Slaget efter tolv - dagens debatt

Är monarkin i kris eller är kungligheterna på väg att bli som vi andra?

 • 35 min
 • toistaiseksi

Livet som prinsessa kan se ut som en dröm. Men i realiteten är det ett liv ständigt i paparazzifotografernas blixtljus. Vad Prins Harry och Hertiginnan Meghan i Storbritannien vill när de säger att de tänker gå på distans spekulerar nu världens rojalister i.

Är det vanligheten som gör intåg i kungafamiljerna eller är det systemet som knakar i fogarna?

I Slaget efter tolv diskuterar utrikeskorrespondenten Charlotta Buxton, kunglighetsreporter Rita Tainola och Veera Hellman från Samlingspartiets unga.

Programledare: Stefan Winiger

E-post: slaget@yle.fi

Lähetykset

 • ti 14.1.2020 12.03 • Yle Vega

Jaksot

 • På fredag gav konståkningsförbundet en tränare ett 12 månader långt funktionärsförbud.
  Tränaren skall ha utsatt sina unga adepter för psykiskt våld, förnedrande behandling och bland annat fällt kränkande kommentarer om deras kroppsvikt.
  Förra året stängdes en tränare för unga gymnaster av på grund av liknande anklagelser.
  Tidigare SFI-ordföranden och coachen Christine Suvanto och Nelia Eremenko, som leder en gymnastikskola för barn, diskuterar träningsmetoder och ledarskap.
  Programledare Bettina Sågbom. E-post: slaget@yle.fi

 • Merparten av kommunerna i Finland kämpar med ekonomin och att få budgeten att gå ihop kan vara besvärligt - särskilt om skatteintäkterna visar sig landa på helt andra summor än vad som planerats. Samtidigt kan kommunerna inte pruta på lagstadgad verksamhet. Börjar det vara dags att se över inte bara kommunernas finansiering utan också uppdrag?

  I Slaget efter tolv hör du kommunforskaren Siv Sandberg från Åbo Akademi, Kristinestads stadsdirektör Mila Segervall och koncernförvaltningsdirektör Jari Karjalainen vid Vasa stad. Filip Stén leder ordet.

  E-post: slaget@yle.fi

 • Hur skall man tänka om man köper bil i dag?
  När blir en bensin- eller dieselbil en dålig investering?
  Och vilka är alternativen till att äga en bil?
  Thomas Hallbäck, tidigare PR-direktör på Volvo, Karin Bäcklund, tidigare kommunikationschef på Veho samt Krista Huhtala-Jenks, chef för hållbarhet på Maas Global debatterar bilens roll i framtiden under ledning av Bettina Sågbom.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Debattklimatet har blivit allt mer hätskt och Österbottens tidning såg sig i förra veckan tvungna att skärpa sin linje med insändarna. Vilka följder får dels ett dåligt debattklimat men också en mer restriktiv linje i pressen? I Slaget efter tolv ledarskribenten Sofie Stara (bilden) vid Österbottens tidning, Jonas Jungar som är chef för publikkontakt på Svenska Yle och medieforskaren Klas Backholm från Åbo Akademi. Filip Sten leder ordet.

  E-post: slaget@yle.fi

 • Yles Kerstin Kronvall håller inte alls med om att Vladimir Putin kommer att sluta som president. Och det mullrar i frågan om den kaotiska sophanteringen i Ryssland.

  Detta avhandlas i Slaget efter tolv med forskaren Hanna Smith från Centret för hybrida hot i Helsingfors och rysslandskorrespondenten Kerstin Kronvall

  Programledare: Stefan Winiger

  E-post: slaget@yle.fi

 • Riksdagsledamoten Anna Kontula (vf) anhölls på måndag av israelisk polis då hon som del av en internationell aktivistgrupp utförde en aktion på gränsen mellan Israel och Gaza.
  Gruppen hade för avsikt att göra ett hål i stängslet som omgärdar Gaza och ta sig in på området, men stoppades av polisen innan de hann utföra aktionen.
  Hur passar aktivism och politik ihop, och varför behöver lagstiftare utöva påverkan via aktivism?
  Janne Wass, chefredaktör för Ny tid, Annika Lyytikäinen, ordförande för KD-unga och Markku Suksi, professor i offentlig rätt debatterar under ledning av Bettina Sågbom.

  E-post: slaget@yle.fi

 • Institutet för hälsa och välfärd slår fast att symptom som tyder på inneluftproblem i sig inte bevisar att en fastighet verkligen är skadad, och att det finns ett verkligt problem. Hur mycket ska man och kan man lyssna på patienter som lider av inneluftproblem? Varför är det så svårt för patienter att få gehör? I Slaget efter tolv deltar Mika Salminen från Institutet för hälsa och välfärd, Tuula Putus från Åbo universitet och Maria Laine från föreningen Frisk skola. Maria Nylund leder ordet. E-post: slaget@yle.fi

 • Livet som prinsessa kan se ut som en dröm. Men i realiteten är det ett liv ständigt i paparazzifotografernas blixtljus. Vad Prins Harry och Hertiginnan Meghan i Storbritannien vill när de säger att de tänker gå på distans spekulerar nu världens rojalister i.

  Är det vanligheten som gör intåg i kungafamiljerna eller är det systemet som knakar i fogarna?

  I Slaget efter tolv diskuterar utrikeskorrespondenten Charlotta Buxton, kunglighetsreporter Rita Tainola och Veera Hellman från Samlingspartiets unga.

  Programledare: Stefan Winiger

  E-post: slaget@yle.fi

 • Svenskspråkiga barn i Helsingfors erbjuds plats på finska daghem på grund av akut personalbrist. Ska det vara så i landets huvudstad?
  I Slaget efter tolv diskuteras frågan av lokalpolitikerna Martina Harms-Aalto (SFP) och Ted Apter (Saml.), helsingforsföräldern Markus Andersén samt Marika Sorja (Sannf.) som jobbat på flera daghem i Helsingfors. Programledare Ann-Charlotte Åkerholm.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Markbränderna i Australien väntas ta ny fart igen då extremt höga temperaturer och ökande vind utlovats. Redan nu uppskattas över en miljard djur ha dött i bränderna.
  Hur drabbas biodiversiteten och hur kan natur och djurliv återhämta sig efter katastrofen? Hur kan vi förhindra att bränder av den här typen uppstår och hur kan vi släcka dem?
  Och vilket är sambandet mellan markbränderna och klimatförändringen?
  Vetenskapsredaktören Marcus Rosenlund, professor Leif Schulman och Mike Jurvélius, specialist på globalt brandskydd för skog diskuterar under ledning av Bettina Sågbom.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Börjar tiden vara mogen för att förändra religionsundervisningen? Det tycker i alla fall 70 procent av finländarna. Vad skulle bli bättre och vad går förlorat om vi frångår det nuvarande systemet? Och hur kan man garantera att till exempel muslimer och katoliker får det stöd de behöver och som de har rätt till? I Slaget efter tolv diskuterar Maria Björkgren-Vikström, sakkunnig i skolsamverkan vid Kyrkostyrelsen, Birgit Schaffar-Kronqvist universitetslektor i pedagogik vid Helsingfors universitet och rektor Nicke Wulff. Maria Nylund leder ordet. E-post: slaget@yle.fi

 • Läget i Mellanöstern har skärpts ytterligare efter det amerikanska mordet på den iranska generalen Qasem Soleimani. Vilka blir konsekvenserna? I Slaget efter tolv diskuterar USA-experten Oscar Winberg, forskaren Mariette Hägglund vid utrikespolitiska institutet samt utrikesredaktör Viktor Heikel från Svenska Yle.
  Programledare Filip Stén.
  E-post: slaget@yle.fi

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä