Tulevaisuudentutkija Mika Aaltosen Suomi. Uusi sukupolvi on ottamassa harteilleen taakan siitä, miten tehdä maailmasta parempi paikka. Edessämme on pitkä ja perusteellinen muutos, pitää ymmärtää globaalia kehitystä ja ajattelumme täytyy olla kansainvälisellä tasolla. Samalla tulisi selvittää, keitä me olemme ja haluamme olla suomalaisina.

Tulevaisuudentutkija Mika Aaltosen Suomi vuonna 2049 -sarjan kahdeksassa jaksossa etsitään ratkaisuja aikamme suurimpiin haasteisiin. Yhdessä maamme eturivin asiantuntijavieraiden kanssa Mika Aaltonen pyrkii mieltämään, millaiselle ajattelulle toimintamme pitäisi perustua.

Jaksot

 • Teknologian kehitys on muuttamassa valtion ja kansalaisten välistä suhdetta. Kun osallistumisen keinot lisääntyvät, yhteiskunnan dynamiikka rikastuu. Asioita alkaa tapahtua vallitsevan järjestelmän ulkopuolella ja siitä huolimatta.

  Mika Aaltosen kanssa poliittisen kentän nopeasta muutoksesta sekä tulevaisuuden kansalaisvaikuttamisen keinoista ovat keskustelemassa opposition kansanedustajat Antti Häkkänen kokoomuksesta sekä perussuomalaisten Sakari Puisto.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Suomen Podcastmedia

 • Maailma on käymässä läpi pitkää ja vaivalloista muutosta. Olemme institutionaalisesti menossa kohti uutta, jännittävää ja pelottavaakin tulevaisuutta eikä kukaan osaa sanoa tarkkaan, mitä tapahtuu.

  Mika Aaltonen pureutuu vieraidensa kanssa soteen ja siihen, mitä on hyvä elämä suomalaisille. Keskustelukumppaneina Mikalla on kokoomuksen kansanedustaja Sari Multala sekä Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Suomen Podcastmedia

 • Ihmiselämää ei voi tarkastella ainoastaan taloudellisen hyvinvoinnin kannalta. Meidän tulisi oppia tuntemaan itsemme ja sitä kautta oppia kohtaamaan muut ympärillämme. Tarvitsemme siksi myös inhimillistä ja fyysistä hyvinvointia.

  Huippu-urheilun ja elämän yhteneväisyyksistä ovat Mika Aaltosen kanssa keskustelemassa valmentaja Erkka Westerlund ja entinen kilpaluistelija, nykyinen urheilujohtaja ja johtamisen konsultti Susanna Rahkamo.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Suomen Podcastmedia

 • 2020-luvulla taloustiede on moraalinen tiede. Ihmisen sisäsyntyisen empatian kannalta on hankalaa elää kvartaalitaloudessa. Hyvinvointi on seurausta hyvästä elämästä, mutta mitä on hyvä elämä?

  Mika Aaltosen kanssa työstä, taloudesta ja suomalaisesta hyvinvointijärjestelmästä ovat Varman HR, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Katri Viippola sekä Kelan pääjohtaja Outi Antila.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Suomen Podcastmedia

 • Suomi on siirtymässä koillisväylän myötä Euroopan periferiasta keskelle kansainvälisiä kuljetusväyliä. Tämän jälkeen mikään ei ole kuin ennen. Monella päätöksentekijällä on vaikeaa ymmärtää edessä olevan muutoksen suuruutta.

  Tässä jaksossa Mika Aaltonen keskustelee STTK:n puheenjohtaja Antti Palolan ja Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Aleksi Randellin kanssa fyysisen toimintaympäristön muutoksesta. Voisiko Jäämerestä tulla tulevaisuudessa uusi Välimeri, sivistyksen ja kaupan keskus?

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Suomen Podcastmedia

 • Mika Aaltonen on tulevaisuudentutkija, jonka mukaan aito edistys vaatii keskustelua. Suomalaisen yhteiskunnan edistystä tukeakseen Aaltonen keskustelee tässä sarjassa asiantuntijavieraiden kanssa meihin lähitulevaisuudessa vaikuttavista asioista.

  Sarjan ensimmäisessä jaksossa keskustellaan digitaalisen toimintaympäristön muutoksesta ja esitellään kolme siihen liittyvää isoa näkemystä: teköälyn kolmas aalto, neljäs teollinen vallankumous ja viides yhteiskunta. Samalla selvitetään Suomen tulevaisuusstrategiaa.

  Mika Aaltosen vieraina ovat IBM:n toimitusjohtaja Mirva Antila sekä tekoäly-yhtiö Silo AI:n hallituksen puheenjohtaja Tero Ojanperä.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Suomen Podcastmedia

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä