Radio Suomen Päivä

Joulukuuset hakkeeksi

 • 27 min
 • ei kuunneltavissa

Joulukuusi menee pyhien jälkeen hyötykäyttöön. Biojätteen käsittelyn toimistovastaava Christoph Gareis Helsingin seudun ympäristöpalveluista näyttää Marja Ala-Kokolle, mitä kuusille tehdään Ämmässuon kaatopaikalla Espoossa.
Juontajina Aki Laine ja Sanna Pirkkalainen.

Lähetykset

 • ma 30.12.2019 10.33 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Pääsiäisenä ei Uudeltamaalta poistuta. Poliisi on tiukentanut koronan vuoksi maakunnan rajoille määrätyn liikkumiskiellon valvontaa. Valvontaotteesta kertoo Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio.

  Mökkikausi alkanut tai alkamassa - ainakin heillä, joiden ei tarvitse liikkua Uudenmaan maakuntarajan yli. Uusimaalaisten muualla Suomessa oleva mökit ovat nyt tyhjillään niin, että huolenpito onnistuu vain etäkeinoin. Haastattelussa lappeenrantalainen mökkitalkkari Juha Pirhonen. Toimittaja Sirkka Haverinen.

  Mökkitalkkarilla riittää töitä myös Asikkalassa. Haastattelussa mökkitalkkari Jukka Vuorinen, joka pitää huolta monen uusimaalaisen mökistä liikkumisrajoitusten päättymistä odotellessa. Toimittaja Markku Lähdetluoma.

  Miten nyt mökkeillään? Uusimaalaiset eivät pääse mökeilleen, muilla mökkikausi alkaa jo olla hyvässä vauhdissa. Haastattelussa Vapaa-ajan asukkaiden liiton  puheenjohtaja Tapio Tervo.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Pääsiäinen on ortodoksikristityille iloa ja toivoa. He ovat valmistautuneet siihen jo kuusi viikkoa paastoamalla. Helsingin Uspenskin katedraalilla ovat ortodoksien pääsiäisestä kertomassa seurakunnan pastori isä Teo ja kanttori Varvara Merras-Häyrynen. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Arjen eteneminen mietityttää nyt monia, mutta eivät ole pyhätkään ennallaan. Kirkkokin on verkossa ja esimerkiksi pääsiäisen  jumalanpalveluksia välitetään suorina tai valmiiksi nauhoitettuna ja ajastettuna esimerkiksi facebookissa ja seurakunnan verkkosivuilla. Haastattelussa Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan seurakuntapastori - somepappinakin tunnettu - Emilia Turpeinen. Toimittaja Aki Laine.

  Mämmitaksi Hampurissa. Merimieskirkon myyjäiset ovat perinteisesti juhlapyhinä koonneet ulkosuomalaisia yhteen ympäri Euroopan. Hampuriin ja Brysseliin ehdittiinkin  jo tilata rekkalastit mämmiä ennen kuin tietoa kokoontumisrajoituksista alkoi tulla. Nyt asiakkaita palvelee mämmitaksi! Haastattelussa Hampurista Pohjois-Saksan merimieskirkon johtaja Valtteri Salmi.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Nuoret pelkäävät kuolemaa enemmän kuin vanhat. Kuolemanpelon rinnalla kulkee voimakas elämänhalu. Haastattelussa käytännöllisen teologian professori Kati Tervo-Niemelä Itä-Suomen yliopistosta. Hän on kerännyt ihmisten kokemuksia kuolemanpelosta. Toimittaja Katariina Lahtonen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Puoluekannatus. Sosialidemokraattien kannatus näyttää olevan nousussa, mutta Perussuomalaiset ovat edelleen kannatukseltaan suurin puolue. Prosenttimuutoksia ja niihin johtanutta kehitystä avaamassa politiikantoimittaja Hannu Tikkala.

  Talous sukeltaa nyt, mutta miten tästä aikanaan noustaan? Mikä merkitys on hallituksen eilisellä lisäbudjetilla? Haastattelussa Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkänen ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ETLA:n toimitusjohtaja Aki Kangasharju. Toimittaja Seija Vaaherkumpu.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Lammas on pääsiäispöydän kruunu. Kotimainen luomulammas on haluttua lihaa, mutta luomu asettaa myös vaatimuksia kasvattajalle ja lampaan käsittelylle. Luomulampailla on muita lampaita pidemmät teurastusmatkat. Haastattelussa Kainuun Puolangalla luomulampaita kasvattava Antti Heikkinen. Toimittaja Jarmo Nuotio.

  Arjen auttaja: Kampaaja etänä. Kriisit kasvattavat kekseliäisyyttä, kun kampaamokäynnit ovat sattuneesta syystä harventuneet. Vaan miten leikataan otsatukka etäohjein? Haastattelussa jyväskyläläinen parturi-kampaaja Emma Kimari. Toimittaja Hanna Kataja-Rahko.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Onkiminen on hyödyllistä ulkoilua ja se rauhoittaa mieltäkin. Me lähdimme siikaongelle. Onkivinkkejä jakaa tiedottaja Tapio Gustafsson Kalatalouden keskusliitosta. Toimittaja Marko Miettinen.

  Arjen auttaja: Kalakauppiaan kalasoppa-apu on saanut koko kylän auttamaan toisiaan. Esimerkki Espoon Kauklahdesta. Haastattelussa Maxin kalan kauppias Max Grönholm. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Korona-aika on poikinut monenlaista nettivilunkia. Miten tunnistaa huijauksen? Tuoteväärennöksistä kertoo IPR-lakimies Maria Ojala aineettomien oikeuksien lakiasioihin erikoistuneesta Kolsterista.

  Tietoturvallinen etätyö.  Mitä turvallisuusasioita pitäisi tietää ja pitää mielessä, kun tehdään etätöitä? Haastattelussa viestintävirasto Traficomin kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Ossi Kuosmanen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Lapset ja nuoret viettävät näinä viikkoina netissä vielä tavallistakin enemmän aikaa kun kaikki kouluun ja opiskeluun liittyvät asiat hoidetaan monessa taloudessa etänä. Lisääntynyt nettiaika lisää myös vaaraa netissä tapahtuvaan lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Vaarasta ja siihen varautumisesta kertovat Suojellaan Lapsia -yhdistyksen erityisasiantuntijat Nina Vaaranen-Valkonen ja Hanna-Leena Laitinen. Toimittaja Aki Laine.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Korona on kova isku paitsi terveydelle, mutta myös taloudelle. Kuinka kova? Siitä kertoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen tuore ennuste. Haastattelussa PT:n ennustepäällikkö Ilkka Kiema. 

  Hoivakotien varautuminen koronaan. Suomessa on koronavirukseen kuollut 19 yli 80-vuotiasta ihmistä. Vanhushoiva onkin yksi koronakriisin vaaran paikoista. Miten koronakriisiin on varauduttu hoivakodeissa? Pystytäänkö hoivakodeissa suojelemaan vanhuksia? Haastattelussa Suomen Akatemian Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikköä Jyväskylän yliopistossa johtava professori Teppo Kröger. Toimittaja Tom Kankkonen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Arjen auttaja: Nopeasti toimintaan saatu Helsinki Apu kuljettaa sähköskoottereilla ruokaa ja lääkkeitä ikäihmisille. Haastattelussa skootterikuski Joel Niemi sekä Lauttasaaren seurakunnan kirkkoherra ja seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki. Toimittaja Olli-Pekka Kursi.

  Arjen auttaja: Opettajien it-apu. Haastattelussa Petri Jämsén, joka hallitsee opettajien käyttämät opetus- ja oppimisohjelmat ja vastailee Facebook-ryhmässä päivittäin jopa satoihin opettajien esittämiin kysymyksiin lähes reaaliaikaisesti. Toimittaja Linda Vettanen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • THL:n vasta-ainetestaus alkaa. Tavoitteena on selvittää koronaviruksen leviämistä väestöön. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

  Hoidon priorisointi. Monessa Euroopan maassa on koronakriisin aikana jouduttu miettimään, ketkä hoidetaan, miten ja missä järjestyksessä. Miten tätä mietitään Suomessa? Haastattelussa bioetiikan tutkija Heikki Saxèn Tampereen yliopistosta. Toimittaja Hanna Juuti.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Klipit

 • Toimittaja, tietokirjailija Viljami Puustinen lähti selvittämään sukunsa tarinaa isoäitinsä sedän Akseli Gallen-Kallelan ja isoäitinsä isän Uno Gallénin kautta.

  Tästä selvittelytyöstä ja suvun kirjeenvaihdon lukemisesta syntyi juuri julkaistu kirja Veljekset Gallén, joka sukeltaa myös siihen, mihin ei suoraan vastauksia kirjeistä ja muista kirjallisista lähteistä löydy: miksi ihmiset tekivät sellaisia valintoja kuin tekivät, mitä he ajattelivat, mitä ehkä tunsivat. Miksi yhdestä veljeksestä tuli juhlittu suurmies ja toisesta vaiettu musta lammas?

  Linda Vettanen haastattelee.

 • Suomi ottaa käyttöön varmuusvarastot varmistaakseen suojavarusteiden riittävyyden sairaaloissa. Mutta mitä kaikkea muuta rekkoihin lastataan ja mihin kaikkialle kuljetukset suuntaavat? Onko tämä lopun alkua vai alkaako nyt onnen päivät ja tavaraa riittää loputtomiin? Tähän vastaa Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema. Toimittajina Linda Vettanen ja Marko Miettinen. Kuva: Lehtikuva

 • Kuntien tilannekatsauksen tekee kuntaministeri Sirpa Paatero.

 • Vierailukiellot hämmentävät hoiva- ja palvelukotien asukkaiden omaisia. Suomen suurin alalla on Attendo, jolla on 400 hoivakotia eri puolilla Suomea. Attendon liiketoimintajajohtaja Virpi Holmqvist kertoo, millaisia seurauksia vierailukiellolla on ollut.
  Aki Laine haastattelee.

  Kuva: AOP

 • Monissa yrityksissä tehdään näinä päivinä paljon etätöitä, mutta kaikilla aloilla etätyöskentely ei välttämättä onnistu.

  Ruokakaupan henkilökunta on tärkeä osa ruokahuollon pystyssä pysymistä ja kauppaliikkeissä suojataankin monin tavoin työntekijöitä koronaviruksen varalta. Helsinkiläisessä K-market Kannelmäessä on muun muassa nikkaroitu kassapisteille muovipleksit pisarasuojiksi asiakkaan ja kassahenkilön välille. Lisäksi kaupassa pyydetään pitämään metrin turvaväli myös myyjien kanssa asioidessa. HOK Elannossa on puolestaan ohjeistettu kassalla työskenteleviä laittamaan vaihtorahat tiskille asiakkaan käden sijaan.

  Haastateltavina jutussa ovat K-market Kannelmäen kauppiaat Timo ja Sara Jääskeläinen, myyjänä työskentelevä Joonas sekä HOK Elannon vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki. Toimittajana Mira Stenström.

 • Moni yksinäinen on koronaviruksen myötä vielä yksinäisempi, ja ongelma on suurin seniori-ikäisillä. Yksinäisyyttä torjuvat järjestöt ovat vaikeassa tilanteessa, kun tilaisuuksia täytyy samaan aikaan peruuttaa. Mikä neuvoksi? HelsinkiMission vapaaehtoistoiminnan päällikkö Hanna Kari haastattelussa, toimittajana Olli Haapakangas

 • Koronavirusepidemia on lähiaikoina asettamassa tehohoidon kapasiteetin todelliseen testiin. Hoitajapulasta on puhuttu yhteiskunnassa jo pitkään, nyt esillä on kysymys siitä, jääkö tehohoidon kapasiteetin kasvattaminen hoitajien määrästä kiinni. Entä voidaanko hoitoalalta pois siirtyneitä hoitoalan koulutuksen saaneita velvoittaa palaamaan töihin? Haastateltavana Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin erikoissairaanhoidon asiantuntija Elina Ottela. Toimittajana Olli Haapakangas.

 • Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS tiedottaa uusista koronavirustapauksista. Ainakin 22 uutta tartuntaa todettu eri puolilla Suomea. Myös yksi henkilökuntaan kuuluva sydänkirurgi on sairastunut.Tilanteen päivittävät infektioylilääkäri Asko Järvinen ja Sydän- ja keuhkokeskuksen toimialajohtaja Antti Vento.

 • Viime ajat ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja myös avustusjärjestöille. Avuntarvitsijoiden määrä on lisääntynyt jatkuvasti niin Syyrian sota-alueilla, muualla Syyriassa, Kreikan pakolaisleireillä kuin nyt myös Turkin ja Kreikan rajoilla. Samalla turvallisuustilanne on kiristynyt niin, että avustusjärjestöjä kohtaankin on kohdistettu väkivaltaa. Haastateltavana Lääkärit ilman rajoja -järjestön Suomen toimiston johtaja Linda Konate. Toimittajana Hanna Juuti.

 • Marie Curie, Kleopatra ja pari kuningatarta. Koulun historiantunneilla ei kerrota paljoakaan historian merkittävistä naisista, vaikka maailman ensimmäisen kirjan kirjoittaja ja ensimmäisen yliopiston perustaja ovat naisia.

  Toimittaja Maria Pettersson huomasi puutteen ja ryhtyi esittelemään historian jänniä ja hurjiakin naisia Facebookissa. Näistä merkkinaisista on tulossa kirja ja esittelyjä Wikipediaan. Alkusyksystä Pettersson tekee myös podcastsarjan Ylelle.

  Miksi niin moni menestyksekäs nainen on vaipunut historian saatossa unholaan ja keitä meidän ehdottomasti kannattaisi muistaa ja huomioida? Linda Vettanen haastattelee. 

 • Koronavirus hallitsee paitsi uutisia, myös kahvipöytäkeskusteluja. Osalle ihmisistä taudin leviäminen ja siitä uutisointi aiheuttaa myös ahdistusta. Millaisista asioista voi etsiä turvaa, jos oma mielenrauha tuntuu olevan uhattuna? Haastateltavina ovat Mieli ry:n asiantuntijalääkäri Meri Larivaara ja kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter, joka kertoo, että koronaan liittyviä puheluja on jo tullut. Toimittaja on Aki Laine. 

 • Viimeisen muutaman päivän aikana maailmanlaajuisissa koronavirustapauksissa on tapahtunut selvä muutos. Taudin kehittymistä ja kulkua tiiviisti seurannut Helsingin yliopiston tutkijatohtori Tuomas Aivelo sanoo, että olemme hyvin pian tilanteessa, jossa epidemiaa ei voida enää estää. On aika siirtää huomio sen leviämisen hidastamiseen, hän sanoo.
  Tuomas Aivelo on paneutunut myös siihen, mistä kaikki alkoi.

  Sanna Pirkkalainen ja Linda Vettanen haastattelevat.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä