Vega i dag

Med Runeberg som inspiration gör Hanna Lagerström hiphop på närpesiska

 • 14 min
 • ei kuunneltavissa

För rapartisten Hanna Lagerström har poesi och skrivande fungerat som terapi under hennes tonår. Nu, med en socionomutbildning i bagaget, försöker hon skriva texter som kan vara till stöd för andra och är aktuell med en ny EP. Redaktör: Markus Bergfors.

Lähetykset

 • ma 2.12.2019 15.00 • Yle Areena

Jaksot

 • En kavalkad av de bästa låtarna och numren från inspelningen på Kulturhuset i Helsingfors 10 december! Hits, julsånger, komik och allsång. Konferencier: Christoffer Strandberg.
  Tomas Ledin, gospelkören His Master's Noise, Emma Klingenberg, Tika, humorgruppen KAJ m.fl. bjuder på en musikalisk kavalkad av hits, julsånger och humor framförda live tillsammans med The Nordic Pop Up Orchestra.

 • Våra största bokälskare samlas för att diskutera det bästa, intressantaste och starkaste läsupplevelserna från årets bokskörd. Vilken är 2010-talets bästa bok, vilken är den samhälleligt viktigaste, vad vill vi läsa för barnen och vilka av årets böcker föredrar vi som ljudbok? Publikens favoriter presenteras också.

  Det här och mycket mer behandlas tillsammans med Kia Svaetichin, Ted Forsström, Anne Hietanen, Marit Lindqvist, Mathias Rosenlund och Ida Fellman.

  Här är listan över böcker som vi pratar om i Yle Vegas bokvaka 2019:

  Ett litet liv av Hanya Yanagihara
  Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie
  Realm of the Elderlings av Robin Hobb
  We are Legion, We are Bob av Dennis E. Taylor
  Fisens liv av Malin Klingenberg och Sanna Mander (illustration)
  Snösystern av Maja Lunde
  Bockarna Bruse kommer igen av Bjørn F. Rørvik, Gry Moursund
  Allt jag fått lära mig av Tara Westover
  The Testaments av Margaret Atwood
  Normala människor av Sally Rooney
  Vem dödade Bambi av Monika Fagerholm
  I'll Be Gone in the Dark: One Woman's Obsessive Search for the Golden State Killerav Michelle McNamara
  Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk
  Daghus natthus av Olga Tokarczuk
  Testamente av Nina Wähä
  Osebol av Marit Kapla
  Vi for upp med mor av Karin Smirnoff
  Drick bröder av Mikael Crawford
  My Year of Rest and Relaxation av Ottessa Moshfegh
  Svenska Akademien: Makten, kvinnorna och pengarna av Christian Catomeris och Knut Kainz Rognerud
  Klubben av Matilda Gustavsson
  K av Katarina Frostenson
  Oktoberbarn av Linda Boström Knausgård
  Rú av Kim Thúy
  Smaker från Vietnam av Kim Thúy
  Den stora skrivboken/Beviset/Den tredje lögnen av Ágota Kristóf
  Nickelpojkarna av Colson Whitehead

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • De första Suneböckerna kom på 80-talet, men Sune och hela familjen Andersson klarar sig bra på bio också i dag. De senaste två Sunefilmerna har fått stor publik och nu är "Sune - best man" också Guldbaggenominerad i flera kategorier. En del av succén kan tillskrivas Finland, för Elis Gerdt som spelar Sune har nämligen finska rötter.

  Reporter: Marianne Sundholm
  Foto: Frida Lönnroos

 • Jonathan Iilahti blev osynlig på hockeykartan - men gav aldrig upp och tog sig tillbaka till ligan. Redaktör: Sebastian Backman

 • Rökstenen är en av världens mest kända runstenar. Den senaste tolkningen, som forskare nyligen gjort, är att vikingarna kände oro för klimatet och att runstenen består av nio gåtor som handlar om solen och ljusets rytm. Redaktör: Emil Friman

 • Dödsskjutningarna minskade marginellt i Sverige i fjol, men sprängdåden har ökat markant. Svenska Yle har träffat rikspolischef Anders Thornberg som berättar om polisens arbete med att kraftsamla mot kriminaliteten i Operation Rimfrost. Han är hoppfull, men säger att arbetet kommer ta lång tid.

  – Det är fullt i fängelserna i Sverige, det är fullt på häktena. Ändå är det ungefär lika många skjutningar, trots att polisen tar mer vapen och narkotika än vi någonsin har gjort. Vi på polisen måste bli ännu bättre på vårt arbete men framför allt måste man bryta tillväxten. I region Syd i Malmö ser vi 8–14-åringar som springer och hjälper de kriminella med vapen och narkotika och rånar varandra.

  Reporter: Marianne Sundholm
  Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press

 • Att laga mat kan ibland kännas tråkigt och jobbigt. Det kanske inte finns tid eller så är ideérna på maträtter slut. Lotten Lindborg-Suhonen är kock och krögare och hon älskar att laga mat. Här är hennes tips på hur man hittar inspiration för matlagning.
  Redaktör: Sofie Gammals

 • Har du tänkt på hurdana skor som är bäst för dina fötter och hurdana skor som kan vara dåliga i längden? Det vet fysioterapeut Sandra Nybacka.
  Redaktör: Sofie Gammals

 • Varje januari fylls gymmen av nya medlemmar som är ivriga och motiverade att börja det nya året med att komma igång med träning. Men efter några veckor tröttnar många. Fysioterapeut och personlig tränare Bettina Heiskari tipsar om hur vi håller träningsmotivationen uppe under hela året.
  Redaktör: Sofie Gammals

 • Vilka filmer och tv-serier ska du inte missa våren 2020? Svenska Yles filmkritiker Johanna Grönqvist lyfter fram några favoriter. Programledare: Hannah Norrena.

 • Tjugohundratiotalet har varit ett stort årtionde när det gäller tv-serier. Redaktör My Tengström, som är en stolt tv-serietittare, diskuterar med redaktör Emil Friman.

 • I det stora hela har arbetet blivit bättre för löntagarna de senaste åren, säger arbetslivsforskaren Mika Helander, men samtidigt har kraven på flexibilitet gjort arbetslivet osäkert för många arbetstagare. Redaktör: Elin Willows.

 • I en serie inslag tittar vi tillbaka på 2010-talet från olika perspektiv. Hur har inrikespolitiken sett ut under de senaste tio åren? Det reder vi ut. Men kan man förstå inrikespolitiken utan att se på hela världen? Nej, säger redaktör Johan Ekman. Programledare: Joakim Rundt.

 • Brukar du haka på modetrender? Ha du koll på vilka trender som varit stora under 2010-talet? Det har frilansdesignern Sofia Järnefelt som redaktör Sofie Gammals har talat med.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä