Luomiskertomus

“Päätin kokeilla onnistuuko ihmislajin mullistuksista kirjoittaminen somekielellä”, sanoo Pontus Purokuru

 • 16 min
 • toistaiseksi

Römaani kuvaa milleniaalin mielenmaisemaa ja jäljittelee sosiaalisen median kieltä ja rytmiä. Römaani on “korruptoitunut” versio perinteisestä romaanista - “siksi siellä on ö”, sanoo Purokuru. Kirja on journalistista tekstiä, blogeja, esseitä ja tietokirjallisuutta kirjoittaneen kirjoittajansa ensimmäinen kaunokirjallinen teos. Fragmentaarisen ja graafisen romaanin tekeminen oli parasta, mitä Purokuru on kirjoittamisen saralla tehnyt, mutta kirjailija sai myös “pahan ja rasvaisen yliannostuksen” somesta. Purokurun kanssa kirjan kirjoittamisesta keskustelee Anna Tulusto.

Lähetykset

 • su 26.1.2020 9.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Anu Kaajan kollaasiromaani Katie-Kati vaati kirjoittajaltaan kymmenien Englannin kuninkaallisia käsittelevien elämäkertojen lukemista, median seuraamista ja dokumenttien katsomista. Koska Kaaja tarkastelee satiirissaan naiskuvaa paitsi kuninkaallisten, myös pornokuvaston kautta, jälkimmäinen toimi myös lähdemateriaalina. Katie-Kate yhdistelee fiktiota faktaan - keksityn tarinan päähenkilö on Kate Middletonin näköinen nuori nainen, joka päätyy töihin monarkiaa pakkomielteisesti palvovalle pariskunnalle. Kirjoitusprosessiin liittyi myös tarkistus lakimieheltä, mitä saa lainata ja miten. Kuva: Raili Tuikka / Yle

 • Cilkan tarina kertoo nuoresta naisesta, joka on joutunut natsien keskitysleiriltä venäläiselle vankileirille. Uusseelantilainen, Australiassa asuva kirjailija Heather Morris kirjoitti ensin tositapahtumiin perustuvan romaanin Auschwitzin tatuoija, joka itsenäinen jatko-osa Cilkan tarina on. Kääntäjä Pekka Tuomisto vaikuttui kirjoista, joissa on dokumentaarisia elementtejä, eläytyi raskaaseen tarinaan ja huomasi, että kirjan yksinkertainen ja kevyt ilmaisu tukee sisältöä.

 • Kääntäjä Jaakko Kankaanpää sai syksyllä 2019 nopean työtehtävän. Kankaanpään piti suomentaa Ian McEwanin brexit-satiiri Torakka. Tiivis romaani ilmestyi suomeksi hyvin pian alkuteoksen julkaisun jälkeen. Sanaa brexit ei teoksessa tosin mainita, mutta kirja on selkeä allegoria siitä, mitä Englannissa tapahtuu. Kankaanpää kertoo Anna Tuluston toimittamassa Luomiskertomuksessa palkitsevasta työprosessista ja siitä, mikä tekee Torakasta niin brittiläisen kirjan.

 • Römaani kuvaa milleniaalin mielenmaisemaa ja jäljittelee sosiaalisen median kieltä ja rytmiä. Römaani on “korruptoitunut” versio perinteisestä romaanista - “siksi siellä on ö”, sanoo Purokuru. Kirja on journalistista tekstiä, blogeja, esseitä ja tietokirjallisuutta kirjoittaneen kirjoittajansa ensimmäinen kaunokirjallinen teos. Fragmentaarisen ja graafisen romaanin tekeminen oli parasta, mitä Purokuru on kirjoittamisen saralla tehnyt, mutta kirjailija sai myös “pahan ja rasvaisen yliannostuksen” somesta. Purokurun kanssa kirjan kirjoittamisesta keskustelee Anna Tulusto.

 • “Tästä ei tule yhtään mitään!” parahti Johanna Venho maatessaan räsymatolla, kun kirjoitti Ensimmäinen nainen -romaania. Syntyi kirja, joka kohosi Finlandia-ehdokkaaksi ja lukijoiden suosikiksi ja joka elää yhä kirjailijan mielessä. Ensimmäinen nainen on kertomus Sylvi Kekkosesta. Venho kertoo Anna Tuluston toimittamassa ohjelmassa, miten oma ikäkriisi vaikutti romaanin syntymiseen, millainen rooli tietyllä hajuvedellä oli ja miten kirjailija Olavi Paavolainen ilmestyi tarinaan.

 • Aluksi oli kolme asiaa: lentämisen halu, se mihin se johtaa ja vankileirit. Sen jälkeen JP Koskinen jännitti draaman kaaren ja alkoi kirjoittaa Tulisiipeä. Koskinen kertoo Anna Tuluston toimittamassa Luomiskertomuksessa myös siitä, miten valmiiksi hoikka mies laihtui kirjoittaessaan ja miten helppoa tämän 1930-luvulta 60-luvulle, Amerikasta Neuvostoliittoon kulkevan romaanin kirjoittaminen itse asiassa oli.

 • Kirjailija Tommi Liimatta kertoo romaaninsa Saaret kuin sisaret synnystä. Saaret kuin sisaret on mysteeriromaani, jossa arvoitukset ratkeavat pala palalta. Samalla romaani saa lukijansa pohtimaan kultteja ja lahkoja, uskoa ja uskon menettämistä. Kaisa Pulakan haastattelussa Liimatta paljastaa, että kaikki sai alkunsa kun tietokoneen karttaohjelmassa Beringinsalmelta erottui kaksi pientä täplää. Kuva: Raili Tuikka / Yle

 • Heidi Könkään romaani Mirjami seuraa suomen historian vaikeita vaiheita neljän naisen näkökulmasta. Kaisa Pulakan toimittamassa Luomiskertomus-ohjelmassa Heidi Köngäs kertoo, miten äidiltä peritty vanha kirstu kirjeineen sai Könkään pohtimaan sotien aikana arkeaan eläneitä naisia ja miksi hänen mielestään ei koskaan pitäisi aliarvioida villasukan kutomisen taitoa.

 • Muistoruohossa tärkeää on myös se, mitä ei sanota ääneen. Sirpa Kähkösen Kuopio-sarjan kahdeksas osa ajoittuu kesään 1972, mutta muistoissaan sen naiset liikkuvat sota-ajassa. Tarinaa kertoo myös 8-vuotias pioneerityttö. Kähkönen kertoo Anna Tuluston toimittamassa Luomiskertomuksessa hetkistä, jolloin joutui kysymään itseltään, mitä ihmettä onkaan tekemässä, kirjan äänistä, varhaisaamuista ruotsalaisen Tomas Tranströmerin runojen parissa ja Thelma ja Louise -viittauksesta viimeisimmässä romaanissaan. Kuva: Laura Joutsi

 • Verkot on tarina kuudesluokkalaisesta koulukiusaajasta. Rakkaus verkkokalastukseen, varhaisteinien maailma ja muisto rakkaasta appiukosta ovat Verkot-romaanin aineksia. Yli sata kirjaa lapsille ja nuorille kirjoittanut Tuula Kallioniemi kertoo Anna Tuluston toimittamassa Luomiskertomuksessa, miten kirjoitti vimman vallassa ja kirjan isot kysymykset tulivat myös uniin. Verkot kertoo kiusaamisesta, mutta myös lapsen ja vanhuksen suhteesta.

 • Pohjakosketus on Nina Honkasen vaikein ja tärkein kirja. Sen kirjoittaminen vei 14 vuotta. Honkanen kertoo, että romaani oli kirjoitettava, jotta hän voisi kirjoittaa lisää. Lapsuudenkodin kirjahyllyllä, Juha Seppälän novelleilla ja Pirkko Saision elämänopeilla on ollut vaikutuksensa kirjoittamisessa. Nina Honkanen tarvitsee tavallista arkea voidakseen kirjoittaa: hänen työpaikkansa on keittiön pöytä ja taustalla soi radio. Kirjailija kertoo myös flow-hetkestä, jona romaaniin tupsahti ruumis. Ohjelman on toimittanut Anna Tulusto. (Kuva: Klaus Welp)

 • Jos se näyttää siltä saattaa olla Mikko Rimmisen henkilökohtaisin romaani. Kuolemaa käsittelevän kirjan kirjoittaminen oli Rimmiselle vaikea, mutta opettavainen prosessi. Kirjailija kertoo Anna Tuluston toimittamassa ohjelmassa, miten lastenkirjahahmo herra Huu ja romaanin päähenkilö herra Lyy liittyvät toisiinsa ja mikä merkitys Vladimir Nabokovilla oli kirjan sinä-kertojan kehittelyssä. Rimminen puhuu kieleen heittäytymisen ilosta ja paljastaa Jos se näyttää siltä -romaanin ja Hitchcockin Psykon tahattoman yhteyden.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä