Radio Suomen Päivä

Talvi Suomen eteläisimmällä asutulla saarella

 • 27 min
 • ei kuunneltavissa

Talvi Suomen eteläisimmällä asutulla saarella. Majakkasaari Utökin on saanut kokea hieman tavanomaisesta poikkeavan talven. Utön saarelle on matkannut toimittaja Kalle Talonen. Matkalla Utöhön Kalle Talonen tapasi lintuharrastaja Tomi Juurikiven, joka oli matkalla ulkosaariston Jurmoon telttailemaan. Utössä haastattelussa saaren koulussa yli 40 vuotta opettanut Brita Willström sekä koulun oppilaita.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Lähetykset

 • ti 28.1.2020 11.33 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Yli 40 prosenttia pölyttäjähyönteisistä voi uhata häviäminen muun muassa elinympäristöjen muutoksen, ympäristömyrkkyjen ja ilmastonmuutoksen takia. Maailman viljelykasveista kolme neljästä turvautuu ainakin osittain pölyttäjähyönteisiin. Hyönteiskato näkyy jo nyt: esimerkiksi öljykasvien rypsin ja rapsin sadot ovat pienentyneet Suomessakin 90-luvun alusta lähtien.

  Yle Luonnon Pelasta pörriäinen -kampanjan tarkoitus on kannustaa pieniin tekoihin pölyttäjien elinolosuhteiden turvaamiseksi.

  Miten jokainen voisi auttaa pölyttäjiä? Linda Vettanen lähti selvittämään asiaa puutarhaan. Haastattelussa Yle Luonnon toimittaja Hannamari Vallila.

  Studiossa Aki Laine.

 • Miten ravintolat pärjäävät koronakriisissä? Ravitsemusliikkeet pysyvät suljettuna ainakin toukokuun loppuun saakka. Tämä tietää suuria vaikeuksia yrittäjille. Vain laadulla ja sinnikkyydellä pärjää. Tapaamme kolmen erilaisen ravintolan väkeä sekä pirautamme Matkailu- ja ravitsemispalvelut ry:n toimitusjohtaja Timo Lapille.

  Studiossa Aki Laine.

 • Monet yritykset ovat pahoissa talousvaikeuksissa koronakriisin vuoksi. Kaupan liiton ja Palvelualojen ammattiliiton PAMin mukaan erikoiskauppjen tilanne on jo hälyttävä: myynti on romahtanut 80–90 prosenttia vain muutaman viikon aikana.

  Sen sijaan ruokakauppojen myynti näyttää kasvavan. Moni ravintola on kiinni ja yhä useampi suomalainen on etätöissä, joten kotona laitetaan entistä enemmän ruokaa. Haastattelussa S-ryhmän kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu, Lidlin kaupallinen johtaja Mikko Forström sekä Keskon päivittäistavarakaupan valikoimajohtaja Harri Hellman.

  Toimittajina Johanna Östman ja Aki Laine.

 • Hallitus sulkee Suomen rajoja myös työmatkalaisilta. Ruotsin Kalixissa työskentelevää torniolaista sairaanhoitajaa tilanne huolettaa.

  Puutarhoissa harmitellaan nyt syötyjä kukkasipuleita. Cityjänis, metsähiiri, myyrä ja peura ovat syylliset puutarhoissa talven aikana tehtyihin tuhoihin istutuksissa.

  Kukkasipulit on kaivettu ylös ja syöty tai jos joku sipuli on ehtinyt saada lehdet näkyville, ne on syöty tyngiksi. Mitä on tehtävissä puutarhassa ja miten saa häädettyä kasvihuoneesta ripsiäiset ja punkit. Piipahdamme nyt biologi Leena Luodon pihamaalla, joka sekään ei ole välttynyt tuhoilta:

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Miten sujuu kouluvalmennus etänä? Osa kunnista on lomauttanut koulunkäyntiavustajat, osassa taas kouluvalmentajat siirtyivät verkkoon. Kamal Palani Jafi on yksi Helsingin kymmenestä kouluvalmentajasta. Miten hänen työnsä sujuu etänä? Linda Vettanen otti yhteyttä ja kysyi.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Etäkoulu haastaa lapset, opettajat ja vanhemmat. Väestöliiton pari-ja perhesuhteiden asiantuntija Minna Jaakkola antaa vinkkejä etäopiskelun sujumiseen.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Epidemioita on ollut kautta historian, ja useilla niistä on ollut vaikutusta yhteiskuntiin ja ihmisten elämiin. Millaisia? Haastattelussa yliopistotutkija Heini Hakosalo Oulun yliopistosta

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Hallituksen kiristyneet rajoitukset. Julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen Tampereen yliopistosta arvioi toimien järeyttä perusoikeuksien kannalta.

  Koronakriisi kurittaa taloutta ankarasti. Käpertyykö Suomi terveydenhuollon ongelmien ympärille? Tätä pohtivat Elinkeinoelämänvaltuuskunnan EVAn johtaja Emilia Kullas ja taloustieteilijä Sixten Korkman.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Olympiastadionin remontin hinta. Ylen MOT on selvittänyt ulkomaisen työvoiman alipalkkausta ja työoloja. Toimittaja Reeta Salminen kertoo lisää.

  Koroniaepidemia on vähentänyt hieman Postin asiakasmääriä, mutta toisaalta vanha kunnon postikortti näyttää olevan tulossa takaisin. Sillä on mukava muistaa kauempana olevia vähän kuten ennen vanhaan. Jyväskylän Postin palveluesimies Eija Toikkainen, palvelymyyjä Arja Laukkarinen ja asiakasSari Laine olivat Tenho Tornbergin haastattelussa.

  Studiossa Aki Laine.

 • Onko karanteeni ja koronakriisi vaikuttanut ruokailuusi? Maistuuko makea aiempaa enemmän? Antavatko herkut lohtua? Moni aikuinenkin mässyttää nyt runsaasti karkkia, auttaako se purkamaan stressiä?

  Osallistu keskusteluun suorassa lähetyksessä numerossa 0203-17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min. 

  Studiossa Aki Laine.

 • Miten syöminen on muuttunut poikkeusoloissa? Tekeekö koko ajan mieli jotain "hyvää".
  Miksi hemmottelemme itseämme kun joudumme viettämään paljon aikaa kotona? Haastattelussa ravitsemustieteiden tohtori Marika Laaksonen Fazer Labista. Toimittajana Hanna Kataja-Rahko.

 • Silmästä silmään. Uusi dokumentti nostaa esiin henkirikosten uhrien omaisten kehnon aseman. Haastattelussa dokumenttiohjaaja John Webster ja henkirikosten uhrien omaisten järjestön Huoma ry:n toiminnanjohtaja Sanna Kalajanniska.

  Studiossa Aki Laine.

Klipit

 • Suomi ottaa käyttöön varmuusvarastot varmistaakseen suojavarusteiden riittävyyden sairaaloissa. Mutta mitä kaikkea muuta rekkoihin lastataan ja mihin kaikkialle kuljetukset suuntaavat? Onko tämä lopun alkua vai alkaako nyt onnen päivät ja tavaraa riittää loputtomiin? Tähän vastaa Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema. Toimittajina Linda Vettanen ja Marko Miettinen. Kuva: Lehtikuva

 • Kuntien tilannekatsauksen tekee kuntaministeri Sirpa Paatero.

 • Vierailukiellot hämmentävät hoiva- ja palvelukotien asukkaiden omaisia. Suomen suurin alalla on Attendo, jolla on 400 hoivakotia eri puolilla Suomea. Attendon liiketoimintajajohtaja Virpi Holmqvist kertoo, millaisia seurauksia vierailukiellolla on ollut.
  Aki Laine haastattelee.

  Kuva: AOP

 • Monissa yrityksissä tehdään näinä päivinä paljon etätöitä, mutta kaikilla aloilla etätyöskentely ei välttämättä onnistu.

  Ruokakaupan henkilökunta on tärkeä osa ruokahuollon pystyssä pysymistä ja kauppaliikkeissä suojataankin monin tavoin työntekijöitä koronaviruksen varalta. Helsinkiläisessä K-market Kannelmäessä on muun muassa nikkaroitu kassapisteille muovipleksit pisarasuojiksi asiakkaan ja kassahenkilön välille. Lisäksi kaupassa pyydetään pitämään metrin turvaväli myös myyjien kanssa asioidessa. HOK Elannossa on puolestaan ohjeistettu kassalla työskenteleviä laittamaan vaihtorahat tiskille asiakkaan käden sijaan.

  Haastateltavina jutussa ovat K-market Kannelmäen kauppiaat Timo ja Sara Jääskeläinen, myyjänä työskentelevä Joonas sekä HOK Elannon vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki. Toimittajana Mira Stenström.

 • Moni yksinäinen on koronaviruksen myötä vielä yksinäisempi, ja ongelma on suurin seniori-ikäisillä. Yksinäisyyttä torjuvat järjestöt ovat vaikeassa tilanteessa, kun tilaisuuksia täytyy samaan aikaan peruuttaa. Mikä neuvoksi? HelsinkiMission vapaaehtoistoiminnan päällikkö Hanna Kari haastattelussa, toimittajana Olli Haapakangas

 • Koronavirusepidemia on lähiaikoina asettamassa tehohoidon kapasiteetin todelliseen testiin. Hoitajapulasta on puhuttu yhteiskunnassa jo pitkään, nyt esillä on kysymys siitä, jääkö tehohoidon kapasiteetin kasvattaminen hoitajien määrästä kiinni. Entä voidaanko hoitoalalta pois siirtyneitä hoitoalan koulutuksen saaneita velvoittaa palaamaan töihin? Haastateltavana Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin erikoissairaanhoidon asiantuntija Elina Ottela. Toimittajana Olli Haapakangas.

 • Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS tiedottaa uusista koronavirustapauksista. Ainakin 22 uutta tartuntaa todettu eri puolilla Suomea. Myös yksi henkilökuntaan kuuluva sydänkirurgi on sairastunut.Tilanteen päivittävät infektioylilääkäri Asko Järvinen ja Sydän- ja keuhkokeskuksen toimialajohtaja Antti Vento.

 • Viime ajat ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja myös avustusjärjestöille. Avuntarvitsijoiden määrä on lisääntynyt jatkuvasti niin Syyrian sota-alueilla, muualla Syyriassa, Kreikan pakolaisleireillä kuin nyt myös Turkin ja Kreikan rajoilla. Samalla turvallisuustilanne on kiristynyt niin, että avustusjärjestöjä kohtaankin on kohdistettu väkivaltaa. Haastateltavana Lääkärit ilman rajoja -järjestön Suomen toimiston johtaja Linda Konate. Toimittajana Hanna Juuti.

 • Marie Curie, Kleopatra ja pari kuningatarta. Koulun historiantunneilla ei kerrota paljoakaan historian merkittävistä naisista, vaikka maailman ensimmäisen kirjan kirjoittaja ja ensimmäisen yliopiston perustaja ovat naisia.

  Toimittaja Maria Pettersson huomasi puutteen ja ryhtyi esittelemään historian jänniä ja hurjiakin naisia Facebookissa. Näistä merkkinaisista on tulossa kirja ja esittelyjä Wikipediaan. Alkusyksystä Pettersson tekee myös podcastsarjan Ylelle.

  Miksi niin moni menestyksekäs nainen on vaipunut historian saatossa unholaan ja keitä meidän ehdottomasti kannattaisi muistaa ja huomioida? Linda Vettanen haastattelee. 

 • Koronavirus hallitsee paitsi uutisia, myös kahvipöytäkeskusteluja. Osalle ihmisistä taudin leviäminen ja siitä uutisointi aiheuttaa myös ahdistusta. Millaisista asioista voi etsiä turvaa, jos oma mielenrauha tuntuu olevan uhattuna? Haastateltavina ovat Mieli ry:n asiantuntijalääkäri Meri Larivaara ja kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter, joka kertoo, että koronaan liittyviä puheluja on jo tullut. Toimittaja on Aki Laine. 

 • Viimeisen muutaman päivän aikana maailmanlaajuisissa koronavirustapauksissa on tapahtunut selvä muutos. Taudin kehittymistä ja kulkua tiiviisti seurannut Helsingin yliopiston tutkijatohtori Tuomas Aivelo sanoo, että olemme hyvin pian tilanteessa, jossa epidemiaa ei voida enää estää. On aika siirtää huomio sen leviämisen hidastamiseen, hän sanoo.
  Tuomas Aivelo on paneutunut myös siihen, mistä kaikki alkoi.

  Sanna Pirkkalainen ja Linda Vettanen haastattelevat.

 • Kevättulvat ovat alkaneet tänä vuonna jo talvella. Suomen ympäristökeskuksen kehitysinsinööri Antti Parjanne sanoo, että ainakin Etelä-Suomessa voidaan alkaa puhua jo talvitulvista. Samalla myös tulvariskit kasvavat.
  Parjanne muistuttaa, että ilmastonmuutos ja uudet tulvariskit on otettava huomioon kaavoituksessa. Hänen mukaansa rakentamisessa on osattava ennakoida sadan vuoden päähän, vaikka Helsingissä ja rannikolla onkin asiaan jo paneuduttu.

  Juha Blomberg ja Linda Vettanen haastattelevat.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä