Yle Huvudstadsregionen

Barnpanelen ger nyårslöften: Inte gömma sig från tandborstningen!

 • 5 min
 • toistaiseksi

Amanda Sippel, Cassandra (som bara är med med förnamn) och Onerva Uusitalo är veckans barnpanel. Karin Filén har träffat dem i deras daghem i Olars i Esbo.

Lähetykset

 • to 9.1.2020 13.40 • Yle Areena

Klipit

 • Hur får vi ett slut på mobbning? Det får vi inte, säger Mary Juusela som står bakom den svenska metoden Lika Olika, vars syfte är att motverka diskriminering och utanförskap. Människan är ett flockdjur som vill höra samman med andra, och i den strävan trampar man lätt på andra. I Sverige har runt 130 grund- och gymnasieskolor börjar jobba med metoden och i mars 2020 var det meningen att Juusela skulle föreläsa för rektorer och föräldrar i Grankulla. Så blev det inte, men Yle Huvudstadsregionen ringde upp Juusela för att höra mera om metoden och hur den skiljer sig från andra liknande metoder och program. Redaktör Julie Ebbe.

 • Barnpanelen består den här veckan av Sebastian Lindberg, Maj Långström, Ian Knaapila och Amos Knaapila. De går i daghemmet Tärnan på Drumsö. Karin Filén talar med dem.

 • Regeringen hade ursprungligen tänkt att alla restauranger, nattklubbar, barer, caféer och pubar skulle stängas det här veckoslutet för att stoppa spridningen av coronaviruset. Det är ändå inte möjligt att göra det genom ett beslut utan det måste göras med en komplementerande förordning. Benjamin Elf och William von der Pahlen äger restaurangen Green Hippo Café i Rödbergen i Helsingfors. De försöker hålla sig positiva till situationen och ser det som en möjlighet att utveckla verksamheten. Det är ändå inte lätt för alla restauranger och i värsta fall kommer en del krögare inte att klara sig genom krisen, menar dom. De tror också att det rådande läget kommer ändra på konsumenternas vanor i det långa loppet och att allt fler kommer satsa på hemleverans och att efterfrågan kommer växa. Reporter Charlotte Lindberg.

 • Fredagen den 20 mars beslöt regeringen att alla elever i årskurs 1–3 får delta i närundervisningen i skolorna trots läget med coronaviruset. Lärare har fått planera om sina lektioner och lära sig att undervisa på distans. Enligt rektor Catharina Sunesdotter, rektor för Granhultsskolan i Grankulla, har lärarna varit flexibla och undervisningen har löpt på bättre än vad hon hade förväntat sig. Normalt fylls skolans korridårer och klassrum av 366 elever på klasserna 1–6. För tillfället är de sju elever och en lärare på plats. Enligt Sunesdotter har alla lärare rätt att jobba på distans och de har ett rullande schema för vems tur det är att ordna närundervisning i skolan.

  Reporter är Charlotte Lindberg.

 • Abiturienterna skrev båda realproven den här veckan, med påskyndad tidtabell. Egentligen skulle de avläggas först nästa vecka. "Det var ett radikalt beslut" tycker studerande Axel Falck och Christoffer Stenius vid Brändö gymnasium som svettats med fem prov den här veckan, alla lika viktiga med tanke på framtida studier. Också Cindy Lindströms studieplan åkte ut genom fönstret på grund av beslutet.

 • Barnpanelen har de märkliga tiderna till trots sammanträtt i daghemmet Tärnan på Drumsö. De är Maj Långström, Sebastian Lindberg, Ian Knaapila och Amos Knaapila.

 • Groparna i huvudstadsregionens vägar blir allt fler, och NTM-centralen och kommunerna får in allt fler kontakter om dem. Många söker också om skadestånd för bilskador, men det kan vara svårt att få några pengar. Ollipekka Heikkilä blev utan pengar trots att varnignskonen vid en farlig grop hade försvunnit. Reporter Lukas Rusk.

 • För vuxna är det relativt enkelt att hålla sig uppdaterad om Covid-19, i folkmun det nya coronaviruset. Nyhetsflödet närmast bågnar av information om läget. Men hur ska man tala med barn som känner sig oroliga över viruset och den rapportering som förekommer? Vi ställde den här frågan åt Mirjam Kalland, professor i småbarnspedagogik vid Helsingfors universitet. Reporter: Charlotte Lindberg.

 • I nuläget försätts bara de personer som haft närkontakt med coronasmittade i karantän, inte hela skolor. Helsingfors stad begränsar utlandsresor och stadens anställda inom alla sektorer ska jobba hemifrån i minst sju dagar om de rest i riskområden. Ännu är det inte aktuellt att stänga hela skolor, på Helsingfors stad följer man hälsovårdsmyndigheternas rekommendationer för att bromsa smittspridningen. Det säger biträdande borgmästare med ansvar för fostrans- och utbildningssektorn Pia Pakarinen. Reporter Hanna Othman.

 • Barnpanelen tar ställning till aktuella frågor. Vädret har varit blött och det är många barnfamiljer som har sand och smuts överallt i tamburen och badrummet pga det blöta vädret. För att inte tala om hur dagisens tamburer kan se ut. Men vad tycker barnen själva om att bli sandiga och leriga?
  Sacharias Forsstedt, Emma Virta och Frida Järvinen går i Portängens daghem i Mankans i Esbo. Karin Filén talade med dem.

 • Efter en personolycka där en person omkom vid tågstationen i Mosabacka på tisdag 10.3 valde Mikko "Vemmu" Vehmas att på sin Facebook skriva ett inlägg där han uppmuntrar vänner, bekanta och andra invånare i Mosabacka att komma med och bygga ett högre staket vid stationen. På kvällen den 11.3 samlades nästa 50 personer för att tillsammans bygga ett staket som ska göra det svårare att ta sig till tågspåren. I klippet intervjuas förutom Mikko "Vemmu" Vehmas också Laura Karinen och Juha Ruusunen av Alexander Beijar.

 • Kivistö i Vanda är ett växande bostadsområde. Området har vuxit under de senaste åren och det byggs hela tiden fler bostadshus. Sammanlagt är det meningen att Kivistös centrum ska inrymma bostäder för 45 000 invånare. Ungefär 300 meter från tågstationen ligger ett litet skogsområde. Ett område som både är hotat och hotas av nybyggen. När kan naturvärden gå över bostadsbyggen? Det svarar Bernt Nordman från Natur och miljö på. Reporter Charlotte Lindberg.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä