Erittäin salainen, Mauno Koivisto

Mauno Koivisto nautti arvoituksellisuudestaan. Hänen tavaramerkikseen muodostui asioiden ”fundeeraaminen”, sillä hän ei halunnut antaa monimutkaisiin kysymyksiin yksinkertaisia, populistisia vastauksia. Lukeneisuudestaan ja poliitttisesta taidostaan tunnettu Koivisto nautti suurta kansansuosiota. Hänet saatettiin usein nähdä myös pelaamassa lentopalloa, matkustamassa raitiovaunulla tai teatterissa katsomassa James Bond -elokuvia. Niiden tarinat hyvän ja pahan taistelusta olivat mielenkiintoista seurattavaa erityisesti niille suomalaisille poliitikoille, jotka hoitivat idänsuhteita.

Kirjailija Jari Tervo ja asiantuntijat käyvät läpi tutun, mutta samalla tuntemattoman presidentti Koiviston elämää, toimintaa ja merkitystä kahdeksasta eri näkökulmasta.

Ohjelman on Ylelle tuottanut Intervisio Oy.
Kuva: Kuvasiskot 1967, Museovirasto.

Jaksot

 • Miten Mauno Koivisto rakensi arvoituksellisuudesta itselleen tavaramerkin ja miten muut rakensivat sitä hänen puolestaan? Haluammeko koskaan päästäkään kokonaan perille Koivistosta?
  Ohjelman on toimittanut Jari Tervo ja käsikirjoittanut Marjo Vilkko.

 • Mauno Koivisto pohti nuoresta pitäen kysymyksiä syyllisyydestä ja vastuun kantamisesta. Erityisesti itsensä suhteen hänellä oli herkkä omatunto.
  Ohjelman on toimittanut Jari Tervo ja käsikirjoittanut Marjo Vilkko.

 • Rakkaus Tellervo Koivistoon oli Mauno Koiviston tarkimmin varjeltu ja yhä parhaiten säilynyt salaisuus. Ohjelman on toimittanut Jari Tervo ja käsikirjoittanut Marjo Vilkko.

 • Mauno Koivisto valittiin presidentiksi Urho Kekkosen vastavoimana. Mutta kuinka sitten kävikään? Millaista oli Koiviston vallankäyttö ja valtapeli?
  Ohjelman on toimittanut Jari Tervo, käsikirjoittanut Marjo Vilkko.

 • Mauno Koivistolle Neuvostoliitto oli ensin vihollinen, sitten hyvä naapuri - mutta myös arvoitus ja ongelma, jonka parissa aika ei käynyt pitkäksi.
  Ohjelman on toimittanut Jari Tervo ja käsikirjoittanut Marjo Vilkko. Kuva: Kuvasiskot 1967, Museovirasto.

 • Huhtikuussa 1981 Mauno Koivisto sanoi yksinkertaisen lauseen ja yhtäkkiä arkisesta tuli suurta draamaa. Pääministeri uskalsi nousta Kekkosta vastaan. Ohjelman on toimittanut Jari Tervo ja käsikirjoittanut Marjo Vilkko.

 • Sosiaalidemokraatti Mauno Koivisto oli markkinafundamentalisti aikana, jolloin yleisesti uskottiin tulevaisuuden kuuluvan valtiojohtoiselle talouspolitiikalle. Ohjelman on toimittanut Jari Tervo, käsikirjoittanut Marjo Vilkko.

 • Mauno Koiviston tunnettiin ajattelustaan, joka vaati aikaa ja kärsivällisyyttä niin kuulijalta kuin puhujalta itseltäänkin. Presidentti ei halunnut antaa monimutkaisiin kysymyksiin kevyitä vastauksia. Ohjelman on toimittanut Jari Tervo, käsikirjoittanut Marjo Vilkko ja sen on Ylelle tuottanut Intervisio Oy.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä