Vega i dag

Susanna Alakoskis "Bomullsängeln" spelas på Wasa Teater

 • 12 min
 • toistaiseksi

Pjäsen bygger på Susanna Alakoskis bok, som är inspirerad av hennes mormors liv. Mormodern arbetade på bomullsfabriken i Vasa i femtio år, men berättade aldrig om sitt arbete. Recension av Jessica Morney. Programvärd Peter Fahllund.

Lähetykset

 • ma 2.12.2019 15.46 • Yle Areena

Klipit

 • Respekt för de äldre, ta med personalen, tydligt ledarskap. I dag berättade Esperi Care hur bolaget skärper sig och undviker problem vid sina äldreboenden. Reporter: Anna Savonius.

 • Krista och Mikael Holmbergs första barn Viljam fick svårt att sova då han var några månader gammal. Det var otaliga dåligt sovna nätter innan det kom fram att Viljam var allergisk. Då andra barnet Amelie födde besannades förädrarnas rädsla: hon fick kolik. Vad tog de till för knep, var fick de hjälp, vad tänkte de då vakandet var som värst?
  Redaktör Camilla Andelin

 • Misofoni definieras som en neurologisk störning som medför intensiva besvär av specifika ljud. I Finland finns det ingen medicinsk diagnos för misofoni men många människor upplever dagligen besvär och obehag p.g.a. vardagliga ljud. Nabaz Baki som lider av misofoni gästade Vega Dag för att berätta om hur överkänsligheten påverkar hans liv. Programledare: Hannah Norrena.    

 • På Raseborgs sjukhus finns HUS' sömnskola för småbarn. Hit får man komma - med läkarremiss - för att lära sitt barn sova. Men vad gör man i en sömnskola, hur går det hela till? Maria Holmberg är en av de 6 skötarna som håller i sömnskolan på Raseborgs sjukhus.
  Redaktör Camilla Andelin

 • Två professorer om torskens framtid. Gör parasiter från sälar torskarna sjuka? Ligger syrebrist eller övergödning bakom förkrympta torskar? Eller alltihopa? Hör Erik Bonsdorff och Lennart Balk om hoten mot torsken i Östersjön. Reporter: Anna Savonius.

 • De första Suneböckerna kom på 80-talet, men Sune och hela familjen Andersson klarar sig bra på bio också i dag. De senaste två Sunefilmerna har fått stor publik och nu är "Sune - best man" också Guldbaggenominerad i flera kategorier. En del av succén kan tillskrivas Finland, för Elis Gerdt som spelar Sune har nämligen finska rötter.

  Reporter: Marianne Sundholm
  Foto: Frida Lönnroos

 • Jonathan Iilahti blev osynlig på hockeykartan - men gav aldrig upp och tog sig tillbaka till ligan. Redaktör: Sebastian Backman

 • Rökstenen är en av världens mest kända runstenar. Den senaste tolkningen, som forskare nyligen gjort, är att vikingarna kände oro för klimatet och att runstenen består av nio gåtor som handlar om solen och ljusets rytm. Redaktör: Emil Friman

 • Dödsskjutningarna minskade marginellt i Sverige i fjol, men sprängdåden har ökat markant. Svenska Yle har träffat rikspolischef Anders Thornberg som berättar om polisens arbete med att kraftsamla mot kriminaliteten i Operation Rimfrost. Han är hoppfull, men säger att arbetet kommer ta lång tid.

  – Det är fullt i fängelserna i Sverige, det är fullt på häktena. Ändå är det ungefär lika många skjutningar, trots att polisen tar mer vapen och narkotika än vi någonsin har gjort. Vi på polisen måste bli ännu bättre på vårt arbete men framför allt måste man bryta tillväxten. I region Syd i Malmö ser vi 8–14-åringar som springer och hjälper de kriminella med vapen och narkotika och rånar varandra.

  Reporter: Marianne Sundholm
  Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press

 • Att laga mat kan ibland kännas tråkigt och jobbigt. Det kanske inte finns tid eller så är ideérna på maträtter slut. Lotten Lindborg-Suhonen är kock och krögare och hon älskar att laga mat. Här är hennes tips på hur man hittar inspiration för matlagning.
  Redaktör: Sofie Gammals

 • Har du tänkt på hurdana skor som är bäst för dina fötter och hurdana skor som kan vara dåliga i längden? Det vet fysioterapeut Sandra Nybacka.
  Redaktör: Sofie Gammals

 • Varje januari fylls gymmen av nya medlemmar som är ivriga och motiverade att börja det nya året med att komma igång med träning. Men efter några veckor tröttnar många. Fysioterapeut och personlig tränare Bettina Heiskari tipsar om hur vi håller träningsmotivationen uppe under hela året.
  Redaktör: Sofie Gammals

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä