Radio Suomen Päivä

Mikä on Ylen rooli 2020-luvulla?

 • 32 min
 • 22 pv

Yle täyttää tällä vuosikymmenellä sata vuotta. Niinpä 2020-luvun ensimmäinen Kysy Ylestä -ilta omistetaan erityisesti kysymyksille, jotka liittyvät Ylen rooliin tällä vuosikymmenellä. Yle-tyyppi Sami Koivisto kertoo lisää.

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Lähetykset

 • ma 13.1.2020 12.13 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Tieliikenteen lakikorjaukset. Tieliikennelakiin tulee muutoksia kesäkuun alusta ja vielä viime viikolla niitä sai ehdottaa. Mitä muutoksia on tulossa ja mitä on ehdotettu?  Vastaamassa liikenneneuvos Kimmo Kiiski liikenne- ja viestintäministeriöstä.

  Valtionyhtiön suolaiset jätevedet. Sekajätteet poltetaan energiaksi, mutta mitä tehdään tuhansin rekkalastein syntyvälle suolaiselle jätetuhkalle? Illan MOT-ohjelman aiheesta kertoo lisää toimittaja Kai Byman.

  Studiossa Aki Laine ja Juha Blomberg.

 • Miten kirja muotoutuu elokuvaksi? Vastaavatko ohjaajan ja lukijan mielikuvat toisiaan? Parhaillaan menossa olevan Metsäjätti-elokuvan kuvauksia on haitannut ainakin lumeton talvi. Haastattelussa elokuvan tuottaja Rimbo Salomaa, ohjaaja Ville Jankeri ja näyttelijä Jussi Vatanen. Toimittaja Aki Laine.

  Studiossa Aki Laine ja Juha Blomberg.

 • Miljoonasade on luvannut, että he istuttavat puiden taimia vastineeksi bändikeikkojensa ilmastovaikutuksille. Mites se tehdään? Haastattelussa Miljoonasateen laulaja Heikki Salo. Toimittaja Mari Vesanummi.

  Biohajoava muovi ei hajoa kovin nopeasti. Mutta niin sanottuja biomuovejakin on moneksi ja huonoiten hajoavat ovat poistumassa markkinoilta. Tupakantumpitkin ovat muovia ja ne voitaisiin valmistaa luonnossa hajoaviksi. Haastattelussa erikoistutkija Hermanni Kaartokallio Suomen ympäristökeskuksesta. Toimittaja Katariina Lahtonen.

  Studiossa Aki Laine ja Juha Blomberg.

 • Kaikki irti ladattavista. Sähköautojen määrä kasvaa - etenkin hybridien eli kahden voimalähteen autojen ostaminen kiinnostaa autoilevaa kansaa. Sähköautojen lataus- ja käyttötavat tunnetaan silti vielä huonosti. Nyt muun muassa autokauppojen ja korjaamojen  edusjärjestö Autoalan keskusliitto on selvittänyt, miten sähköautoilla ajetaan ja kuinka niitä ladataan. Haastattelussa toimitusjohtajat Pekka Rissa Autoalan keskusliitosta ja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus -yhdistyksestä. Toimittaja Silja Raunio.

  Studiossa Aki Laine ja Juha Blomberg.

 • Ilmastonmuutoksen torjunta on mahdollista, mutta millä keinoin? Asiantuntijoiden mukaan ilmastonmuutosta vastaan voidaan taistella, vaikka helppoa se ei ole. Kuinka todellisuuspohjaisia tavoitteet ja ehdotetut keinot ovat. Haastattelussa Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen ja energiayritys St1:n pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen. 
  Toimittaja Tom Kankkonen.

  Studiossa Aki Laine ja Juha Blomberg.

 • Älyllistä pilkettä, nopeaa kuvajournalismia, rohkeaa rajausta, maalauksellista valon käyttöä. Satoja tuhansia otoksia. Voiko yksi kotiapulainen sivutöinään pystyä tähän kaikkeen? Päätelmiä voi tehdä Suomen Valokuvataiteen museossa Helsingissä. Se esittelee kymmenen vuotta sitten kuolleen Vivian Maierin kuvia, joissa tämä on itse mukana. Katariina Lahtonen kävi tutustumassa näyttelyyn. Oppaana on museonjohtaja Elina Heikka.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Helene on Antti J Jokisen ohjaama elokuva taiteilija Helene Schjerfbeckistä. Vaikutteita maalarin tyylistä näkyy myös valkokankaalla.

  Helene Schjerfbeckistä on kirjoitettu ja puhuttu ehkä enemmän kuin kenestäkään muusta suomalaisesta maalarista. Huomio on kasvattanut itseään ja lujittanut myyttiä. Materiaalin runsaus ei häirinnyt ohjaaja Antti J Jokista, joka viehättyi Schjerfbeckin taiteesta jo lapsena.

  Katariina Lahtonen kävi katsomassa elokuvan. Haastattleussa ohjaajan lisäksi myös kuvaaja, Aalto-yliopiston professori Rauno Ronkainen.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Kainuussa juhlitaan uuden sairaalan käyttöönottoa. Ensimmäiset potilaat pääsevät sairaalaan ensi viikolla, tällä viikolla tiloja esitellään juhlavieraille ja viikonloppuna tutustujina ovat kainuulaiset.

  Uutta sairaalaa on suunniteltu ja rakennettu pitkään. Uutta on se, että nyt on kysytty tavallisilta ihmisiltä ja myös henkilökunnalta, mitä halutaan, ja vasta sitten on toteutettu. Aivan uuden sairaalan ytimessä on synnytysosasto. Jarmo Nuotio pääsi synnytyshuoneeseen kuulostelemaan tuntoja synnytysten ja naistentautien ylilääkäri Ritva Keravuolta.

  Millainen on Viron maine suomalaismatkailijoiden kohdemaana? Tästä kertoo Visit Estonian Suomen viestintäpäällikkö Timo Raussi. Toimittajana Silja Raunio.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Yksityinen terveydenhoito keskittyy isoille terveysjäteille, niille myös kunnat ovat ulkoistaneet terveydenhuoltoaan. Tehy kertoo, että hoiva-alan yritykset polkevat hoitajien palkkoja, eivätkä noudata sovittua palkkausjärjestelmää. Vieraana Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri. Haastattelussa myös terveysalan yritysten kattojärjestön edustaja Hyvinvointiala HALI:n työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Hallitus kertoo tänään keinoistaan parantaa työllisyyttä. Hallituksen pitäisi viimeistään ensi syksynä esittää toimia, joilla saadaan 30 000 uutta työllistä lisää. Mitä tarvitaan, että tavoite täytyy? Millaisilla työllisyystoimilla todella on vaikutusta juuri tässä ajassa ja taloustilanteessa?T yöllisyysryhmistä on tihkunut jo sellaisia keinoja kuten opintoaikojen rajoitus, työttömyysturvan porrastus ja eläkeputken ikärajan nosto. On puhuttu siitä, että yli 55-vuotiaita erityisesti pitäisi saada töihin. Miten se saadaan perille myös niille työnantajille, jotka eivät hanakasti palkkaa kuin nuoria?

  Haastattelussa sosiologian professori, työelämäntuntija Harri Melin Tampereen yliopistosta.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen

 • Kuntoa pelillä? Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa kehitellyssä pelissä yhdistyvät voimaharjoittelu ja ajattelua vaativa pelaaminen. Ongelmat ratkaistaan lihaksilla. Pelaajiksi tavoitellaan ikääntyneitä ja vähän liikkuvia ihmisiä. Haastattelussa liikuntatieteen tohtori, tutkimuspäällikkö Arto Pesola Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta. Toimittaja Jouni Kirvesmies.

  Uutisia ja tietoa Latinalaisesta Amerikasta. Johanna Pohjola aloittaa kohta pestinsä Ylen toimittajana Etelä-Amerikassa. Mikä Latinalaisessa Amerikassa kiehtoo? Mitä sellaista Johanna Pohjola haluaa kertoa suomalaisille, mitä emme vielä Latinalaisesta Amerikasta tiedä?

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Työterveyslaitos muistuttaa alan ammatilaisia pitämään mielessään riittävän varovaisuuden kauneuden hoidon kemikaalien käsittelyssä. Mitä  kuluttajan pitäisi niistä tietää? Haastattelussa vanhempi asiantuntija Katri Suuronen Työterveyslaitokselta ja ylitarkastaja Emma Tarvainen Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Klipit

 • Sähköautojen määrä kasvaa. Etenkin hybridien, eli kahden voimalähteen autojen, ostaminen kiinnostaa autoilevaa kansaa. Sähköautojen lataus- ja käyttötavat tunnetaan silti vielä huonosti.

  Nyt muun muassa autokauppojen ja korjaamojen edusjärjestö Autoalan keskusliitto on selvittänyt kyselytutkimuksella, miten sähköautoilla ajetaan ja kuinka niitä ladataan. Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa ja Autotuojat ja -teollisuus - yhdistyksen toimitusjohtaja Tero Kallio avaavat Silja Raunion haastattelussa ladattavien autojen käyttötapoja.

  Tutkimuksen mukaan ladattavien hybridiautojen ajokilometreistä yli puolet tehdään sähköllä. Tero Kallio kommentoi aluksi, kuinka suurena osuutta voidaan pitää.

  Kuva: Esko Jämsä / AOP

 • Hoitoalan järjestö Tehy kertoo, että isot terveysjätit polkevat hoitajien palkkoja, eivätkä noudata sovittua palkkausjärjestelmää. Yksityinen terveydenhoito keskittyy isoille terveysjäteille, ja niille myös kunnat ovat ulkoistaneet terveydenhuoltoaan. Yksityistä hoitoalaa edustava Hyvinvointiala HALI kiistää palkkojen polkemisen.
  Radio Suomen päivä -ohjelmassa haastateltavina Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri ja Hyvinvointiala HALI:n työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri. Toimittajana Marja Ala-Kokko

 • Mihin ja miten suomalaiset haluavat matkustaa tänä vuonna? Ilmastokysymyksistä puhutaan yhä enemmän, mutta lentämisen määrä kasvaa edelleen eikä lentopäästöjen kompensoiminen ole kovin suosittua. Toisaalta moni aikoo viettää lomansa kotimaassa; esimerkiksi Visit Turun teettämän kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista aikoo matkustaa tänä vuonna kaupunkilomalle kotimaassa.

  Matkamessujen matkailututkimuksen mukaan suomalaiset miettivät vastuullisuutta matkapäätöksiä tehdessään aiempaa enemmän, mutta realisoituvatko mietteet teoiksi? Toimittaja Silja Raunio haastattelee tutkimuksen toteuttaneen tutkimuslaitos Kantarin tutkimuspäällikkö Anne Lahtista.

  Kuva: Sebastian Nogier / EPA

 • Populismia tutkivan yliopistonlehtori, dosentti Elina Palosen mukaan Timo Soinin maanantaina julkistetussa Populismi-kirjassa toistuvat edellisestä kirjasta ja blogeista tutut teemat. Hän pitää Soinin kirjoittamaa tuoretta kirjaa kuitenkin varsin rehellisenä kuvauksena populismi-ilmiöstä ja Perussuomalaiset-puolueen perustajan toiminnasta.
  Timo Soini antaa Emilia Paloselle ja hänen tutkimusryhmälleen kiitosta populismia avaavasta työstä.
  Toimittajana on Linda Vettanen.

 • Värjättyä tonnikalaa, lyijyä sisältävää paprikajauhetta ja naudaksi väitettyä hevosenliha. Esimerkiksi näitä tuotteita on päätynyt monen kuluttajan lautaselle. Tarkkaa tietoa väärennösten määrästä ei ole, sillä havaittuja petoksia ei tilastoida EU:n alueella. Väärennösten epäillään kuitenkin yleistyneen ja mafialle ne saattavat olla jopa isompi bisnes kuin huumekauppa - kaikki syövät ruokaa ja kiinnijäämisen riski on melko pieni.

  Kuluttajaekonomisti ja tietokirjailija Mari Koistinen on on tehnyt ruokaväärennöksistä kirjan "Syötkö väärennettyä ruokaa?" Koistinen sanoo, että kuluttaja voi itse varautua petoksiin. Miten se onnistuu?

  Juha Blomberg ja Linda Vettanen haastattelevat.

 • Voiko digitalisaatio olla apukeino ilmastonmuutoksen hillinnässä? Vai ovatko digitaaliset palvelut tulevaisuuden energiasyöppöjä, kun yhä useampia asioita hoidetaan netissä?
  Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on aloittanut tutkimuksen, jossa selvitetään kotimaisen ICT-alan, eli tietotekniikka-alan energiankulutusta. Tietoa tarvitaan, kun arvioidaan digitalisaation vaikutuksia ilmastoon ja ympäristöön.
  Digitalisaation etenemistä arvioi Etlan johtava tutkija Timo Seppälä. Toimittajana on Johanna Östman.

 • Moni teki taas vuodenvaihteessa lupauksen elää terveellisemmin, kuntoilla enemmän ja olla kaikin puolin parempi ihminen.

  Mutta miten tavoitteisiin kannattaa pyrkiä? Millaisia tavoitteita kannattaa asettaa? Miten elämänmuutoksessa onnistuu, eikä lannistu kun ulkona sataa räntää, eikä lenkkipolku houkuta?

  Psykologi Satu Kaski on muun muassa ammattivalmentaja ja huippu-urheilijoiden psyykkinen valmentaja. Hän sanoo, että useimmille hieman hahmoton tavoite "liikun tänä vuonna enemmän" ei toimi. Kannattaa myös miettiä ajaako lupaukseen oma halu vai tieto siitä, että tämä on oikein ja hyväksi minulle. Toimittajana Heidi Laaksonen.

  Kuva: CC0 / Unsplash / Jimmy Bay

 • Kun vuosi vaihtuu, vaihtuuko myös vuosikymmen vai vasta vuoden päästä? Tämä on herättänyt keskustelua viime päivinä. Yliopiston almanakkatoimiston johtaja, nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala kertoi Radio Suomen Päivän haastattelussa almanakkatoimiston virallisen kannan: jokainen voi ajatella tästä asiasta, miten haluaa. Toimittajina Aki laine ja Linda Vettanen. Kuva: Alexander Granholm /Yle

 • 20 vuotta sitten maailma pidätti henkeään. Vuosituhannen vaihde ja Y2K uhkasi lamaannuttaa koko pallon. Pelättiin, että kun ykkönen vaihtuu kakkoseksi, tietokoneet sekoavat, lentokoneet tippuvat taivaalta, padot murtuvat ja ehkä maailmanloppukin tulee. 2000-luvulle siirryttiin kuitenkin ilman sen suurempia haavereita.

  Venäjällä kuitenkin kuohui myös silloin. Tasan 20 vuotta sitten presidentti Boris Jeltsin irtisanoutui ja nimitti itselleen seuraajan Vladimir Putinin. Venäjän ja Itä-Euroopan tutkija, dosentti Arto Luukkanen pohtii Aki Laineen ja Sanna Pirkkalaisen haastattelussa, millainen mies Venäjän johtoon nousi, miten nyky-Venäjän nuoret näkevät presidentti Putinin ja mitä asioita hän on saanut aikaan.

  20 vuoden takainen Moskovan kirjeenvaihtaja Marko Lönnqvist kertoo aluksi arkistopätkässä, miten vallanvaihto tapahtui.

  Kuva: Getty Images

 • Kaakkois-Aasian tuhoisasta tsunamista tuli toisena joulupäivänä kuluneeksi 15 vuotta. Tapaninpäivänä vuonna 2004 useiden maiden rannikolle iskenyt tsunami sai alkunsa voimakkaasta maanjäristyksestä Indonesian Sumatran saaren edustalla. Pahimmat tuhot kärsittiin Indonesiassa, missä kuoli noin 170 000 ihmistä. Suomalaisia kuoli 179.
  Mukana tsunamin jälkseisessä avustustyössä oli myös Suomen Punaisen Ristin silloinen varainhankintajohtaja, nykyinen Itä-Afrikan alue-edustaja John Ekelund. Radio Suomen Päivässä haastateltavana oli myös Ylen tuleva Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley. Toimittajana on Silja Raunio. Kuva: EPA/M.A.PUSHPA KUMARA

 • Lunta on Kainuussa, Koillismaalla ja Itä-Lapissa kaksinkertainen määrä normaaliin verrattuna. Etelässä järvet ovat täynnä vettä, tulvatilanne on pahin Kokemäenjoella. Marja Ala-Kokko tavoitti Suomen Ympäristökeskuksen johtavan hydrologin Bertel Vehviläisen, joka kertoo, että runsaat sateet ovat parantaneet pohjavesitilannetta.

 • SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja, ministeri Matti Ahde on kuollut 73-vuotiaana. Radio Suomen haastattelussa SDP:n entinen puoluesihteeri ja kansanedustaja Ulpu Iivari muistelee Matti Ahteen uraa. Toimittajana Linda Vettanen.

  Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä