Vega i dag

Klas, Tobias, Jennifer och Linn: "Vi kan skilja på porr och verklighet"

 • 6 min
 • toistaiseksi

Vuxna snackar om de faror unga möter på nätet i form av all porr som finns tillgänglig. Men sällan frågar vi de unga hur de själva ser på saken. Svenska Yle träffade Klas, Tobias, Jennifer och Linn för att diskutera porr: ska vi vara oroliga eller inte? Redaktör: Anki Westergård.

Lähetykset

 • ke 4.12.2019 16.10 • Yle Areena

Klipit

 • När det gäller äldreboenden har många kommuner i Österbotten inte ännu funderat på hur man kunde göra äldreomsorgen mer klimatsmart. Men på Folkhälsanhuset Wasa försöker man tänka klimatsmart berättar Camilla Westerlund, som är koordinator för äldreverksamheten. Och för de som är uppvuxna under en tid då det var brist på det mesta har klimatsmartheten kommit naturligt. Red. Jessica Morney

 • Wasa teaters nyskrivna pjäs #Nofilter tar upp olika sidor av att vara synlig på nätet. Mycket i pjäsen görs i direkt dialog med publiken i högstadier och på andra stadiet. Publiken spelar också med i föreställningen och får kort med namn och följarantal att hänga runt halsen. Red. Jessica Morney

 • Att man kan rädda liv genom att donera blod är en självklarhet för många. Men visste du att behovet av blod är lika stort hos djur som hos människor och blodtransfusion kan utgöra skillnaden mellan liv och död också för ditt husdjur? Veterinär Pamela Kvarngård berättar vilka kriterier som ska uppfyllas för att ditt husdjur ska kunna bli blodgivare. Reporter: Anki Westergård.

 • Endel daghem i Öserbotten har redan länge satt fokus på natur och miljö. I endel kommuner finns också miljöfostran inskriven i planen för småbarnsfostran. I andra kommuner har man inte alls tagit tag i ämnet ännu. På Dagsmark daghem i Kristinestad är barnen både är vana vid plocka och sortera skräp och att pyssla med sådant som inte kastas bort. Red. Jessica Morney

 • Har humorn utvecklats under det senaste halvseklet? Skrattar farmor och farfar åt samma saker som sina barnbarn eller är humor en generationsfråga? Thomas Oredsson är utbildad skådespelare och har sysslat med komik sedan 70-talet. Enligt Oredsson är den största skillnaden från 70-talets humor till dagens läge att man nuförtiden gärna vill chocka publiken. Redaktör: Emil Friman

 • Man brukar ju hänvisa till Göteborg som ordvitsarnas stad, men varför då? Vi har pratat med Ulf Benkel, journalist som skrivit fyra böcker om ordvitsar. Benkel har alltså ägnat orimligt mycket tid åt det här med ordvitsar. Dessutom föreläser han om den här ädla konsten och tycker att en ordvits bör vara "elegant". Anki Westergård ringde upp honom och bad honom redogöra för historien bakom Göteborg och ordvitsen.

 • På onsdag 19 februari 2020 är det Ordvitskväll i Yle Vega. Hannah Norrena och Magnus Hansén värmer upp med att testa några ordvitsar på varandra.

 • Joakim Rundt frågar debattredaktionens Bettina Sågbom och Stefan Winiger om veckans mest intressanta samtalsämnen:

 • Hans Mäenpää var 30 år när han började satsa seriöst på längdåkningen. Åtta år senare satte han nytt världsrekord i 24 timmars skidåkning. För honom var idrotten en räddning - en väg ur drog- och alkoholmissbruk. Redaktör: Mikael Oivo

 • De flesta nya skolor går in för att ha flexibla utrymmen - klassrummen har inte nödvändigtvis längre fyra väggar och en dörr, utan istället får eleverna under lektionstid välja om de gör sina uppgifter i en soffa, i ett annat rum eller till och med i en trappa.
  Klasserna kan ha 30 elever men undervisningen sköts av två lärare.

  Blir det stökigt? Hur ser lärarna på de nya arbetsmiljöerna? Vad tycker eleverna?

  Vi besökte Strömborgska skolan i Borgå, som flyttat in i en ny skolbyggnad strax efter årsskiftet. I skolan finns årsklasserna 1-9.

  Rektorn Carola Wiksten är speciellt nöjd över akustiken i skolan.
  Redaktör Camilla Andelin

 • Inom konst- och antikbranschen kan efterfrågan ändra snabbt och för den som arbetar inom branschen gäller det att hänga med. Specialisten Johan Wulff har besökt Vasa för att titta på intressanta föremål och konst som kanske kvalar in på vårens auktioner. Jessica Morney plockade ihop några loppisfynd och träffade Johan Wulff.

 • Ekonomiprofessor Lars-Johan Åge har samlat åratal av studier i hur människor förhandlar i en ny bok. Titeln "Happy happy" är en variant på uttrycket "Win-win", som enligt Åge inte är lika eftersträvansvärt. Joakim Rundt intervjuar:

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä