Radio Suomi Kokkola

Tiikerit voitokkaasti joulutauolle - hyvä alkukausi antaa lupauksia

 • 14 min
 • 23 pv

Lentopalloliigassa ollaan siirtymässä lyhyelle joulutauolle ja vahvasti alkukaudesta pelannut Kokkolan Tiikerit pääsi joulutunnelmiin voitokkaasti. kun se otti puhtaan 3-0 -voiton Raision Loimusta seuran 45-vuotisjuhlapelissä. Hyvistä esityksistä huolimatta parannettavaakin otteista löytyy. Petri Kuikan haastattelussa ovat valmentaja Mikko Keskisipilä, Ruutu+:n asiantuntija Ilkka Tanttinen ja kapteeni Antti Leppälä.

Lähetykset

 • to 19.12.2019 10.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Jääränpääryt on kälviäläinen perinneruoka. Yle Kokkolan aamureportteri Petri Kuikka pääsi mukaan herkuttelemaan, kun Pekan Pizzan yrittäjät Pekka Boren ja Sanna-Maija Kauppi valmistivat lampaan- ja naudanlihasta sekä perunasta tehtävää herkkua. Mausteeksi tulee vain suolaa ja voita. Jääränpääryjen valmistusta valvoi kotitalousteknikko Orvokki Hagqvist.

 • Himangan Urheilijoiden Pernun hiihtomajalla on harrastettu hiihtolajeja jo viitisenkymmentä vuotta. Ensimmäiset kansalliset ampumahiihtokisat järjestettiin vuonna 1979 ja ne jatkuvat edelleen. Pernun kansallisissa kilpailuissa ovat kilpailleet kaikki Suomen huiput ja aiknaan myös kansainvälisiä ampumahiihdon kärkinimiä. Himangan Urheilijoiden ampumahiihtojaoston puheenjohtaja Olavi Pernulle hiihtojamaja ja sen maasto on tärkeä paikka. Toimittajana on Petri Kuikka.

 • Ilmajokelaisten Reija ja Jussi Lahden kuopus, Telma, sai diabetesdiagnoosin muutaman vuoden ikäisenä. Siitä eteenpäin sairautta on hoidettu intensiivisesti, ja samalla pyritty mahdollistamaan pienelle tytölle mahdollisimman tavallisen elämän.

  Telman isovanhemmat eli Reijan vanhemmat (Raila ja Ahti Ilmonen) muuttivat Ilmajoelle Hämeenkyröstä ollakseen lähellä lapsenlastaan, mutta myös tyttären perheen apuna, jos ja kun tarvittaan. Isoäiti Raila Ilmonen opetteli jopa hoitamaan ykköstyypin diabetestä. nyt mumma pistää Telmaa vaikka lastenteatterissa, jos tulee tarve. Raila Ilmonen ja Reija Lahti, äiti ja tytär, hoitavat Telman sairautta yhdessä. Ovat toistensa tärkeitä tukijoita ja yhteistyökumppaneita.

 • Penkkareiden vastainen yö on suuri juttu Kaustisella. Silloin Musiikkilukion abit eivät nuku, vaan kokoontuvat valvomaan ja tekemään perinteistä penkkarinäytelmää. Se esitetään penkinpainaijaispäivän aluksi oppilaille ja opiskelijoille. Petri Kuikka kävi tapaamassa Kaustisen abeja Vanhalla Kinolla heti penkkaripäivän aluksi.

 • Autot kehittyvät, päästöt vähenevät ja digitaalisuus lisääntyy. Kun kännykät kehittyivät älykännyköiksi, niin samaa tavallaan tapahtuu autoissa, näytöt palvelevat paljon muussakin, kuin radiokanavan etsinnässä tai navigaattorina. Automerkeissä on luonnollisesti eroja. Raila Paavola lähti katsomaan digitaalisuuden tuulia...

 • Avantouinnin SM-kisoista Joensuusta tuli mitaleita Kokkolaan, kun avantouintiseura Kuutin Bodil Lillskrubb saavutti hopeaa N55-sarjassa. Kultamitalin nappasi 15 vuoden yrittämisen jälkeen Kari Ås. Häntä haastattelee Petri Kuikka. 

 • Huutaminen, nöyryyttäminen ja epäasiallinen kielenkäyttö on nostanut päätään suomalaisessa urheiluvalmennuksessa. Kokkolan Taitoluistelijoiden päävalmentaja Ulla Papp on ottanut vahvasti kantaa luistelun tulevaisuuteen. Pitkän linjan taitoluisteluvalmenta painottaa, että vaikka nyt huomio keskittyy vain taitoluisteluun, vastaavaa tulee ajan kanssa ilmi muistakin lajeista – valmentajien sukupuolesta riippumatta. Toimittajana Sanna Kojo.

 • Kuntosalien kilpailu kovenee Kokkolassa, kun jälleen yksi uusi sali on avannut ovensa. Kaupungissa oli kymmenisen vuotta sitten kuutisen salia, kun nyt asiakkaista taistelee ainakin 12 kuntokeskusta. Asiakkaalle lisääntynyt kuntokeskusten määrä on näkynyt edullisina kuukausikortteina ja laajentuneena palvelutarjontana. Mutta miten kuntosalit ja sen ympärillä oleva bisnes on muuttunut vuosikymmenten aikana? Vesa Meriläinen avasi aikoinaan 1980-luvun loppupuolella yhden Kokkolan ensimmäisistä kuntosaleista, KokkoGymin. Häntä haastattelee Petri Kuikka,

 • Kaustisen Kamarimusiikkiviikon pääsoitin on tänä vuonna viulu. Viikon tähtiviereita ovatkin Suomen eturivin viulistit. Ohjelma tarjoaa tänä vuonna itäeurooppalaista romaanimusiikkia, klassikoita, barokkia ja nykymusiikkiakin. Kamarimusiikkiviikko järjestetään nyt 42. kerran. Petri Kuikan haastattelussa ovat tiedottaja Maria Pulakka ja Kaustisen musiikkilukion lehtori Markus Luomala.

 • Ullavassa toimiva Teatteri Pystymehtä rakensi uuden esiintymispaikan vanhaan Ali-Haapalan kyläkauppaan. Siellä on esitetty Pikku prinssi -kirjaan pohjautuvaa Tähtimatkaajaa. Viimeiset esitykset ovat tulevana viikonloppuna perjantaista sunnuntaihin. Petri Kuikka kävi paikan päällä tutustumassa. Haastattelussa ovat ohjaaja Katja Hakala ja näyttämömestari, näyttelijä Juha Korkeakangas.

 • Monella lentopalloa seuraavalla saattoi mennä kahvi väärään kurkkuun, kun Ylen Suomen cupin tv-lähetyksessä ja Yle Urheilun verkkosivuilla kerrtottiin miten "Lentopalloliitto suunnittelee miesten Mestaruusliigan lopettamista" ja "kehitteillä on uusi Baltian liiga Viron ja Latvian kanssa". Mestaruusliigan lopettamisesta ei kuitenkaan ole kyse, sanoo Kokkolan Tiikereiden toiminnanjohtaja Jussi Jokinen. Haastattelija on Petri Kuikka.

 • Harvinaisen leuto tammikuu on houkutellut ennätysmäärän muuttolintuja jäämään talveksi myös Keski-Pohjanmaalle. Kolmisenkymmentä vuotta sitten maakunnassa talvehti 30-50 lajia. Viime talvina Keski-Pohjanmaalla on saatettu bongata jopa yli sata lintulajia. Yli 40 vuotta lintuja seuranneen Marko Pohjoismäen mukaan keskilämpötila on nyt 5-10 astetta normaalia lämpimämpi ja sillä on seurauksensa. Toimittaja on Petri Kuikka.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Viime kesänä tuottaja ja säveltäjä Teemu Haapaniemi haaveili Kokkolan kaupungin 400-vuotisjuhlavuoden levystä, joka muodostuisi kokkolalaisten unelmista. Nyt levy on valmis ja siihen liittyvät musiikkivideot julkaistaan Haapaniemen Youtube-kanavalla kaupungin juhlavuoden alkajaisiksi uudenvuodenpäivänä. Yksi levyn artisteista on ensimmäistä kertaa studiossa levyttämässä ollut 16-vuotias Emilia Hyytinen, joka bongattiin levylle Keski-Pohjanmaan Konservatorion oppilaskonsertista. Toimittaja on Petri Kuikka.

 • Lentopalloliigassa ollaan siirtymässä lyhyelle joulutauolle ja vahvasti alkukaudesta pelannut Kokkolan Tiikerit pääsi joulutunnelmiin voitokkaasti. kun se otti puhtaan 3-0 -voiton Raision Loimusta seuran 45-vuotisjuhlapelissä. Hyvistä esityksistä huolimatta parannettavaakin otteista löytyy. Petri Kuikan haastattelussa ovat valmentaja Mikko Keskisipilä, Ruutu+:n asiantuntija Ilkka Tanttinen ja kapteeni Antti Leppälä.

 • Eetu Ruotanen on aina ollut etsijätyyppi. Monien elämänvaiheiden, tutkimisen ja polkujen jälkeen hän päätyi intialaisen gurun joogakouluun, jossa hän vietti lähes kuusi kuukautta. Millaista elämä ja intialaisessa joogakoulussa oli? Petri Kuikka haastattelee.

 • Kauneimpia joululauluja lauletaan nykyään muuallakin kuin kouluissa ja kirkoissa. Esimerkiksi Kannuksessa seurakunta on jo viitisen vuotta laulattanut kauneimpia joululauluja ravintoloissa - niin tänäkin vuonna. Petri Kuikka haastattelee seurakuntalehtori Anne Vihantaa, joka haastatteluhetkellä oli valmistautumassa alakoululaisten joululaulutilaisuuteen Kannuksen kirkossa.

 • Kokkolan kaupunki saa oman 400-vuotisjuhlaoluensa. Paikallinen Kahakka Brewery on tehnyt savuisesta tervaportterista rajoitetun, 400 kappaleen erän. Varsinaisen juhlaoluen lisäksi markettimyyntiin ilmestyy neljän oluen sarja, jossa esiintyy tunnettuja vaikuttajia Kokkolan historiasta. Juhlaoluesta kertoo yrittäjä Nicke Kavilo ja kaupungin julavuoden tuotteista kehitysjohtaja Jonne Sandberg. Toimittaja on Petri Kuikka.

 • World Vision -kummius pyrkii muuttamaan kehitysmaan lapsen elämää ja hänen kotiseutuaan. Himankalainen Seija Pöyhtäri-Keränen matkusti marraskuun puolivälissä sitten tapaamaan omaa kummilastaan, 10-vuotiasta Mitt-poikaa Kambodzan maaseudulle. Mutta miten Seija innostui auttamaan ja miksi hän ryhtyi kummiksi? Toimittaja on Petri Kuikka.

 • Uudenlaista aaltopuuteknologiaa hyödyntävä Aalto Haitek kasvaa vauhdilla ja aloittaa massatuotannon.
  Toholampilaisyritys palkkaa jopa 30 uutta työntekijää ja puuelementtien tuotanto käynnistyy vuoden 2020 alussa entisissä Valion juustolan tiloissa. Varsinkin Japanissa markkinat vaikuttavat lupaavilta. Yrityksen visioista kertovat pääomistaja Janne Honkala ja toimitusjohtaja Tiina Kapela. Heitä haastattelee Petri Kuikka.

 • Jose Flores muutti 12 vuotta sitten Suomeen. Hän on syntynyt Meksikossa ja on mukana pystyttämässä “Dia de los Muertos”-alttaria Kokkolan kaupunginkirjastoon. Kuolleiden päivä on visuaalisesti aika hurja pääkalloineen, luurankoineen ja värikkäine koristeineen. Vaikka monelle alkaa tulla ähky kaikelle tälle muualta tulevalle kulttuurille joka tunkee meidän pyhäinpäivän päälle, on ehkä syytä tutkiskella hieman tarkemmin mistä kuolleiden päivässä oikeasti on kyse.

  Toimittaja Sebu Björklund

 • "Unelmista voi tehdä totta’’ sanoo Leena Harjunpää joka on rakentanut mm. miehelleen kirkon. Päätoimisenä freelance-pappina, perheneuvojana, työn ohjaajana sekä yrittäjänä toimiva Leena Harjunpään henkireikä on tehdä töitä käsillään. Luovuus on ihmeellinen asia.

 • Kaj Ahlstrand perusti eläinten krematorion runsas kolme vuotta sitten, kun entinen työ videoiden ja pelien parissa ei enää kiinnostanut. Googlamalla eri vaihtoehtoja hahmottui pikkuhiljaa eläintuhkaamon perustaminen kauniille paikalle Kokkolan topparimäelle.

 • Kolmekymmentä vuotta sitten aika monen muun nuoren kolttiaisen tavoin eräs Dooby unelmoi rokkitähteydestä ja oli Alf Myllärin vetämän rokkikoulun toiminnassa mukana. Lähes 30 vuotta myöhemmin sama Dooby, eli Jussi Turpeinen on samaisen Kokkolan Rokkikoulun toiminnanjohtajana ja sitä myöten ympyrä on sulkeutunut. Väliin kuitenkin mahtuu yhtä sun toista, mm pesti Yö-yhtyeen kitaristina kahden viimeisimmän levyn ajan. Se pesti kuitenkin päättyi helmikuussa 2019 Olli Lindholmin kuoleman myötä.

 • Kruunupyyn Alavetelissä asuva Ulla Haglund on ainoa nainen, joka on menestynyt moottorisahalla veiston SM-kisoissa. Hän tutustui lajiin vasta muutama vuosi sitten. Heini Holopainen tutustui Ulla Haglundin työpajaan eli kotitalon pihaan.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä