa Vuokatin koulussa parina päivänä viikossa. Jokkis on päähenkilönä oppilaiden kertomuksissa, kuuntelee lukuläksyjä, heittää noppaa kertotaulua opetellessa ja ennen kaikkea on oppilaille kaveri.

Lähetykset

 • pe 29.11.2019 15.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Kainuun Portti on nimenä houkutteleva ja se on ensimmäinen isompi pysähdyskohde etelästä tai lännestä tulevalle matkailijalle viimeiseen 100 kilometriin. Jostain syystä sen vetovoimaisuus on jäänyt melko matalalle tasolle. Nyt uudet tuule puhaltavat, kun toimintaa pyörittää Kajaanin Golf-yhtiö. Uuden vetäjän myötä paikasta pyritään tekemään vetovoimainen ja golf-harrastajien mekka. Miten tämä onnistuu, sitä selvittää reportterimme Arto Loukasmäki.

 • Teemu Takalon, jonka rauhan tyyssija etätöiden tekemiseen löytyy perheen saunasta. Arjen sovittaminen etätöihin ja lasten etäopiskeluihin vaatii sovittelua myös Takaloiden perheessä. Esimerkiksi pojan salibandy harrastuksen äänet eivät kanna saunaan saakka.

  – Tarvin työrauhan, jos meinaan saada jotain aikaan ja kyllä se täällä saunassa hyvin löytyy.

  Etätyön työergonomia haastaa useita, mutta Takalo on löytänyt saunastaan jopa yllättävän hyvän korkeuden koneelle ja istumatyölle.

  – Korkeudet ovat sopivat, ryhti säilyy hyvänä, että ei voi valittaa. Seisomatyötä tässä ei pysty tekemään ja se vähän harmittaa.

 • Pariterapia on nyt joillekin tärkeämpää kuin koskaan. Suhteet voivat olla kuormittuneita, kun korona pakottaa ihmiset olemaan pääosin kotona.

  Laitteiden välityksellä terapeutti ei kuitenkaan näe asiakkaitaan kokonaan, joten osa kehon reaktioista voi jäädä huomaamatta. Jos pari on mukana tapaamisessa omilla laitteilla, myöskin eleet parin välillä on vaikea huomata.

  Kajaanin evankelis-luterilaisen seurakunnan perheneuvoja ja koulutettu terapeutti Ulla Vornanen tapaisi asiakkaansa mieluiten kasvotusten, mutta pitää vastaanottoa etänä kirkon ohjeistuksen mukaisesti.

 • Viime vuonna ensimmäistä kertaa tehty Pessimismimusikaali oli hitti. Nyt koronaviruksen takia tulevan kesän musikaali pitää perua. Ollaanko nyt siinä historiallisessa tilanteessa, että pessimistikin jo pettyi, Puolangan pessimistit ry:n toiminnanjohtaja Tommi Rajala. Toimittajana Janne Tolonen.

 • Holiday Club Katinkullassa on normaalisti tähän aikaan vuodesta sesonki ja yleensä noin 3 000 asiakasta. Nyt heitä on viikko-osakkeissa reippaasti alle sata, vaikka muun muassa hiihto-olosuhteet ovat varsin mainiot. Syy löytyy tähänkin koronasta. Haastattelussa Holiday Club Katinkullan Resort Manager Pirppa Taljavirta. Toimittajana Arto Loukasmäki.

 • Koronatilanne näkyy nyt e-urheilun suosion selvänä kasvamisena. Suuria turnauksia pystytään järjestämään virtuaalisesti verkossa. E-urheilun tämän hetken tilenteesta kertoo SJ Gaming Oy:n toimitusjohtaja Jari Karlsson. Toimittajana Janne Tolonen.

 • Sotkamoon Terrafamen tehtaalle on matkalla kuljetus, jonka kokoista ei todennäköisesti ole aiemmin Suomessa tehty. Erikoiskuljetus on muutenkin hyvin poikkeuksellinen. Koronaepidemian vuoksi kaikki kuljetukseen osallistuvat 15 työntekijää on eristetty reissun ajaksi muusta maailmasta. Oma ruokarekka on ainoa paikka, mistä työntekijät saavat ruokaa. Toimittajamme Joni Takalo on kuljetuksen mukana.

 • Kainuussa ei ole vielä 26.3.2020 yhtään varmistettua koronavirustartuntaa. Se ei tarkoita, etteikö tauti olisi jo Kainuussa, muistuttaa Kainuun soten viransijainen terveysjohtaja Kristiina Kananen. Hän kertoo, että Kainuussa käydään viivytystaistelua, jossa ainakin vielä ollaan voitolla. Tavoite on taata mahdollisimman hyvä hoito tulevaisuudessa sitä tarvitseville.

 • Koronaviruksen vuoksi eri alojen yrityksissä eletään poikkeuksellisia aikoja. Tämä heijastuu myös pankkitoimintaan. Monet kansalaiset ovat huolissaan talousasioista varsinkin, jos lomautus tai irtisanominen kolkuttaa etuovella.
  Säästöpankki Optian Kajaanin konttorin johtaja Eeva Kettunen kertoo, että heidän asiakkaidensa yhteydenotot ovat lisääntyneet 20-kertaiseksi normaalitilanteeseen verrattuna. Myös konttorikäyttäytymistä on muutettu ja fyysistä kontaktia pyritään välttämään.
  Asioita hoidetaan mahdollisimman paljon puhelimella ja netin välityksellä.
  Toimittaja Arto Loukasmäki kävi kysymässä, mikä tilanne on toisen pankkiryhmän eli Kainuun Osuuspankin kohdalla.

 • Kaupoissa otetaan riskiryhmät ja karanteenissa olevat henkilöt huomioon koronaviruksen leviämisen uhan alla. Kajaanissa Citymarket ja Prisma avaavat ovensa tuntia aikaisemmin riskiryhmään kuuluville henkilöille, vähentääkseen heidän mahdollisuuksia saada tartunta.
  Kajaanilainen Teuvo Ruotsalainen oli tänä aamuna kauppareissulla riskiryhmien vuorolla. Toimittajana Arto Loukasmäki.

 • Koronavirus vaikuttaa kevään aikana myös kiinteistö- ja isännöintoimintaan. Asunto-osakeyhtiölain mukaan varsinainen yhtiökokous on pidettävä kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Yleensä tilikausi päättyy vuoden vaihtuessa, joten tällöin aikaa on kesäkuun loppuun. Muutoksia on mahdollisesti tulossa, kertoo toimittaja Arto Loukasmäelle Kiinteistöyhtiö OP Koti Kainuun toimitusjohtaja Olli-Pekka Hyyryläinen.

 • Koronaviruksen aiheuttamat vaikutukset saavat kainuulaisten yrittäjien ilmeet vakavaksi. Toimittaja Arto Loukasmäki kävi kysymässä Kainuun yrittäjien toimitusjohtajalta Anu Tervoselta tämän hetken tilannetta.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä