Naisia vanhuuden partaalla

Pyydettäessa en antaisikaan vaikka seksi onkin terveellistä!

 • 14 min
 • toistaiseksi

No naisitko itte tota?! Kuudenkympin kriisissä korventuva toimittaja Riikka Rahi katsoo peilikuvaansa ja tulee siihen tulokseen, että ei, en ees itte tota nais. Ja että miksi ei? No siksi kun kuusikymppisen naisen kroppa ei muistuta piiruakaan niitä nuoria ja kauniita vartaloita, joiden yleisesti ajatellaan olevan oikeutettuja seksin tuomiin iloihin. Ehkä kumminkin kannattaisi selättää oma epävarmuus ja osin pelkästään siksi syntynyt haluttomuus ja tajuta ainakin se, että seksi kaikissa sen muodoissa on iäkkäämpänäkin jopa terveydelle tärkeää!

Toimittaja Riikka Rahin keskustelukumppanina on gynekologi ja seksologi Leena Väisälä. Äänisuunnittelusta vastaa Katja Kostiainen ja tuottajana on Hannu Karisto.

Lähetykset

 • la 18.1.2020 12.15 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Juice Leskinen lauloi, että elämä on kuolemista. Niinhän se onkin! Jo kohdusta alkaa solujen vanheneminen ja sitä se sitten on koko elämä aina loppuun asti.

  Nyt, kun tässä kuudenkympinkriisissäni tajuan, että elämää on takana paljon enemmän kuin sitä on edessä, pelottaa myös elämän päätepiste. Se tulee lähemmäksi joka päivä. Kuolema on mysteeri, joka ei koskaan ratkea. Kuolema voi olla sekä helpotus että katumuksen paikka. Jotenkin siihenkin pitäisi kuitenkin valmistautua tai ainakin yrittää elää elämänsä niin, että katkeruudelle ei jää sijaa hetkeen, jolloin täältä erkanen..

  Sarjan äänisuunnittelusta vastaa Katja Kostiainen. Tuottajana on Hannu Karisto.

 • Kuudenkympin hujakoilla lisääntyvät krempat ja vaivat panevat miettimään, että millainen tämä alkava fyysinen alamäki oikein onkaan. Sitäkin alkaa pohtia, että olisi ehkä viisasti muuttaa taloon, jossa on hissi ja joka olisi lähellä terveyspalveluja.

  Herran pieksut! Tällaistako tämä nyt on jatkossa? Selviytymisstrategioiden laadintaa! Mutta kun yhteiskuntaa ei näytä tällä hetkellä kiinnostavan pätkääkään, millaisissa vaipoissa ihmiset loppuvuotensa makaavat. Pitäisi varmaan lähteä barrikadeille, että oma ja jälkipolvien loppuelämä olisi nykyistä parempi!

  Vanhuuden tutkija, professori Marja Jylhä kehottaa ikäihmisiä aktiivisiin toimiin loppuelämänsä turvaamiseksi vaikka sanookin, että alimpaan epätoivon alhoon ei kannata vajota…

  Naisia vanhuuden partaalla-sarjan äänisuunnittelusta vastaa Katja Kostiainen. Tuottajana on Hannu Karisto.

 • Naisen seksuaalisuus on aina jotenkin vääränlaista. Nuorta naista huoritellaan hyvin helposti jos hän on seksuaalisesti aktiivinen mutta myös silloin, kun hän ei antaudu seksiseikkailuihin. Ikääntyvälle naiselle huudetaan puolestaan, että senkin vanha huora silloinkin, kun kyseessä ei ole edes mikään seksuaalisuuteen liittyvä asia. Ole tässä nyt sitten!

  Onneksi iän myötä saa olla seksuaalisena olentona paremmin rauhassa kuin ennen ihan siitäkin syystä, että vanhemmiten nainen tulee seksuaalisesti näkymättömäksi. Ikääntyneeseen naiseen liittyy kuitenkin paljon mystiikkaa ja hänet voidaan kokea myös vähän arveluttavaksi; eihän hänen tarvitse pelätä enää raskaaksi tulemista ja siten hän voi olla pelottavan villi ja vapaa.

  Perinteentutkimuksen yliopistonlehtori Sinikka Vakimo kertoo niistä merkillisistä uskomuksista ja kertomuksista, joilla ammoisista ajoista on yritetty suitsia ja ymmärtää ikääntyneen naisen seksuaalisuutta.

  Sarjan äänisuunnittelusta vastaa Katja Kostiainen ja tuottajana on Hannu Karisto.

 • “Mitä sä vanha akka siinä muiden happea kulutat!” Nuori mies katsoi asiakseen ilmaista ärtymystään siitä, että nousin hänen mielestään liian hitaasti bussiin. Ja sitten vielä ihmetellään, mistä kiukkuiset vanhat naiset tulevat!

  Minä en aio välittää siitä, että julkisuudessa ikääntyneet ihmiset nähdään usein vain joko supersankarimaisina maratoonareina tai vaipoissaan kärsivinä hyyryläisinä. Minä vaadin tilaa ja näkyvyyttä itselleni vielä iäkkäänäkin julkeasti ja äänekkäästi! Kunhan nyt harjoittelen sitä todellista vanhuutta tässä kuudenkympin vedenjakajalla. Ei ehkä tarvitsisi rähistä jos eri ikäiset ymmärtäisivät toisiaan paremmin.

  Yliopistonlehtori ja vanhuuden tutkija Kirsi Lumme tietää kuitenkin, että jos nuoret ihmiset vierastavat ikääntyneitä niin ei aina vanhatkaan halua nuorempiensa seuraan.

  Sarjan äänisuunnittelusta vastaa Katja Kostiainen. Tuottajana on Hannu Karisto.

 • Miksi minä olen taas näin mustelmilla! Ja miten minä olenkin yhtäkkiä näin jäykkä. Vastahan minä 20 vuotta sitten sain molemmat jalat niskani taakse!

  Kuusikymppisen ketteryys, nopeus ja voima eivät vedä vertoja entiselle itselleni. Nuoruudessa harjoitettu himokas urheilu ei näköjään kannakaan hedelmää kymmeniä vuosia. Huomasin kuudenkympin kriisissäni, että askel on hidastunut ja raajat eivät tottele enää entiseen malliin muutenkaan. Kaiken maailman krempat ja kolotukset tekevät ylivarovaiseksi ja itseni satuttamisen pelko on arkipäivää. Kanssaikääntyvä psykologi ja vanhenemisen tutkija Marja Saarenheimo sai onneksi ymmärtämään, että kiikkutuoliin ei todellakaan kannata jäädä hipsuttelemaan.

  Äänisuunnittelijana on Katja Kostiainen. Tuottajana toimii Hannu Karisto.

 • Argh! Miksi minä en nyt tätäkään enää osaa, miksi kaikki muuttuu aina vaan vaikeammaksi!

  Kuudenkympin kriisissään Riikka Rahi alkaa epäillä omaa järkeään kun elämä ja työ jatkuvasti päivittyvine tietokoneohjelmineen ja kaiken maailman apseineen tuntuvat aina vaan vaikeammilta. Uuden oppiminen on entistä hankalampaa vallankin kun muistikaan ei tunnut pelaavan niin kuin ennen. Päivittäin kafkamaisissa tilanteissa hermonsa repivä toimittaja tapasi onnekseen erikoispedagogiikan professori Eija Kärnän, jonka mukaan kyse ei ole äkillisestä tyhmentymisestä ja että oikeilla keinoilla ikääntynytkin pärjää vallan mainiosti tässä vinhasti muuttuvassa maailmassa.

  Naisia vanhuuden partaalla-sarjan äänisuunnittelusta vastaa Katja Kostiainen. Tuottajana on Hannu Karisto.

 • No naisitko itte tota?! Kuudenkympin kriisissä korventuva toimittaja Riikka Rahi katsoo peilikuvaansa ja tulee siihen tulokseen, että ei, en ees itte tota nais. Ja että miksi ei? No siksi kun kuusikymppisen naisen kroppa ei muistuta piiruakaan niitä nuoria ja kauniita vartaloita, joiden yleisesti ajatellaan olevan oikeutettuja seksin tuomiin iloihin. Ehkä kumminkin kannattaisi selättää oma epävarmuus ja osin pelkästään siksi syntynyt haluttomuus ja tajuta ainakin se, että seksi kaikissa sen muodoissa on iäkkäämpänäkin jopa terveydelle tärkeää!

  Toimittaja Riikka Rahin keskustelukumppanina on gynekologi ja seksologi Leena Väisälä. Äänisuunnittelusta vastaa Katja Kostiainen ja tuottajana on Hannu Karisto.

 • “Miten minä olenkin yhtäkkiä näin vanha?”. Toimittaja Riikka Rahi sukelsi viime syksynä 60-vuotiskriisiin. Riikka pyöritteli päässään ihmetystä siitä, miten niin moni asia onkin yhtäkkiä ihan toisin kuin ennen. Vaikeinta oli joutua pohtimaan sitä, kuka kuusikymppinen nainen oikein on ja mihin sen ikäinen on vielä matkalla.

  Vanhusten asemasta puhutaan Suomessa paljon. Sekä jo valmiiksi vanhojen että vanhentuvien elämää varjostaa pelko tulevaisuudesta.

  Naisia vanhuuden partaalla -sarjassa vasta kurkotetaan kohti todellista vanhuutta, eletään hetkeä, jolloin useiden asioiden summa todistaa nuoruuden ja keski-iän olevan takana. Sarjassa kerrotaan yhdestä elämän vedenjakajista sekä niistä ajatuksista, huomioista, peloista ja kiukusta, joita vanheneminen nostattaa.

  Tässä ensimmäisessä jaksossa Riikka Rahi keskustelee nuoruuden loppumisesta vanhenemisen tutkija, psykologi Marja Saarenheimon kanssa. Saarenheimo on pohtinut ikääntymistä myös omalta kohdaltaan.

  Äänisuunnittelusta vastaa Katja Kostiainen. Tuottaja Hannu Karisto.

  Yle Radio Suomi lauantaisin klo 12.15.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä