Aktuellt 17

I natt skapas historia - Storbritannien lämnar EU och Brexit blir verklighet på riktigt

 • 0 s
 • 11 kk 6 pv

Allting har ett slut, till och med en sådan evighetssaga som Brexit. Åtminstone delvis. Trots att britterna nu officiellt har trätt ut ur unionen återstår den långa processen att avveckla samarbetet, och det kan bli en rejäl huvudvärk både för britterna själva och alla andra runt dem.

Medan Europa tampas med Brexits svallvågor, tampas Kina och snart hela världen med coronaviruset, som nu skördar fler liv och smittar allt flera - WHO tar nu och trappar upp insatserna, men för företagare och investerare är det inte bara hälsan som bekymrar utan även plånboken om viruset blir en långkörare.

Och plånbokens innehåll, och hur den ska fyllas, är också något som Pappersförbundet och Industrifacket strider om med Skogsindustrin, medan konkurrenskraftsavtalets spöke svävar över förhandlingsbordet.

Lähetykset

 • pe 31.1.2020 17.00 • Yle Vega

Jaksot

 • Aktuellt 17 försöker reda ut hur stor oenigheten bland de fem regeringspartierna riktigt är. Enligt dagens Helsingin Sanomat finns det betydligt större spänningar än vad som har kommit ut i offentligheten. Det är de gröna som är mest frustrerade, de ska t o m ha vädrat möjligheten att lämna regeringen.
  I Bryssel försöker EU-ledarna komma överens om varifrån EU ska ta sina pengar de kommande åren och vart de ska gå. Vi får också ett konkret exempel på hur man med hjälp av EU-pengar har fått arbetslösheten bland ungdomar att minska.
  Iran ordnar parlamentsval, men där är resultatet klart redan innan vallokalerna öppnar, eftersom bara konservativa och ultra-konservativa kandidater får ställa upp.

 • Aktuellt 17 handlar om skottdåden i Tyskland onsdag kväll. Elva personer miste livet och det verkar som om det var högerextremism som låg bakom.
  Riksdagens grundlagsutskott har hört sannfinländaren Juho Mäenpää om hans syn på anklagelserna om hets mot folkgrupp.
  I Bryssel har EU:s ledare samlats för att diskutera budgeten för de kommande sju åren, och när snåljåparna möter spenderarna väntas toppmötet bli både högljutt och utdraget.
  Många länder i östra Europa vill ha mer pengar av EU, bland dem Litauen, vi har besökt litauiska bönder som kämpar på efter flera år av missväxt.
  I Storbritannien rensar premiärminister Boris Johnson i leden inför de avgörande förhandlingarna om Storbritanniens framtida relationer med EU

 • Stockmanns kampanj kring cancerförsäkringar väcker mycket kritik. Den anses både onödig och osmaklig. Stockmanns vd säger att han aldrig ens har hört talas om den här kampanjen.

  Riksdagens grundlagsutskott ska nu inleda en utredning mot utrikesminister Pekka Haavisto på grund av hans agerande i Al-Hol frågan. Det här är en exceptionell åtgärd, men handlar det om juridik eller bara politik?

  Migrationsverket har nu själv utrett bristerna i sina asylbehandlingar, och ger sig själv ett rätt gott betyg!

  Sanna Marin och Angela Merkel har träffats i Berlin idag, vi var på plats!

  Och EU har nyss presenterat en ny strategi för hur artificiell intelligens, sociala medier och stora it-jättar bättre ska kunna regleras och beskattas.

  Vi får också en rapport från Hongkong om hur coronaviruset, även känt som Covid-19, märks där och hur hela epidemin påverkar Kinas grannländer.

 • Det har blivit dags för en av de tyngsta fondnamnen i svenskfinland att sätta någon ny bakom rodret - Svenska kulturfonden har valt sin nya styrelseordförande. Vad det betyder för Kulturfonden och vad Kulturfonden betyder för svenskfinland, stittar vi närmare på i dagens sändning.

  Den globala jätten Amazons grundare Jeff Bezos, har gett sig in i klimatkampen med en nyskapad miljöfond i mångmiljardklassen - men är det sann altruism eller en spektakulärt dyr greenwahshing vi bevittnar?

  Läroplikten förlängs snart, men för vissa som kanske skulle behöva lite andrum och tankerum, är det inte nödvändigtvis den bästa lösningen när de ska avgöra vad de ska göra med sin framtid.

  Och Kinas rykte får sig ytterligare en törn efter att brittisk media fått ta del av nya dokument om folkgruppen uigurernas behandling.

 • I Tyskland har en högerextrem grupp gripts som planerade attentat mot diverse mål i Tyskland, och gruppen visar sig ha kopplingar till Soldiers of Odin som är ett bekant namn här i Finland.

  Och just högerextrema grupper är en av de radikaliserade krafterna som kan frodas i bland annat fängelsemiljöer. Både i Finland och i Sverige funderar man på hur man bäst kan komma åt våldsfrämjande radikalisering bland olika grupper i fängelset för att förebygga framtida hot mot samhället.

  I Finland har en annan sorts brottslighet också börjat bli vanligare - nämligen en sådan som utnyttjar ensamma människors desperata längtan efter någon att dela tillvaron med - en längtan som snabbt kan leda till att bankkontot plötsligt uppvisar många oförklarliga utgifter.

  Och från privat till världsekonomi - på europeiskt och globalt håll planerar man nya regelverk för hur de stora globala teknikjättarnas framfart ska tyglas, och var de de ska betala vad - och till vem.

 • Aktuellt 17 om läget inom handelns avtalsförhandlingar, och hur vår arbetsmarknad polariseras allt kraftigare. Under de senaste åren har långt över 100-tusen typiska jobb för medelklassen försvunnit, i stället har andelen lågavlönade servicejobb och andelen högavlönade expertjobb ökat.
  Vårt socialskydd ska göras om. Det handlar om en mycket större reform än vårdreformen och får ta tid, säger ansvariga ministern.
  Rysslands planer på att göra om grundlagen handlar mest om att bädda för många år till med Vladimir Putin.
  Och när det gäller det amerikanska presidentvalet: kan miljardären Mike Bloomberg på riktigt utmana Donald Trump?

 • Ska Finland ta emot flyktingbarn från Grekland eller inte - inrikesminister Maria Ohisalo har sagt att hon vill utreda möjligheten att ta emot barn - Centerministrarna säger sig ha varit ovetande om det här - och nu säger statsministern att regeringen ska diskutera frågan

  Corona-viruset fortsätter härja: över 60 000 smittade och nästan 1400 dödsfall - dagens möte mellan EU:s hälsoministrar gav ändå inga konkreta resultat för hur man handskas med viruset i Europa

  Kommunfältet är i kris - vissa kommuner klarar sina uppgifter bra - andra uselt. Hur ska vi lösa det här?

  Vi får också stämingar från Puumala - som tack vare succéreceptet tur och skicklighet gick från kriskommun till en kommun som nu kan sänka skattesatsen

 • Riksdagen har debatterat förslaget om hur många vårdare det ska finnas på äldreboendena, samlingspartiet hoppas att resurserna inte tas från hemvården.
  Vården av barn har också diskuterats i dag, bl a hur dagisvård på svenska ska kunna garanteras i huvudstadsregionen
  Aktuellt 17 har träffat både fack-anslutna - och icke-fackanslutna - anställda inom handeln, inför de varslade strejkerna.
  FNs flyktingorgan UNHCR välkomnar inrikesminister Maria Ohisalos initiativ att ta emot ensamkommande flyktingbarn från lägren i Grekland
  I USA blev det ingen klar vinnare i demokraternas primärval i New Hampshire, utan Bernie Sanders och Pete Buttigieg var ganska jämnstarka. Vi hör vår USA-korrespondent om läget hos demokraterna.

 • I dag gick startskottet för den politiska våren då statsminister Sanna Marin presenterade regeringens politik för riksdagen.

  Marin fick mothugg av Sannfinländarna som fortsätter hålla i oppositionens taktpinne i vår. Samlingspartiet söker däremot sin plats och profil. Är man redo att samarbeta med Sannfinländarna eller inte? Just nu råder det oenighet inom partiet, som ska välja ny ordförande i sommar.

  Tysklands inrikespolitiska kaos kring kristdemokratiska CDU:s samarbete med högerextrema Afd, kan påverka hela EU och maktbalansen inom unionen. Också Finland kan i förlängningen påverkas.

  I USA förbereder Demokraterna sig nu på primärvalet i New Hampshire. Efter den stora fadäsen i Iowa måste man nu visa att man inte är amatörer och att man kan få fram en bra utmanare til Donald Trump.

  Det internationella utvecklingssamarbetet befinner sig i en brytpunkt delvis på grund av klimatkrisen. En av OECD:s högsta biståndschefer besökte Finland idag för att tala om framtiden inom den här sektorn.

 • Strejkerna inom teknologinindustrin och pappaersindustrin är avblåsta. Inom båda branscherna nådde man en lösning idag. Men många svåra förhandlingar inom andra branscher väntar ännu.

  En ny klyfta håller på att växa fram i arbetslivet. I takt med att allt fler snuttjobbar eller jobbar med nollavtal, ökar antalet som inte har rätt till företagshälsovård. Enligt Johannes Kananen, docent i social politik, är systemet föråldrat och för starkt kopplat till traditionellt lönearbete.

  I Tyskland har den politiska stormen kring Kristdemokraternas samarbete med högerextrema Afd lett till att partiledare Anngret Kramp-Karrenbauer avgår. Vad får det här fö följder och vad berättar hela skandalen om tysk politik?

  Coronaviruset fortsätter att sprida sig i Kina. Viruset är ett hårt slag inte bara mot Kinas ekonomi, utan mot hela världsekonomin. Och det här kan få politiska följder i Kina.

 • Finlands nya föräldraledighetsmodell presenterades tidigare i veckan, och har till och med blivit en nyhet internationellt. Har Finland nu tagit täten när det gäller jämställd familjepolitik, eller är det fortfarande jämnt lopp bland de nordiska länderna?

  Kollektivavtalesförhandlingarna fortsätter - den här gången är det servicefacket PAM som varslat om strejk, och Pappersförbundet som precis som bäst arbetar på att lösa sina åsiksskillnader med Skogsindustrin.

  Och på Irland var Sinn Féin, det vänsterorienterade partiet med kopplingar till det beryktade IRA, för inte så länge sedan ett otänkbart väljaralternativ för många - nu kan de bli parlamentsvalets stora vinnare på lördag.

  Och så ska vi försöka ge er en bild av Peter Buttigieg, mannen som just nu är ett av partiet Demokraternas hetaste namn i kampen om nomineringarna presidentvalet i USA i höst.

 • Så många som möjligt ska jobba, och helst längre än tidigare. Men samtidigt vill få ha äldre finländare till sitt företag. Är det åldersdiskriminering som spökar - och är det i så fall verkligen ett klokt recept för en arbetsmarknad som skriker efter arbetskraft?

  Och när du väl lämnat arbetslivet och behöver vårdomsorg, har regeringen bestämt att man nu höjer rösten och pekar med hela handen när man går från att rekommendera lämpliga mängder vårdare, till att driva ett lagförslag om det.

  Kollektivavtalsförhandlingsrumban går vidare - kemiindustrin och industrifacket har hotat med strejk från och med nästa vecka - men det verkar finnas ljus i tunneln.

  Mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen var på agendan när nordiska utrikesministrar och experter träffades på kulturcentret Hanaholmen i dag - och frågan om fånglägret al-Hol fortsatte vara ett omtalat ämne.

  Apropå humanitära frågor - i Syrien lever fortfarande befolkningen med ett inbördeskrig som pågått i 9 år, och det verkar inte bli bättre, snarare tvärtom.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä