Radio Suomi Mikkeli

Lomittaja Kati Pölönen on unelma-ammatissaan

 • 8 min
 • toistaiseksi

Kati Pölönen on työskennellyt vakituisena lomittajana viidentoista vuoden ajan. Hän on lomittanut lypsykarjatilalla, sikalassa, kanalassa ja hevostallissa. Etelä-Savossa lomittajien työvuorolistat ovat tällä hetkellä Pölösen mukaan turhan täynnä, joten uudet tekijät ovat tervetulleita lomitusrinkiin. Laasolan ratsutilalla Koivakkalassa Kati Pölösen yksi hoidettavista on emännän silmäterä Voitto-hevonen. Sari Ursin haastattelee.

Lähetykset

 • ke 4.12.2019 12.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Savonlinnan seudulla on paljon kasvavia ja elinvoimaisia yrityksiä, joissa on pulaa osaavista työntekijöistä. Työvoimapulan taltuttamiseksi Savonlinnan kaupunki, ammattiopisto SAMIedu, alueen yritykset ja Savonlinnan Vuokratalot Oy ovat pistäneet pystyyn rekrytointikampanjan. Tavoitteena on kouluttaa osaajia räätälöidysti suoraan avoinna oleviin työpaikkoihin. Kati Rantala tapasi kampanjan pilottiyrityksen, sähkönjakelujärjestelmien valmistaja Norelcon toimitusjohtajan Ari Hämäläisen rekrytointikampanjan esittelytilaisuudessa 30. lokakuuta. Norelcon ja SAMIedun yhdessä järjestämän räätälöidyn koulutuksen jälkeen Norelco tarjoaa vakituisen työpaikan Savonlinnassa.

 • Ijäksen perheessä juhlitaan kolmea tuoretta lähihoitajaa. Äiti Ritva ja tyttäret Janita (vas.) ja Linda ovat valmistuneet lyhyen ajan sisällä samaan ammattiin ja viettävät yhteisiä valmistujaisjuhlia. Kati Rantala tapasi lähihoitajakolmikon. Janita sanoo kaikkien suulla lähihoitajan työn olevan koko kolmikolle kutsumusammatti.

 • Jokainen, jolla on joskus rahahuolia ollut, tietää mille ne tuntuvat. Vaikka sanotaan ettei raha tee onnelliseksi, niin ei se kituttaaminenkaan herkkua ole. Jos tili on miinuksella ja kulutusluottoja on karhuttavana yli 60-tuhannen euron edestä, kyllä siinä helposti yöunet menevät. Tarja Nyyssönen tapasi Varkauden seurakunnan talous- ja velkaneuvojan Niina Konun ja kysyi, millaisessa elämäntilanteessa ihmiset velkaneuvojan pakeille tulevat.

 • Suomessa on virallisen määritelmän mukaan köyhä, jos yksinelävällä henkilöllö käteen jää alle 1100 euroa kuussa. Tilastojen mukaan liki joka viides suomalainen elää köyhyysrajan alapuolella. Kuinka selvitä arjen haasteista, kun välillä täytyy laskimen kanssa ruokaostokset tehdä?

  28-vuotias Hanna on työtön yksinhuoltaja. Hanna ja 7-vuotiaan poikansa joutuvat laskemaan eurot tarkkaan, sillä kuukauden tulot jäävät selvästi alle köyhyysrajan. Hannan sisko puolestaan asuu yksin ja käy etälukiota. Näin naiset kuvailevat arkeaan sekä sitä, millaisista puroista kuukauden tulot koostuvat. Toimittajana on Tarja Nyyssönen.

 • Perinteisesti koiria on koulutettu houkuttelemalla, kohteiden hyödyntämisellä ja esimerkiksi sillä, että koiran on annettu itse oivaltaa toivottu käytös. Kaiken tämän lisäksi on viime vuosina ryhdytty käyttämään hyväksi koiran luontaista kykyä matkimiseen. Do as I do -menetelmässä ihminen näyttää koiralle, mitä sen odotetaan tekevän. Tarja Nyyssönen selvitti, kuinka ihminen voi koiralle opettaa asioita matkimalla. Haastattelussa eläintenkouluttaja Sanna Kankainen.

 • Savonlinnassa Touhulan päiväkodin pihassa kävi kuhina, kun tiehöylää, aura-autoa ja hiekoitusautoa esiteltiin lapsille. Nätkin koulun ekaluokkalainen Lenni Kähkönen (kuvassa oikealla) oli aura-auton ohjaamossa kuin vanha tekijä autonkuljettaja Auvo Väisäsen valvovan silmän alla. Lapset saattavat käyttäytyä arvaamattomasti liikenteessä kohdatessaan esimerkiksi aura-auton. Lastentarhanopettaja Marjaana Valjakka on nähnyt aitiopaikalta lasten ehtymättömän kiinnostuksen koneisiin. Kati Rantala vieraili Touhulan päiväkodissa.
  Kuvassa Lennin kanssa aura-autoa ihmettelemässä Nätkin koulun ekaluokkalaiset Veera Turunen ja Hilma Thil sekä Touhulan päiväkodista Aapo Nummikari.

 • Mikkelin sairaalan päivystyksessä ruuhkamittari on punaisella ja vuoroaan saa odottaa tuntien ajan. Pyysimme Facebookin Puskaradio Mikkeli -ryhmässä ihmisiä kertomaan meille, mitä he haluaisivat kysyä päivystyksen johtoportaalta. Riina Kasurinen kokosi kysymykset ja hankki niihin vastaukset.

 • Rallilupaus Kalle Rovanperän kartturi Jonne Halttunen on 32-vuotias eli lähes tuplasti sen ikäinen kuin Rovanperä. Kuski ja kartturi ovat rallin takia niin paljon yhdessä, että tyttöystäviäänkin miehet näkevät harvemmin kuin toisiaan. Riina Kasurinen kävi tapaamassa kartturi Jonne Halttusta, kun parivaljakko oli valmistautumassa Mikkelin SM-ralliin.

 • Neljäkymmentä vuotta sitten saimaannorpan suojelutavoitteeksi asetettiin 400 norppaa vuoteen 2025 mennessä. Viime vuoden laskennassa tulos oli jo 380 norppaa ja jos tänä keväänä syntyy 90 poikasta, tavoite ylittyy heittämällä. Norppia tavataan taas alueilla, joilla niitä ei ole pitkään aikaan nähty. Tästä on omakohtaista kokemusta myös Saimaannorpan suojelutyöryhmän puheenjohtaja Pekka Häkkisellä. Petri Vironen haastattelee.

 • Suomessa synnytyksen käynnistämiseen käytetään Cytotec-nimistä lääkettä, joka on alunperin tarkoitettu vatsahaavan hoitoon. Synnyttäjät ovat huolissaan lääkkeen turvallisuudesta, mutta lääkärit pitävät valmistetta tärkeänä osana synnytysten hoitoa. Elina Partio selvittää, mistä on kyse.

 • Heti sisällissodan ensimmäisenä päivänä, 27.1.1918, kokoontui sata punakaartilaista Mikkelin Naisvuorella sijaitsevalle työväentalolle. Valkoiset puolestaan linnoittautuivat lyseolle vain parin sadan metrin päähän. Molemmilla oli aseita käytössään. Petri Vironen ja sisällissodan tapahtumiin Savossa perehtynyt Mikko Laiho tutkivat tapahtumapaikkoja Naisvuorelta käsin.

 • Tänä talvena jäätilanne on ollut huono kautta maan. Pieksämäellä Hiekanpään puistoluisteluradalla luistelijan ei kuitenkaan tarvitse pelätä railoja tai heikkoja jäitä. Toimittaja Tarja Nyyssönen tutustui rataan yhdessä Ari Haikaraisen kanssa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Radio on yli sata vuotta vanha keksintö ja siinä ajassa maailma on ehtinyt muuttua melkoisesti. Toisin kuin saattaisi ajatella, internetin tulo on vain tuonut lisää mahdollisuuksia radioamatööriharrastamiseen. Mikkeliläinen Veijo Arponen suoritti radioamatööritutkinnon 35 vuotta sitten. Hän kertoo harrastuksestaan, jossa riittää uutta hänellekin. Viime joulukuussa hän sai esimmäistä kertaa yhteyden Saksaan heijastamalla radiolähetyksen ilmakehässä palavan meteorin vanasta. Kuvassa Veijo Arponen puhuu käsiradioonsa, häntä haastattelee Juuso Kääriäinen.

 • ReissuEllu-auto tulee kevään aikana tutuksi eteläsavolaisilla kylillä. Auton kyydissä viedään syrjäisemmille seuduille muun muassa sairaanhoitajan ja sosiaalityön ammattilaisten palveluja. Etelä-Savon ammattiopiston, sote-kuntayhtymä Essoten ja eri järjestöjen sekä yritysten toimintaan on ilmoittautunut jo 25 kylää. Auto toimii myös ammattiopiston opiskelijoiden oppimisympäristönä. Esedun projektipäällikkö Teija Räihää ja Essoten hankekoordinaattori Sointu Pajusta haastattelee Sari Ursin..

 • Vuoden alussa maa-ja metsätalousministeriö aloitti SOTKA-hankkeen, jonka avulla pyritään parantamaan sorsalintujen kantoja. Suur-Savon piirin alueella tilannetta kuvataan huolestuttavaksi. Lintujen elinympäristöt ovat heikentyneet ja pienpetojen määrä on jatkanut kasvuaan.Taantuvia sorsalajeja ovat punasotka, haapana, jouhisorsa, lapasorsa ja tukkasotka.
  Sari Ursinin haastateltavana on Metsästäjäliitton Suur-Savon piirin toiminnanjohtaja Markku Hyytiäinen.

 • Sulkavalainen Sunneva Kantola vastaa Miss Suomi -kilpailujen järjestämisestä. Parhaassa tapauksessa missiehdokkaista kasvaa yritysten keulakuvia. Henkilöbrändillä on tärkeä merkitys missin töissä ja Kantola puhuukin kisoistaan edustavuuskilpailuna. Mitä missiltä vaaditaan tänä päivänä? Voiko sitä työtä opetella? Toimittajana Juuso Kääriäinen.

 • Ratamelonta on yksi fyysisesti raskaimmista kestävyyslajeista. Mikkelin Melojien terävin kärki on tällä hetkellä ratameloja Miika Nykänen. Viime kausi ei Nykäseltä hyvää arvosanaa saa, mutta se on nyt unohdettu ja mies keskittyy olympiapaikan hankkimiseen. Olympialaisten Euroopan maanosakarsinta järjestetään Tsekin Racicessa 6.-7.5., jossa on kajakkikaksikoiden 1000 metrillä yksi ja kajakkiyksiköiden 1000 metrillä kaksi maapaikkaa jaossa. Saksan Duisburgissa 21.-22.5. on vielä jaossa yksi maapaikka kajakkiyksiköiden 1000 metrillä. Tokion kesäolympialaiset alkavat heinäkuun loppupuolella. Sari Ursin haastattelee.

 • Renne Kososen ura lentopallon parissa on vertaansa vailla. Sattumallakin oli sormensa pelissä, kun miehelle tarjottiin passia lentopallovalmentajaksi. Sari Ursin haastattelee.

 • Hiiliviljelyllä pyritään sitomaan hiilidioksidia ilmakehästä ja pienetkin asiat vaikuttavat, jopa ruohon pituus. Hiilensidontamenetelmiä on kokeiltu Carbon Action -hankkeessa noin parin vuoden ajan ja mukana on yli sata pilottimaatilaa. Baltic Sea Action Groupin koulutuspäällikön Sanna Söderlundin mukaan viljelijöiden kiinnostus hanketta kohtaan yllätti. Tavallisesti maatilallisia on pidetty päästöjen aiheuttajana, mutta kääntääkö tämä tilallisten roolin päästökeskusteluissa päälaelleen? Toimittajana Juuso Kääriäinen.

 • Radio Suomen lauantailähetyksessä Kati Rantala vieraili Mannilan ratsutallilla ja tapasi Punkaharjun vuoden nuorena yrittäjänä palkitun Jenni Vattulaisen. Kuten niin monelle muulle maatalousalan ammattilaiselle myös kolmekymppiselle hevosalan yrittäjälle lumeton ja lauha tammikuu on tehnyt tepposet.

 • Punkaharjulla puretaan entisen Retretin taidekeskuksen rakennukset maaliskuun loppuun mennessä. Ainostaan Mutteri-rakennus remontoidaan käyttökuntoon. Luolastosta on ollut osa käytössä erilaisissa tapahtumissa. Tekniikka uusitaan kevään aikana ja kunnostuksen jälkeen luolasto on tarkoitus ottaa kokonaan käyttöön. Rakennusinsinööri Seppo Kupiaiselle Tuunaansaaren luolasto ympäristöineen on mieluinen ja mielenkiintoinen työkohde. Sari Ursin haastattelee.

 • Työpaikan saantiin vaikuttaa tunnetusti moni asia työkokemuksesta ensivaikutelmaan. Eezy henkilöstöpalveluiden Mikkelin aluepäällikkö Kai Tillanen kertoo, miten työkokemusta ja hyvää persoonaa punnitaan keskenään kun työlle etsitään tekijää. Hänen mukaansa Etelä-Savosta löytyy työtä sitä etsivälle, eikä kaikkia työtehtäviä saada täytettyä. Toimittajana Juuso Kääriäinen.

 • Millainen oli elokuvavuosi 2019 ja miltä näyttää alkanut vuosi? Mikkelin elokuvateatterien yrittäjän Mika Luukkosen mukaan alalla menee hyvin. Mikkelissä elokuvissa käy noin 70 000 katsojaa vuosittain. Luukkonen kasvoi elokuvateatterimaailmaan vanhempiensa ammattiin ja nykyään hänellä on valta siinä, mitä elokuvia Mikkelissä ja Puumalassa esitetään. Toimittajana Juuso Kääriäinen.

 • Leuto talvi hankaloittaa saimaannorpan pesintää. Metsähallituksen ylitarkastaja Tero Sipilä kuvailee tämän hetken säätä norpan kannalta karmeaksi. Sari Ursin haastattelee.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä